Bezobrazne plate bh. političara

Napišite komentar

evriIz dana u dan na leđima građana su sve veći nameti. Povećanje penzija i plata još uvijek je samo prazno obećanje. Istovremeno, isključujući kantone, funkcionerima u BiH je samo za prethodnu godinu isplaćeno skoro 14 miliona KM, podaci su nevladinog sektora.

Za osnovne potrebe - plate, tople obroke, prevoz i odvojeni život parlamentarcima i ministrima isplaćeno je skoro 14 miliona maraka. Od toga:

- 3.450.000 KM za 57 poslanika i delegata u Parlamentarnoj skupštini BiH.

- Predsjedavajući Savjeta ministara i deset ministara dobili su iznad 600.000 KM iz budžeta.

- Previsoka su i primanja 83 poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske. Prošle godine ukupno su potrošili oko 3 miliona maraka, dok je premijerka Srpske sa 16 ministara potrošila preko 600.000 KM.

- Dalje, 152 poslanika i delegata u Parlamentu FBiH u prošloj godini za osnovna primanja iz budžeta potrošili su oko 5,5 miliona, a premijer tog entiteta i njegovi ministri više od 600.000 KM, tvrde u Centrima civilnih inicijativa.

"Kao da živimo u najbogatijoj zemlji na svijetu naši političari imaju neuporedivo veće privilegije, veće novčane prihode od svojih kolega bilo gdje u regionu pa i dobrog dijela EU. To je nenormalno i socijalno neosjetljivo. Kad visokopozicionirani političari, članovi Predsjedništva, ministri kupuju službene automobile od 120.000 KM u zemlji u kojoj 20 odsto stanovništva nema za večeru", kaže Adis Arapović iz Centra civilnih inicijativa.

Osim redovnih primanja, funkcionerima su na raspolaganju i otpremnine koje se kreću između 25 i 30 hiljada maraka, koje poslanici uzmu, odu kratko u penziju, pa se vrate na posao, kao SNSD-ova Dušanka Majkić. Privilegija se ne odriču.

''Nisam uticala na to. Došla sredstva po nalogu i sad jedino ja treba da vratim, to je takav postupak. Ja nemam više šta da komentarišem'', kaže poslanik SNSD-a u PD PS BiH, Dušanka Majkić.

Luksuz koji funkcioneri pokrivaju iz budžeta, za više od 80 odsto građana je bezobrazluk. U toku jednog, a pogotovo dva mandata, funkcioneri u BiH pokupuju automobile, stanove, vile, zemljišta i još što šta.

Za to vrijeme, prosječna plata građana u BiH iznosi oko 800 maraka, taman da pokrije polovinu potrošačke korpe.

 

 

  • Izvor: rtvbn.com
Napomena i uslovi komentarisanja
Napomena: Komentari čitalaca ne predstavljaju stav redakcije portala Sarajevo-RS.com. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Sarajevo-RS.com zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.
Uslovi komentarisanja: Strogo je zabranjen govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh