Bevanda na čelu Upravnog odbora UIO BiH Istaknuto

Napišite komentar
Institucijama BiH prethode programske i ekonomske reforme bazirane na strateškim dokumentima u BiH, izjavio je danas Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, nakon sastanka s predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Svjetske banke na Jahorini.
 
Zvizdić je rekao da je na sastanku bilo riječi o kvalitetnom i dobro strukturiranom ekonomskom dijalogu i definisanju reformi šest oblasti koje tretira Sporazum o radu i zapošljavanju, koji bi svi nivoi vlasti trebalo da realizuju u realnom i sinhronizovanom periodu. Istakao je da se radi o kratkoročnim mjerama koje bi trebalo da budu donesene u periodu od tri do šest mjeseci, te o dugoročnim mjerama koje treba da budu realizovane od devet mjeseci do godinu dana. Ističe da su prioriteti reforma javne uprave, poreskog sistema, finansijska stabilizacija, poboljšanje poslovnog ambijenta i infrastrukture, te borba protiv korupcije, terorizma i organizovanog kriminala.
 
“Ovdje je fokus na ekonomiji, vladavini prava i svih pratećih elemenata koji su vezani za evropske integracije”, rekao je Zvizdić.
 
Upitan da odgovori da li BiH prijeti finansijski kolaps ukoliko ne dobije sredstva od međunarodnih finansijskih institucija, Zvizdić je ocijenio da BiH takav scenarij ipak ne očekuje.
 
“To je prejaka konstatacija. Situacija u budžetima nije sjajna i ono što su svi prisutni ministri finansija kazali jeste da nam je potrebna tranša MMF-a, ali paralelno s tim moramo jačati našu poresku osnovicu, ekonomiju i biti sposobni da možemo sami finansirati neophodne potrebe koje imamo u svim budžetima na svim nivoima u BiH”, objasnio je Zvizdić.
 
Vjekoslav Bevanda, ministar finansija i trezora BiH, očekuje da u narednih nekoliko dana bude poznat stav MMF-a.
 
“Vjerujem da će onda uslijediti pismo namjere i da će se znati koje obaveze BiH treba da ispuni da bi dobila nova sredstva od MMF-a”, rekao je.
 
Željka Cvijanović, premijerka RS, kazala je nakon sastanka s federalnim premijerom Fadilom Novalićem, predsjedavajućim Savjeta ministara BiH Denisom Zvizdićem, šefom Delegacije EU u BiH Lars-Gunarom Vigemarkom i predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda, Svjetske banke, EBRD-a i IFC grupacije Svjetske banke da Vlada RS prednjači u procesu reformi u odnosu na sve nivoe vlasti u BiH.
 
“Ali, i dalje insistiramo na fer odnosu svih aktera ovog procesa, što se posebno odnosi na većinu u BiH”, rekla je Cvijanovićeva.
 
Dodala je da ovaj sastanak predstavlja nastavak razgovora koji su vođeni prije mjesec dana u Vašingtonu. Ona je napomenula da se sada detaljnije razmatraju pitanja u vezi s različitim nivoima vlasti, reformskim zahvatima i akcijama koje je neophodno preduzeti u narednom periodu.
 
Prema njenim riječima, cilj ovog sastanka je obezbjeđivanje podrške ovih međunarodnih finansijskih institucija za suštinske reforme u BiH.
 
“Prošli smo kroz niz oblasti, kao što su javne finansije, oporezivanje i fiskalna stabilnost, radno-pravno zakonodavstvo, kao i pitanja reformi u socijalnom sektoru”, navela je Cvijanovićeva i dodala da se na sastanku nastoje precizirati određeni prioriteti i utvrditi šta je kompatibilno u dva entiteta, gdje bi se mogla obezbijediti podrška zajedničkim projektima.
 
Fadil Novalić, premijer FBiH, rekao je danas nakon sastanka s predstavnicima MMF-a i ostalih međunarodnih finansijskih institucija da je na sastanku razgovarano o usaglašavanju zajedničkih ciljeva, entiteskih vlada i Vijeća ministara te da su u toku razgovora došli do spoznaje da je 99 odsto ciljeva zajedničko.
 
On je naglasio da ukoliko ne bude 200 miliona KM sredstava MMF-a, da će FBiH biti u velikom problemu jer će doći do obustave nekih isplata.
 
Vigemark je rekao da su socioekonomske reforme bile glavna tema razgovora i istakao da je u BiH, pored toga, neophodno obezbijediti vladavinu prava.
 
“Postignut je visok stepen saglasnosti u vezi s tim da je potrebno sprovesti socioekonomske reforme i u tome će pomoći Evropska komisija vlastima na nivou BiH i dva entiteta. Impresioniran sam otvorenošću i opredijeljenošću koje su pokazali Zvizdić, Cvijanovićeva i Novalić, koji su ozbiljno pristupili problemima i zajednički rade na pronalaženju rješenja”, rekao je Vigemark.
 
Izvor i foto: Nezavisne
Napomena i uslovi komentarisanja
Napomena: Komentari čitalaca ne predstavljaju stav redakcije portala Sarajevo-RS.com. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Sarajevo-RS.com zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.
Uslovi komentarisanja: Strogo je zabranjen govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh