BiH i regija uskoro bez rominga?

Napišite komentar

arapi telefoniU zemljama regije, uključujući i Bosnu i Hercegovinu, uskoro bi mogao da bude ukinut roming ukoliko bude dovoljno razumijevanja među državama, odnosno resornim ministarstvima.

Naime, posljednji sastanak regulatora za komunikacije iz četiri države regije (BiH, Srbije, Crne Gore i Makedonije) održan je prije nekoliko dana u Beogradu, a rezultirao je dogovorom o tome da se usaglašeni tekst nacrta sporazuma, koji su utvrdili, dalje proslijedi resornim ministarstvima.

Da je sastanak održan za "Nezavisne" je potvrdila i Amela Odobašić, portparol Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) BiH, koja navodi da se sve dogodilo 23. novembra.

"U prostorijama RATEL-a Srbija, dakle Regulatorne agencije za elektronske komunikacije i poštanske usluge, održan je prvi sastanak Foruma saradnje regulatornih tijela za elektronske komunikacije BiH, Crne Gore, Makedonije i Srbije. Tom sastanku su prisustvovali i predstavnici regulatornih tijela ove četiri države, a jedna od tema odnosila se i na praćenje regulisanih cijena u regionalnom romingu", kaže Odobašićeva.

Pojašnjava kako je prepoznata potreba za potpisivanjem novog sporazuma, "imajući u vidu uspjeh postojećeg regionalnog sporazuma o romingu". "Zaključeno je da regulatorna tijela pokrenu inicijativu prema resornim ministarstvima, kao potpisnicima prethodnog i budućeg sporazuma. Kada tekst sporazuma bude usaglašen, RAK će ga uputiti u Ministarstvo prometa i komunikacija BiH", ističe Odobašićeva.

Pojedini regionalni mediji navode da bi u nacrtu sporazuma, koji će dobiti resorna ministarstva, trebalo da stoji prijedlog da se cijene rominga u ovim državama od naredne godine usklade sa cijenama u Evropskoj uniji (EU).

To bi faktički značilo da će cijene biti izjednačene s domaćim telefonskim saobraćajem, a što bi na kraju dovelo do prestanka važenja rominga. Podsjećamo, 1. jula ove godine snižene su cijene rominga u ove četiri države, a nešto ranije, 15. juna, u potpunosti je ukinut roming u svim državama članicama EU.

Posljednja izmjena Petak, 01 Decembar 2017 20:44

  • Izvor: nezavisne.com
Napomena i uslovi komentarisanja
Napomena: Komentari čitalaca ne predstavljaju stav redakcije portala Sarajevo-RS.com. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Sarajevo-RS.com zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.
Uslovi komentarisanja: Strogo je zabranjen govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh