BiH se suočava sa demografskom katastrofom

Napišite komentar

U posljednjoj publikaciji Agencije "BiH u brojkama" navodi se da su u 2013. godini rođene 30.864 bebe, dok je broj umrlih lica iznosio 35.562, što znači da je prirodni priraštaj bio manji za 4.978 lica.

U BiH je u pretprošloj godini na 1.000 stanovnika rođeno samo osam beba, u Hrvatskoj 9,4, u Srbiji 9,2, a prosjek u EU je 10 rođene djece na 1.000 stanovnika, piše "Dnevni avaz".

Broj sklopljenih brakova u 2013. godini bio je 17.623, što je najmanje u posljednjih 10 godina, kada je prosjek iznosio više od 20.000 sklopljenih brakova.Istovremeno, broj razvoda bio je rekordan u posljednjoj deceniji, a u pretprošloj godini bilo je 2.609 brakorazvodnih parnica.Demograf Hasan Zolić konstatuje da svi ovi podaci ukazuju na činjenicu da "BiH godišnje gubi jedan manji grad".

"Broj sklopljenih brakova naglo opada, a broj razvoda raste, uglavnom zbog teške ekonomske situacije, koja negativno djeluje na bračne zajednice. Negativan prirodni priraštaj je naglašen, naročito u Republici Srpskoj, a od 2007. i u Federaciji BiH, gdje šest kantona bilježi negativne podatke", navodi Zolić.

On je upozorio da BiH nema jedinstvenu ili usaglašenu populacionu politiku, pa zbog toga u mnogim mjestima porodilje uopšte ne primaju naknade, a u drugim mjestima mjesecima čekaju na isplate prinadležnosti po osnovu poroda.U 2013. godini registrovano je 1.019 nasilnih smrti, od čega 569 nesrećnih slučajeva, 369 samoubistava, 41 ubistvo...

Muškarci su umirali u prosjeku u 70-oj, a žene u 75,5 godini života.

Napomena i uslovi komentarisanja
Napomena: Komentari čitalaca ne predstavljaju stav redakcije portala Sarajevo-RS.com. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Sarajevo-RS.com zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.
Uslovi komentarisanja: Strogo je zabranjen govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh