Bojkot: Eksperti neće da rade za sitan novac

Napišite komentar

savjet ministara sa alte sarsStručnjaci odbijaju da za male pare sjede u nadzornim i upravnim odborima institucija na nivou BiH, a zbog ovog bojkota će članovi UO UIO BiH ponovno uživati u visokim naknadama, saznaje „EuroBlic“.

Kako navode naši sagovornici, odustajanje od rada u ovim odborima počelo je nakon što je izmjenjen Zakon o platama i naknadama u institucijama BiH čime su naknade ograničene na 475 KM za rad van radnog vremena, a ranije su ove naknade iznosile i po nekoliko hiljada KM.

Rekorderi su bili u UO UIO, koji su dobijali i do 4.000 KM.

„Ugledni profesori ne žele da učestvuju u radu Komisije za polaganje pravosudnih ispita na nivou BiH, jer bi za svoj angažman bili jako malo plaćeni“, tvrde naši sagovornici.

Sličan slučaj bio je i prilikom popunjavanja mjesta u UO Agencije za visoko obrazovanje i osiguranje kvaliteta BiH, gde je konkurs nekoliko puta poništavan, jer nije bilo dovoljno prijavljenih eksperata.

Prije smanjenja naknada u ovom odboru članovi su mjesečno primali 600 KM, dok sada primaju 370 KM, i to samo ako su prisustvovali sjednicama.

Vraćene naknade

Upravo zbog toga pojedine institucije pokušavaju da na sve načine internim aktima zadrže ogromne naknade za članove odbora.

Kako saznajemo, UO Uprave za indirektno oporezivanje BiH tako je prošli mjesec donio novi Poslovnik o radu po kojem su vraćene naknade za članove ovog odbora.

Kako je propisano, one će se isplaćivati iz “vlastitog budžeta“, a naknadno će odrediti njenu visinu.

„Članovi UO su od prošle godine ostali bez naknada, te su sada pronašli način da ih vrate. Eksperti, koje imenuju entitetske vlade, primali su po 3.200 KM, ministri finansija po 2.080 KM, dok je predsjedavajući imao 2.280 KM.

Posmatrači iz Centralne banke i Brčko distrikta dobijali su po 1.600 KM“, navodi naš izvor.

Istovremeno, poslanik SBB Damir Arnaut tvrdi da su ga službenici iz institucija BiH obavestili da pojedine komisije i agencije nisu ispunile svoju zakonsku obavezu i nisu smanjile naknade u odborima.

Kako je naveo, navodno su i neke institucije oslobođene te obaveze.

Obračun se radi po zakonu

U Ministarstvu finansija i trezora BiH za „EuroBlic“ kažu da nisu upoznati da li su institucije uskladile svoja dokumenta sa izmenama zakona iz prošle godine.

„Ministarstvo radi obračun i isplatu plata u institucijama BiH, i u skladu s tim pridržavamo se ograničenja koja su definisana zakonom, a tiču se i naknada za rad u odborima“, navode u resornom ministarstvu.

 

  • Izvor: EuroBlic
Napomena i uslovi komentarisanja
Napomena: Komentari čitalaca ne predstavljaju stav redakcije portala Sarajevo-RS.com. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Sarajevo-RS.com zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.
Uslovi komentarisanja: Strogo je zabranjen govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh