BiH na korak od 51 milion evra donacije

Napišite komentar

poplave maj 2014Ukoliko Vijeće ministara na sutrašnjoj sjednici usvoji Nacrt odluke o ratifikaciji Sporazuma sa EU o finansiranju programa posebnih mjera oporavka od poplava i upravljanje rizikom od poplava, BiH će biti na korak od pomoći od čak 51 milion evra, ili oko 100 miliona KM!

Prema riječima Edina Dilberovića, direktora Direkcije za evropske integracije (DEI) BiH, koji će u ime BiH potpisati sporazum, ovaj dokument je trenutno u fazi ratifikacije, a cijeli projekat finansira EU iz programa IPA2.

"Ovaj program se dijeli tako da je 41 milion evra odvojen u pet grupa: podršku zaštiti od poplava i upravljanje vodama, rekonstrukciju stambenih jedinica, jačanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća, podršku Civilnoj zaštiti te podršku civilnom društvu", ističe Dilberović.

Navodi da su Delegacija EU u BiH te "Giz", njemačka organizacija za međunarodnu saradnju, implementatori tih pet grupa aktivnosti. "Ovih 10 miliona što je ostalo je iz višedržavne IPA za upravljanje poplavama u prekograničnim područjima slivova Save i Drine", ističe on.

Dilberović pojašnjava da će identičnu pomoć dobiti i Srbija, te da će, uz bosanskohercegovačkih 10 miliona evra, ukupno 20 miliona biti iskorišteno za obnovu nasipa Save i Drine u graničnim područjima, kao i za unapređenje infrastrukture za zaštitu od poplava u slivu rijeke Save.

Jamila Milović-Halilović, portparol Delegacije EU i specijalnog predstavnika EU u BiH, podsjeća da je pomoć iz IPA2 od 41 milion evra drugi dio paketa čija je vrijednost 85 miliona evra, a za koje se EU obavezala na donatorskoj konferenciji u julu 2014. godine.

"Što se tiče prevencije poplava i upravljanja riječnim tokovima, nacionalna komponenta iz Specijalnih mjera predviđa 15 miliona eura podrške poboljšanju hidrometeoroloških sistema na području rijeke Bosne kao i rekonstrukciju prioritetne riječne infrastrukture na kritičnim lokacijama rijeka Save, Bosne i Janje", ističe Milović-Halilovićeva.

Navodi i da je dodatnih 3,6 miliona evra obezbijeđeno kroz IPA Program prekogranične saradnje BiH - Srbija za prevenciju poplava i preventivne mjere.

 

 

 

 

Izvor: nezavisne.com

Napomena i uslovi komentarisanja
Napomena: Komentari čitalaca ne predstavljaju stav redakcije portala Sarajevo-RS.com. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Sarajevo-RS.com zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.
Uslovi komentarisanja: Strogo je zabranjen govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh