Bura za dopunskog pisma MMF-u!

Napišite komentar

centralna banka bih sarajevo"Sprema se prenos nadležnosti oblasti supervizije banaka", upozorava narodni poslanik Dragan Čavić.

Tvrdi da su ga o tome obavijestili srpski članovi Upravnog odbora Centralne banke, jer je navodno guverner Senad Softić bez njihove saglasnosti potpisao dopunsko pismo namjere MMF-u.

Tamo se navodi da bi Stalni odbor za finansijsku stabilnost trebao potpisati Memorandum koji će omogućiti saradnji na polju supervizije banaka.

I dok ministar finansija uvjerava da supervizija ostaje nadležnost entiteta, Čavić tvrdi da će to raditi Centralna banka.

“Guverner Centralne banke iz SDA bez ikakve saglasnosti srpskih predstavnika u Upravnom odboru Centralne banke sam sebi uzeo za pravo da potpiše momorandum ne upoznavajući upravni odbor u kome je omogućeno. Da superviziju vrši Centralna banka. Ovo što ministar tvrdi nije tačno. A kad dođe vrijeme vidjećete da sam u pravu. Kad jednog dana Centralna banka bude izvršila superviziju sjetite se ovoga”, rekao je Dragan Čavić, lider NDP-a.

“Ništa se neće promijeniti u radu stalnog odbora za finansijsku stabilnost, jer je on rezultat zajedničkih dogovora i kompromisa jednoglasnog odlučivanja svih članica koje se tamo nalaze. Ne postoji nikakva mogućnost da će bilo ko stalni odbor ili Centralna banka imati bilo kakvu nadležnost u superviziji banaka u Republici Srpskoj”, kaže Zoran Tegeltija, ministar finansija RS.

Memorandum bi se trebao potpisati tek u julu, a nacrt teksta je već dostavljen MMF-u. Tako bar piše u Dopunskom pismu namjere koje je Vlada Srpske danas objavila.

O pismu se niša nije znalo iako je usaglašeno i poslato u Vašington još 29. januara, a 9. februara trebalo bi da ga odobri Izvršni odbor direktora MMF-a.

Osim supervizije banka uglavnom se pominju stari uslovi, u kojima BiH traži nove rokove. Tako se predlaže pomjeranje roka za usvajanje planova za smanjenje potrošnje na plate i broja radnika u javnom sektoru i to za period poslije izbora.

“I sada u februaru će biti odobrena naredna tranša MMF-a tako da pismo namjere ostaje potpuno identično osim što smo u skladu sa našim obavezama promjenili određene rokove i dio prethodnih mjera pretvorili u strukturalne mjere”, izjavio je Denis Zvizdić, predsjedavajući Savjeta ministara BiH.

Tako je i sa neispunjenom obavezom sređivanja stanja u zdravstvu. Tako Srpska do kraja godine treba usvojiti nove planove finansijske održaivosti u zdravstvu. Domovi zdravlja i bolnice na trezor trebali bi preći do marta 2019. godine ako to odobre prvi ljudi MMF.-a.

Sa njima je već danas u Vašingtonu razgovarala predsjednica Vlada koja je otputovala na tradicionalni molitveni doručak kod predsjednika SAD-a.

 

  • Izvor: atvbl.com
Napomena i uslovi komentarisanja
Napomena: Komentari čitalaca ne predstavljaju stav redakcije portala Sarajevo-RS.com. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Sarajevo-RS.com zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.
Uslovi komentarisanja: Strogo je zabranjen govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh