BiH ne može tužiti Srbiju

Napišite komentar

ivanicmladenbihPredsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić izrazio je uvjerenje da BiH ne može podići tužbu protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde jer to nije tužba u ime BiH.

''Uvjeren sam da BiH ne može podići tužbu protiv Srbije jer BiH predstavljamo članovi Predsjedništva Izetbegović, Čović i ja. Evidentno je da mi imamo različite statove po tom pitanju i tako da to nije tužba u ime BiH'', jasan je Ivanić, koji danas prisustvuje na Ekonomskom forumu 2017.

On kaže da svak revizija je kao novi slučaj i za nju je potrebno donijeti nove odluke nadležnih organa. Ivanić kaže da uopšte ne vidi pravnu mogućnost da dođe do tužbe protiv Srbije, posebno ističući problematiku potencijalnih negativnih političkih aspekata.

''Prisvajanje imena BiH, govorenje u ime BiH od samo jedne strukture, zaoštravanje tenzija, ne vidim nijedan mogući pozitivni efekt koji bi neko mogao da izvuče'', kaže Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić.

On smatra da se provodi vrijeme na potpuno nevažnim i osjetljivim pitanjima, a da se malo misli o suštini i stvarnom životu. Ivanić kaže da će posljedica svakako biti, te da je to ozbiljna kriza kada se radi o pojačavanju tenzija ukoliko ipak dođe do tužbe.

''Mi smo robovi stanja gdje se zacrtaju pozicije i gdje se ne razmišlja o posljedicama. Ne vidim niti jedan pozitivan efekat svega ovoga'', rekao je Ivanić.

On je naglasio da će doći do nove krize koja će biti ozbiljnija nego li sve što se dešavalo u vezi sa referendumom ili obilježavanjem Dana Republike Srpske.

''Stvari neće ići normalno, to govorim u ime Republike Srpske. Ovo bi mogla biti veoma ozbiljna kriza i nadam se da će svi učesnici ovoga moći hladne glave sjesti i pokušati pronaći kompromisno rješenje. Јa sam ranije razgovarao sa svim ambasadorima u BiH i rekao svoj stav. Smatram da će najveća politička žrtva biti oni koji su sve oko zakuvali'', zaključio je Ivanić.

 

 

 

 

Izvor: Agencije

Napomena i uslovi komentarisanja
Napomena: Komentari čitalaca ne predstavljaju stav redakcije portala Sarajevo-RS.com. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Sarajevo-RS.com zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.
Uslovi komentarisanja: Strogo je zabranjen govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh