Menu
A+ A A-

Depoziti građana premašili 11 milijardi KM

centralna banka bih zgradaCentralna banka Bosne i Hercegovine (CBBiH) svim građanima i poslovnim bankama čestita 31. oktobar – Svjetski dan štednje, koji bh. građani i ove godine obilježavaju s najvećim zabilježenim iznosom štednih uloga do sada, kažu iz CBBiH.
 
Zatim dodaju da prema podacima CBBiH, depoziti građana čine 57,6 odsto ukupnih depozita u komercijalnim bankama, te su, uz kontinuiran rast u 2017. godini, na kraju septembra dosegli, do sada, najviši zabilježeni nivo od 11,02 milijarde konvertibilnih maraka (KM).
 
Prema ročnoj strukturi, oročeni i štedni depoziti u septembru 2017. godine iznosili su 5,44 milijarde KM, što predstavlja 49,4 odsto ukupnih depozita stanovništva, a od toga kratkoročni depoziti (s rokom oročenja kraćim od godinu dana) imali su 504 miliona KM ili 9,3 posto, a dugoročni 4,94 milijarde KM ili 90,7 posto. Transakcioni računi i depoziti po viđenju iznosili su 5,58 milijardi KM ili 50,6 posto ukupnih depozita stanovništva.
 
 
Tako, depoziti stanovništva u KM valuti iznose pet milijardi KM i imaju 45,4 posto učešća u ukupnim depozitima, a depoziti u evrima iznose 5,47 milijardi KM i imaju učešće od 49,6 odsto. Depoziti u ostalim stranim valutama iznose 549 miliona KM i imaju učešće pet odsto u ukupnim depozitima stanovništva.
 
Depoziti stanovništva kontinuirano rastu, uprkos činjenici da prosječne plate i penzije ne bilježe značajan porast. U poređenju sa stanjem na kraju septembra prošle godine, depoziti su porasli za čak 770,9 miliona KM ili 7,5 odsto.
 
Svjetskim danom štednje obilježava se sjećanje na Prvi međunarodni kongres štedioničara, održan 31. oktobra 1924. godine u Milanu, na kojem su predstavnici svjetskih štednih ustanova tražili izlaz iz krize koju je prouzročio Prvi svjetski rat, te su zaključili da štednja predstavlja temelj rasta i razvoja.
 
nazad na vrh

Pozorište

Studentsko pozorište: Audicija za prijem …

Objavljeno: 22.10.2017 - 13:40 / Hits:1229 puta

Studentsko pozorište iz Pala u četvrtak, 26. oktobra 2017. godine, u Kulturnom centru, održaće audiciju za prijem novih članova i time proširiti svoj trenutni ansambl. Svi zainteresovani kandidati treba da popunjen prijavni obrazac dostave na mail: . do utorka, 24. oktobra. Paljansko pozorište je osnovano kao udruženje građana 2009. godine, a tokom ovog mjeseca proslaviće svoj osmi rođendan. Do sada je odigrano 12 premijera, koje prati veli...

Radio Sa-RS