Autoput Sarajevo - Beograd „na dugom štapu“

Napišite komentar

autoput bihBosna i Hercegovina još nije dobila odgovor Turske po pitanju eventualnog finansiranja autoputa ili brze ceste od Sarajeva do Beograda, a kako stvari sada stoje, od tog projekta barem u doglednoj budućnosti neće biti ništa.

U Ministarstvu transporta i komunikacije BiH rekli su nam da još nije stigao odgovor na pismo ministra Ismira Juske, koji je od Nihata Zeybekcija, turskog ministra ekonomije, zatražio da se izjasne na koji način namjeravaju da podrže gradnju brzog puta od Sarajeva do Beograda.

„Ako ne prije, očekujemo da će odgovor stići poslije godišnjih odmora“, rekli su nam u Ministarstvu transporta i komunikacije BiH.

Inače, od odgovora Turske u dobroj mjeri zavisi i budućnost ovog projekta, koji je svakim danom sve dalje od realizacije.

Na posljednjem sastanku nadležnih ministara utvrđene su tri eventualne trase, međutim nedugo nakon toga Parlament FBiH donio je odluku da trasa tog puta ide preko Tuzle, što je za Republiku Srpsku, koja smatra da taj put treba da ide preko Pala i Višegrada, neprihvatljivo.

„Imamo puno želja, ali su u pitanju mogućnosti. Sve se radi kreditnim sredstvima i ona su ograničena. Ako bude grant sredstava, mi ćemo ih prihvatiti, a kreditna sredstva vraćaju entiteti i to nije poklon, a da neko utiče na naše opredjeljenje šta ćemo i kako graditi. Mi ćemo se pitati, a ne oni koji daju kreditna sredstva“, rekao je „Nezavisnim“ nedavno Neđo Trninić, ministar saobraćaja i veza Republike Srpske.

O autoputu ili brzoj cesti Sarajevo - Beograd nedavno je govorila i Zorana Mihajlović, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije, koja je rekla da u BiH mora da bude postignut dogovor o trasi ili u protivnom od tog puta neće biti ništa.

„Beograd može samo da apeluje na taj dogovor jer su interesi građana i mogućnosti koje otvara izgradnja i novi autoput važniji od svega“, rekla je Mihajlovićeva, dodajući da je Srbija spremna da nastavi razgovore o izgradnji tog puta koji je strateški važan infrastrukturni projekat, za koji već postoji osnovna projektna dokumentacija.

Priča o projektu autoputa Beograd - Sarajevo pokrenuta je krajem januara ove godine kada su se Denis Zvizdić, predsjedavajući Savjeta ministara BiH, i Aleksandar Vučić, tadašnji premijer Srbije, dogovorili da u roku od mjesec dana bude određena trasa tog autoputa ili brze ceste.

Poznavaocima prostornog planiranja i projektovanja i tada je taj rok izgledao smiješan jer su u BiH i po pitanju koridora 5c decenijama trajali dogovori.

Prema okvirnim i poprilično proizvoljnim procjenama, autoput bi koštao oko 800 miliona evra i bio bi, zavisno od rute, dug od 120 do 140 kilometara.

 

 

  • Izvor: nezavisne.com
Napomena i uslovi komentarisanja
Napomena: Komentari čitalaca ne predstavljaju stav redakcije portala Sarajevo-RS.com. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Sarajevo-RS.com zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.
Uslovi komentarisanja: Strogo je zabranjen govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh