"Beli vukovi" svjedoci odbrane Republike Srpske

Napišite komentar

legenda pale kulturni sarsKnjiga "Beli vukovi" autora Aleksandra Stevanovića, koja je promovisana večeras u Kulturnom centru Pale, predstavlja zapravo zbornik sjećanja hrabrih boraca elitne jedinice pod komandom Srđana Kneževića "Beliuh vukova", koji su učestvovali u odbrani Srpskog Sarajeva i Republike Srpske u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Predsjednik Udruženja "Beli vukovi" i Srđanov saborac Janko Šešlija rekao je novinarima da je jedinica "Beli vukovi", odnosno izviđačko-diverzantski korpus proizašao iz Sarajevsko-romanijskog bataljona Vojske Republike Srpske.

"U velikim ofanzivama na Bjelašnici 1993. godine, kad su bili zavejani u velikom snijegu, pokojni Srđan Knežević zvao je generala Vladu Lizdeka govoreći da se ne može izdržati zbog velike hladnoće, a on njemu govori: "Možete, vi ste beli vukovi". Tako je nastalo ime jedinice", rekao je Šešlija podsjećajući na ratne dane nastanke ove elitne jedinice, kroz koju je prošlo 87 boraca.

Šešlija je dodao da je knjiga nastala u želji da se istorija i ratna golgota, kojom je išla ova jedinica, prenese na papir, sačuva od zaborava i ostavi u nasljedstvo budućim generacijama i istoričarima.

"U knjizi se pominju autentični događaji i većina boraca je učestvovala u njenom stvaranju. Svi borci su dali svoje viđenje, svake pojedinačne akcije iz svog ugla. Sada dolazi period koji se zaboravlja, a mi smo za to da to stavimo na papir za buduće generacije i istoričare kada se bude pisala istorija o posljednjem otadžbinskom ratu", kaže Šešlija.

Dekan Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu i profesor istorije Draga Mastilović ističe da je ova knjiga o "Belim vukovima" zbornik sjećanja učesnika i pripadnika jedne od slavnih jedinica VRS, koja je dala značajan doprinos u odbrani Srpskog Sarajeva i cjelokupne Republike Srpske.

"U istoriografskom smislu knjiga će u budućnosti predstavljati dragocijen izvor onih koji se budu bavili ratom od 1992-1995 i kao takva, njena vrijednost će u budućnosti sve više da raste", kaže Mastilović.

On dodaje da iz knjige možemo saznati koliko je teško doći do relevantnih istorijskih podataka.

"Zbog toga se autor knjige odlučio da dugo i strpljivo skuplja sjećanja učesnika i pripadnika te slavne jedinice i kroz neku oskudnu dokumentarnu građu uspio je da napravi prilično vjernu sliku ratnog puta ove proslavljene jedinice", ističebeli vukovi promocija knjige sars profesor Mastilović.

Mastilović napominje da Vojska Republike Srpske još uvijek nema monografiju, te da će ova knjiga poslužiti istoričarima, jer predstavlja nešto dragocijeno.

Bivši komandant Podrinjskog odreda specijalnih snaga "Vukovi sa Drine" Milan Jolović - Legenda rekao je novinarima da je nastanak ove knjige velika stvar i ispisivanje srpske istorije.

Jolović je napomenuo da su "Beli vukovi" istorijske ličnosti i dio srpske istorije.

"To je bila udarna pesnica Sarajevsko-romanijskog korpusa, elita nad elitom, ponosan sam i drago mi je što sam sa njima zajedno ratovao, i što sam bio sa njima rame uz rame", istakao je Jolović.

Jolović je dodao "Beli vukovi" zaslužuju ovakvu knjigu, jer ona treba da služi našim mladim u njihovom razvoju patriotskog duha, kojeg, prema njegovim riječima,ne manjka.

"Ja sam presrećan što imamo takvu omladinu i ova knjiga treba da bude smjernica u njihovom daljem vaspitanju i usmjeravanju", rekao je Jolović.

 

Knjige "Beli vukovi" se prodavala večeras prije promocije u galeriji Kulturnog centra po cijeni od 20 KM. Svi zainteresovani koji nisu mogli doći na promociju mogu da se informišu o tome na koji način i gdje mogu doći do knjige putem broja telefona 065 391 237 - Novica Kapuran (Udruženje "Beli vukovi" - Pale)

 

 

 

 

Posljednja izmjena Ponedjeljak, 11 Decembar 2017 21:31

  • Izvor: sarajevo-rs.com
Napomena i uslovi komentarisanja
Napomena: Komentari čitalaca ne predstavljaju stav redakcije portala Sarajevo-RS.com. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Sarajevo-RS.com zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.
Uslovi komentarisanja: Strogo je zabranjen govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh

Književnost

Prev Next