Agencija za bankarstvo BiH naručila limuzinu od 173.000 KM

Napišite komentar

Agencija za bankarstvo Federacije BiH planira da za kupovinu super luksuznog automobila izdvoji čak 173.160 KM. Automobil koji Agencija nabavlja, između ostalog, treba da ima komforna kožna sjedišta sa grijanjem i masažerima, kameru za prepoznavanje saobraćajnih znakova, kameru za pomoć prilikom parkiranja, bežično punjenje mobilnog telefona i elektro asistenciju prilikom zatvaranja vrata, saznaje CAPITAL.

auto mercedes

Tender za nabavku luksuznog automobila federalna Agencija za bankarstvo raspisala je juče, a zainteresovanim firmama ostavljen je rok do 23. jula za dostavljanje ponuda. Predviđena vrijednost nabavke iznosi 148.000 KM bez PDV-a, odnosno 173.160 KM sa PDV-om.

Kada su u pitanju tehničke specifikacije vozila u tenderu je navedeno da Agencija kupuje putničko vozilo crne metalik boje sa turbo dizelskim motorom, snage minimalno 210 kilovata (281 KS) i zapremine motora minimalno 2 900 kubika.

U Agenciji tačno znaju šta žele, pa su luksuznu opremu nabrojali u čak 60 stavki koje automobil mora da ima.

Pored već nabrojane opreme, automobil kojim će se rukovodstvo Agencije počastiti treba da ima i ESC elektronski stabilizacijski program, elektronsku parkirnu kočnicu sa asistencijom za vožnju uz brdo, fabrički postavljen navigacioni uređaj, digitalnu tablu sa putnim kompjuterom ispred vozača za pružanje informacija vozaču, tempomat sa mogučnošću samostalnog zaustavljanja i praćenja brzine vozila ispred.

Prednji nasloni za glavu podesivi u oba smjera, upozorenje o napuštanju vozne trake sa poluautomatskom kontrolom u hitnim situacijama, unutrašnje ukrasne lajsne prirodno drvo smeđe, pomoć za samostalno parkiranje vozila, asistent za nužno samostalno zaustavljanje vozila u hitnim situacijama samo je još dio opreme koju automobil za potrebe Agencije treba da ima.

Kako bi vozač u svakom trenutku imao potpuno preglednost u Agenciji su tražili i da automobil ima brojna upozorenja, a između ostalih, upozorenja za vozača na bočno nadolazeća vozila u raskrsnicama pri manjim brzinama, svjetlosno upozorenja vozaču na vozila u mrtvom uglu ili na vozila koja ugrožavaju prestrojavanje, svjetlosno upozorenje vozaču i putnicima kod otvaranja vrata na promet bočno i nazad.

U Agenciji za bankarstvo FBiH se za CAPITAL pravdaju da je njihovim Planom nabavki za ovu godinu, između ostalog, predviđena i kupovina novih vozila s ciljem postepene obnove voznog parka Agencije, kao zamjena za vozila starije generacije, čije daljnje održavanje nije ekonomski isplativo.

''Plan između ostalog podrazumijeva nabavku jednog vozila više klase za upotrebu u određenim okolnostima, uz istovremeno smanjenje voznih jedinica. S tim u vezi, Agencija je pokrenula i postupak javne nabavke putničkog vozila. Procijenjena vrijednost koja je navedena je maksimalan iznos u kojem je moguće sprovesti nabavku vozila'', kažu u Agenciji i dodaju da je postupak ove nabavke prošao neophodna proceduralna odobrenja nadležnih nivoa Agencije

U Agenciji su rekli i da trenutno raspolažu sa 14 putničkih vozila, od kojih su tri u toku postupka prodaje, a do kraja godine planiraju prodati još jedno.

''Dakle, radi se o vozilima starije generacije, dotrajalim i istrošenim čije održavanje nije ekonomski isplativo'', rekli su u Agenciji.

U Agenciji nisu objasnili zašto im je potreban baš ovakav luksuzni automobil kojeg se ne bi postidio ni direktor neke međunarodne bankarske grupacije, kao ni zašto su u detalje navodili koju luksuznu opremu žele da automobil posjeduje.

Posljednja izmjena Petak, 06 Juli 2018 18:06

  • Izvor: capital.ba
Napomena i uslovi komentarisanja
Napomena: Komentari čitalaca ne predstavljaju stav redakcije portala Sarajevo-RS.com. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Sarajevo-RS.com zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.
Uslovi komentarisanja: Strogo je zabranjen govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh