BiH od danas pod energetskim sankcijama

Napišite komentar

ventil BiH od danas je pod energetskim sankcijama. Krivac je Federacija BiH, koja, za razliku od Republike Srpske, nije prihvatila dogovorena zakonska rješenja, izjavio je direktor Sekretarijata Energetske zajednice Јanez Kopač.

Iako se činilo da je sve dogovoreno - zakon koji reguliše oblast električne energije i gasa nije usaglašen u entitetima i na nivou BiH. Zato će sankcije Energetske zajednice stupiti automatski, poručio je direktor Sekretarijata Energetske zajednice Јanez Kopač, koji upozorava da BiH više niko ne uzima ozbiljno.

''Koliko ja znam, a to je nezvanično je da je Republika Srpska podržala zakon, a Federacija je sve odbila i vraća se na pozicije iz 2015. godine, iako smo usmeno sve usklađivali i uskladili sve do zadnjeg detalja'', navodi Kopač.

Kopač smatra da je moguće da pod sankcijama BiH bude onemogućen izvoz struje, ali ne vjeruje da će do toga doći. U pitanje se dovode i desetine miliona evra koje su namijenjene energetskom sektoru u BiH. Premijer Federacije Fadil Novalić kaže, ti resursi ni do sada nisu korišteni. Vjeruje da će uskoro naći rješenje.

''Razmatrali smo koji je to put da dođemo do kompromisa unutar energetske strategije. Problem je i dalje gas, ne možemo se naći na tom pitanju, a vezano za električnu energiju sve je riješeno'', kaže Novalić.

Premijerka Srpske Željka Cvijanović smatra da svi akteri nisu otvoreno i iskreno razgovarali o ovom pitanju, ali poručuje da Vlada Srpske neće dozvoliti prenos nadležnosti i da zakonsko rješenje mora biti u skladu sa Ustavom.

''Postoje rješenja kojima možemo ispuniti zahtjeve EU, ali isto tako zadržati strukturu kakvu imamo i da se zna ko je zašto nadležan. A sve ostalo je manipulacija da su odgovorne entitetske Vlade'', kaže Cvijanovićeva.

Resorni bh. ministar Mirko Šarović smatra da je neodgovorno da postignuti dogovor na svim stranama u 99,9 odsto slučaja, kako kaže, bude olako odbačen. Smatra da predloženi zakon rješava suštinsko pitanje nadležnosti na državnom i entitetskom nivou.

''To je da se metodologija, kada je u pitanju gas, za transportnu tarifu se donosi na državnom nivou, a same tarife u okviru entiteta što je suštinska podjela koja je zadovoljavala i jednu i drugu stranu'', kaže Šarović.

Cvijanovićeva podsjeća da ne mora svaki prijedlog EU da bude usvojen beskompromisno. Podsjeća da mnoge članice EU nisu imale samo jednog regulatora, pa opet nisu bile pod sancijama. Savjetu ministara poručuje da, ukoliko nisu sposobni koodinisati, ovaj posao u skladu sa dogovorom unutar BiH, pitanje usvajanja zakona na nivou BiH o regulatoru, prenosu i tržištu električne energije i gasa može biti riješeno putem mehanizma koordinacije.

 

 

Izvor: RTRS

Napomena i uslovi komentarisanja
Napomena: Komentari čitalaca ne predstavljaju stav redakcije portala Sarajevo-RS.com. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Sarajevo-RS.com zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.
Uslovi komentarisanja: Strogo je zabranjen govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh