Turci grade aerodrom i golf terene u Kneževu

Napišite komentar

knezevo kompleks1Turci hoće da grade aerodrom i golf terene u Kneževu i u sklopu Eko zone Korićani-Vlašić spemni su da ulože vrtoglavih 4,2 milijarde evra.

Vjerovali ili ne, uz aerodrom sa pistom dugom 1300 metara i helikopterskim servisom, predviđeno je da se, uz uobičajenu putnu infrastrukturu, unutar još neizgrađenog kompleksa, gosti i domaćini kreću gondolama i liftovima.

Za sada, Milorad kroz selo ide pješke. Kaže da su investitori bili na terenu i da su mještanima svašta obećali.

“Navodno bi trebalo ovdje gore da se pravi bolnica i hotel. Ovdje dole na kraju ovoga dolje dijela, to su takozvane Luke – trebalo bi da se pravi jezero. Voda bi trebalo sa rijeke Ilomske i sa ovih ovuda ovdašnjih izvora da se prikupi, da se dovede da se to jezero napravi”, rekao je Milorad Slavnić, selo Donji Korićani kod Kneževa.

Na spisku lijepih želja nalazi se odvojeni studentski i penzionerski grad, pa i svojevrsni “Grad kraljeva”, koji će se graditi od kamena, u stilu srednjovjekovne tvrđave. Čak i Akva park, pa i moderni ski centar.

I taman kad je Milorad pokazao čistinu gdje su Turci obećali aerodrom – prekinu ga komšija Stojan.

“Čujem i ja nešto o tome, nešta, a zaputio sam se u Tuzlu pošto mi ćerka večeras stiže iz Njemačke pa idem na aerodrom u Tuzlu. A nadam se da bi i ovdje mogao biti aerodrom pa da mi ćerka bude ovdje slijetala”, kaže Stojan Vujinović, selo Donji Korićani kod Kneževa.

Drugi su već počeli da trljaju ruke jer bi, navodno za dunum zemlje mogli da dobiju hiljadu maraka. Rezidencije sa bazenima i porodične vile koje bi se tamo gradile, bar na memorandumu koji je u posjedu ATV-a, izledaju više nego futuristički.

Zamišljeno je da budući kompleks nikne u selu Donji Korićani i to na prostoru od oko 20 kilometara kvadratnih.

Da nije u pitanju naučna fantastika, za ATV je potvrdio i načelnik Kneževa. Ipak je skeptičan jer je, kad se uporedi, ponuda iz Turske skoro tri puta veća od godišnjeg budžeta Republike. I dvije hiljade puta veća od budžeta kojim on rukovodi.

“Pa… po meni jeste nerealno, jer mi u Kneževu vapimo za svakim… a kad ti kaže četiri milijarde evra onda stvarno hehehe malo, djeluje nerealno”, izjavio je Goran Borojević, načelnik Kneževa.knezevo kompleks2

Uz hotele i toranj-vidikovac, u planu je izgradnja Kliničkog i rehabilitacionog centra. Pošto je granica sa Federacijom blizu u projekat će, ako se uopšte realizuje, biti uključene opštine Travnik i Kneževo, ali i Vlade Federacije i Srpske.

I pored ambicioznih najava koje pristižu sa svih strana, Željka Cvijanović o tome, čini se, nema mnogo informacija.

“Koja investicija, samo mi recite tačno? Postoji nekoliko investitora koji su zainteresovani za različite stvari pa prema tome zato pitam šta je u pitanju”, pita Željka Cvijanović, predsjednik Vlade RS na pitanje o gradnji kompleksa u Kneževu.

“Ma to ćete morati da provjerite u ministarstvu industrije, sa njima da vidite, šta i kako, ko se obratio i tako dalje”, odgovara premijerka.

I dok Petar Đokić ne odgovara na poruku potvrda stiže iz ministarstva turizma. Kažu da je u pitanju turski konzorcijum “Heritedž Turk”, sa sjedištem u Ankari.

I dok najavljuju da bi informacija uskoro mogla biti na vladi generalni menadžer projekta Zoran Vujinović za ATV poručuje da turski investitori u Srpsku dolaze krajem mjeseca kada se očekuje i potpisivanje ugovora.

Prvim bagerima nada se već na proljeće.

 

 

  • Izvor: atvbl.com
Napomena i uslovi komentarisanja
Napomena: Komentari čitalaca ne predstavljaju stav redakcije portala Sarajevo-RS.com. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Sarajevo-RS.com zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.
Uslovi komentarisanja: Strogo je zabranjen govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh