Autoput će sigurno ići preko Višegrada

Napišite komentar

nedjo trninic 1Putovanje od Sarajeva do Beograda mora biti što kraće, zajednički je stav ministara saobraćaja iz Republike Srpske i BiH koji su se danas sastali u Sarajevu. 

Neđo Trninić i Ismir Jusko o svemu se se dogovorili bez kolege iz federalnog resora, jer se on na sastanku nije pojavio.

Na stolu se našlo osam ruta kojima bi prošla brza cesta, ali je, osim da će ići preko Višegrada, još nejasno da li će to biti preko Pala – Prače – Mesića, pa sve do Ustiprače i Višegrada ili preko Romanije – Sokoca i Rogatice.

''Obje varijante su na stolu ravnopravno i kad dođe momenat, i kad se steknu uslovi, mi ćemo svakako razgovarati o tome'', rekao je ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić.

Niko ne odustaje ni od trase koju zagovaraju političari sa Romanije i Birča. Ruta preko Sokoca, Han Pijeska, Vlasenice i Zvornika takođe je u planu, ali u drugom strateškom projektu koji nije vezan za potpisani dogovor Srbije i BiH.

Državni ministar tvrdi da će sve biti mnogo jasnije kada za stolom budu predstavnici Srbije i Turske.

''Naš sistem donošenja odluka će biti efektivniji kada budemo imali predstavnika iz Srbije, znaćemo koliko sredstava su spremni da ulože investitori iz Turske i vjerujem da u naredna dva sastanka ćemo imati odluku koji je to naš pravac za koji ćemo se odrediti'', rekao je ministar komunikacija i saobraćaja BiH Ismir Jusko.

I premijer Srbije Aleksandar Vučić nema dilemu. U jučerašnjoj izjavi za državnu televiziju, cestu Beograd – Sarajevo nazvao je ''Putem mira''. To je dodatno ohrabrilo Višegrađane.

''Srbija je do Čačka napravila auto-put, sad je ostao ovaj dio od Čačka prema Užicu, ako dođe do Užica slijed okolnosti je logičan da dođe preko Višegrada prema Sarajevu'', rekao je načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević.

Za sada se procjenjuje da će izgradnja trase koštati oko 800 miliona evra, plus 30 miliona evra za izradu projekta. Da li će turski investitori biti široke ruke znaće se nakon trilateralnog sastanka koji je od Turske i Srbije zatražio Ismir Jusko.

 

 

 

Izvor: atvbl.com

Napomena i uslovi komentarisanja
Napomena: Komentari čitalaca ne predstavljaju stav redakcije portala Sarajevo-RS.com. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Sarajevo-RS.com zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.
Uslovi komentarisanja: Strogo je zabranjen govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh