Menu
A+ A A-

Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; plgK2AdsElite has a deprecated constructor in /home/sarajevo/public_html/plugins/k2/adselite/adselite.php on line 13
Redakcija

Redakcija

Hladnoća »zaustavila« potragu za mladićem

Iz Operativnog centra MUP-a SBK je potvrđeno da je privremeno prekinuta potraga za vozilom koje je upalo u rijeku Fojnicu.

Sinoć oko 01:20, a nakon udesa, u rijeku Fojnicu sletio je automobil ''golf dva''. Prilikom slijetanja automobila u rijeku ispao je suvozač A. A. (29), dok se za automobilom i vozačem inicijala A. A. (19) tragalo od ranih jutarnjih sati.

No, oko 12 sati ronioci su, usljed hladne i mutne vode, bili prinuđeni prekinuti potragu.

Iz Operativnog centra MUP-a SBK kažu da će o daljim koracima javnost biti blagovremeno obaviještena, objavio je portal Klix.

Izvor: Klix.ba

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Građani olako daju informacije o sebi

Građani se često susreću sa situacijama u kojima nisu sigurni kako treba da postupe ukoliko se od njih traži da, na primjer, navedu matični broj ili da dostave kopiju lične karte jer se pribojavaju da bi njihovi lični podaci mogli biti zloupotrijebljeni.
 
Veliki broj njih nije upoznat sa činjenicom da imaju pravo da odbiju da daju svoje lične podatke, ukoliko zahtjev ne dolazi od kontrolora podataka.
 
U Agenciji za zaštitu ličnih podataka u BiH preporučuju da građani odbiju dati lične podatke ukoliko su sigurni da će oni biti zloupotrijebljeni i naglašavaju da je neophodno voditi računa o tome na koji način se dostavljaju određeni podaci, jer slanje podataka putem SMS poruke ili elektronske pošte može biti opasno.
 
Najgori scenario sa kojim građani mogu da se susretnu je krađa ličnog identiteta što može proizvesti posljedice velikih razmjera.
 
Matični broj daju bez problema
Iako se građani često dvoume kada im neko traži lične podatke ima i onih koji smatraju da niko ne može da im nanese štetu ukoliko ne posjeduje njihov dokument što nije najrazboritiji zaključak.
 
- Matični broj dajem svima koji ga zatraže. Često ga je neophodno upisati u banci ili pošti, nisam siguran da li imaju pravo na to, ali sigurno ga ne bi tražili da im ne treba - smatra šezdesetdvogodišnji Milenko J.
 
Prema riječima građana, zaključujemo da oni smatraju da nisu krivi za svoje neznanje, te da je najveći problem to što nisu edukovani o tome kome mogu odbiti davanje podataka o sebi.
 
- Vrlo rijetko dajem matični broj, ali moram priznati da ne znam kada mogu da odbijem ovaj zahtjev. Strahujem u slučajevima kada mi neko odjednom traži sve podatke kao što su ime, prezime, matični broj, pa i broj lične karte - navodi četrdesetdvogodišnja Jovanka K.
 
Dodaje da smatra da je velika mogućnost zloupotrebe ličnih podataka, od medicinskih kartona do biblioteka.
 
Prema svemu sudeći građani olako daju lične podatke, često ne znajući kome i zbog čega. Zbog sopstvene sigurnosti stanovnici moraju stati na kraj neopreznom davanju podataka koji se danas traže na sve strane, a ključno je da se upoznaju sa tim kome su dužni dati traženi podatak, a kome ne.
 
 
 
Prikupljanje i obradu podataka vrše kontrolori
 
 
U Agenciji za zaštitu ličnih podataka BiH objasnili su šta podrazumijevaju lični podaci neke osobe, te ko ima ovlašćenje da od građana traži ove informacije.
 
U skladu sa Zakonom o zaštiti ličnih podataka lični podaci podrazumijevaju bilo koju informaciju koja se odnosi na fizičku osobu koja je identifikovana ili je njen identitet moguće utvrditi.
 
Nosilac podataka se definiše kao fizička osoba čiji se identitet može ustanoviti ili identifikovati, neposredno ili posredno, naročito na osnovu jedinstvenog matičnog broja, te jednog ili više faktora karakterističnih za fizički, fiziološki, mentalni, ekonomski, kulturni ili socijalni identitet te osobe.
 
- Znači lični podatak može biti bilo koja informacija o građaninu kao što su ime i prezime, adresa, broj telefona, JMB, broj lične karte ili pasoša, video snimci kao i fotografije iz kojih se može utvrditi identitet osobe - objašnjavaju u Agenciji.
 
Prema njihovim riječima, svako prikupljanje ličnih podataka, smatra se obradom kao i unošenje, organizovanje, čuvanje, prerađivanje, izmjena, korišćenje, širenje ili omogućavanje pristupa podacima na neki drugi način kao što je kombinovanje, brisanje, uništavanje i blokiranje.
 
- Lične podatke građana imaju pravo da obrađuju kontrolori podataka koji predstavljaju svako javno tijelo, fizičku ili pravnu osobu, agenciju ili drugo tijelo koje samostalno ili zajedno s drugim vodi, obrađuje i utvrđuje svrhu i način obrade podataka na osnovu zakona ili propisa - ističu u Agenciji.
 
Prema njihovim riječima kontrolori imaju pravo obrađivati lične podatke s tim što svako prikupljanje i svaki drugi vid obrade istih mora da se vrši u skladu sa zakonima i propisima koji regulišu obradu podataka.
 
Često građani ne mogu izbjeći davanje podataka, a u mnogim slučajevima kontrolori mogu da obrađuju podatke bez saglasnosti onoga čiji se podaci obrađuju.
 
- Kontrolori imaju pravo da traže podatke, ukoliko su ovlašćeni određenim zakonom ili drugim propisom, te su građani dužni da im ih dostave - navode u Agenciji.
 
 
 
Kada odbiti davanje podataka?
 
 
Sumnjive situacije u kojima nam traže lične dokumente na uvid desile su se gotovo svima, te skoro da nema osobe koja se bar jednom nije susrela sa dvoumicom o tome da li treba da odbije davanje informacija o sebi.
 
U Agenciji preporučuju da građani obavezno odbiju davanje ličnih podataka ukoliko su sigurni da će oni biti zloupotrijebljeni.
 
Veoma je važno obratiti pažnju na to i kojim putem se nekome dostavljaju podaci, jer i to može u velikoj mjeri ugroziti privatnost neke osobe, a da ona i nije svjesna u kolikoj mjeri je izložena opasnosti. 
 
- U pojedinim situacijama je neophodan poseban oprez, podaci se ne smiju dostavljati nepoznatim osobama putem SMS poruka, telefona, elektronske pošte i slično - rekli su u Agenciji i savjetovali građanima da se uvijek raspitaju kome i zašto dostavljaju podatke.
 
 
 
Žalilo se 140 građana
 
 
Važno je napomenuti da stanovnici imaju kome da se obrate ako ustanove ili čak samo posumnjaju u to da je neko pokušao da nezakonski iskoristi njihove podatke.
 
Osobe mogu posumnjati da su na primjer kontrolor ili obrađivač podataka povrijedili njihovo pravo ili da postoji direktna opasnost za povredu prava, te imaju mogućnost da podnesu prigovor Agenciji kako bi se zaštitili.
 
- Agencija je samo tokom prošle godine primila 140 prigovora građana. Nadležni smo da dajemo savjete i mišljenja u vezi za zaštitom podataka te nam se građani koji su u nedoumici mogu obratiti upitom - kažu u Agenciji i dodaju da se građani mogu obratiti i policiji kako bi se utvrdilo da li određena povreda privatnosti predstavlja kazneno djelo.
 
U 2014. izdato je 12 prekršajnih naloga, a kazne za kršenje Zakona koji se odnosi na zaštitu ličnih podataka iznose između 100 KM, kolika je najniža kazna za zaposlenika u kontroloru i 100.000 KM koliko iznosi najviša kazna za kontrolora.
 
Dan privatnosti 
Evropski dan zaštite ličnih podataka od 2006. godine obilježava se 28. januara. Proglasio ga je Savjet Evrope, a ovaj dan je izvan Evrope poznat i kao Dan privatnosti.
 
Proglašen je u svrhu podizanja svijesti građana o pravu na zaštitu ličnih podataka, a ujedno obilježava i godišnjicu Konvencije za zaštitu lica koja je više od 30 godina kamen temeljac za zaštitu podataka u Evropi i šire.
 
Konvencija je u fazi modernizacije kako bi se prilagodila novim izazovima tehnološkog napretka i globalizacije, pa se i ovogodišnje deveto obilježavanje Dana zaštite podataka odvijalo u atmosferi ubrzanog rada na reformi zakonodavstva i regulativa o zaštiti ličnih podataka.
 
Kategorije podataka
U Agenciji za bezbjednost ličnih podataka BiH su napomenuli da postoje i posebne kategorije podataka. One mogu otkrivati rasno, nacionalno ili etničko porijeklo, političko mišljenje ili stranačku pripadnost, kao i članstvo u sindikatima, religijsko, filozofsko ili drugo uvjerenje, zdravstveno stanje, genetski kod ili seksualni život. Ovdje se ubrajaju i krivične presude i biometrijski podaci, a obrada posebnih kategorija podataka je dozvoljena samo u izuzetnim slučajevima.
 
Izvor i foto: Glas Srpske

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Humanitarna prodajna izložba vaskršnjih jaja i čestitki

U porti hrama Svetog Vasilija Ostroškog u Istočnoj Ilidži danas je održana humanitarna prodajna izložba oslikanih vaskrišnjih jaja i čestitki, a prikupljena sredstva uplaćena su za liječenje teško oboljelog sugađanina.
 
Jaja i čestitke oslikalo je pedesetak učenika osnovnih škola "Petar Petrović NJegoš" iz Istočne Ilidže i "Sveti Sava" iz Istočno Novog Sarajeva. 
 
Prije prodajne izložbe, sveštenik Borislav Livopoljac i sveštenstvo hrama služili su Svetu liturgiju. 
 
Djeca su vaskršnja jaja i čestitke oslikala na jučerašnjoj radionici, nakon koje su prisustvovala večernjoj molitivi. Potom su im podijeljene vrbove grančice. 
 
Radionicu i prodajnu izložbu organizovalo je sveštenstvo hrama Svetog Vasilija Ostorškog, uz pomoć direktora i vjeroučitelja osnovnih škola "Petar Petrović NJegoš" i "Sveti Sava", te logističku podršku humanitarne organizacije "Vorld vižn" iz Sarajeva koja je obezbijedila materijal i sredstva za oslikavanje, te slatkiše za mališane. 
 
Livopoljac je rekao Srni da je ovo druga humanitarna akcija koja je organizovana za kratko vrijeme i da se nada da će ovo postati tradicionalna aktivnost uoči velikih pravoslavnih praznika. 
 
Na Vaskrs će u porti hrama biti organizovano takmičenje u tucanju vaskršnjim jajima, a biće nagrađeno najjače i najljepše oslikano jaje. 
 
Na večernjem će Jevanđelje biti čitano na nekoliko jezika. 
 
Izvor: SRNA

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Padavine i narednih dana

Padavine i svježe vrijeme očekuju se narednih dana u Republici Srpskoj i Federaciji BiH.
 
Meteorolozi za sutra progonoziraju svježe i oblačno vrijeme sa slabom kišom i povremeno snijeg. Prolazno jače naoblačenje očekuje se tokom noći između ponedjeljka i utorka. 
 
U centralnim i istočnim predjelima sutra će padati slaba susnježica i snijeg, a na sjeveru i jugu biće uglavnom suvo ili ponegdje sa slabom kišom, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda. 
 
Slaba kiša i susnježica mogući su ponegdje na sjeveru tokom popodneva, a u noći prema sjeveru padavine će prolazno jačati. Susnježica i snijeg padaće i u nižim predjelima, a do utorka ujutro snijeg će preći u kišu. 
 
Duvaće umjeren, povremeno i pojačan, sjeverni i sjeveroistočni vjetar. 
 
Jutarnja temperatura od nula do četiri stepena Celzijusova, dok će u višim predjelima biti ispod nule. 
 
Najviša dnevna temperatura vazduha od tri na istoku do 10 na sjeveru, na jugu stepen-dva viša, a u višim predjelima malo ispod nule. 
 
Prema prognozi meteorologa, hladno sa padavinama biće i u utorak, kada će na sjeveru padati kiša, susnježica i snijeg, u ostalim predjelima snijeg. 
 
Tokom jutra jačih padavina biće na sjeveru, a sredinom dana i na istoku dok na sjeveru padavine polako slabe. 
 
Na jugu će padati slaba kiša, a do večeri slabih padavina biće u većini predjela. Najviša dnevna temperatura vazduha od tri do osam, na jugu do 11, u višim predjelima malo ispod nule. 
 
Slabih padavine ponegdje će biti i u srijedu ujutro, a tokom dana se očekuje djelimično ravedravanje. Slab snijeg samo će ponegdje padati na planinama. Dnevna temperatura od pet do 13 stepeni Celzijusovih. 
 
Malo toplije očekuje se u četvrtak, 9. aprila, ali će biti umjereno oblačno, ponegdje i maglovito, pa u tim predjelima ostaje hladno. Najviša dnevna temperatura od osam do 13, na jugu do 16 stepeni. 
 
Prema prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda, danas u nizinama većinom pada kiša, a u višim područjima snijeg. 
 
Najhladnije bilo je na Bjelašnici gdje je u 14.00 časova izmjereno minus sedam stepeni, a sa devet stepeni najtopliji su bili Trebinje i Srbac. 
 
U Bijeljini, Prijedoru i Novom Gradu izmjereno je osam stepeni, a u Banjaluci, Doboju, Gradačcu i Bileći sedam. 
 
Šest stepeni bilo je u Mostaru, Neumu, Višegradu, Zvorniku, Zenici, Sanskom Mostu, pet u Bihaću, Ribniku i Tuzli, tri u Mrkonjić Gradu, Bugojnu i Livnu, dva u Foči, Kneževu, Rudom, Goraždu, Srebrenici i na Sokocu, a u Sarajevu, Gacku i na Čemernu jedan stepen. 
 
Na Ivan-sedlu bilo je nula stepeni, u Kupresu minus dva, Kalinoviku i na Han Pijesku minus jedan. 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Poziv mladima da prijave ideje

Produkcijska kuća "Vizart film" iz Banjaluke pozvala je mlade filmske autore da prijave ideje na konkurs "Snimati druge" /Filming the Other/ koji je otvoren do 5. maja.
Pravo učešća imaju svi mladi iz BiH od 18 do 30 godina. NJihov zadatak je da popune jednostavnu on lajn aplikaciju putem internet stranice www.filmingtheother.com, napišu sinopsis/scenario i eksplikaciju za kratki dokumentarni film dužine do 30 minuta. 
 
Tema treba treba da odgovara ciljevima i idejama projekta "Snimati druge" i da podstiče izgradnju pozitivnog pogleda na društvenu različitost, saopštila je Produkcijska kuća "Vizart film". 
 
Izabrani kandidati dobiće priliku da snime polučasovne dokumentarne filmove u profesionalnoj produkciji uz stručnu podršku tima "Vizart filma" koji će sa autorima raditi na razradi njihovih ideja, pripremama za snimanje i produkciji. 
 
Sedam dana nakon zatvaranja konkursa biće iazbarne dvije najbolje ideje čiji će autori dobiti priliku da snime kratke dokumentarne filmove. 
 
Koordinator projekta "Snimati druge" Mirjana Milobratović kaže da će selekcija biti vršena na osnovu kvaliteta predloženih ideja i njihovog pristupa. 
 
Nakon perioda pripreme i razrade ideja, mladi autori će ući u fazu produkcije koja će biti realizovana od jula do avgusta. Sve troškove produkcije snosi organizator konkursa. 
 
Konkurs je nastavak projekta "Snimati druge" koji je Vizart film realizovao tokom prošle godine, a rezultat je bio omnibus dokumentarac čija je premijera održana u februaru u Banjaluci. 
 
Za razliku od prošle godine kada je tema bila kulturna različitost, ove godine fokus pažnje biće usmjeren na ranjive kategorije društva, marginalizovane i diskriminisane grupe. 
 
"Vizart film" produkcija iz Banjaluke provodi ove aktivnosti u sklopu projekta "Dijalog za budućnost", koji implementiraju UNDP, UNICEF i UNESKO u partnerstvu sa Predsjedništvom BiH. 
 
"Vizart film" produkcija osnovana je 2003. godine u Banjaluci.

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Izgubljeno šest mjeseci

Izvjestilac Evropskog parlamenta za BiH Kristijan Dan Preda pozdravio je imenovanje federalne i vlasti na nivou BiH i zatražio da se umjesto političkih nesuglasica traži konsenzus o reformama.
 
Preda je napomenuo da je izgubljeno šest mjeseci koji su mogli biti iskorišteni za pokretanje važnih reformi, značajnih i za evropski put i za stanovnike BiH. 
 
On je podsjetio na poteškoće koje su politički lideri imali da se između sebe usaglase o relativno jednostavnim pitanjima kao što je formiranje vlasti, te zapitao kako će se usaglašavati o reformama. 
 
Preda kaže da svi, uključujući i građane BiH, očekuju promjene u načinu provođenja politike, te izrazio nadu da su lideri svjesni toga i da će to implementirati da bi BiH išla naprijed prema EU. 
 
Preda je za "Dnevni avaz" rekao da EU neće odustati od BiH i da joj je bitno šta se u njoj dešava, a domaćim liderima poručio da ostave politička prepucavanja po strani. 
 
Izvor: SRNA

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Poginula dva ilegalna imigranta

  • Objavljeno u Region
Dvije osobe su poginule kada je na njih kod Bujanovca naletio teretni voz koji saobraća na relaciji Preševo - Vranje.
 
Kod poginulih nisu pronađena lična dokumenta i njihov identitet nije potvrđen, mada su beogradski mediji prenijeli da je vjerovatno riječ o dva ilegalna imigranta. 
 
Tijela unesrećenih su prevezena na Institut za sudsku medicinu gdje će im se utvrditi životna dob i identitet. 
 
Izvor i foto: Alo

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

U Tuzli povrijeđen vozač, u Banovićima pretučen mladić

Vozač automobila "bmv" čiji su inicijali N.M. iz Tuzle povrijeđen je u saobraćajnoj nezgodi u tuzlanskom naselju Brčanska Malta, potvrđeno je Srni u Ministarstvu unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona.
 
Nezgoda se dogodila sinoć oko 22.00 časa kada je vozač "bmva", zbog neprilagođene brzine, udario u zadnji dio autobusa gradskog saobraćaja. 
 
Povrijeđeni vozač prevezen je u Univerzitetski klinički centar Tuzla gdje su ljekari konstatovali lakše povrede. 
 
Policija je izvršila uviđaj i radi na dokumentovanju saobraćajnog udesa.
 
Banovići
 
Dvojica muškaraca fizički su napala i teško povrijedila dvadesetdvogodišnjeg mladića čiji su inicijali S.Š. u Banovićima, rečeno je Srni u Ministarstvu unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona.
 
Povrijeđeni mladić prevezen je na liječenje u Univerzitetski klinički centar Tuzla. 
 
Napad se dogodio sinoć oko 23.30 časova. Policija je izvršila uviđaj i radi na rasvjetljavanju ovog slučaja.
 
Izvor:SRNA

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Preko Romanije usporeno, u V.Kladuši čekanja pola sata

Na graničnom prelazu Velika Kladuša, na izlazu iz BiH prema Hrvatskoj, vozila čekaju do pola sata, saopšteno je iz Auto-moto saveza Republike Srpske.
 
Na ostalim graničnim prelazima za sada nema dužih zadržavanja. 
 
Zbog snijega koji pada saobraćaj se odvija usporeno, posebno preko prevoja Romanija, Han Pogled, Rogoj i Čemerno. 
 
Ugaženog snijega na kolovozu ima i na putevima Sarajevo - Olovo - Kladanj, Prozor - Gornji Vakuf/Uskoplje, Novi Travnik - Bugojno, Bugojno - Kupres. 
 
Iz AMS podsjećaju da je povodom katoličkog praznika Uskrsa na području Federacije BiH večeras do ponoći zabranjen prevoz eksplozivnih materija.

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Brisel upozoravao Berlin zbog propusta u bezbjednosti

  • Objavljeno u Svijet
Evropska agencija za bezbjednost vazdušnog saobraćaja /EASA/ upozoravala je NJemačku zbog spornih pitanja o bezbjednosti i prije pada aviona "DŽermanvingsa" u kojem je poginulo 150 osoba i to posebno u oblasti nadzora zdravstvenog stanja posade.
 
Portparol EASA Dominik Fuda naglasio je da je agencija "ukazivala na više spornih slučajeva", čime je potvrđeno ranije pisanje američkog dnevnika "Volstrit žurnal". 
 
"Na osnovu preporuka EASA, Evropska komisija je krajem prošle godine pokrenula proces pod nazivom `odgovornost NJemačke`", kaže Fuda. 
 
Prema pisanju "Volstrit žurnala", zvaničnici EU su isticali da je njemačka administracija za regulaciju bezbjednosti u vazduhu imala "hronični problem" sa nedostatkom osoblja što je moglo da naruši njihovu sposobnost da vode provjere posade, uključujući i medicinske preglede. 
 
Fuda je naglasio da je Evropska komisija, u skladu sa izvještajem EASA, od NJemačke zatražila da uskladi svoje regulative sa odgovarajućim pravilima. 
 
"Trenutno je u toku odgovor NJemačke i to je dio trajnog sistema nadzora", kaže Fuda. 
 
Kopilot aviona "DŽermanvingsa" Andreas Lubic, koji je osumnjičen da je namjerno izazvao pad letjelice u francuskim Alpima 24, marta, putem interneta je tragao za informacijama o samoubistvu i mehanizmu zaključavanja vrata kokpita. 
 
NJemačko tužilaštvo je saopštilo da je Lubic imao dijagnozu kao suicidalan nekoliko godina prije nego što je postao pilot. NJemački nacionalni avioprevoznik "Lufthanza", matična kompanija "DŽermanvingsa", našla se pod ogromnim pritiskom nakon saznanja da je Lubic obavijestio svoje pretpostavljene da pati od teškog oblika depresije. 
 
"Lufthanza" navodi da je on 2009. godine obavijestio kompaniju o svojoj bolesti nakon prekida letačke obuke. 
 
LJekari su nedavno utvrdili da nema naznaka namjere da bi Lubic nanio povrede sebi ili drugima, ali da je liječen kod neurologa i psihijatara, koji su mu u više navrata određivali bolovanje, uključujući i na dan nesreće. 
 
U padu aviona "DŽermanvingsa" na liniji iz Barselone ka Diseldorfu poginulo je svih 150 putnika i članova posade.
 
Izvor: SRNA; Foto: frepics.com

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn