BiH u protekloj godini imala najpozitivnije ekonomske parametre

Napišite komentar

vijece ministara sjednica sarsSavjet ministara BiH usvojio izvještaj o radu za 2016. godinu, u kojem se navodi da je Bosna i Hercegovina u prošloj godini imala najpozitivnije ekonomske parametre u odnosu na posljednju dekadu.

Prikupljeno je najviše prihoda, a uz najmanju zaduženost u regiji i najveći porast broja zaposlenih, Savjet ministara BiH je ostvarilo značajnu dinamiku u evropskim procesima u BiH, što je rezultiralo dobijanjem Upitnika Evropske komisije za pripremu mišljenja o zahtjevu za članstvo BiH u Evropskoj uniji s 3.242 pitanja.

Intenzivirane su i aktivnosti BiH na ispunjavanju uslova iz Talinna u cilju aktiviranja Akcionog plana za članstvo (MAP), gdje je postignut napredak jer je od ukupno 63 perspektivne vojne lokacije upisano 25 lokacija vojnih objekata koje se nalaze u Federaciji BiH.

Savjet ministara BiH u prošloj godini je održao 63 sjednice na kojima je ukupno razmotreno 1.146 tačaka te pripremljeno i urađeno 1.411 zaključaka. Utvrđeno je 19 prijedloga zakona, usvojeno sedam strategija i 13 akcionih planova, donesene su 283 odluke, usvojeno 25 pravilnika, utvrđen 91 prijedlog ugovora, sporazuma, protokola i memoranduma i osnova za zaključivanje međunarodnih ugovora.

Takođe, Savjet ministara je u ovom periodu, između ostalog, utvrdilo 66 prijedloga odluka o ratifikaciji međunarodnih ugovora, usvojilo 190 informacija iz različitih oblasti i 133 izvještaja.

Objavljeni su i rezultati popisa, usvojene su odluke o sistemu koordinacije procesa evropskih integracija u BiH te o postupku usklađivanja zakonodavstva BiH s pravnom stečevinom Evropske unije, a radilo se i na razvoju sektora pravde.

Istovremeno je načinjen progres u ispunjavanju međunarodnih obaveza u oblasti ljudskih prava te je usvojen Akcioni plan sprovođenja Strategije za prevenciju i borbu protiv terorizma.

Donošenje Odluke o provedbi Rezolucije 1373 Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih naroda rezultiralo je skidanjem BiH s liste zemalja s nedostacima u pravnom okviru u vezi s finansiranjem terorizma.

Intenzivirana je i regionalna saradnja te su zaključeni brojni sporazumi sa zemljama regije i unapređena provedba postojećih.Savjet ministara je u 2016. godini nastavio provedbu mjera iz Reformske agende, a njena realizacija iznosi 53 posto.

Riječ je o mjerama koje su u nadležnosti Savjeta ministara, što znači da je od 34 mjere iz Akcionog plana do kraja 2016. godine u potpunosti realizirano 18 mjera, dok je veći broj mjera kontinuirano u fazi procesa.

Prvi put je na državnom nivou usvojena Srednjoročna strategija upravljanja dugom, a usvojena je i Strategija u oblasti migracija i azila i Akcioni plan za period 2016. – 2020. godine.

 

 

  • Izvor: sarajevo-rs.com
Napomena i uslovi komentarisanja
Napomena: Komentari čitalaca ne predstavljaju stav redakcije portala Sarajevo-RS.com. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Sarajevo-RS.com zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.
Uslovi komentarisanja: Strogo je zabranjen govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh