A gdje je ljubav?

Napišite komentar

A gdje je ljubav? Ovjerena licencom vremena u kojem živimo teče, poput ispovijesti, pjesma Parnog valjka - A gdje je ljubav?... Kaži, gdje je ljubav... ? Prodor realne želje i stvarne potrebe koji se miješa sa mirisom popodnevne kafe i pogledom kroz staklo koji vizuelno pokušava razdjeliti nebo od zemlje. Ljubavna pjesma? Ne. Bar ne u klasičnom smislu dvoje koje se vole ( mada su uvijek - dvoje koje se vole, pa onda umnoženo...). Ako bih sada zasukao rukave i naslikao sve ovo što slušam, onda bih naslikao ljude koji na leđima nose velike i teške vreće (od vještačkih materijala koji izgledaju prirodno). U vrećama su maske, razne i različite. Maske saosjećanja, radosti, tuge, razumijevanja, bratstva (ne više i jedinstva), patnje, iskrenosti, mudrosti, harmoničnosti, mira, agresivnosti ... i naravno - ljubavi, pored svega još nenabrojanog. Ono što bi iznenadilo posmatrače slike jeste to što na svakoj vreći piše "ljubav". Možda bi bilo dobro kopirati tu istu sliku i na toj drugoj slici na svakoj vreći umjesto ljubav, napisati "strah". Potom staviti obje slike jednu pored druge i cjelokupnu formu nazvati "život i smrt kućnih moljaca". Moljci bi bili sretni jer pored vunene kapsule kojoj su posvetili cijeli svoj život, jedući tuđih ruku djela, sada imaju i projekciju svoje filozofije u čovjeku. Imaju dvije slike pored kojih ni svijet ni izvan-svijet nije bitan. Ustvari, za njih sve to i ne postoji, samim tim nije ni bitno (iako izvorno znaju da je bitno). No, u svemu tom moljci su bar iskreni, iskreniji, jednostavniji, posvećeniji. Oni ne kažu - cijeli život pravim ovu svoju kapsulu "radi tebe", "radi drugoga", "zato što te" ili "vas volim, osjećam, razumijem...", "radi drugih moljaca".... i sve ostalo što bi mogli domisliti (a toliko je toga što pametan moljac i pametan čovijek bez srca mogu domisliti). Oni (moljci) jednostavno ćute i rade svoj posao. Ozbiljno su shvatili u svom beslovesnom stanju što ih je Tvorac stvorio i ne glume. To su što su! Za što su namjenjeni, to i čine. Na nekom je drugom da ih privede Tvorcu a taj se sveo na njihov nivo. Nosa nekakve vreće. To već nije njihov problem ali jeste strah i patnja (jer šta ako... ?). Šta ako čovjek u tom svom životu izgubi i pomješa svoje pravo lice sa svim svojim maskama u vreći? Šta ako... šta ako se to već desilo? Gdje je ljubav? ... Kaži gdje je ljubav?

                                                                         Ilustracija: flickr.com

Naravno, nosali smo mi ljudi svoje vreće, skoro pa od postanka, no čini se da su te vreće sada veće i teže, ljepše dizajnirane, ubjedljivije, sa dubljim ponorom, kreativnijim i ubjedljivijim maskama (napredovali smo). Rekli bi "savremene". Bar kad bi više bili "ovovremeni" a manje "savremeni", možda bi i slika bila drugačija.

Da ne bude zabune među nama koji sve ovo razumijemo ali imamo "kurtoazni otklon", radi sebe i svoje koristi, ajde da malo konkretizujemo ovu "ludost". Dakle, ostavimo na miru kućne moljce (bilo bi glupo praviti se pametan pred njima), da rade svoj posao, jer oni od (kroz) nas, poput ostalog stvorenog "samo" očekuju spasenje.

Govorimo o licemjerju... farisejstvu. Naravno da je jasno o čemu govorimo i niko nema namjeru da vrijeđa inteligenciju drugoga, no stvari uvijek drugačije zvuče kada se kažu jasno i glasno. Nakon jasnog i glasnog, nema mogućnosti za "kurtoazni otklon" (npr. u novonastale klimatske uslove, politiku, internet saznanja...itd.).

"Licemjerje znači jedno imati, a drugo raditi" kaže Sv. Jovan Zlatousti. Za ovo - drugo (raditi) koristimo psihološko-ortopedska pomagala, odnosno, razne i različite maske. Što je glumac kvalitetniji to su gluma i razna pomagala sličnija originalu. Što je na višem položaju to je i gluma jača. Tako su razna "zla" (bilo namjere ili dijela) uobličena u "vrline". Cilj je, po etičarima, zadobiti i imati "tuđe poštovanje" (čast, slavu...). Dodaje još Sv. Jovan Zlatousti: "Kao da je blagočestiv, on bi da ga zovu svetim i da mu se svi klanjaju. Gledaš mu spoljašnji obraz i misliš da taj sve po Bogu čini, a srce mu je krcato mržnjom i lukavstvom i svakovrsnim zlom". Farisejskim bojama "omalovan" licemjer je čovjek običaja i zakona, nepokretan. Neprijatelj svemu što je ovovremeno. I pored toga što ih je još Hristos prozvao, tačnije osudio i za njih rekao da su "kao okrečeni grobovi" (Mt 23, 27) koji se spolja pokazuju pravedni, a iznutra su puni licemjerja i bezakonja (Mt 23, 28), te im još strašnije poručio: "Zmije, porodi aspidini, kako ćete pobjeći od osude za pakao?" (Mt 23, 33), oni nisu izumrli! Neće ni izumrjeti. Gdje je ljubav? Kod licemjera ona je "izlivena samo po površini"dok se ispod može zateći "neočekivano zlo" (Vasilije Veliki). "Teško vama ... fariseji, licemjeri..." (Mt 23, 15).

Žalosna je sva tvar i žalosni su kućni moljci. Da nije čovjek poludio? Da nije izgubio lice svoje među svim maskama u vreći koju ljubav zove a u stvari strah biva te se sebi ponajviše povinuje kao i mi? Zar je tako mekan organizam postao da mu je jedini cilj kapsula vunena a tvrđa od njega? No mi nećemo da čovjek bude kao mi jer ko će nas sve onda povesti u vječnost? Kažu da je kosmos ljep, bar da nam je do tamo dogurati sa ovim nosačima čudnovatih vreća. I kakva mu je, i zašto mu uopšte treba ta vreća? Jel mu to kičma? Tačno je da je žalosna tvar i da su žalosni kućni moljci i to je razumljivo pa i opravdano. No, molim vas, nemojmo pretjerivati u žalosti jer je ona mnoge ubila. Žalost ne smije biti jača od vjere u Tvorca.

A gdje je ljubav? Kaži, gdje je ljubav?

Na sreću posvjedočena ljubav je sastavni dio vječnosti koja ne zavisi ni od nas ni od tvorevine za koju smo odgovorni i nemoguće je bez nje. Svojom slobodom je prihvatamo i u drugima umnožavamo praveći od krivudavih linija ispravne vertikale. Ispravljamo prvo sebe a onda i druge kroz koje bivamo to što jesmo.

Završila se pjesma, negdje u horizontu razdjelilo se nebo od zemlje, ostalo djelo kao pogled u daljinu koje nagovještava ono što već kao konačno stanje svega postoji.

Posljednja izmjena Nedjelja, 08 Mart 2015 22:36
Napomena i uslovi komentarisanja
Napomena: Komentari čitalaca ne predstavljaju stav redakcije portala Sarajevo-RS.com. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Sarajevo-RS.com zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.
Uslovi komentarisanja: Strogo je zabranjen govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

Više iz kategorije: RIJEČ »
nazad na vrh

Moj stav

Prev Next