Obustavljen izvoz junećeg i goveđeg mesa u Tursku

Napišite komentar

meso klaoniceUkoliko Turska pristane na zahtjeve BiH da se odobri duplo veća izvozna kvota junećeg mesa i slobodna trgovina, stočari bi rešili svoje probleme koje imaju sa izvozom mesa.

Naime, nakon što se juneće meso počelo izvoziti u Tursku, mnogi stočari su posljednjih godina proširili farme i povećali broj grla u svojim štalama.

Samo u Semberiji tovom junadi i bikova ozbiljno se bavi dvadesetak farmi.

Predsjednik Upravnog odbora udruženja proizvođača mleka i uzgajivača goveda RS Ostoja Nikolić, kaže da ukoliko se ne obezbjedi siguran plasman ova proizvodnja mogla bi da bude ozbiljno ugrožena.

- Skoro dva mjeseca nema otkupa, a na našem području ima dosta bikova koji čekaju na isporuku. Farmeri već trpe štete, jer je cijena goveda niska i kreće se od 3.60 do 3.90 pfeninga po kilogramu. To je posljedica velike konkurencije na tržištu - kaže Ostojić.

Semberski farmer Vojislav Lukić, priča da za tov junadi, težine do oko 600 kilograma, potrebno je skoro godinu dana, a da na isplatu kada prodaju čekaju po mjesec i po dana.

- Imam osam komada da prodam, al sada je veoma teško očekivati da to i uspijem. Čekam i nadam se da će izvoz opet krenuti. Ukoliko ovako potraje bićemo na velikom gubitku. Na dobit izgleda ne možemo ni da računamo, ali bar da izvučemo uloženo - kaže Lukić.

U Savezu udruženja poljoprivrednih proizvođača kažu da je zadnji kontingent junećeg mesa za Tursku otišao je 15. decembra 2017. godine.

Navode da je od tada organizovan otkup stao, a firme koje bi trebalo da kupuju za domaće tržište uvoze meso iz evropskih zemalja sumnjivog kvaliteta.

Potpredsjednik Saveza Rajko Sarajlić, kaže da za sada nema informacija da li će i kada početi otkup.

- Uvoz junećeg i svinjskog mesa je povećan, a naša proizodnja se smanjuje. Moraju se povećati podsticaji i zaštiti domaća proizvodnja, ali to, izgleda, nikome nije u interesu - naglašava Sarajlić.

Predsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH Nemanja Vasić kaže da će pregovarački tim BiH za ovu godinu tražiti slobodnu prodaju i kvotu od 10.000 tona.

Navodi da je prošle godine, podsredstvom Konzorcijuma firmi "Bajra i Mujanović" izvezeno 4.500 tona goveđeg mesa u Turskoj, vrednosti od 42 miliona KM.

Ipak, stočari više svoju šansu i u izvozu bikova vide u Libiju preko luke Bar. U tu zemlju izvezla je 690 tona goveđeg mesa, vrednosti 3.200.000 KM, a u Srbiju oko 106 tona živih životinja.

– Robne rezerve u Turskoj su sebi izabrale partnera u BiH. I zbog toga nam je nastao problem. Tražimo da svako može da nađe partnera u Turskoj, da mu prodaje meso, a ne samo da bude jedan otkupljivač. Da li će Turska pristati na to još uvek ne znamo, ali mislimo da neke adute imamo s obzirom da i oni neke proizvode uvoze ovamo. Mi samo tražimo slobodnu trgovinu - kaže Vasić.

Ukinuti carine

Poljoprivrednici iz Srpske od nadležnih institucija traže i da se obezbedi izvoz junećeg mesa u EU i ukinu carine i prelevmane na žive životinje. Upozoravaju i da će se bez zaštitnih mjera domaća proizvodnja smanjivati, a povećavati uvoz mesa i mesnih prerađevina iz zemalja EU.

Ukoliko se nešto ne preduzme stranci će jesti kvaliteno meso iz BiH, a mi jeftinije uvozno ali sumnjivog kvaliteta.

 

 

  • Izvor: EuroBlic
Napomena i uslovi komentarisanja
Napomena: Komentari čitalaca ne predstavljaju stav redakcije portala Sarajevo-RS.com. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Sarajevo-RS.com zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.
Uslovi komentarisanja: Strogo je zabranjen govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh