Javni gubitaši isplaćuju najveće plate u BiH Istaknuto

Napišite komentar

U top pet javnih preduzeća koja isplaćuju najviše prosječne plate u Bosni i Hercegovini nalaze se i gubitaši. Najviše prosječne plate uglavnom isplaćuju javna preduzeća u FBiH, ali u top pet našle su se i "Hidroelektrane na Trebišnjici" sa 1.097 KM isplaćenih po radniku mjesečno.

het trebinje

Analiza o poslovanju javnih preduzeća, urađena na osnovu baze podataka koju je izradio Transparency international u BiH (TI BIH), pokazuje da su plate koje isplaćuju preduzeća u državnom vlasništvu značajno više nego plate u privredi, bez obzira što njihovo poslovanje nije na zavidnom nivou.

Na portalu Transparentno.ba javnosti su dostupni podaci o poslovanju preko 230 javnih preduzeća koja su u nadležnosti svih nivoa vlasti u BiH.

Na prvom mjestu po visini prosječne plate isplaćene u 2016. godini je "Aerodrom Sarajevo" sa 1.695 KM, a slijedi ga "Spreča" iz Tuzle sa 1.177 KM. Ova dva javna preduzeća poslovala su pozitivno i na kraju iste godine ostvarili dobit od 10 miliona, odnosno od 177 hiljada maraka.

U top pet javnih preduzeća sa najvišim prosječnim platama ulaze i gubitaši poput „Vodovoda i kanalizacije“ Sarajevo i "Željeznica FBiH". Prosječna plata koju je sarajevsko preduzeće "VIK" isplaćivalo u 2016. iznosila je 1.134 KM, iako je na kraju te godine imalo gubitak od 15,9 miliona KM.

"VIK" slijedi trebinjski "HET" koji je 2016. godinu završio s tek 1,1 milion KM dobiti, a koji je isplaćivao prosječno 1.097 KM mjesečno po radniku.

"Željeznice FBiH" su pete u BiH među javnim preduzećima sa najvišom prosječnom platom. Ovo preduzeće 2016. je radnicima isplaćivalo u prosjeku po 1.031 KM mjesečno, iako su istu godinu završili s gubitkom od 31,3 miliona maraka.

Iz TI kažu da visoke plate u javnim preduzećima destimulativno djeluju na razvoj privatnog sektora, posebno u momentu kada se tržište rada sučava sa masovnim odlaskom radne snage.

"Prosječne plate u pojedinim javnim preduzećima veće su dva puta od prosječne plate u BiH, a i po tri-četiri puta od prosječnih plata koje se isplaćuju u privredi. Podaci pokazuju da nema velike razlike u tome da li se preduzeća bave prevozom putnika, proizvodnjom struje ili komunalnom djelatnošću, prosječne zarade značajno odstupaju. Ovdje je neophodno posebno istaći da veliki broj javnih preduzeća nije dostavio podatke o prosječnim zaradama zaposlenih", rekli su u TI BIH.

Posljednja izmjena Utorak, 19 Juni 2018 12:18

  • Izvor: capital.ba
Napomena i uslovi komentarisanja
Napomena: Komentari čitalaca ne predstavljaju stav redakcije portala Sarajevo-RS.com. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Sarajevo-RS.com zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.
Uslovi komentarisanja: Strogo je zabranjen govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh