BiH nema tužioce koji se bave procesuiranjem korupcije u institucijama i sistemu Istaknuto

Napišite komentar

BiH nema tužioce ni na jednom nivou vlasti koji se isključivo bave procesuiranjem korupcije u institucijama i sistemu. Naime, u odgovorima Evropskoj komisiji u upitniku bh. vlasti su priznale da se tužioci dodjeljuju na ad hok osnovi kada su u pitanju predmeti sistemske korupcije.

cekic sudjenje sud

U sva tri najviša tužilaštva u zemlji kažu da glavni tužilac odredi kojem tužiocu će dati da radi na određenom predmetu.

"Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji Tužilaštva BiH nije preciziran broj tužilaca u Odjel za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH te on zavisi od odluke glavnog tužioca", navedeno je u odgovorima.

Kada je riječ o Tužilaštvu FBiH, ističu da je predviđeno postojanje odjeljenja za suzbijanje korupcije, ali da ono nije uspostavljeno jer nema novca.

"Ovaj odjel još nije uspostavljen s obzirom na to da nisu obezbijeđena materijalna sredstva te s tim u vezi nisu imenovani tužioci niti zaposleno administrativno osoblje", navedeno je u odgovorima. Kao i u državnom tužilaštvu, i ovdje glavni tužilac određuje tužioce koji će raditi na tim predmetima na ad hok osnovi.

U dijelu odgovora iz RS ističe se da je 2016. godine rasformirano Posebno tužilaštvo za suzbijanje organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala. Podsjećanja radi, ovo odjeljenje rasformirano je jer nije dalo očekivane rezultate.

Sada, kako navode, postoji Posebno odjeljenje za suzbijanje organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala pri Republičkom tužilaštvu RS.

Kao i u druga dva, i u ovom tužilaštvu glavni tužilac po svom nahođenju određuje koji tužilac će se baviti tim predmetima.

"Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji i poslovanju tužilaštava u RS nije preciziran broj tužilaca u odjelu i on zavisi od odluka glavnog tužioca.

Visoki sudski i tužilački savjet je u cilju uspostavljanja odjela proširio sistematizaciju Republičkog tužilaštva RS za sedam pozicija, od čega je jedna pozicija zamjenika glavnog republičkog tužioca - specijalni tužilac koji rukovodi Posebnim odjeljenjem", objašnjeno je u odgovorima.

Inače, zanimljivo je da je za rad Posebno tužilaštvo za suzbijanje organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala, koje je rasformirano zbog mršavih rezultata, od 2011. do 2016. godine potrošilo 12 miliona maraka. Posebno odjeljenje, koje ga je naslijedilo, je u prošloj godini na raspolaganju imalo 2,4 miliona maraka.

Jedna od primjedaba EU je da ne postoji ni definicija "ozbiljne korupcije", a upravo ovaj termin je upotrijebila Evropska komisija u upitniku.

Osim toga, većina tužilaštava nisu popunjena adekvatnim kadrovima. Primjera radi, od 40 pozicija predviđenih sistematizacijom za Posebno odjeljenje za suzbijanje korupcije RS, popunjeno je samo 27, priznali su u odgovorima.

U izvještaju EU za BiH za 2018. godinu upozoravaju da je politička korupcija veoma raširena, a da je zemlja nespremna da se s njom izbori.

"Iako postoji Etički kodeks za sudije i tužioce, ne postoji formalni mehanizam njegovog sprovođenja niti ovlaštenja da se pokrenu disciplinski slučajevi. Korupcija u pravosuđu mora se suzbijati energičnije", istakli su oni.

Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH, nije odgovorio na naš upit do zaključenja ovog broja.

Posljednja izmjena Utorak, 10 Juli 2018 12:35

  • Izvor: nezavisne.com
Napomena i uslovi komentarisanja
Napomena: Komentari čitalaca ne predstavljaju stav redakcije portala Sarajevo-RS.com. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Sarajevo-RS.com zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.
Uslovi komentarisanja: Strogo je zabranjen govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh

Bosna i Hercegovina

Prev Next