BiH dužna oko 12 milijardi KM

Napišite komentar

marke pare ilustracijaSpoljni dug BiH, zaključno sa krajem prošle godine iznosi 8,4 milijarde KM, a unutrašnji dug BiH oko 3,5 milijardi KM, tako da ukupna zaduženost BiH iznosi 11,9 milijardi KM. Ovo su podaci iz Informacije o stanju javne zaduženosti BiH na dan 31. decembar 2015. godine, koju je danas razmatrala Komisija za finansije i budžet Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Zaključno sa istim datumom, ugovoreno je spoljnih kredita u ukupnom iznosu 12,8 milijardi KM. Krediti koji su otplaćeni nisu uključeni. Što se tiče strukture spoljne zaduženosti po periodu nastanka i obaveza i kreditorima, učešće “starog” duga u stanju spoljne zaduženosti od 17,91 odsto iskazuje tendenciju smanjenja, s obzirom na to da je učešće ovog duga u 2014. godini iznosilo 19,65 odsto, a 2013. godine 21,75 odsto.

“Stari” dug čine naslijeđeni komercijalni dugovi prema Pariskom klubu kreditora, Londonskom klubu kreditora, te krediti IBRD-a. U okviru “novog” duga, najveću procentualnu zastupljenost čine dugovi prema medunarodnim finansijskim institucijama (Svjetska banka – IDA i IBRD, EIB, MMF, EBRD, Evropska komisija).

U informaciji se zaključuje da pokazatelji zaduženosti BiH za prošlu godinu ne odstupaju značajno od indikatora duga iz prethodne godine, te se i dalje zadržavaju u okvirima definisanih granica održivosti duga. Međutim, oršte stanje ekonomije, te privrede u cjelini, upućuje na neophodnost sistemske kontrole daljeg zaduživanja, kao i aktivniju politiku upravljanja dugom, navodi se u Informaciji.

Na sjednici Komisije, kojoj nisu prisustvovali članovi iz Republike Srpske, konstatovano je da se zaduživanje u Federaciji BiH dvija po znatno nižim kamatnim stopama, nego što je slučaj u Republici Srpskoj, zbog čega su strani investitori više zainteresovani za kupovinu trezorskih zapisa i obveznica u FBiH, nego u Republici Srpskoj.

 

 

 

 

 

Izvor: SRNA

Foto: ilustracija

Napomena i uslovi komentarisanja
Napomena: Komentari čitalaca ne predstavljaju stav redakcije portala Sarajevo-RS.com. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Sarajevo-RS.com zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.
Uslovi komentarisanja: Strogo je zabranjen govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh