Menu
A+ A A-

Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; plgK2AdsElite has a deprecated constructor in /home/sarajevo/public_html/plugins/k2/adselite/adselite.php on line 13
Redakcija

Redakcija

Prijetnje ubistvom policajcu u Istočnom Novom Sarajevu

U Ulici Vojvode Radomira Putnika, opština Istočno Novo Sarajevo, 09.03. ove godine, oko 14,30 časova, patrola policijskih službenika zaustavila je PMV „Toyota“ kojim je upravljao B.D. Na zahtjev policijskih službenika da pokaže dokumente, imenovani je izjavio da nema i da nikada nije položio vozački ispit. Legitimisanjem ostala dva lica, koja su se nalazila u vozilu, utvrđeno je da se radi o I.T. i N.G., svi nastanjeni na području Kantona Sarajevo. Nakon što je od navedenih lica zatraženo da izađu iz vozila, I.T. je izašao, dok se vozač B.D. zajedno sa N.G. udaljio sa lica mjesta velikom brzinom. Nakon nekoliko minuta pomenuti vozač je putem mobilnog telefona vlasništvo I.T., psovao i prijetio policijskom službeniku da će ga ubiti. Po ovlaštenju dežurnog tužioca preduzimaju se potrebne mjere i radnje na rasvjetljavanju i dokumentovanju krivičnog djela „Ugrožavanje sigurnosti“.

Iz hodnika stambene zgrade koja se nalazi u Ulici Vojvode Radomira Putnika, opština Istočno Novo Sarajevo, nepoznati izvršilac ili više njih je otuđio 15 vodomjera. Po ovlaštenju dežurnog tužioca izvršen je uviđaj. U toku je rad na rasvjetljavanju navedenog krivičnog djela i identifikaciji izvršilaca.

Policijskoj stanici Sokolac, 09.03. ove godine, oko 21,00 časova, prijavljeno je da je u sportskoj kladionici koja se nalazi u Ulici Jove Jankovića, opština Sokolac, nepoznato maskirano lice, uz upotrebu vatrenog oružja od radnice navedene kladionice otuđilo neutvrđenu količinu novca. Po ovlaštenju dežurnog tužioca, policijski službenici su izvršili uviđaj, kojim je konstatovano da je iz kladionice otuđeno oko 2.600,00 KM. U toku je preduzimanje potrebnih mjera i radnji na rasvjetljavanju krivičnog djela „Razbojništvo“.

Policijskoj stanici Foča, 09.03.2015. godine, V.Ć. je prijavio da je iz spavaće sobe stana u kome živi njegov otac N.Ć., nepoznato lice otuđilo 700 KM. Izvršen je uviđaj. U toku je rad na rasvjetljavanju krivičnog djela „Krađa“.

U neutvrđenom vremenskom periodu, iz preduzeća „Fabrika motora specijalne namjene“ AD Pale, nepoznata lica su otuđila 70 komada aluminijumskih odlivaka gornjeg i donjeg kratera, čime je prema izjavi odgovornih lica navedene firme pričinjena veća materijalna šteta. U toku vršenja uviđaja, sa lica mjesta su izuzeti tragovi radi potrebnih vještačenja. Istraga je u toku.

Policijskoj stanici Rudo, 09.03. ove godine, oštećeni je prijavio da mu je R.G. prijetio da će ga ubiti i osakatiti, ukoliko mu ne vrati novac koji mu duguje. U toku je preduzimanje prijave.

Izvor: mup.vladars.net

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

BiH se suočava sa demografskom katastrofom

U posljednjoj publikaciji Agencije "BiH u brojkama" navodi se da su u 2013. godini rođene 30.864 bebe, dok je broj umrlih lica iznosio 35.562, što znači da je prirodni priraštaj bio manji za 4.978 lica.

U BiH je u pretprošloj godini na 1.000 stanovnika rođeno samo osam beba, u Hrvatskoj 9,4, u Srbiji 9,2, a prosjek u EU je 10 rođene djece na 1.000 stanovnika, piše "Dnevni avaz".

Broj sklopljenih brakova u 2013. godini bio je 17.623, što je najmanje u posljednjih 10 godina, kada je prosjek iznosio više od 20.000 sklopljenih brakova.Istovremeno, broj razvoda bio je rekordan u posljednjoj deceniji, a u pretprošloj godini bilo je 2.609 brakorazvodnih parnica.Demograf Hasan Zolić konstatuje da svi ovi podaci ukazuju na činjenicu da "BiH godišnje gubi jedan manji grad".

"Broj sklopljenih brakova naglo opada, a broj razvoda raste, uglavnom zbog teške ekonomske situacije, koja negativno djeluje na bračne zajednice. Negativan prirodni priraštaj je naglašen, naročito u Republici Srpskoj, a od 2007. i u Federaciji BiH, gdje šest kantona bilježi negativne podatke", navodi Zolić.

On je upozorio da BiH nema jedinstvenu ili usaglašenu populacionu politiku, pa zbog toga u mnogim mjestima porodilje uopšte ne primaju naknade, a u drugim mjestima mjesecima čekaju na isplate prinadležnosti po osnovu poroda.U 2013. godini registrovano je 1.019 nasilnih smrti, od čega 569 nesrećnih slučajeva, 369 samoubistava, 41 ubistvo...

Muškarci su umirali u prosjeku u 70-oj, a žene u 75,5 godini života.

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Duraković preko sekretara saziva svjetske državnike

Adnan Hadžikapetanović, sekretar Ministarstva inostranih poslova BiH, mimo svih diplomatskih pravila, diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH u svijetu proslijedio je pismo Ćamila Durakovića, načelnika Srebrenice, u kojem se od ambasadora naše zemlje traži da na obilježavanje 11. jula pozovu najviše zvaničnike zemlje u kojoj službuju.

Hadžikapetanović u svom pismu moli ambasadore BiH da, putem ministarstva inostranih poslova države prijema, najvišim zvaničnicima te države dostave Durakovićevo pismo s molbom da "povratno informišu o eventualnom prisustvu visokih i najviših zvaničnika tih država".

"To je jedno potpuno nepoštovanje sistema da bez bilo kakvih saznanja u Ministarstvu, ministra ili zamjenika, sekretar upućuje jednu takvu instrukciju našim ambasadama bez konsultacija s ostalim sektorima, pogotovo što u sadržaju tog pisma načelnik opštine poziva najviše dužnosnike na obilježavanje Srebrenice", rekla je Ana Trišić-Babić, zamjenik ministra inostranih poslova BiH.

Ona je podsjetila da, po važećoj proceduri, najviše zvaničnike neke zemlje može pozivati samo predsjedavajući Predsjedništva BiH ili ministar inostranih poslova BiH, piši Nezavisne novine.

Potez Durakovića i Hadžikapetanovića posebno je zanimljiv jer, primjera radi, Miloradu Dodiku, predsjedniku RS, koji je htio da uputi poziv premijerima nekoliko zemalja kako bi razgovarali o ekonomskim temama, to nije dozvoljeno jer je nakon takve inicijative Sektor za bilateralu zaključio da predsjednik RS ne može da poziva nikoga jer taj poziv treba da ide sa nivoa BiH.

Inače, Duraković, s kojim juče nismo uspjeli stupiti u kontakt, u svom pismu navodi da u kapacitetu predsjednika Organizacionog odbora poziva lidere zemalja na obilježavanje 11. jula, odnosno "20 godina od genocida u Srebrenici, kao najstrašnijeg događaja u EU poslije Drugog svjetskog rata, gdje je 8.000 ljudi ubijeno". Duraković pismom traži od zvaničnika da se do 31. aprila izjasne o svom eventualnom prisustvu.

U svom pismu, Duraković objašnjava da je svih proteklih 20 godina tragano za mrtvima kako bi bili ukopani, te da bi prisustvo najviših zvaničnika značilo odavanje velikog poštovanja žrtvama genocida i njihovim porodicama.

I u Komisiji za spoljne poslove Predstavničkog doma parlamenta BiH kažu da se ovakve stvari mogu dešavati jedino u BiH, gdje još nema zakona o inostranim poslovima.

"Očigledno je da se to samostalno čini. To je potpuno neuobičajeno i dokaz je da Bošnjaci sprovode bošnjačku politiku tamo gdje ne bi smjeli i gdje bi trebalo da postoje dogovori o svim ciljevima i planovima", rekla je Dušanka Majkić, predsjedavajuća Komisije za spoljne poslove Predstavničkog doma parlamenta BiH, dodajući da bi neko od zaposlenih u Ministarstvu inostranih poslova BiH iz reda srpskog naroda trebalo da pokrene pitanje odgovornosti sekretara koji je poslao instrukciju.

Izvor: Nezavisne

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Počela isplata februarskih penzija

U Republici Srpskoj danas je počela isplata penzija za februar 2015. godine, saopšteno je iz Fonda PIO Republike Srpske.

Isplatom je obuhvaćeno ukupno 243.608 korisnika prava, od čega se u Republici Srpskoj isplata vrši za 204.076 korisnika, a van Srpske za 39.532 korisnika.

Prosječna penzija za februar 2015. godine iznosi 343,22 marke.

Iznos najniže penzije za minimalan staž od 15 godina je 174,44 maraka, a najviše penzije 1.749,25 maraka.

Prihod po osnovu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje u mjesecu februaru 2015. godine iznosio je 52,6 miliona maraka.

Fondu je iz Budžeta Republike Srpske doznačeno 15,8 miliona maraka.

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Sastanak sa poslanicima Srpske u Parlamentu BiH

Udruženja iz Republike Srpske proistekla iz odbrambeno-otadžbinskog rata traže srpsko jedinstvo u Sarajevu i smjenu predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, Šefika DŽaferovića.

 Oni smatraju da je jedinstven nastup srpskih poslanika preduslov za zaštitu nacionalnih interesa. Udruženja su dobila podršku i RVI, ali i Unije studenata Republike Srpske.

Poslanicima iz Republike Srpske u Parlamentu BiH uputili su dopis za hitan sastanak koji bi trebalo da bude održan danas u Istočnom Sarajevu.

Predsjednik Udruženja "Veterani Republike Srpske" Duško Vukotić rekao je da je jedinstven nastup srpskih poslanika preduslov za njihovu dalju koheziju u Sarajevu.

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović smatra da je procesuiranje DŽaferovića neophodno da bi se saznalo i gdje su tijela 52 osobe iz Gostovića koje su mudžahedini masakrirali. On je istakao da svi dokazi pokazuju da je DŽaferović bio svjedok toga, te da ima bar komandnu odgovornost.

Predsjednik Udruženja žena žrtava rata Božica Živković-Rajilić naglasila je da papir, koji pojedini srpski poslanici čekaju kao dokaz, da je DŽaferović optužen treba da da Tužilaštvo BiH, ali da se taj papir može čekati još pet mandata.

Predsjednik Udruženja logoraša Republike Srpske Branislav Dukić podsjetio je da je sva dokumentacija u vezi s DŽaferovićem (komandantom Trećeg korpusa takozvane Armije BiH), Sakibom Mahmuljinom i ostalim predata 2004. godine bivšem glavnom tužiocu Haškog tribunala Karli del Ponte, te da je iz tribunala pod oznakom "A" vraćena u Sud i Tužilaštvo BiH.

Izvor: RTRS/SRNA

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Za vikend novi sadržaji na Jahorini

Na Jahorini je trenutno oblačno vrijeme sa maglom uz temperaturu od minus tri stepena. U funkciji su šestosjedi Poljice, Skočine i Ogorjelica 1, ski lift Poljice i baby lift Poljice. Vidljivost je 50 metara, a staze su odlično pripremljene.

Iz Olimpijskog centra Jahorina podsjećaju da i ovog vikenda neće nedostajati dobre zabave.

KnockOut Snow Festival je i ove godine pripremio pravu poslasticu za sve skijaše. Drugo izdanje KnockOut Snow Festivala Jahorina će se održati od 13. do 15. marta 2015.godine u organizaciji hrvatske agencije za mlade Collegium i u saradnji sa Olimpijskim centrom Jahorina. 

Uz zimske radosti tu su i dnevne i noćne zabave za koje će se pobrinuti jedna od najboljih zabavljačica hrvatske estrade – Maja Šuput, grupa čije obrade zvuče bolje od originala – The Night Express Band te odlični DJ-evi Jurki i Luca Montecchi.

Za vikend očekujemo veliki broj posjetilaca na Jahorini – poručuju iz Olimpijskog centra.

Izvor: Sarajevo-RS; Foto: OC Jahorina

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Mjestimično mokri i vlažni kolovozi

Saobraćaj se jutros u RS odvija po mjestimično mokrim i vlažnim kolovozima.U višim predjelima i preko prevoja skrećemo pažnju na ugažen snijeg i poledicu na kolovozu, kao i na mogućnost sniježnih nanosa.Poledica je moguća i u nižim predjelima,naročito preko mostova,nadvožnjaka,na prilazima tunelima i na sjenovitim dijelovima puteva. Na dionicama koje prolaze kroz usjeke upozoravamo na opasnost od lavina. Izdvajamo mag.put M-18 Trnovo-Miljevina-Brod na Drini - stoji u saopštenju iz Auto moto saveza Republike Srpske.


Regionalni put R-433 Ulog-Klanci je još uvijek neprohodan zbog visokih smetova koje je formirao vjetar.Radi izvođenja radova na deminiranju terena izvršiće se privremena obustava saobraćaja na reg. putu R-465 Doboj Novi, od mjesta Ševarlije prema mjestu Pridjel Gornji u periodu od(10.03.2015. godine.) do 10.05.2015.godine, u vremenu od 08:00 do 16:00h.U usjecima i pored kamenih kosina skrećemo pažnju na učestale odrone zemlje i kamenja na kolovoz.

Izdavajamo putne pravce: M-4 Banja Luka-Teslić, R-412 Mrkonjić Grad-Crna Rijeka, R-413 Karanovac-Kneževo-Ugar, R-415 Šipovo-Strojice, M-18 Dobro Polje-Miljevina-Brod na Drini,R-454 Bratunac-Skelani, R-454а Ljubovijski most-Drinjača, R-455 Šekovići- Caparde,Brodar-Rudo,Višegrad-Vardište i Rogatica-Ustiprača.


Vozačima savjetujemo opreznu i sporiju vožnju, te da na put ne kreću bez zimske opreme koja je i zakonski obavezna do 15.04. Zbog izvođenja radova na instalaciji opreme na naplatnoj stanici "Jakupovci" i obuke osoblja za rad na naplati putarine, na dijelu autoputa E 661 Gradiška-Banja Luka, na snazi je poseban režim odvijanja saobraćaja . Vozačima preporučujemo opreznu vožnju i poštovanje saobraćajne signalizacije.

Na dionici mag. puta M-18 Brod na Drini-(granica BiH/CG) Šćepan Polje, na snazi je zabrana saobraćaja za vozila čija ukupna masa prelazi 12 tona i vozila čija dužina prelazi 8 metara. (Rješenje Ministarstva saobraćaja i veza Republike Srpske (broj 13.03/345-103/15).

Radovi
Zbog radova na dionici mag. puta M-14 Kostajnica - Kozarska Dubica u mjestu Vrioci, na snazi je obustava saobraćaja. Vozila se preusmjeravaju na privremenu obilaznicu u neposrednoj blizini. (Predviđeno je da radovi traju do 25.03.2015.godine.)Na dionici mag. puta M-16, dionica Karanovac-granica RS/FBiH (Ugar) u mjestu Bočac zbog aktiviranog klizišta saobraćaj se odvija jednom saobraćajnom trakom uz privremenu saobraćajnu signalizaciju.
Zbog izlaska građevinskih mašina i vozila angažovanih na izgradnji autoputa Banja Luka-Doboj, na magistralnom putu M-17 Vukosavlje-granica RS/FBiH (Karuše) na dionicama Šešlije-Johovac i Johovac-Rudanka izmijenjen je režim saobraćaja i to tako da će se povremene obustave saobraćaja vršiti svaki puni čas i trajaće po 15 minuta (radnim danima i subotom od 07-17, a nedjeljom od 07-13 časova).(Predviđeno je da radovi traju do 31.12.2015.godine.).
Regionalni putevi 
Radi izvođenja radova na deminiranju terena dolaziće do povremenih polučasovnih obustava saobraćaja na reg. putu R-472 Polje-Podnovlje (lokalitet Gornji Božinovci 5) u vremenu od 09:00 do 15:00h.(Predviđeno je da radovi traju do 15.05.2015.godine.).Na regionalnim putevima R-476, dionica Ukrina-Gornja Vijaka i R-414 Karanovac-Mitrović na mjestu klizišta saobraćaj se odvija jednom saobraćajnom trakom.

U informativnoj službi AMS RS, u upotrebi je već duže vrijeme poseban broj "vozačke solidarnosti" - 066/823-000 - na koji vozači mogu da pošalju SMS poruku i obavijeste dežurne radnike Informativno-dispečerskog centra AMS RS o vanrednim zastojima, saobraćajnim nezgodama ili drugim problemima na putu. Vozači, obavjestite AMS RS o zastojima i problemima na putu putem SMS broja "vozačke solidarnosti" - 066/823-000.

FEDERACIJA BiH

Pretežno mokar ili vlažan kolovoz i povećana opasnost od odrona karakterišu ovoga jutra saobraćajnu situaciju u većem dijelu F BiH. Zbog učestalih odrona posebno skrećemo pažnju na puteve: Bugojno-Novi Travnik, Sarajevo-Foča, Jajce-Crna Rijeka i Bihać-Bosanska Krupa. 
Vozačima savjetujemo oprezniju vožnju prilagođenu trenutnim uvjetima na putu, kao i da na put ne kreću bez zimske opreme.Na autoputu A1 na dionici Zenica-Tarčin kolovoz je mjestimično vlažan, dok se na dionici A-1 Zvirovići-Bijača vozi po pretežno suhom kolovozu.


GRANIČNI PRELAZI

Jutros nema dužih zadržavanja ni na jednom graničnom prelazu u BiH.

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Danas oblačno sa slabom kišom

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH danas će biti oblačno, sa slabom kišom u istočnim područjima i na jugu i istoku Hercegovine, te slabim snijegom na planinama.

Najniža jutarnja temperatura vazduha iznosiće između minus četiri i dva stepena, na jugu od nula do pet, a najviša dnevna između tri i devet, na jugu od devet do 13 stepeni Celzijusovih, saopšteno je iz Hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske.

Vjetar slab do umjeren, istočnog i sjeveroistočnog smjera.

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Neprilagođena i nepropisna brzina najčešći uzrok nastanka saobraćajnih nezgoda

U cilju prevencije saobraćajnih nezgoda i unapređenju bezbjednosti učesnika u saobraćaju, odnosno smanjenja broja i posljedica saobraćajnih nezgoda, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske u narednom periodu sprovodiće pojačane kontrole učesnika u saobraćaju sa akcentom na kontrolu brzine kretanja motornih vozila.

Neprilagođena i nepropisna brzina je najčešći uzrok nastanka saobraćajnih nezgoda sa posljedicama po lica ili saobraćajnih nezgoda koje za posljedicu imaju veću materijalnu štetu.

Prema podacima iz Evidencije saobraćajnih nezgoda, jedan od najčešćih uzroka evidentiranih saobraćajnih nezgoda je neprilagođena i nepropisna brzina. U saobraćajnim nezgodama u kojim su lica smrtno stradala, neprilagođena i nepropisna brzina zastupljena je 55,28%, dok je u saobraćajnim nezgodama u kojima su lica zadobila teške tjelesne povrede zastupljena sa 42,32%.

Analitičkim praćenjem utvrđeno je da se saobraćajne nezgode sa poginulim licima najčešće događaju utorkom, četvrtkom i nedeljom, u vremenskom periodu od 16,00 do 18,00 i od 20,00 do 22,00 časova.

Ministarsto unutrašnjih poslova Republike Srpske apeluje na sve učesnike u saobraćaju da brzinu kretanja motornog vozila prilagode stanju i uslovima pute, te da se odgovorno ponašaju i poštuju postojeće saobraćajne propise.

Izvor: mup.vladars.net

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Tagesšpigel: U BiH najveći regrutni centar u Evropi

Njemački dnevnik "Tagesšpigel", čiji su reporteri posjetili BiH, piše da je ovo zemlja u kojoj su, zahvaljujući novcu koji je stigao iz zemalja Persijskog zaliva, džihadisti veoma osnaženi i gdje je najveći regrutni centar u Evropi boraca radikalne organizacije "Islamska država".

Reporteri iz Njemačke su po dolasku u Gornju Maoču, kako se navodi, ugledali zastave "Islamske države", ali su mještani ubrzo počeli da sklanjaju takva obilježja.

"BiH je jedno od najvećih mjesta za regrutaciju boraca `Islamske države` u Evropi. Stručnjaci smatraju da je u borbe u Siriji i Iraku otišlo najmanje hiljadu osoba sa Balkana. Tome treba dodati i Bošnjake koji imaju njemačko, austrijsko ili srpsko državljanstvo", navodi "Tagesšpigel" .

Napominje se da Gornja Maoča važi kao najveći centar za vrbovanje novih snaga, da su u decembru prošle godine stanovnici tog sela hapšeni u raciji, a početkom februara su specijalci još jednom pretražili selo jer se smatra da se u njegovoj blizini nalaze teroristički kampovi.

List navodi da su poslije rata u BiH nastale islamističke enklave, između ostalog i zato što je mnogo stranih džihadista ostalo u zemlji, te da su mnogi mudžahedini donijeli sa sobom i borbeno iskustvo iz Avganistana.

"Među njima su bili pripadnici Al Kaide, koje je u BiH poslao Osama bin Laden. U avgustu 1993. godine osnovali su jedinicu `El mudžahedin`. Za njih se čulo jer su svojim protivnicima odsijecali glave i njima igrali fudbal. Islamističke mreže iz rata u BiH su i dalje aktivne i sada stoje na raspolaganju `Islamskoj državi`. Tada su mnogi islamisti išli u BiH da se bore na strani svoje braće po vjeri", navodi list.

U opisu Gornje Maoče, autori teksta navode da to selo nema nikakve veze sa ostalim dijelovima BiH, da su žene potpuno pokrivene i ne smiju da razgovaraju sa nepoznatim ljudima, a da su im neki muškarci prijetili smrću, prenosi "Dojče vele".

Tekst završava prikazom plana vođe "Islamske države" Abu Bakra al-Bagdadija, prema kojem "cijeli Balkan do Beča treba da postane dio kalifata koji je džihadistička teroristička organizacija krajem juna proglasila na zauzetim teritorijama Iraka i Sirije", uz napomenu da su u Gornjoj Maoči već istaknute zastave.

Izvor: SRNA/NEZAVISNE

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn