BASICS ŠKOLA među najboljim u BiH

Napišite komentar

djordje jovancic basics djecaBASICS ŠKOLA pjevanja jedna je od najuspješnijih muzičkih škola na našoj regiji, koja djeluje u okviru Muzičkog ateljea u BiH. Aktivno učestvuje u razvijanju kulture, umjetnosti i uspostavljanju saradnje sa različitim kulturnim institucijama u BiH. Stvara mogućnost svojim članovima da se usavršavaju u jednom ili više umjetničkih izraza.

Organizovanje radionica za djecu i odrasle, pokretanje projekata iz oblasti kulture i edukacije, izdavanje publikacija u vezi sa ciljevima i djelatnostima Udruženja i druge akcije samo su neke od aktivnosti BASICS ŠKOLE iz Istočnog Sarajeva. 

U cilju sagledavanja aktivnosti BASICS ŠKOLE razgovarali smo sa njenim osnivačem i direktorom Muzičkog ateljea u BiH Đorđem Jovančićem. Đorđe je rođen 1992. godine, a po zanimanju je muzički producent, kompozitor, pjevač - instrumentalista i muzički pedagog.

 

Sarajevo-RS: Kakav je bio početak rada BASICS ŠKOLE i koliko je bilo jednostavno pokrenuti ovakav projekat?

Đorđe Jovančić: Početak BASICS ŠKOLE je bio težak, vjerovatno kao i bilo kog drugog sličnog projekta. Kada kažem težak mislim na početni kapital koji nisam imao, a morao sam ga što prije obezbijediti kako bi se projekat mogao razvijati kvalitetno. Ipak, taj nedostatak na početku je nadomjestila JU Matična biblioteka Istočno Sarajevo, rukovođena direktoricom Ljiljanom Knežević koja mi je ustupila prostorije za izvođenje nastave u prvoj školskoj 2013/2014. godini.

Tada je to bila samo škola pjevanja. Imao sam sreće da sam u tom trenutku imao veliki broj saradnji sa sličnim školama u regionu, sa predavačima, medijskim kućama i sl. čime sam stvorio jedno plodno tlo za brz ali kvalitetan razvoj. Tome su doprinijeli i jasna vizija razvijanja projekta, znanje i iskustvo te stručni kadar koji sam okupljao. Tako smo već sljedeće školske 2014/2015. godine otvorili i školu klavira, a broj učenika je rastao.

U školskoj 2015/2016. godini, osnivanjem Muzičkog ateljea u Bosni i Hercegovini projekat sam imenovao u Muzičko – obrazovni sistem BASICS ŠKOLA koji do najsitnijih detalja definiše muzičko obrazovanje djece i mladih, a koji je kreiran po uzoru na najbolje obrazovne sisteme sa zapada.

Tada opremamo i vlastite prostorije sa visokim standardima za muzičku edukaciju, a projekat u vlasništvu Muzičkog ateljea, otvara pet novih odsjeka. Ove tekuće školske 2016/2017. godine otvaramo još dva odsjeka te ih ukupno djordje jovancic i aleksandra kovacimamo devet: Škola pjevanja, Škola klavira, Škola muzičkog teatra, Škola baleta, Škola muzičke produkcije, Online škola pjevanja, Muzičke radionice za najmlađe od 3 do 6 godina, Škola gitare i Škola violončela.

Sarajevo-RS: Za tri godine škola je izvela tri uspješne generacije polaznika. Koliko su oni postigli uspjeha, odnosno koliko im je BASICS ŠKOLA pomogla na takmičarskom polju?

Đorđe Jovančić: BASICS ŠKOLA je svim učenicima za vrijeme redovnog obrazovanja ponudila uslove za razvijanje kroz ozbiljne projekte koji, odgovorno tvrdim, na najbolji način omogućavaju djeci i mladima da se njihovi talenat, rad i mašta razviju do maksimalnog izražaja. Naši učenici su državni prvaci u takmičenjima muzičkih škola, pobjednici na muzičkim festivalima, mali glumci i pjevači koji igraju velike predstave u Pozorištu, djeca koja snimanju televizijske projekte, video spotove i sl.

Sarajevo-RS: Ko čini glavni tim u radu škole i koji su Vaši najznačajniji projekti? 

Đorđe Jovančić: Tim BASICS ŠKOLE čine nastavnici i uprava Muzičkog ateljea u BiH: Jelena Radović – nastavnica pjevanja, Staša Dukić – nastavnica glume, Iman Fagin – nastavnica baleta i scenskog pokreta, Marija Ivančević Stipić – nastavnica teoretskih predmeta i muzičkih radionica, Sara Mičić – nastavnica klavira, Dalila Kurtić – nastavnica klavira i osnova klavira, Biljana Papaz – higijeničarka, Tatjana Jošilo – sekretarica i asistentica administracije, Dalibor Perković – manager i PR, Marko Jovančić – video produkcija i grafički dizajn, te moja malenkost kao direktor Muzičkog ateljea u BiH i autor Muzičko - obrazovnog sistema ''BASICS'' škola.

Muzičko – obrazovni sistem BASICS ŠKOLA je do sada producirao veliki broj uspješnih projekata iz oblasti muzičke umjetnosti i muzičkog obrazovanja. Među najznačajnijim projektima se izdvajaju: Mjuzikl "Kralj Lav"; Mjuzikl „Frozen“; Vokalni seminar Aleksandre Kovač „Pjevajte s Aleksandrom“, MasterClass Jacquesa Houdeka; Humanitarni koncert za porodice ugrožene u poplavama; Novogodišnji koncerti; CD „Xmas Special '15“ – kompilacija najvećih svjetskih božićnih i novogodišnjih hitova prepjevanih na našem jeziku; Televizijski novogodišnji format pod nazivom "Novogodišnji Basics Show" koji je u cjelosti produciran i snimljen od strane Muzičkog ateljea, a emitovan u programu Javnog servisa BHT1 i dječijeg kanala Hayatovci; Niz ostvarenih saradnji sa drugim udruženjima i kompanijama kao što su: Konzum, Coca - Cola SAHM, BHT1, Sarajevo Film Festival, Udruženje umjetnika „BellArte“, Dječiji sajam, Centar za pastoral mladih „Ivan Pavao II“, i dr. Posebno se izdvaja ekskluzivna saradnja sa bh. dječijim kanalom HAYATOVCI koji u saradnji sa BASICS ŠKOLOM proizvodi dječiji program i sinhronizuje crtane filmove.

Sarajevo-RS: Koliko trenutno polaznika broji škola i na kom odsjeku je potrebno izdvojiti najviše vremena i truda? 

Đorđe Jovančić: Škola trenutno broji 90 učenika na devet odsjeka koji su svi podjednako zahtijevni ukoliko im se želi ozbiljno pristupiti, a to je upravo ono čemu učimo našu djecu. Bez obzira na to što su mali njihov pristup treba biti ozbiljan i profesionalan, jer jedino tako će moći da u budućnosti odgovaraju na nove izazove sve bolji i spremniji. U tome leži uspjeh naših učenika.

Sarajevo-RS: Kakva je vaša saradnja sa drugim muzičkim školama u BiH i inostranstvu?

Đorđe Jovančić: Naša saradnja je usmjerena ka regionalnom planu i sličnim školama koje djeluju u susjednim zemljama. Sa njima imamo divnu saradnju. Izdvojio bih škole „SuperVoice“ Suzane i Petra Brankovića i „Beogradski glas“ Aleksandre Kovač iz Beograda. Volio bih kada bi imali konkretniju saradnju sa školama u BiH i na tome ćemo raditi u budućnosti.

Sarajevo-RS: Kako ocjenjujete rad škole u 2016. godini, koliko je bila uspješna na takmičarskom polju?

Đorđe Jovančić: Prethodna 2016. godina bila je do sada najuspješnija jer smo u toku iste realizovali nekoliko važnih projekata među kojima se izdvaja najgledaniji dječiji mjuzikl u Bosni i Hercegovini – mjuzikl KRALJ LAV (orig. THE LION KING) koji je, od premijere u junu mjesecu pa do kraja godine, pogledalo 3500 gledalaca kroz devet javnih izvođenja.

10156173 310445359113413 8223564641749119794 nMjuzikl smo producirali u saradnji sa JU Pozorište mladih Sarajevo u čiji redovni repertoar je ušao mjuzikl. U matičnoj kući mjuzikl je izveden sedam puta, jedno gostujuće izvođenje smo imali u septembru u Bugojnu u okviru 22. susreta pozorišta / kazališta lutaka BiH, te smo godinu završili sa dva skraćena izvođenja mjuzikla u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo.

U saradnji sa jedinim bh. dječijim kanalom HAYATOVCI, koji su naš ekskluzivni partner, sinhronizovali smo i producirali LEGO seriju „Vilenjaci“, prvu sezonu planetarno popularne serije za djevojčice „LEGO Prijateljice“ te regionalnu hit animiranu seriju „Mama voli bebu: Maksimove avanture“. Pored projekata, prethodnu godinu možemo smatrati izuzetno uspješnom i zbog činjenice da smo zaposlili tri nove mlade nastavnice i time proširili naš kolektiv. Broj učenika je, takođe, u stalnom rastu, a u 2016. godini je zabilježen porast učenika od čak 55% u odnosu na prethodnu godinu.

Sarajevo-RS:Nedavno ste dobili priznanje ''Dražen Ričl'' u Sarajevu, šta ono predstavlja za vas, s obzirom da nagrada nosi ime po jednom od najboljih sarajevskih muzičara?

Đorđe Jovančić: Priznanje ''Dražen Ričl'' za najboljeg mladog autora koje sam, na svečanoj ceremoniji u Vijećnici dobio od Asocijacije kompozitora - muzičkih stvaralaca AMUS, je najljepša potvrda koju jedan mladi autor može dobiti u Bosni i Hercegovini. Neizmjerno sam srećan i počastvovan što se to desilo krajem godine tj. na ulasku u 2017. godinu – godinu u kojoj trebam obilježiti prvo desetljeće aktivnog i profesionalnog rada kao kompozitor i muzički producent.

Sarajevo-RS: Kakvi su Vam planovi u 2017. godini, šta Vas to očekuje početkom naredne godine i da li ste spremni ili pripreme tek predstoje?

Đorđe Jovančić: Nikada nisam imao novogodišnje odluke niti pravio velike planove. Sve što mi se do sada dešavalo u životu, bilo privatno ili na poslovnom planu, dešavalo se spontano. Uvijek sam pratio intuiciju i unutrašnji glas koji me je vodio i dovodio do svih ciljeva. Jedina želja koju poželim 31. decembra u ponoć jeste da mi porodica i najbliži budu zdravi i srećni. Za sve ostalo se sam potrudim. Barem je to slučaj kod mene.

 

 

 

 

Izvor: sarajevo-rs.com

Foto: Basics škola (Facebook)

Posljednja izmjena Petak, 06 Januar 2017 00:25
Napomena i uslovi komentarisanja
Napomena: Komentari čitalaca ne predstavljaju stav redakcije portala Sarajevo-RS.com. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Sarajevo-RS.com zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.
Uslovi komentarisanja: Strogo je zabranjen govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh

Muzika

Prev Next