Bh. graničari rade u lošim uslovima

Napišite komentar

granicni prelaz granicari bihCrveni alarm upaljen je na gotovo svim graničnim prelazima u BiH, jer graničari nemaju ni osnovne uslove za rad, ali ni telefone i sisteme za provjere, što može da bude opasno po bezbjednost u zemlji i regionu.

Na alarmantno stanje na pojedinim međunarodnim graničnim prelazima i prelazima za pogranični saobraćaj upozoreno je u informaciji koja je dostavljena Parlamentu BiH nakon što su članovi Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost razgovarali sa čelnicima Granične policije BiH i uvidjeli seriju rupa u infrastrukturi.

BiH ima 83 granična prelaza, među kojim status međunarodnih imaju 55, a 28 je namijenjeno za pogranični saobraćaj. Propisane uslove i standarde ispunjava, međutim, samo 20 prelaza, odnosno oko 24 odsto. Radi se mahom o prelazima čiju je gradnju finansirala EU.

Ostali prelazi ne ispunjavaju standarde opremljenosti i uslove iz Zakona o graničnoj kontroli. Potrebno im je sve – od nadstrešnica i kontrolnih kabina do zaustavnih rampi. To se naročito odnosi na međunarodne granične prelaze Doljani, Trebimlja, Ivanjica, Deleuša, Hum, Vitine, Metaljka, Ustibar, Uvac i Ripač.

''Međunarodni prelazi Gradiška, Brod i Doljani, koji su na najfrekventnijim putnim pravcima imaju najlošiju infrastrukturu'', navedeno je u izvještaju, koji je upućen parlamentarcima.

Stanje nije zadovoljavajuće ni na prelazima za pogranični saobraćaj. Na nekima od njih ne postoje nikakvi infrastrukturni uslovi za obavljanje graničnih provjera kao što su Mokronozi, Plazikur, Vir, Orahov Do, Radež i Meštrovac.

Pojedini nemaju nikakvu infrastrukturu, neki nisu u funkciji, dok pojedini rade, ali ne zadovoljavaju ni osnovne uslove, jer im nedostaju rampe, rasvjeta i sanitarni čvorovi.

Ozbiljnosti problema svjesni su u Graničnoj policiji BiH, iz koje upozoravaju da je potrebno hitno djelovati, prije svega zbog bezbjednosti, ali i ugleda države, jer su granični prelazi prvo mjesto kontakta putnika sa zemljom u koju ulaze. Ukazali su da loše stanje na pojedinim međunarodnim graničnim prelazima znatno otežava provjere.

''Na nekim prelazima ne postoje osnovni uslovi kao što su kontrolne kabine, nadstrešnice, zaustavne rampe, video-nadzor, telefonske veze, mokri čvor i slično, što utiče na kvalitet vršenja graničnih provjera, mogućnost suzbijanja eventualnih nezakonitosti u vezi sa prelaskom državne granice, a samim tim i na ukupno stanje bezbjednosti u BiH'', upozoreno je u informaciji koju je potpisao prvi čovjek Granične policije BiH Zoran Galić.

On upozorava da postojeća infrastruktura i uslovi rada negativno utiču i na privredu.

''Zbog loše infrastrukture imamo dugotrajna zadržavanja na granicama, što osim nezadovoljstva putnika stvara i znatne troškove privrednim subjektima koji se bave transportom robe ili prevozom putnika. To na kraju smanjuje i konkurentnost domaćih privrednika'', istakao je Galić.

Uspostavljenje boljih uslova za rad i kadrovska popunjenost, navodi najodgovorniji čovjek za granicu, doveli bi do bržeg i bezbjednijeg protoka robe i ljudi.

''Pozitivni rezultati bi se ogledali i u znatno manjem nivou ilegalne imigracije i svih oblika prekograničnog kriminala i povećanju bezbjednosti u BiH, a time i u regionu'', zaključio je Galić.

O stanju na graničnim prelazima predsjedavajući Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost Parlamenta BiH Sifet Podžić upoznao je i ministra bezbjednosti BiH Dragana Mektića. Zaključeno je da će početkom septembra biti održan sastanak na koji će biti pozvani direktori Uprave za indirektno oporezivanje i Granične policije i predstavnici Ministarstva bezbjednosti i Komisije za integrisano upravljanje granicom BiH, na kojem će biti razmotren problem infrastrukture i opremanja graničnih prelaza i stanje u Graničnoj policiji.

Nema novca

U Graničnoj policiji BiH su istakli da su se više puta obraćali Upravi za indirektno oporezivanje BiH, koja je nadležna za izgradnju i održavanje objekata i infrastrukture na graničnim prelazima da bi ih obavijestili o stanju na terenu i zahtijevali djelovanje.

''Do sada nisu preduzeti konkretni potezi uz obrazloženje da u budžetu nije predviđen novac za te svrhe. U Upravi za indirektno oporezivanje su kazali da je u toku izrada projekata za prelaz Vardište kod Višegrada i izgradnju novih međunarodnih prelaza Bratunac i Svilaj, što neće značajnije promijeniti sveukupno stanje na prelazima'', navedeno je u informaciji Granične policije.

Nedostaci

* Kontrolne kabine

* Nadstrešnice

* Rasvjeta

* Zaustavne rampe

* Video-nadzor

* Telefonske veze

* Mokri čvorovi

Posljedice

* Dugotrajna zadržavanja

* Nezadovoljstvo putnika

* Loša slika o BiH

* Dodatni troškovi za privredu

* Smanjenje konkurentnosti

* Narušena bezbjednost

 

 

 

 

Izvor: glassrpske.com

Napomena i uslovi komentarisanja
Napomena: Komentari čitalaca ne predstavljaju stav redakcije portala Sarajevo-RS.com. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Sarajevo-RS.com zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.
Uslovi komentarisanja: Strogo je zabranjen govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh