"Milbauer" dobija posao štampanja pasoških knjižica

Napišite komentar

pasos novoKancelarija za razmatranje žalbi BiH je odbila žalbu francuske kompanije “Gemalto”, čime su stvoreni preduslovi da Agencija za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) nakon nekoliko neuspješnih pokušaja završi tender za nabavku pasoških knjižica i tako izbjegne moguću novu krizu odnosno da građani ostanu bez pasoša.

Najbolju ponudu na posljednji tender, na koji se i žalio “Gemalto”, dostavila je kompanija Milbauer iz Banjaluke, koja za četvorogodišnje štampanje pasoških knjižica traži 28,47 miliona KM s PDV-om, dok je kompanija Veridos tražila čak 53,28 miliona KM. Ove dvije kompanije jedine su i dostavile ponude za četvorogodišnji posao štampanja pasoških knjižica, iako ih je daleko više preuzelo tendersku dokumentaciju.

Sada je na IDDEAA-i da potpiše ugovor i to vjerovatno sa Milbauerom, a očekuje se da bi se to trebalo realizovati naredne sedmice.

Državne vlasti, odnosno Agencija za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka duže od godinu dana ne uspijevaju sprovesti tender za nabavku pasoških knjižica, jer prema žalbama zainteresovanih kompanija Kancelarija za razmatranje žalbi nekoliko puta je poništavala ovaj postupak javne nabavke.

Početkom prošle godine zbog nemogućnosti sprovođenja tendera građani BiH su nekoliko dana bili bez pasoša jer IDDEEA nije uspijevala u zakonom zadatom roku od mjesec dana isporučiti pasoše građanima koji su ih tražili.

Nakon tog problema i zastoja u izdavanju pasoša, IDDEEA je bila primorana sprovesti pregovarački postupak, na kojem je s kompanijom Milbauer, a koja je i do tada nabavljala pasoše, sklopila novi ugovor na godinu dana. Taj ugovor ističe u martu ove godine, ali vjerovatno će do tada biti završena procedura i dodijeljen joj novi četvorogodišnji ugovor.

Adil Osmanović, ministar civilnih poslova BiH, rekao je početkom ove sedmice da građani BiH neće imati problema s izdavanjem pasoša kao što je to bio slučaj početkom 2017. godine.

– Ukoliko tender bude poništen, očekujem da menadžment IDDEEA nađe adekvatno rješenje kako se građani BiH ne bi našli u problemima u kakvim su bili početkom prošle godine – rekao je Osmanović.


  • Izvor: radiosarajevo.ba
Napomena i uslovi komentarisanja
Napomena: Komentari čitalaca ne predstavljaju stav redakcije portala Sarajevo-RS.com. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Sarajevo-RS.com zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.
Uslovi komentarisanja: Strogo je zabranjen govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh