BiH ostaje bez novca za most kod Gradiške

Napišite komentar

most kod gradiske planBiH će, po svemu sudeći, izgubiti sredstva iz IPA 2015. za izgradnju polovine mosta na Savi kod Gradiške, zato što tender za izvođača radova najvjerovatnije neće biti moguće raspisati do kraja ove godine.

Naime, u „Hrvatskim cestama“ su nam potvrdili da nije realno da tender bude raspisan do kraja 2016. godine jer ističu da potrebna dokumentacija još nije spremna, dok istovremeno u Ministarstvu transporta i komunikacija BiH apeluju da se požuri s pribavljanjem dokumentacije jer tokom 2016. mora biti makar započeto korištenje sredstava iz IPA 2015, zbog čega do kraja ove godine mora biti raspisan tender.

U „Hrvatskim cestama“ su istakli da je izrađena studija uticaja na okolinu za projekt kompletnog mosta, te nova studija uticaja na okolinu za projekt mosta i spojne ceste u Hrvatskoj.

„Navedena studija je poslana u BiH zvaničnim kanalima kako je dokumentacija i dosada dostavljana. Slijedi provedba upravnih postupaka po studiji u obje države te izdavanje rješenja“, istakli su oni.

Igor Pejić, sekretar Ministarstva transporta i komunikacija BiH, ističe da je pomenuta dokumentacija poslana u Ministarstvo saobraćaja i veza Republike Srpske početkom mjeseca, čim je stigla iz Zagreba, ali da još nisu dobili povratni dokument iz Banjaluke.

„Svakog dana bukvalno očekujemo da nam se taj dokument vrati kako bi se mogla izdati građevinska dozvola i da se što prije krene u dalji postupak. Zašto to još nismo dobili, ne znam. Ni u kom slučaju ne želim reći da bilo tko oteže, odugovlači ili koči. Ali možda je moglo biti malo brže“, rekao je on i dodao da su sličan dokument za most kod Svilaja iz federalnog ministarstva dobili za jedan dan.

„Ja sam tražio u petak da pišemo urgenciju našim kolegama u Republici Srpskoj, ali su me saradnici zamolili da sačekamo još koji dan“, rekao je on i odbacio mogućnost da je problem na hrvatskoj strani.

„Mi treba da budemo iskreni prema sebi i priznamo da je ovim Hrvatska, metaforički rečeno, prebacila lopticu na našu stranu i sada je do nas koliko ćemo žurno obaviti naš posao. Želim reći da sam dobio uvjeravanja Evropske komisije da će oni urgirati prema Hrvatskoj da požuri, ali moramo mi prvo uraditi ono što je do nas da bismo mogli tražiti od Brisela pomoć“, kaže on.

Dušan Topić, direktor „Autoputeva Republike Srpske“, kaže da odugovlačenja u vezi s izgradnjom mosta kod Gradiške traju već godinama. On je uvjeren da nekom nije u interesu da se taj most izgradi i da se zato stalno izmišljaju nove prepreke.

„Čitava procedura je usporena u Zagrebu i u Sarajevu. Ako je toliko hitno, zašto je onda ta studija šest mjeseci sakupljala prašinu u njihovim ladicama? Neko, izgleda, nije htio ni da pokrene proceduru očigledno s namjerom da se zakasni za apliciranje sredstava. Nažalost, nameće se takav utisak. Ne želim reći da su to radili u dogovoru, ali sasvim je jasno o čemu se ovdje radi i da imaju takav odnos prema tom projektu“, kaže Topić.

On ističe da sada postoji i rizik da Republika Srpska izgubi i grant od 6,8 miliona evra iz EU.

„Kada bi bilo želje i volje da se to uradi, sve bi se to moglo stići. Ne vidim nijedan jedini razlog zašto tender ne bi mogao biti raspisan do kraja godine uz saglasnost i podršku Evropske komisije i evropskih banaka“, zaključio je Topić.

On ističe da odnos iz Sarajeva prema Republici Srpskoj zadnjih nekoliko mjeseci pokazuje „da se zaustavljaju i mnogo manje značajne stvari“.

„Oko tog mosta istu priču ponavljamo već praktično više od deset godina – nedostatak komunikacije, nedostatak želje da se to uradi i priča o Pelješcu, koji takođe očigledno igra značajnu ulogu u svemu ovome“, kaže Topić.

 

 

 

 

 

 

Izvor: nezavisne.com

 

 

Napomena i uslovi komentarisanja
Napomena: Komentari čitalaca ne predstavljaju stav redakcije portala Sarajevo-RS.com. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Sarajevo-RS.com zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.
Uslovi komentarisanja: Strogo je zabranjen govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh