BiH pod sankcijama, Energetska zajednica očekuje rješenje Istaknuto

Napišite komentar

sankcije bih energetskaBiH od danas je pod sanckijama. Uvela ih je Energetska zajednica zbog, kako su rekli, neusvajanja Drugog energetskog paketa u gasnom sektoru, odnosno nedonošenja Zakona o gasu na nivou BiH. To je potvrđeno i na zvaničnoj veb stranici Ekonomske zajednice.

Ministar za spoljnu trgovinu i ekonomske odnose, Mirko Šarović, koji je prisustvovao sastanku u Tirani, tvrdi da sankcija ipak nema, već da su u pitanju samo mjere. ,,Mi kao BiH ne možemo glasati o budžetu, što nije nešto što bi moglo da pogodi BiH, a Evropska komisija je pozvana da prati napredak BiH i ukoliko taj napredak ne bude odgovarajući, u svakom trenutku može da uskrati finansijaku pomoć u gasnom sektoru i to je suština”, rekao je Šarović.

Sankcije će, prema onome što je energetska zajednica objavila, trajati godinu dana. Stručnjaci smatraju da je i prije njihovog uvođenja, dok se pregovaralo o Zakonu o gasu, BiH bila kažnjena – izgubila je sredstva iz IPA fondova za gasovod Brod-Zenica i, kako kažu, izbačena je sa trase jadransko-jonskog gasovoda. Tu, smatraju, neće biti kraj.

,,Ono što je bilo u prijedlogu za sankcije je da se ograniči finansiranje naših delegacija, odnosno isključi finansiranje puta za sastanke EZ, drugo pravo glasa se gubi i treće, najvažnije, da se obustave projekti u gasu i u struji”, rekao je Almir Bećirević, bivši direktor kompanije BH gas i stručnjak za gasnu privredu. U BiH ne postoji regulatorno tijelo za pitanja gasa na državnom nivou. Republika Srpska ima Zakon o gasu i regulatornu komisiju za energetiku, dok u Federaciji još nije donesen zakon.

Međutim, Energetsku zajednicu zanima isključivo rješavanje legislative na državnom nivou. Zbog toga su BiH dali godinu dana pod sankcijama da smisle kako će taj problem riješiti. BiH je u Tirani preuzela predsjedavanje Energetskoj zajednici. Srbija, Makedonija i Crna Gora, kao i Sekretarijat Energetske zajednice, tvrdi Šarović, razmišljaju o materijalnoj podršci, ali pod uslovom da BiH riješi probleme sa zakonom.

 

 

Izvor i foto: atvbl.com

Napomena i uslovi komentarisanja
Napomena: Komentari čitalaca ne predstavljaju stav redakcije portala Sarajevo-RS.com. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Sarajevo-RS.com zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.
Uslovi komentarisanja: Strogo je zabranjen govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh