BiH prva na crnoj listi smrti na drumovima

Napišite komentar

motor udesNa bh. cestama život je izgubilo čak 1.596 osoba u posljednjih pet godina, 8.496 ih je pretrpjelo teže povrede, dok je čak 41.516 učesnika u saobraćaju lakše povrijeđeno.

Ukoliko bi se ovaj crni bilans nastavio, BiH bi i dalje bila na neslavnom prvom mjestu u regionu i prvi vrhu u Evropi po broju poginulih u saobraćajnim nesrećama na milion stanovnika. Taj broj je prošle godine iznosio 96,05.

Crna statistika bila je najveći povod za šesto obilježavanje Svjetskog dana sjećanja na žrtve saobraćajnih nesreća. Tom prilikom u više gradova upriličene su razne manifestacije, pokazne vježbe, edukacije i besplatni tehnički pregledi vozila. A sve sa ciljem - oprez u saobraćaju.

Simulacija saobraćajne nesreće s teško povrijeđenim izazvala je u petak pravu pometnju među Dobojlijama, koji su se okupili u centru grada misleći da je stvarno riječ o udesu.

"Vidim nešto se dešava, a mediji snimaju izjave, pa sam se pitao zašto ne snimaju nesreću, nego posadili sagovornika ispred sebe i ne obraćaju pažnju šta se dešava", kazao je Dobojlija, koji je sa sinom šetao parkom.

Simulacija je bila dio aktivnosti, a ove godine je Doboj bio domaćin.

"Na ovaj način se skreće pažnja svim učesnicima u saobraćaju, bilo pješacima, bilo vozačima, na obavezu čuvanja jedni drugih", kazao je Ranko Babić, generalni sekretar Auto-moto saveza RS.

Od posljedica saobraćajnih nesreća u RS je prošle godine poginulo 130 osoba, 703 su teže i 2.878 osoba lakše povrijeđeno.

"Za deset mjeseci ove godine na putevima u RS smrtno je stradalo 29 lica manje nego prošle godine, takođe smanjen je broj teško i lakše povrijeđenih lica", kaže Milija Radović, direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja RS.

Preduzeće "Putevi RS" je 24 mjesta u RS označilo kao crne tačke, a prednjače dionice Ljubogošta - Pale, zatim Zvornik u pravcu Osmaka, a posebno kritična je relacija od Banjaluke ka Prnjavoru.

Na području Doboja su kritični svi ulazi i izlazi iz grada, navode u Savjetu za bezbjednost saobraćaj grada.

Simulacija je održana i u Banjaluci, a Dragan Milošević, komandir Policijske stanice za bezbjednost saobraćaja, je rekao da je broj saobraćajnih nesreća u ovom gradu nešto niži u odnosu na prošlu godinu.

"Ono što je konstanta kada su u pitanju nesreće sa smrtnim posljedicama je da je dominantan uzrok istih - neprilagođena brzina", kaže Milošević.

Prema podacima, u prošloj godini u RS se najviše ginulo zbog brzine, koja je bila uzrok 53,72 odsto udesa.

Kada su u pitanju godine stradalih, najviše ih je između 20 i 30 godina. Takođe, najveći dio nesreća se događa vikendom u jutarnjim časovima.

Slaviša Sandić, načelnik Odjeljenja za saobraćaj i puteve u Gradskoj upravi Banjaluka, istakao je da ovakvi dani, pored edukativnog karaktera, služe i da bi sve nas podsjetili da stradali na drumu nisu samo puka statistika.

"Radi se o našoj rodbini i prijateljima. Prošle godine u Banjaluci imali smo oko 2.600 udesa i 13 smrtno stradalih, a ove godine za prvih 10 mjeseci taj broj iznosi 10", rekao je Sandić.

BIHAMK kao član i nosilac licence Evropskog programa za procjenu sigurnosnih performansi cesta izradio je Mapu rizika magistralnih cesta u FBiH.

"Analizom prikupljenih podataka utvrđeno je da više od 50 odsto analiziranih cesta spada u ceste visokog rizika to jest da na tim dionicama postoji velika vjerovatnoća da će se dogoditi saobraćajna nezgoda s fatalnim posljedicama", navode iz BIHAMK-a.

Prema ovoj mapi, jedna od najrizičnijih cesta je magistralna cesta M17, odnosno dionica od Zenice do Maglaja, na kojoj je u periodu 2009 - 2013. smrtno stradalo 38 osoba, slijedi dionica Doboj -Lukavac, na kojoj je u istom periodu život izgubilo 32 ljudi, zatim Jablanica - Mostar sa 25 poginulih, Bugojno - Gornji Vakuf i B. Krupa - B. Otoka sa 17 stradalih.

Broj poginulih na milion stanovnika (2016. godina)

Bugarska - 99
BiH - 96,05
Srbija - 85,8
Hrvatska - 73,3
Slovenija - 63
Njemačka - 39,1
Švajcarska - 25,9

Uzroci saobraćajnih nezgoda

(Podaci MUP-a RS za 2016.)

Radnje vozilom (lijevo, desno, preticanje...) - 25,3 odsto
Brzina - 24,7 odsto
Nedržanje odstojanja - 13,7 odsto
Nepoštovanje prvenstva prolaza - 13,2 odsto

Napomena i uslovi komentarisanja
Napomena: Komentari čitalaca ne predstavljaju stav redakcije portala Sarajevo-RS.com. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Sarajevo-RS.com zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.
Uslovi komentarisanja: Strogo je zabranjen govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh