BHRT gasi signal 30. juna

Napišite komentar

bhrt zgrada 2Radio-televizija Bosne i Hercegovine od 30. juna privremeno će prekinuti produkciju i emitovanje programa, odlučeno je na današnjoj sjednici Upravnog odbora ove medijske kuće u Sarajevu.

Iz BHRT-a navode da je ova odluka direktna posljedica duga entitetskih emitera od 25 miliona KM, od čega od Radio-televizije Federacije BiH potražuju 16,5 miliona i od Radio-televizije Republike Srpske 8,8 miliona KM. Dodaju da institucije države nisu riješile dugotrajan problem naplate RTV takse i finansiranja Javnog servisa.

"Ova odluka je time iznuđena i samo najavljuje realne okolnosti koje će nastati nakon 30. juna, kada ističe dosadašnji model naplate RTV takse. Odluka će imati posljedice na funkcionisanje cjelokupnog sistema javnog emitovanja. Upravni odbor je naložio poslovodstvu BHRT-a da najtješnje sarađuje s poslovodstvima entitetskih emitera na pronalaženju rješenja koja će otkloniti razloge zbog kojih je donesena odluka", naveli su iz BHRT-a.

Takođe, zbog krizne situacije u kojoj se ova medijska kuća nalazi, Upravni odbor će biti u stalnom zasjedanju. O odluci i dramatičnoj situaciji, osim javnost, obavjestiće domaće i relevantne međunarodne institucije. Upozoravaju da će BiH ukoliko se ništa ne preduzme postati jedina evropska država koja neće imati javni servis na državnom nivou.

BHRT-u danas ističe i rok za isplatu dijela dugovanja prema Evropskoj radiodifuznoj uniji (EBU). Izvjesno je da 1.900.000 švajcarskih franaka, koliko iznosi prva rata, odnosno 20 posto od ukupnog duga BHRT-a, neće sakupiti na vrijeme, ali se nadaju da će i dio biti dovoljan da privremeno, kako kažu, "razmekšaju" EBU i barem kratko odgode problem.

"BHRT ne može osigurati sva sredstva koja EBU traži do zadanog roka. Pokušavamo kroz marketinške aranžmane osigurati bar dio novca kako bismo EBU zamolili za razumijevanje. Ukupan dug prema EBU, čiji počeci datiraju još od 2004. godine, iznosi preko šest miliona švajcarskih franaka", rekao je Belmin Karamehmedović, generalni direktor BHRT-a.

Ukoliko iz EBU, ipak, ne budu imali razumijevanja, državnoj televiziji prijete sankcije, koje će se, između ostalog, ogledati i u blokadi prenosa predstojećeg Evropskog fudbalskog prvenstva u Francuskoj (od 10. juna do 10. jula), a zatim ako bude emitovan program uopšte i Ljetnih olimpijskih igara u Rio de Žaneiru, brojnih drugih sportskih manifestacija, ali i svih ostalih usluga koje idu putem evrovizijske razmjene.

Na današnjoj sjednici Upravnog odbora BHRT-a izvršena je i redovna rotacija na poziciji predsjedavajućeg. Od iduće sjednice na čelnoj poziciji ovog tijela sjediće Sanja Latinović iz Banjaluke.

 

 

 

 

 

Izvor: nezavisne.com

Napomena i uslovi komentarisanja
Napomena: Komentari čitalaca ne predstavljaju stav redakcije portala Sarajevo-RS.com. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Sarajevo-RS.com zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.
Uslovi komentarisanja: Strogo je zabranjen govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh