Bolnice u FBiH duguju 370 miliona KM

Napišite komentar

bolnica sarajev ukcIako bolnice grcaju u milionskim dugovima, a Radna grupa za izradu zakona o finansijskoj konsolidaciji javnih zdravstvenih ustanova u FBiH formirana još u aprilu, planirano je da tekst ovog dokumenta Parlamentu FBiH bude ponuđen tek do kraja godine.

Pojašnjavajući zašto se mora toliko čekati, u situaciji kada je svaki dan dragocjen, Zlatan Peršić, portparol Ministarstva zdravstva FBiH, kazao je u petak da izrada tog zakona zahtijeva vrijeme jer je u pitanju komplikovan zakon i uključuje više sektora, prije svega finansijski, te predstavnike kantona. Iako dodaje da je predviđeno donošenje zakona po hitnoj proceduri, istovremeno tvrdi i da se još ne može govoriti o mogućim rješenjima.

Važnost donošenja ovog zakona istaknuta je i u četvrtak na tematskoj sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH posvećenoj zdravstvu, na kojoj je data informacija da su dugovi bolnica dostigli čak 370 miliona KM. Ipak, i pored istaknute važnosti, u radnu grupu nisu uključeni oni kojih se to direktno tiče - predstavnici Sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu u FBiH ni Ljekarske komore FBiH.

Hidajet Rahimić, predsjednik Skupštine Ljekarske komore FBiH, naglašava da je finansijska konsolidacija temelj prijeko potrebne reforme zdravstva i da u nju moraju biti uključeni najbolji stručnjaci i iz zdravstva i ekonomije, ali i da se uz dobru i iscrpnu analizu dosta može popraviti.

"Potrebna je ekonomska evaluacija, detaljna razrada svih nivoa i stručnjaka, svih faktora koji doprinose da zdravstvena zaštita bude dostupna svima. Sve što traži medicinska praksa traži dosta novca", dodao je Rahimić.

Govoreći o nekim mogućim rješenjima o kojima je ranije bilo riječi, kao što je otpis, istakao je da se može napraviti otpis samo nekih dugova, na primjer u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, gdje su osnivači općina ili kanton. Kazao je da bi se puno učinilo uvođenjem participacije od jedne KM na neke usluge u domovima zdravlja.

"Ima nekih prijedloga koji imaju argumente i za i protiv i zato sve to treba dobro sagledati i razraditi. Čuje se prijedlog da se ide preko trezorskog finansiranja. To je prijedlog koji nije razrađen i neće donijeti poboljšanje. Takođe, treba naći način ko može pariticipirati u zdravstvenoj zaštiti, recimo, od određenih akciza, ali se ne može uništiti industrija piva. Zato sve treba razraditi", dodao je Rahimić.

Poslanik Predstavničkog doma Parlamenta FBiH i ekonomista Sanel Razić rekao je da je pitanje dugova sektora zdravstva posebno pitanje koje zaslužuje pažnju i da je pred nama težak i komplikovan zadatak donošenja zakona o finansijskoj konsolidaciji javnih zdravstvenih ustanova.

"Prvo su potrebne projekcije kakvo je stvarno stanje jer svaki dan su nove informacije u smislu duga, pa tek onda ići u samo rješavanje. Zakon treba i nadam se da će se doći do kvalitetnog rješenja", dodaje Razić. Abud Sarić, predsjednik Sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu u FBiH, kazao je da nisu uključeni u izradu zakona pa ne može komentarisati ni odgovoriti šta bi po njihovom mišljenju bila rješenja.

 

 

 

Izvor: nezavisne.com

Napomena i uslovi komentarisanja
Napomena: Komentari čitalaca ne predstavljaju stav redakcije portala Sarajevo-RS.com. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Sarajevo-RS.com zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.
Uslovi komentarisanja: Strogo je zabranjen govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh