Administracija u institucijama BiH otvara vrata za 1.124 radnika

Napišite komentar

ministarstvo bihArmija zaposlenih u institucijama BiH ove godine bi mogla postati brojnija za 1.124 nova službenika, a ako se sve bude odvijalo prema planovima rukovodilaca, biće probijena granica od 23.000 zaposlenih.

Na nivou BiH djeluje 75 raznih institucija, a broj zaposlenih u njima godinama raste. Broj zaposlenih od 2010. do 2017. konstantno je rastao, a prema posljednjim podacima sa kraja juna prošle godine, na platnom spisku bilo ih je 22.050.

Ovogodišnji plan zapošljavanja sažet je u prijedlogu budžeta institucija i međunarodnih obaveza BiH za 2018. godinu koji bi pred poslanicima u Parlamentu BiH trebalo da se nađe u drugoj polovini januara. Prijedlogom budžeta predviđeno je da će institucije i u 2018. godini imati na raspolaganju 950 miliona KM, a za njihove bruto plate i naknade planirano je 559,24 miliona. To je 8,63 miliona maraka više u odnosu na prošlu godinu, a u Savjetu ministara BiH, koji je predlagač budžeta, povećanje pravdaju prvenstveno izmjenama zakona o platama i naknadama zaposlenih, odnosno povećanjem zarada policijskim službenicima, novim zapošljavanjem i većim izdacima usljed opštih izbora.

Podaci iz prijedloga budžeta pokazuju da će najviše radnika biti primljeno u Ministarstvo pravde BiH zbog očekivanja da će ove godine početi sa radom državni zatvor u Istočnoj Ilidži. Plan je da u toj ustanovi posao dobije 86 osoba. Zbog održavanja opštih izbora planirano je zapošljavanje radnika na određeno vrijeme u Centralnoj izbornoj komisiji BiH.

Po deset radnika trebalo bi da bude primljeno u Direkciju za evropske integracije i u Službu za zajedničke poslove BiH, u kojoj ističu da im je pojačanje potrebno zbog održavanja novih objekata za smještaj institucija u Sarajevu, Mostaru i Istočnom Sarajevu. Platni spisak biće produžen i u Obavještajno-bezbjednosnoj agenciji BiH i nizu drugih institucija.

Svako zapošljavanje izvan utvrđenog broja, naglašeno je u predloženom budžetu, odobrava Savjet ministara BiH uz opasku da će ministri posebnom odlukom, na prijedlog nadležnog ministarstva, utvrditi plan prijema kadeta u policijskim agencijama.

Administracija na nivou BiH često je na meti kritika jer je stav da toliku birokratiju teško može da podnese i mnogo razvijenija i bogatija zemlja od BiH. U opoziciji ističu da je plan zapošljavanja dokaz i da smo ušli u izbornu godinu.

- Enormno zapošljavanje u administraciji nije nikome donijelo dobro. Situacija je već odavno zrela za kvalitetnu analizu koliko BiH treba da ima institucija i sa koliko zaposlenih. Treba zaustaviti bujanje administracije, ali ne samo da se to ne dešava već imamo suprotan trend. Ovogodišnje planove treba gledati i sa stanovišta da imamo izbore u oktobru i da će vlast na nivou BiH i na taj način pokušati da obezbijedi novi mandat, ali to im neće pomoći - rekao je poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Lazar  Prodanović.

Da praksa zapošljavanja u BiH nije dobra, saglasni su i u nevladinom sektoru.

- Učešće broja zaposlenih u javnoj upravi u ukupnom broju zaposlenih prelazi normalne odnose u drugim zemljama. Kod nas se više zapošljava u javnoj upravi nego u zemljama regiona i Evropi, što predstavlja opterećenje za cijelu ekonomiju - rekao je programski direktor Centra za istraživanje i studije GEA iz Banjaluke Ognjen Đukić.

Iako prava koja imaju zaposleni nisu mijenjana od druge polovine 2012. godine, kada su smanjena u određenoj mjeri, posljednji izvještaj o izvršenju budžeta pokazuje da su u prvih devet mjeseci prošle godine za bruto plate i naknade iskeširana 394,92 miliona, što je više za oko 600.000 KM u odnosu na isti period prethodne godine.

23.085 odobreni broj za 2017. godinu

22.050 broj zaposlenih 30. juna 2017. godine

22.783 planirani broj zaposlenih na kraju 2017. godine

23.174 projekcija broja zaposlenih na kraju 2018. godine

Broj zaposlenih u institucijama BiH

2017. (do 30. juna)                 22.050

2016.                                      22.382

2015.                                      22.377

2014.                                      22.393

2013.                                      22.214

2012.                                      22.174

2011.                                      22.039

2010.                                      21.067

Neke od institucija u koje stižu pojačanja

* Ministarstvo pravde

* Direkcija za evropske integracije

* Služba za zajedničke poslove institucija

* Obavještajno-bezbjednosna agencija

  • Izvor: glassrpske.com
Napomena i uslovi komentarisanja
Napomena: Komentari čitalaca ne predstavljaju stav redakcije portala Sarajevo-RS.com. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Sarajevo-RS.com zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.
Uslovi komentarisanja: Strogo je zabranjen govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh