Bez gusala razgovora nema - Mateja Radović

Napišite komentar

mateja radovic guslar1Mateja Radović je sedamnaestogodišnjak sa Pala, koji se na neki način pomalo izdvaja od svojih vršnjaka, zbog svog zanimanja. Naime, on od svoje sedme godine se bavi guslarstvom. Član je Guslarskog društva ''Starina Novak'' sa Pala, te sa njima redovno posjećuje guslarske priredbe. Učenik je drugog razreda Gimnazije na Palama. Višestruki je šampion Republike Srpske i učesnik mnogobrojnih takmičenja. U nastavku teksta možete pročitati o čemu smo to razgovarali sa Matejom i o njegovom zanimanju.

''Sa ponosom mogu istaći da sam član Guslarskog društva ''Starina Novak'' Pale, jer smatram da je moje društvo najbolje i najuspješnije u Republici Srpskoj, a i dalje. Moj djed i otac su bili, a i ostali veliki ljubitelji gusala i epske poezije, redovno su posjećivali guslarske priredbe, pa sam i ja sa nekih 7-8 godina pošao sa njima. Prve gusle sam dobio od rođaka. To su bile guslice u vidu suvenira i ja sam na njima počeo učiti i vježbati. Za moj 10 rođendan, tata mi je kupio prave gusle urađene za moj uzrast. Majstor je bio poznati guslar Drago Pelemiš'', kaže Mateja.

Kada je saznao da se u Guslarskom društvu ''Starina Novak'' formira škola za mlade guslare, njegov djed ga je odlučio prijaviti i odvesti na prvu probu škole gusala. Mateja nije krio zadovoljstvo, te je u narednih nekoliko mjeseci vrlo rado odlazio u školu gusala i vrijedno učio, i radio.

''Baš u to vrijeme, deda je saznao da se u našem društvu formira škola gusala i odveo me na probu. Pratio sam kako to rade pravi majstori na strunama. Isticali su se braća Ilija i Vlajko Rabota, Velimir Škobo, Drago i Rajko Pelemiš. Bio sam oduševljen i odlučio sam da i ja naučim. U školi nas je bilo šestorica omladinaca, starosti od 7 do 12 godina. Nakon otprilike, pola godine rada škole na Palama, organizovano je prvo guslarsko veče'', ističe Radović.

To je bila prva ozbiljna prilika da nastupi, odnosno debituje pred paljanskom publikom i uopšteno, to je bio njegov prvi javni nastup. Imao je veliku tremu pred taj nastup, ali nakon što je izašao na scenu, trema je nestala, a publika je bila oduševljena. Učestvovao je na oko 50 raznih nastupa i osvojio brojne nagrade.

''Kao najbolji početnik planirano je da i ja nastupim. Pjevao sam pjesmu ''Smrt majke Jugovića''. Kada sam izašao na binu  dočekan sam gromoglasnim aplauzom. Trema koju sam imao nestala je kada su se na pozornici začuli zvuci mojih gusala. Do sada sam imao oko 50 javnih nastupa, a redovan sam učesnik  takmičenja mladih guslara Republike Srpske, i svih srpskih zemalja. Petostruki sam prvak Republike Srpske i vicešampion svih srpskih zemalja. Na takmičenju se pjevaju pjesme u desetercu, a ponekad volim zapjevati i osmerac. Na pitanje koje mi često postavljaju, kako i koliko se spremam za takmičenje, ja jednostavno kažem da se za takmičenje spremam čitave godine, a ne 10 do 15 dana pred nastup'', kaže Radović.

Kao što svako u svom poslu ili zanimanju ima uzore, tako je i Mateja izdvojio sebi  svoje omiljene srpske guslare, koji su mu oduvijek bili veliki uzori. Takođe, izdvojio je i neke pjesme, koje najviše voli pjevati uz gusle.

''Volim pjevati pjesme iz starije istorije, ali i pjesme iz skorije prošlosti. Omiljene pjesme su mi o Marku Kraljeviću, Milošu Obiliću, o legendarnoj gori Romaniji, ali i o Srđanu Kneževiću, Petru Pandureviću i Dragomiru Guji. Od guslara volim slušati Đorđija Koprivicu, Kostu Plakalovića i naravno starije kolege iz mog guslarskog društva, koji su mi nesebično prenosili svoje bogato znanje i iskustvo'', rekao je Mateja.

On se na kraju našeg razgovora osvrnuo i na, nažalost, skoro pa nestajanje ove tradicionalne srpske muzike. On kaže da će se truditi da što bolje sačuva gusle i pjesmu, te da dok je kulturno-umjetničkih društava i guslarskih, srpska kultura će se očuvati.

''U ovoj ekspanziji Zapada i nametanja njihove kulture, i muzike, sa ponosom mogu reći da su gusle i gudalo vrijedno sačuvani od zaborava, a dok je njih čuvaćemo srpsku istoriju i naš identitet. Jedna od mojih želja  u svemu ovome je da, i ja jednog dana, budem jedan od učitelja u našoj školi guslara, pa da budućim guslarima mogu prenijeti svoje guslarsko znanje, ali ih naučiti o bogatoj srpskoj istoriji, kao što su mene učili moji učitelji'', zaključuje Mateja Radović u intervjuu za portal Sarajevo-RS. 

 

 

 

 

 

Izvor i foto: sarajevo-rs.com

Posljednja izmjena Subota, 12 Mart 2016 23:27
Napomena i uslovi komentarisanja
Napomena: Komentari čitalaca ne predstavljaju stav redakcije portala Sarajevo-RS.com. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Sarajevo-RS.com zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.
Uslovi komentarisanja: Strogo je zabranjen govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh

Moj stav

Prev Next