BiH 97. na Forbsovoj listi zemalja pogodnih za biznis

Napišite komentar

forbsNa Forbesovoj listi 153 zemlje pogodne za biznis ,Bosna i Hercegovina se našla na nezavidnoj 97. poziciji.

Ovime se naša zemlja našla u društvu Gvatemale, Zambije, Tunisa, Libana i Uzbekistana i najgore je plasirana ne samo u regiji, već i u cijeloj Evropi.

Američki magazin mjerio je više segmenata za razvoj biznisa, uključujući poreze, lične i ekonomske slobode, birokratiju, imovinska prava, inovacije, korupciju, tehnologiju, monetarne i trgovinske slobode i zaštitu investitora.

Najboljom zemljom za biznis proglašena je Velika Britanija, a najgorom Čad.

Od zemalja regije najbolje kotira Slovenija (32.), dok je Hrvatska na 51., Makedonija na 63. poziciji, a Crna Gora na 68., Srbija na 69. i Albanija na 71. mjestu.

U opisu koji stoji uz BiH navedeno je da ima ekonomiju u tranziciji sa ograničenim tržišnim reformama te da se njena privreda u velikoj mjeri oslanja na izvoz metala, energije, tekstila i najmeštaja, kao i na inostranu pomoć.

Visoko decentralizovana vlada otežava koordinaciju i reformu ekonomske politike, dok prekomjerna birokratija i segmentirano tržište obeshrabruju strane investitore, piše Forbes.

Stranke banke, prvensteno austrijske i italijanske, kontrolišu većinu bankarskog sektora, iako je najveća banka u entitetu Republika Srpska privatna domaća.

Konvertibilna marka, nacionalna valuta uvedena 1998. godine, vezana je za euro kroz aranžman valutnog odbora koji je zadržao povjerenje u valutu i olakšao pouzdane trgovinske veze sa evropskim partnerima.

U 2016. godini BiH je počela trogodišnji reprogram kredita MMF-a koji od zemlje zahtijeva da ispuni uslove vezane uz ekonomske reforme kako bi nastavila primati buduća sredstva za finansiranje, podsjeća Forbes i dalje spominje rat u BiH od 1992. do 1995. i njegov negativni utjecaj.

Najozbiljniji makroekonomski problem, prema pisanju poslovnog magazina, je visoka nezaposlenost, a ekonomski prioriteti BiH u narednom periodu morali bi biti: ubrzanje integracije u Evropsku uniju, jačanje fiskalnog sistema, reforma javne uprave, članstvo u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji i osiguravanje ekonomskog rasta podsticanjem dinamičnog, konkurentnog privatnog sektora.

 

  • Izvor: klix.ba
Napomena i uslovi komentarisanja
Napomena: Komentari čitalaca ne predstavljaju stav redakcije portala Sarajevo-RS.com. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Sarajevo-RS.com zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.
Uslovi komentarisanja: Strogo je zabranjen govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh

Biznis

Prev Next