Bez koncerata u ''Zetri'' do daljnjeg

Napišite komentar

koncert zetraResorno ministarstvo Kantona Sarajevo donijelo je odluku o zabrani javnih dešavanja u Olimpijskoj dvorani "Huan Antonio Samaran" zbog problema na protivpožarnom sistemu, koji se nalazi u katastrofalnom stanju, zbog čega je i prolongiran koncert Ace Lukasa, a upitno je održavanje i drugih manifestacija u narednom periodu.

Zabrana je izdata jer uprava ZOI '84, koja je nadležna za održavanje Olimpijske dvorane ''Zetra'', ni nakon više mjeseci ništa nije uradila da se ovo stanje popravi, te bi se u slučaju požara ili nekih drugih tehničkih problema mogla dogoditi tragedija.

Stanje u dvorani je katastrofalno i u svim drugim tehničkim elementima koji su neophodni za njeno održavanje i normalan rad, te je održavanje koncerata i javnih manifestacija postalo opasno.

Nakon objavljivanja ove informacije stanovnici Kantona Sarajevo sa pravom se pitaju koliko je sigurno danas ići na koncerte, predstave, sajmove i različite kulturne, muzičke i sportske sadržaje u našim dvoranama, pozorištima, kinima.

Milada Zahiragić, inspektor protivpožarne zaštite u Kantonu Sarajevo, ističe da u ovom kantonu imaju samo četiri inspektora za razliku od drugih dijelova u Federaciji BiH, gdje ih ima puno više.

''Inspektori nemaju vremena da obiđu sve objekte, jer imamo puno benzinskih pumpi, skladišta zapaljivih tečnosti, gasa. Kada je u pitanju Olimpijska dvorana ''Zetra'', nju smo obišli po zahtjevu Skupštine Kantona Sarajevo, odnosno jednog zastupnika. Tamo smo konstatovali niz nepravilnosti nakon čega smo naložili menadžmentu niz mjera. Nažalost, oni ništa nisu pet mjeseci radili po tom pitanju, tako da smo donijeli odluku o zabrani javnih dešavanja u Olimpijskoj dvorani "Huan Antonio Samaran", kaže Milada Zahiragić.

Ona ističe da uprava ZOI '84, koja je nadležna za održavanje Olimpijske dvorane ''Zetra'', mora dosta uraditi da bi se u dvorani održavala javna dešavanja.

''Nije samo problem sistem protivpožarne zaštite. Postoje problemi sa klapnama u ventilacionim kanalima, hidrantskoj mreži koja je potpuno neispravna, protivpožarnih aparata koji su neispravni, rezervnog izvora napanja električnom energijom, panik rasvjete. Većina tih stvari do 25. maja kada je najavljena manifestacija "Moj ummete" se može riješiti ako ima novca, ali ne i sistem vatrodojave. To je potpuno nerealno, a mi smo donijeli rješenje o zabrani jer nije ništa urađeno već dugo vremena da se stanje popravi. Pitanje je ko će u ovakvoj situaciji preuzeti odgovornost oko održavanja javnog događaja u ''Zetri''. Ukoliko to neko uradi ide prekršajni nalog i po zakonu ide zatvaranje kompletnog objekta Olimpijske dvorane Zetra. Nakon problema sa Zetrom treba se više angažirati oko objekata za javnu namjenu. U Skenderiji smo bili prije nkoliko godina i oni su uradili sve što im je tada naloženo, Narodno pozorište Sarajevo je u solidnom stanju'', kategorična je Zahiragić.

Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ), ističe da dosta objekata nikako nema instalirane protivpožarne zaštite ili ako postoje godinama se ne održavaju.

''Nažalost, tek kada se desi požar i izgori cijeli objekat počne se razmišljati o zaštiti. Ljudi dobiju na korišćenje objekat, preuređen i osposobljen, ali onda poslije ne žele i nemaju novca za održavanje. Sve je to individualno od vlasnika do vlasnika. Sistem protivpožarne zaštite je neophodan, a veliki problem često predstavlja hidrantska mreža, koja ne postoji nikako ili je zapuštena'', kaže Solak.

Amer Kapo, direktor Centra ''Skenderija'', ističe da oni održavaju postojeći sistem portivpožarne zaštite, koji još uvijek dobro funkcioniše.

''Stanje nije idealno, ali funkcioniše. Uvijek ima sitnica koje treba popraviti'', kratko je rekao Kapo.

Marijela Hašimbegović, direktorica Nardonog pozorišta Sarajevo, ističe da je situacija u hramu kulture na Obali zadovoljavajuća.

''Mi imamo po zakonu određene standarde i angažirali smo firmu koja uredno vrši mjesečno preglede protivpižarnog sistema. Naravno, postoje detalji koji se mogu popraviti i na kojim trenutno radimo. Menadžmentima ''Zetre'' i objekata sa sličnom namjenom stavlja se veliki teret i teško je da ti objekti budu potpuno funkcionalni bez pomoći nadležnih institucija'', zaključuje Margeta.

 

Autor: Denis Zeba 

Foto: faktor.ba

  • Izvor: faktor.ba
Napomena i uslovi komentarisanja
Napomena: Komentari čitalaca ne predstavljaju stav redakcije portala Sarajevo-RS.com. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Sarajevo-RS.com zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.
Uslovi komentarisanja: Strogo je zabranjen govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh