''ART Simpozijum Jahorina'' iz godine u godinu sve više raste

Napišite komentar

Međunarodni, 16. po redu, „ART Simpozijum Jahorina“ okupio je ove godine više od dvadeset umjetnika iz osam zemalja regiona i svijeta, koji će u narednim danima svoja djela stvarati u Palama.

art simpozijum jahorina 2018 4

Osnivač i umjetnički rukovodilac „ART Simpozijuma Jahorina“ Lazo Savić rekao je da ove godine na simpozijumu učestvuje oko dvadeset umjetnika iz BiH, Srbije, Bugarske, Makedonije, Španije, Južne Koreje i Kine.

„U proteklom periodu kroz „ART Simpozijum“ prošlo je oko 300 umjetnika koji su ostavili preko 400 likovnih jedinica. Napravili smo oko 70 izložbi u BiH i jednu u Japanu“, istakao je Savić.

On je dodao da su kroz proteklih 16 godina održavanja „ART Simpozijuma Jahorina“ prošla mnoga slavna imena srpskog slikarstva poput Zorana Jovanović, akademika Milivoja Unkovića, Miloša Šobajića i drugih.

Likovni kritičar i dugogodišnji pratilac „ART Simpozijuma Jahorina“ Aleksandar Saša Grandić novinarima je rekao da je ova manifestacija iz godine u godinu, ne samo kvalitativno i strukturalno jača, nego je postala ona vrsta likovne manifestacije koja objedinjava najvažnije likovne znake.

„Vi ovdje možete da vidite skulpture i slike na jednom mjestu, a to je veoma važno da se kaže i veoma retko da se sreće. Ovde imate arhitektonsku celinu ovog prelepog zdanja, novog doma Ekonomskog fakulteta koji pokazuje i dokazuje da Republika Srpske doživljava i svoj ekonomski procvat, a sa druge strane imate i ovaj umetnički i likovni domen koji zaista znači jedan procvat u pravom smislu te reči“, istakao je Grandić.

art simpozijum jahorina 2018 3

Zadovoljstvo ispred opštine Pale, koja je ove godine zbog tehničkih razloga domaćin „ART Simpozijuma Jahorina“, izrazio je načelnik opštine Boško Jugović koji je rekao da se radi o veoma atraktivnoj likovnoj koloniji.

„Sve pohvale za organizatora i nadam se da će umjetnici iza sebe ostaviti odlična djela. Važno je naglasiti da je likovna kolonija posvećena i ekologiji, i uvijek je vezana za Jahorinu, Pale i sve naše prirodne ljepote“, naglasio je Jugović.

Jugović je dodao da opština Pale svake godine podržava organizaciju „ART Simpozijuma Jahorina“ i Lazu Savića, organizatora i umjetničkog rukovodioca ove kolonije.

art simpozijum jahorina 2018 1

Cilj „ART Simpozijuma Jahorina“ je afirmacija likovne umjetnosti, razvoj ekološke svijesti, podsticaj turizma u Republici Srpskoj, BiH i regionu, uključujući doprinos naporima da Jahorina, koja nosi epitet zimske olimpijske ljepotice, bude prepoznatljiva i na mapi kulturnih destinacija.

„Art simpozijum Jahorina“ osnovan je 1. maja 2003. godine pod pokroviteljstvom Olimpijskog centra Jahorina i uz podršku tadašnjeg gradonačelnika Istočnog Sarajevo Predraga Lasice i od tada se svake godine održava na ovoj planini.

 

Posljednja izmjena Nedjelja, 15 Juli 2018 23:43

  • Izvor: sarajevo-rs.com
Napomena i uslovi komentarisanja
Napomena: Komentari čitalaca ne predstavljaju stav redakcije portala Sarajevo-RS.com. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Sarajevo-RS.com zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.
Uslovi komentarisanja: Strogo je zabranjen govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh