Bjelica: SDS prihvatio poruku naroda

Napišite komentar

milovan bjelica intervju sa rsRazgovarali smo sa načelnikom opštine Sokolac Milovanom Bjelicom nakon njegove pobjede na Sokocu, gdje je po drugi put zaredom ostvario pobjedu i postao novi-stari načelnik opštine pobjedivši sa više od hiljadu glasova razlike svog protivkandidata Bojana Koprivicu iz SNSD-a. U intervjuu načelnik Bjelica nam je istakao na koji način se SNSD u ovoj opštini ''služio'' da bi došao do pobjede, te da će SDS prebroditi poraz na izborima i ponovo ''stati na noge''.

Sarajevo-RS: Kako ste zadovoljni rezultatima proteklih izbora za načelnika opštine Sokolac?

Milovan Bjelica: Pobijedio sam za 1.100 glasova više od svog protivkandidata iz SNSD-a i, naravno, zadovoljan sam. Moje zadovoljstvo je tim veće, jer sam pobijedio u nemogućim uslovima, u kojima je SNSD koristio sve raspoložive resurse, od zloupotrebe javnih preduzeća, izvlačenja novca iz tih preduzeća, zapošljavanja u ta preduzeća, do kupovine glasova i bezočnih prijetnji, pritisaka i ucjena.

Sarajevo-RS: Kada Vam je bilo teže osvojiti poziciju načelnika opštine, 2012. ili sada, 2016. godine?

Milovan Bjelica: Bilo je teško i 2012. godine i sada. Prvi put zato što je SNSD tada već bio na vlasti u Sokocu, na nivou RS i BiH i što su, takođe, koristili sva raspoloživa sredstva da zadrže vlast na Sokocu, iako su ga pretvorili u rutinu i izvor bogaćenja interesne grupe ljudi. Na poslednjim izborima bilo je isto tako teško, razloge za to sam već naveo. Tu je, naravno, i činjenica da je republička vlast u protekle četiri godine na sve moguće načine pokušavala da opstruiše rad u opštinama u kojima je SDS na vlasti, među njima i Sokolac, imajući maćehinski odnos prema tim opštinama.

Na taj način oni nisu radili samo protiv SDS, mene ili drugih načelnika iz SDS, već protiv naroda u opštinama na čijem čelu su ljudi iz naše stranke. Toliko o SNSD-u i njihovoj brizi za dobrobit sopstvenog naroda.

Sarajevo-RS: Kako komentarišete ubjedljivu pobjedu SNSD-a u Republici Srpskoj i loš rezultat SDS-a, pogotovo nakon što su Pale nakon 20 godina ''pale'' u ruke SNSD-a?

Milovan Bjelica: Zbog svega onoga što je SNSD uradio loše, po Republiku Srpsku i srpski narod, oni su lokalne izbore doživjeli kao borbu na život i smrt. I tako su djelovali, pokrenuli su svu raspoloživu mašineriju, koristili javne resurse, izvukli iz njih enormno veliki novac za kampanju, kupovali glasove, cijena je negdje dostizala i 400 maraka po glasu. Trebala im je ta pobjeda da bi narod stavili kao štit pred događajima koji mogu uslijediti, a koji nisu optimistični po Republiku Srpsku.  

Mi se, nažalost, nismo adekvatno pripremili za njihov takav nastup. Oni su zloupotrijebili Referendum o Danu Republike, imali podršku suspendovanog glavnog tužioca Gorana Salihovića, koji je, ničim izazvan, nekoliko dana pred izbore poslao poziv za saslušanje Miloradu Dodiku. To je, uz referendum, bio prelomni trenutak. Uz sve to, odluka Ustavnog suda BiH o ukidanju odredbi Zakona o praznicima Republike Srpske, koje se odnose na 9. januar, donesena samo dan pred izbore, bili su katalizator koji je preusmjerio nezadovoljstvo naroda prema političkom Sarajevu i kaznio nas, zato što smo u Savjetu ministara, umjesto da je vrednovao rad u lokalnim zajednicama i nerad republičke vlasti.

Sada mi imamo jednu vrlo čudnu situaciju da smo mi od naroda kažnjeni i za nerad SNSD-a.  Naravno, mi smo shvatili poruku naroda, idu velike promjene u SDS, brojni će snositi odgovornost, SDS neće propasti, oporaviće se i pobijediće za dvije godine. Živi bili, pa vidjeli.

Što se tiče Pala, za sve postoji prvi put, pa i to da Pale padnu u ruke SNSD-a. Isto kao što će uskoro Laktaši pasti u ruke SDS-a. Taj gubitak na Palama nije ništa ni manje ni veći, ni u simboličkoj ni u bilo kojoj drugoj ravni od gubitka drugih opština i ostalih opština uopšte na kojima SDS do proteklih izbora nije bio na vlasti.

Nama su sve opštine i gradovi jednako važni i radujemo se pobjedi u svakoj od njih i patimo zbog poraza u svakoj od njih.milovan bjelica intervju sa rs 2

Sarajevo-RS: Da li očekujete uskoro formiranje i konstituisanje Skupštine opštine i skupštinskih tijela?

Milovan Bjelica: Centralna izborna komisija BiH je verifikovala mandate i lako ćemo konstituisati Skupštinu opštine, jer imamo većinu sa PDP-om.

Sarajevo-RS: U posljednje vrijeme u medijima se govorilo o dugovanjima preduzeća ''Šume Srpske'' prema opštini Sokolac, možete li nam objasniti o čemu se tu radi i koliko to utiče na funkcionisanje budžeta opštine?

Milovan Bjelica: To je opštepoznata priča, u kojoj je oštećen, ne samo Sokolac, već i druge opštine na čijem području se siječe šuma, posebno opština u kojima su načelnici iz SDS-a. Generalni direktor „Šuma Srpske“ Risto Marić odbija da uplati opštini Sokolac 530.000 konvertibilnih maraka na ime naknade za sječu šume, čime je ugrozio funkcionisanje opštine i onemogućio nam da servisiramo svoja kreditna zaduženja.

Marić odbija da uplati taj novac i pored činjenice da je opština usvojila godišnji plan kako će ta sredstva namjenski utrošiti. Novac, koji “Šume RS” izbjegavaju da uplate na račun opštine Sokolac, čini oko deset posto opštinskog budžeta i taj novac planiran je za vraćanje kredita, plaćanje PDV-a, kao i finansiranje infrastrukturnih projekata.

Mi smo o svemu obavijestili Poresku upravu Republike Srpske i tražićemo prinudnu naplatu sredstava, kao i NLB Razvojnu banku, kod koje ima kreditna zaduženja. Uz to, generalni direktor “Šuma Srpske” Risto Marić i v.d. direktora Šumskog gazdinstva “Romanija” Rade Dangubić, po naređenju čelnika sokolačkog SNSD-a Mirka Čolovića, ne dozvoljavaju dostavu šumskih energenata “Toplani”, zbog čega je ozbiljno doveden u pitanje početak grejne sezone.

Sve ovo pokazuje da SNSD ne prašta onima koji su ih na izborima pobijedili 2. oktobra i da su, kivni i bijesni zbog poraza, spremni da dovedu u pitanje funkcionisanje cjelokupne lokalne zajednice i njenih stanovnika. Čak do mjere da ih puste da se smrzavaju, samo da bi zadovoljili svoje osvetničke nagone.

 

 

 

 

 

 

 

Izvor i foto: sarajevo-rs.com

Posljednja izmjena Utorak, 18 Oktobar 2016 13:15
Napomena i uslovi komentarisanja
Napomena: Komentari čitalaca ne predstavljaju stav redakcije portala Sarajevo-RS.com. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Sarajevo-RS.com zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.
Uslovi komentarisanja: Strogo je zabranjen govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh

Moj stav

Prev Next