Bolne reforme dijele BiH od kredita MMF-a

Napišite komentar

mmfJačanje supervizije bankarskog sektora, konsolidacija duga, reforma lokalnih nivoa vlasti, smanjenje javne administracije i drastično rezanje javne potrošnje neki su od uslova za dobijanje 550 miliona evra (oko milijardu i sto miliona KM) kredita, koji BiH traži od Međunarodnog monetarnog fonda.

Kako saznajemo, na u četvrtak održanoj sjednici Fiskalnog savjeta BiH, kojoj su prisustvovali i predstavnici MMF-a, bilo je riječi o bolnim reformama koje BiH treba sprovesti. Te reforme, između ostalog, podrazumijevaju povećanje određenih poreza i akciza, zatim smanjenje broja zaposlenih u javnom sektoru, jačanje fiskalnog sistema, reforme, tj. smanjenje socijalnih davanja, restruktuiranje javnih preduzeća itd.

"Sredstva od oko 550 miliona evra, ukoliko se usaglasi pismo namjere i ukoliko MMF odobri novi aranžman, što je već sada izvjesno, bila bi odobrena na duži grejs period i sa dužim rokom otplate, što je za vlasti i te kako primamljivo", ispričao je izvor "Nezavisnih".

Inače, dosadašnji aranžmani sa ovom finansijskom institucijom uglavnom su podrazumijevali kredit na period od pet godina, od čega je grejs period bio tri godine, tako da je sav novac vraćan za dvije godine, što predstavlja ogromno opterećenje za budžete. Ono što je sigurno jeste da MMF neće pristati na to da vlasti u BiH od Centralne banke BiH "uzmu" dio od viška deviznih rezervi, koji se kreće oko 500 miliona KM, prije odluke o aranžmanu MMF će insistirati i na tome da do kraja godine budu usvojeni budžeti entiteta i budžet BiH, čiji je nacrt, kako je u utorak rekao Vjekoslav Bevanda, ministar finansija i trezora BiH, već pripremljen.

Iako se spekulisalo da MMF od vlasti u BiH traži jedinstvenu superviziju bankarskog sektora, Zoran Tegeltija, ministar finansija RS, tvrdi da to nije tačno. "Ne traži se jedinstvena supervizija, već jačanje supervizije, ali na nivou Agencije za bankarstvo. Vidjećemo do kraja godine hoće li biti aranžmana. Ima nekih otvorenih pitanja i trebaće kompromisa i sa njihove i sa naše strane", rekao je Tegeltija ne želeći da govori o tim otvorenim pitanjima.

Nakon sjednice Fiskalnog savjeta BiH, iz misije MMF-a, koja je juče završila pregled stanja u BiH započet 28. oktobra, saopšteno je da je ostvaren napredak te da će biti nastavljeni razgovori o novom ekonomskom programu koji bi MMF mogao podržati. "Misija i vlasti su ostvarile napredak u razgovorima po pitanju politika koje će povećati potencijale rasta ekonomije kroz intenzivniji proces provedbe reformi u cilju privlačenja investicija i kreiranja više radnih mjesta u privatnom sektoru, o kontinuiranoj fiskalnoj konsolidaciji kako bi se osiguralo smanjenje javnog duga, o smanjivanju veličine vlada, unapređenju kvaliteta vladine potrošnje, očuvanju stabilnosti finansijskog sektora i oživljavanju bankarskog kreditiranja", navodi se u saopštenju MMF-a.

Fiskalni savjet zadužio je sve nivoe vlasti u BiH da do kraja ove sedmice dostave pisane primjedbe na elemente pisma namjere kako bi se ono usaglasilo sa MMF-om.

 

 

Izvor: nezavisne.com

Napomena i uslovi komentarisanja
Napomena: Komentari čitalaca ne predstavljaju stav redakcije portala Sarajevo-RS.com. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Sarajevo-RS.com zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.
Uslovi komentarisanja: Strogo je zabranjen govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh