BiH “bogatija” za 1.000 službenih vozila Istaknuto

Napišite komentar

Na službene limuzine u BiH tokom prošle godine potrošeno je 10,6 miliona KM, što je više nego za policijska, vatrogasna i vozila hitne pomoći, podaci su baze Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

predsjednistvo auta 2019

Prema ovim podacima, tokom protekle godine završeni su tenderi u ukupnoj vrijednosti većoj od 38,7 miliona KM u kojima je u BiH kupljeno 926 vozila. U ovaj iznos uračunata je vrijednost svih vozila koja su nabavljana tokom prošle godine, uključujući kamione, vozila hitne pomoći i policijska vozila, međutim, prednjače putnički automobili.

Kako navode u BIRN-u BiH, najviše automobila 2018. godine kupila je Vlada Brčko Distrikta – ukupno 48, za 1,5 milion KM. Međutim, od tog broja veći dio se odnosi na policijska i kombi vozila te traktore i motocikle, ali je tu i 18 putničkih, vrijednih više od 400.000 KM.

Najskuplje službeno vozilo prošle godine koštalo je skoro 99.000 KM, a kupljeno je za potrebe Medicinskog fakulteta u Mostaru. Na drugom mjestu je „škoda“ dobojske Toplane, vrijedna 91.000 KM. U protekloj godini pokrenute su kupovine 66 vozila hitne pomoći, a završeni su tenderi za njih 28, na što je potrošeno oko dva miliona KM.

Treba napomenuti da su u tri tendera kupovana polovna vozila hitne pomoći. Još manje su tražena vatrogasna vozila, svega 35 puta. Do kraja godine su završeni tenderi tek za nabavku njih 11, za što je potrošeno 1,7 miliona maraka.

Za 161 policijsko vozilo kupljeno prošle godine izdvojeno je 6,2 miliona KM. Kada se sve sabere i oduzeme, policijskih, vatrogasnih i vozila hitne pomoći ukupno je kupljeno manje nego putničkih.

Tenderski dogovori

Prema podacima BIRN-a, na 87 odsto tendera u toku prošle godine prijavila se samo po jedna kompanija. Svih pet kompanija koje su 2018. godine imale najveći prihod od tendera, na više od polovine tih tendera one su bile jedini ponuđač.

Direktor Agencije za javne nabavke BiH Đenan Salčin rekao je da se često radi o dogovorima, te da se favorizuju određeni ponuđači.

– Jedan ili dva ponuđača su rekli „pa ne bih ja njemu da se mešam u posao“. Mi bežimo od korupcije ka koluziji. To je dogovor ponuđača. Nažaost oni se dogovarju teritorijalno i po ugovornim organima i tako se može vidjeti da po pojedinim ugovornim organima godinama imate iste dobavljače – rekao je Salčin.

  • Izvor: srpskainfo.com
Napomena i uslovi komentarisanja
Napomena: Komentari čitalaca ne predstavljaju stav redakcije portala Sarajevo-RS.com. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Sarajevo-RS.com zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.
Uslovi komentarisanja: Strogo je zabranjen govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh

Bosna i Hercegovina

Prev Next