"BiH u NATO samo ako i Srbija uđe" Istaknuto

Napišite komentar
Predsedavajući Predsedništva BiH Mladen Ivanić rekao je da BiH može ući u NATO samo onda ako, i kad, u taj savez uđe Srbija."Jasniji stav od tog ne može. Svaka druga opcija podrazumevala bi podelu srpskog naroda. Ne trebaju nam referendumi. Tu temu zapravo ne treba ni otvarati, jer za članstvo BiH u NATO nema uslova sve dok Srbija nije u tom savezu", rekao je Ivanić u intervjuu za današnju "Politiku".
 
Na pitanje da li se u BiH može voditi politika koja neće biti opterećena svrstavanjem ni na jednu stranu, Ivanić je rekao da može i to tako "što ćete voditi svoju politiku, gledati sopstvene interese". 
 
"Naš interes jeste da imamo korektne odnose s Rusijom, kao i dobre odnose sa EU. Ako nas oni teraju da se opredelimo za jedne, onda taj više nije naš prijatelj", rekao je Ivanić. 
 
Što se tiče izjave Edija Rame o velikoj Albaniji ili imenovanju Ante Gotovine u savetodavna tela u Hrvatskoj, Ivanić je rekao da smatra da je sadašnji pristup Beograda, "pa i srpskog faktora u BiH, izuzetno pozitivan i da ćemo mi od tog imati koristi". 
 
"Polako se pokazuje da su, u svetlu pomirenja, najnormalniji deo političkih elita ovog trenutka na prostoru Balkana zapravo srpski kadrovi", rekao je Ivanić. 
 
"Vrlo brzo će se ta korist i praktično pokazati, jer će svet podržavati one koji ne žele sukob i koji autoritet, umesto na sukobima, grade na uverenju u vlastitu snagu. Rukovodstvo Srbije pa i rukovodstvo Srba u BiH oseća tu snagu", rekao je predsedavajući Predsedništva BiH. 
 
Ivanić je kazao da se zalaže da se Kancelarija visokog predstavnika (OHR) u BiH potpuno ugasi. 
 
"Nikad više neće biti saglasnosti da OHR poseže za bonskim ovlašćenjima, jer za to nema uslova. Prisustvo OHR je više želja nekih međunarodnih aktera da budu prisutni u BiH, a da pri tome ne budu svedeni samo na nivo ambasada", rekao je Ivanić.
 
Izvor: Politika
Napomena i uslovi komentarisanja
Napomena: Komentari čitalaca ne predstavljaju stav redakcije portala Sarajevo-RS.com. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Sarajevo-RS.com zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.
Uslovi komentarisanja: Strogo je zabranjen govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh