Bivši radnici blokirali NATO bazu u Butmiru

Napišite komentar

butmir nato bazaBivši radnici NATO-a i SFORA-a u BiH danas su jednočasovnom blokadom ulaza u bazu Butmir kod Sarajeva izrazili nezadovoljstvo zbog nerješavanja njihovih zahtjeva koji se odnose na prava na naknade iz radno-pravnih odnosa.

Traže da im se uplate doprinosi za period koji su radili kao pomoćno osoblje u međunarodnim snagama, te da im se isplate topli obroci, naknade za prevoz, regres i otpremnine.

Bivši radnici međunarodnih snaga u BiH i njihovi advokati tvrde da je za 5 godina, kada je proces pokrenut, riješeno samo 300 zahtjeva i to prvostepeno. To znači da će, tim tempom, trebati više decenija da se riješe svi zahtjevi jer je, prema nekim podacima u međunarodnim snagama u BiH radilo preko 15 000 državljana BiH.

Iz štaba NATO-a u Sarajevu i Glavne komande EUFOR-a saopšteno je da su redovne pravne procedure put za rješavanja zahtjeva bivših radnika te da smatraju neprimjerenim o interesima bavših, ali i sadašnjih radnika, razgovarati putem medija.

Istaknuto je i da su plate nekadašnjih ali i trenutno zaposlenih radnika u ovim međunarodnim organizacijama znatno iznad nivoa plata koje se isplaćuju na domaćem tržištu rada za slična radna mjesta.

 

 

 

 

 

 

 

Izvor: rtvbn.com

Napomena i uslovi komentarisanja
Napomena: Komentari čitalaca ne predstavljaju stav redakcije portala Sarajevo-RS.com. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Sarajevo-RS.com zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.
Uslovi komentarisanja: Strogo je zabranjen govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh