BiH izdvaja milione za zaštitu životne okoline, a najzagađenija u Evropi

Napišite komentar

sarajevo maska covjekBosna i Hercegovina gubi petinu stanovnika zbog zdravstvenih problema koji su izazvani zagađenjem vazduha, procjenjuje Svjetska zdravstvena organizacija.

Ukupni troškovi za zaštitu životne sredine u 2016. godini iznosili su 81. 342.158 KM.

Iako stručnjaci kažu da su to još uvek beznačajni iznosi, priznaju da bi se ipak moglo nešto uraditi da se taj novac raspoređuje kako treba, te da se sačuva zdravlje ljudi.

Prema riječima srtučnjaka BiH, kada je u pitanju zaštita okoline, mora krenuti od same administracije, te u ekologiju uključiti veći broj ljudi, kako bismo spriječili velike ekološke katastrofe.

Koordinator projekta “Eko akcija”, Anes Podić upućen u cijelu problematiku, objasnio je za "EuroBlic" koji su to najveći problemi koje BiH pravi kada je u pitanju zaštita životne sredine.

"Ako želimo da se pridružimo Evropskoju uniji, moramo uvesti drastične promjene kada je u pitanju ophodnja prema okolišu. Posebnu pažnju treba posvetiti administraciji koja se bavi održavanjem okoliša u državnim institucijama. Imamo ministarsva u kojima oba entitea jedva da imaju dvocifren broj zaposlenih koji se bavi ekolišom", kaže Podić.

Dodaje da veliki problem predstavlja i to što imamo svega 20 inspektora za okoliš u cijeloj BiH. Primjera radi, u Hrvatskoj ih aktivno radi čak više od 75.

"Ako uzmemo u obzir sva ova simbolična ulaganja, koja pri tome nisu dobro ni raspoređena imamo veliki problem. Istraživačke instucije takođe jako malo novca imaju, Ustanova za zaštitu prirode i kulturne baštine u RS 750.000, dok FBiH nema ništa. Što se tiče izdvajanja u institute koji se bave okoliše za nauku i istraivanje, takođe su mala jedino se nešto izdvaja za nevladin sektor, ali i to je minimalno", objašnjava ovaj ekolog, dodajću da je jedan problem je što je novca malo, a drugi problem je što je i to malo pogrešno raspoređeno.

Pored svega, prema procjenama stručnjaka, Bosna i Hercegovina minimalno novac izdvaja i kada je u pitanju očuvanje zaštićenih područja.

Republika Srpska za dva nacionalna parka godšnje izdvoji oko dva miliona KM, dok FBiH za zaštitu Nacionalnog parka "Una" godišnje obezbedi oko 500.000 KM.

"Naša zemlja je u gomili izvještaja Svetske zdravstvene organizacije, posljednjih nekoliko godina, na čelu kada je loš kvalitet vazduha u pitanju, a druga najgori na svijetu. Svi očekujemo da će se politika trgnuti i da će mjerenja vazduha da se rade kako treba, međutim i mejerenja su nikakva. Uspjeh je kada se jedne mjerne stanice imamo podatke, a i tu ima problema jer nemamo dovoljno novca. To su skupi uređaji, održavanja su skupa, a novca nema. Tako se zbog neadekvatnog održavanja uređaju pokavere, a novca za popravku nema", objašnjava Podić.

Upravo problem sa uređajima koji mjere kvalitet vazduha ima Banjaluka. U najvećem gradu Srpske, od četiri mjerne stanice radi samo jedna, a razlog je propali tender Gradske uprave.

Građani Banjaluke ne znaju šta udišu, iako bi po zakonu tečna mjerenja trebali da imaju svaki sat.

Dok građani iz jednog dijela BiH ni ne znaju šta udišu, u drugom dijelu novac namienjen zaštiti životne sredine troši se za stvari koje nemaju veze sa ekologijom.

"Federacija daje više od 30 miliona na okolinu i sve daje kantonima, a kantoni to troše u svrhe koje sa okolinom blage veze nemaju. Kad pogledate budžete, vidite da ima dosta stvari koji se vezuju za okolinu, a nemaju veze sa zaštitom okoline, kao što je uređenje urbanih površina. To što je neki park uređe, to je dio urbane gradske sredine i ne može se sve trpati u zaštitu životne sredine", dodaje Podić.

 

 


  • Izvor: EuroBlic
Napomena i uslovi komentarisanja
Napomena: Komentari čitalaca ne predstavljaju stav redakcije portala Sarajevo-RS.com. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Sarajevo-RS.com zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.
Uslovi komentarisanja: Strogo je zabranjen govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh