Slovačka traži radnike iz BiH, minimalna plata 480 evra

Napišite komentar

Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i porodicu Slovačke dostavilo je nadležnim institucijama BiH informaciju o mogućnosti zapošljavanja državljana BiH u Slovačkoj.

fabrika industrija

U informaciji na dvije stranice detaljno su objašnjene mogućnosti zapošljavanja u Slovačkoj po različitim osnovama, kao i prava koja radnici mogu ostvariti u ovoj zemlji.

Između ostalog, u informaciji se navodi da od 1. maja 2018. u Slovačakoj stupa na snagu pravo zaposlene osobe iz BiH na osiguran smještaj ukoliko će u ovoj zemlji izvršavati rad na osnovu upućivanja poslodavaca iz BiH ili od poslodavaca u drugoj državi članici EU.

Ukoliko radnici zaključe ugovor o radu na teritoriji Slovačke, prema tamošnjim propisima, minimalna zarada je 2,759 EUR za sat, odnosno 480 EUR mjesečno.

Poslodavac je obavezan osigurati ishranu i naknadu za ishranu u iznosu od najmanje 55% od cijene jela, a najviše za svaki obrok do 55% iznosa dnevnice.

Uz objašnjenje prava za radnike, u informaciji slovačkog ministarstva upozorava se da je bitno da radnici imaju važeći ugovor o radu i da poslodavac uplaćuje za njih socijalno i zdravstveno osiguranje. Za nezakonit rad mogu biti kažnjeni i poslodavac i radnik, a slovački inspektorat rada kažnjava radnike za ovakav prekršaj kaznom od 331 EUR.

Do sada su u Slovačku državljani BiH odlazili na rad uglavnom preko privatnih agencija za posredovanje u zapošljvanju, pri čemu je bilo i prevara kroz zapošljvanje radnika "na crno".

Nedavno je na inicijativu Agencije za rad i zapošljavanje BiH održan sastanak sa predstavnicima slovačkog Ministarstva za rad, socijalnu politiku i porodicu, te Nacionalne inspekcije rada Slovačke i Centralnog ureda za rad, socijalna pitanja i porodicu na kojem je zaključeno da se radnici iz BiH informiraju da ubuduće ne odlaze na rad u Slovačku putem privatnih agencija koje nisu registrirane u BiH.

Takođe, savjetuje se radnicima iz BiH da se za sva pitanja koja imaju o mogućnosti zasnivanja radnog odnosa u Slovačkoj obrate Agenciji za rad i zapošljavanje BiH.

 

Posljednja izmjena Utorak, 24 April 2018 22:31

  • Izvor: radiosarajevo.ba
Napomena i uslovi komentarisanja
Napomena: Komentari čitalaca ne predstavljaju stav redakcije portala Sarajevo-RS.com. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Sarajevo-RS.com zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.
Uslovi komentarisanja: Strogo je zabranjen govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh