Bez ovjerene knjižice 570.000 građana BiH

Napišite komentar

fond zdravstva rs tablaOko 570.000 građana BiH nema zdravstveno osiguranje, pokazuju procjene oslonjene na posljednje dostupne podatke nadležnih entitetskih institucija. Tako je u Republici Srpskoj, po informacijama Fonda zdravstvenog osiguranja (FZO) Republike Srpske, zdravstveno osiguranje lani imalo 953.005 lica (636.314 osiguranika i 316.222 člana porodice), od 1.210.838 stanovnika koji su bili registrovani u timove porodične medicine.

Neosiguranih je, dakle, oko 257.000 građana. Kada je riječ o FBiH, najsvježiji podaci kojim raspolaže Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH su oni iz 2014. godine, a kada je bilo 2.019.525 osiguranih građana, od čega 1.266.236 osiguranika, a 753.289 članova porodica osiguranika.

"Nemamo sasvim tačan i u potpunosti ažuriran podatak o broju neosiguranih lica u FBiH, ali se on može izračunati kao razlika ukupnog broja stanovnika i osiguranih lica,s tim što se taj podatak ne može uzeti kao pouzdan. Po ovome, ukupan broj neosiguranih lica u FBiH u 2014. godini iznosio je 317.197", kažu iz Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH.

Iako su, dakle, alarmantne brojke koje pokazuju koliko je građana uskraćeno u ovoj oblasti, pomaka, kako uvjeravaju nadležni, ipak ima. "Napominjemo da je od 2006. godine broj osiguranog stanovništva povećan za više od 200.000. Najveći pomak je učinjen kod kategorija kao što su djeca i trudnice, jer među ovim kategorijama praktično nema neosiguranih", naglasili su iz FZO Republike Srpske.

Tvrde da je među licima koja se vode kao neosigurana zbog neuplaćivanja doprinosa značajan broj onih kojima se uprkos tome ovjeri zdravstvena knjižica, tako da koriste prava iz zdravstvenog osiguranja. To se, kako ističu, odnosi na djecu, trudnice, lica starija od 65 godina koja su socijalno ugrožena, ratne vojne invalide, porodice poginulih boraca.

"Takođe, ovjera knjižice se ne uslovljava plaćanjem doprinosa i oboljelim od nekih teških oboljenja, poput malignih bolesti, dijabetesa, mentalnih bolesti, zaraznih bolesti, progresivnih mišićnih oboljenja, lica sa transplantiranim organima i tako dalje", kažu iz FZO Republike Srpske. U Zavodu zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH kažu da se može pretpostaviti da najveći broj neosiguranih lica čine oni koji se bave poljoprivrednom ili nekom drugom samostalnom djelatnošću, ali nisu prijavljeni niti uplaćuju doprinose za zdravstveno osiguranje.

"Potom, tu spadaju lica koja su ostala bez posla, a nisu blagovremeno odjavljena od strane poslodavca, odnosno nisu blagovremeno prijavljena na biro za zapošljavanje, te lica iz kategorije socijalno ugroženih, a nisu primaoci naknada po nekom osnovu iz oblasti socijalne zaštite", ističu iz Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH. Ismet Bajramović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH, oslanjajući se na podatak koji pokazuje da je u BiH armija građana neosigurana, ističe da državna vlast ne poštuje Ustav.

"Mi, pošteni građani, poštujemo zakone i plaćamo kada se liječimo, a oni nam ne daju da se besplatno liječimo i time krše ustavno, konvencijama zagarantovano pravo, dato od Boga. Kao što vodu niko ne može da zabrani ljudima, isto se odnosi i na liječenje", poručio je Bajramović.

 

 

 

 

 

Izvor i foto: nezavisne.com

Napomena i uslovi komentarisanja
Napomena: Komentari čitalaca ne predstavljaju stav redakcije portala Sarajevo-RS.com. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Sarajevo-RS.com zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.
Uslovi komentarisanja: Strogo je zabranjen govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh