Američki agenti stigli u BiH, slijedi borba protiv terorizma

Napišite komentar

hapsenje terorista sipaSAD pripremaju slanje u BiH iskusnih američkih obavještajaca specijalizovanih za borbu protiv terorizma i otkrivanje potencijalnih terorista, a jedna manja grupa agenata iz SAD-a već stigla dok će do kraja mjeseca biti kompletiran cijeli tim, piše danas mostarski “Dnevni list”.

Ovaj list navodi da će američki agenti raditi u okviru Operativne grupe BiH za borbu protiv terorizma koju će Udarna grupa za borbu protiv terorizma definitivno uspostaviti u idućih desetak dana. Njen zadatak biće prikupljanje obavještajnih informacija i lociranje potencijalnih terorista u BiH.

Prema ranije saopštenim podacima, u BiH ima oko 3.000 potencijalnih terorista, takozvanih spavača koji samo čekaju nalog da krenu u terorističke akcije. “Dnevni list” piše da je prema nepotvrđenim, informacijama uspostavljanje Operativne grupe za borbu protiv terorizma u kojoj ključno mjesto i ulogu imaju američki agenti, dogovoreno prošle sedmice na navodno tajnom sastanku u Sarajevu koji je organizovala Mauren Kormak, ambasadorka SAD u BiH.

“Ona je jako upućena u detalje američke i globalne borbe protiv terorizma, uostalom na dužnost u Sarajevo došla je iz Vašingtona s visoke pozicije u Kancelariji specijalnog izaslanika predsjednika Baraka Obame za globalnu koaliciju u borbi protiv Islamske države”, piše “Dnevni list”. Dodaj i da će cjelokupan rad bh. Operativne grupa za borbu protiv terorizma biti pod kontrolom američkih obavještajaca koji će učestvovati u prikupljanju podataka o potencijalnim terorističkim prijetnjama i teroristima i njihovom lociranju uz pružanje svake vrste logističke i stručne pomoći.

U njoj će biti predstavnici svih policijskih i bezbjednosnih agencija i Tužiteljstva BiH. Operativnu grupu formira bh. Udarna grupa za borbu protiv terorizma koja je prošle sedmice održala sastanak koji je sazvao i vodio Denis Zvizdić, predsjedavajući Savjeta ministara. Zanimljivo je da je Udarnu grupu još 2004. godine formiralo tadašnji Savjet ministara i precizirano je da radi pod vodstvom Tužilaštva BiH i nadzorom Ministarstva bezbjednosti BiH. U okviru ovog Ministarstva postoji i Odsjek za borbu protiv terorizma.

Udarna grupa nije proteklih godina bila vidljiva iako je bilo terorističkih akcija u BiH i tek prošle sedmice se aktivirala u punom kapacitetu, očigledno zbog globalne akcije u borbi protiv terorizma i ozbiljne opasnosti koja prijeti BiH od terorista koji djeluju u sastavu i po nalozima Islamske države. Ovo pogotovo zbog otvorenih i javnih prijetnji koje je ISIL uputio BiH nakon nedavne terorističke akcije u Parizu i nakon što je terorista Enes Omeragić u Rajlovcu ubio dvojicu pripadnika Oružanih snaga BiH.

U julu ove godine vlasti BiH usvojile su Strategiju borbe protiv terorizma za period 2015. – 2020., još nedostaje Akcijski plan za njeno sprovođenje i najavljeno je da će biti usvojen u idućih nekoliko dana čime će se institucionalizirati borba protiv terorizma. Dragan Mektić, ministar bezbjednosti BiH najavio je da će Operativna grupa biti svojevrsni servis svim tužiocima i da će uspostaviti jedinstvenu bazu personalnih i drugih podataka o svim potencijalnim teroristima u BiH.

Prema grubim podacima, u Siriji i na drugim inostranim ratištima za Islamsku državu ovog trenutka bori se više od 300 državljana BiH. Koliko se terorista sa državljanstvom BiH vratilo u BiH sa sirijskog, iračkog i drugih ratišta, nema preciznog podatka. Neke procjene kažu da se radi o oko 60 ljudi, a prema službenim podacima za oko 60 osoba u BiH se sumnja da su povezane s terorističkim organizacijama i o njima se vode istrage.

 

 

Izvor: nezavisne.com

Napomena i uslovi komentarisanja
Napomena: Komentari čitalaca ne predstavljaju stav redakcije portala Sarajevo-RS.com. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Sarajevo-RS.com zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.
Uslovi komentarisanja: Strogo je zabranjen govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh