Menu
A+ A A-

Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; plgK2AdsElite has a deprecated constructor in /home/sarajevo/public_html/plugins/k2/adselite/adselite.php on line 13
Redakcija

Redakcija

Dodik: DNS nije naš partner u Bratuncu

dodik zeljka bratunacPredsjednik SNSD-a Milorad Dodik danas je posjetio opštinu Bratunac gdje je ocijeni da OO SNSD u ovom gradu predstavlja glas razuma i istinski glas srpskog naroda na području Bratunca, s obzirom na lokalne politike DNS i SDS koje su, prema njegovim riječima, najznačajniji politički značaj dale SDA.

"Demokratski narodni savez, koji je koalicioni partner SNSD-a, je prevario našu političku partiju u Bratuncu i otišao u drugu većinu. Mi ne možemo smatrati da je naš partner Neđo Trninić, koji je ovdje u ime DNS-a glavni čovjek, tako da će naša podrška za ono što jeste - ministar u Vladi Srpske - biti uskraćena", poručio je Dodik novinarima u Bratuncu.

On je istakao da SNSD ne želi ljude koji pokušavaju da koriste republičke funkcije, zloupotrebljavaju i devastiraju druge političke partije i subjekte.

"Nije fer ni politički konkretno to što se radi, o tome ćemo naravno razgovarati. Nije pošteno da budemo zajedno u predizborno vrijeme i da damo podršku njihovim kandidatima, a da oni ovako bezočno izvrše prevaru", poručio je predsjednik SNSD.

Dodik je posebno naglasio da je veoma nezadovoljan ponašanjem ministra Trninića. Naveo je da jasno vidi da nivo zastupljenosti kadra na republičkim funkcijama koje postoje u Bratuncu nije adekvatan.

"DNS je izvršio monopol i to se mora promijeniti, i biće promijenjeno u narednom periodu. Mora se uspostaviti nivo onoga što jeste koalicioni dogovor, a to je 65% SNSD-u, 20% DNS i 15% SP'', rekao je lider SNSD i dodao da će to uraditi bez oklijevanja i da u to svi mogu biti sigurni.

Dodik je poručio da će njegova partija i ljudi koji je predstavljaju u Bratuncu nastaviti raditi za dobrobit opštine i njenih stanovnika, te još jednom istakao da DNS nije njihov partner u Bratuncu.

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

BiH kažnjena sa 14 miliona jer nije iskoristila međunarodne kredite

gradnja infrastruktura mostDomaćim vlastima na raspolaganju su u proteklih pet godina bile milijarde maraka od zajmova koje su im odobrile međunarodne finansijske institucije i drugi kreditori, ali ih nisu iskoristili kako bi pospješili razvoj zbog čega su morale da plate i kaznu tešku 14,11 miliona maraka.

Samo u prošloj godini za penale su data 2,3 miliona maraka, a godinu ranije je taj rashod iznosio 3,4 miliona KM.

"U okviru obaveza koje BiH ima na osnovu kreditnih zaduženja po dospijeću, osim glavnice i kamate mora da plaća i troškove na neiskorišćeni novac, koji su ugrađeni u standardne uslove poslovanja određenih kreditora kao što su Fond za međunarodni razvoj (OPEC), njemačka Kreditna banke za obnovu i razvoj (KfW), Međunarodni monetarni fond, Erste banka, Austrijska banka, Evropska banka za obnovu i razvoj, Rajfajzen banka i Svjetska banka", rekli su u Ministarstvu finansija i trezora BiH.

Naglasili su da je BiH u periodu od 2012. do 2015. godine zbog neaktiviranih kredita morala da plati kaznu u iznosu od 11,38 miliona maraka. Kada ovom iznosu dodamo trošak za ove namjene iz prošle godine, iznos premašuje 14 miliona KM.

"Odobreni krediti koji nisu aktivirani uglavnom su se odnosili na infrastrukturne projekte kao što su Koridor 5C, vjetroelektrana "Mesihovina", obilaznica Brčko, termoelektrana "Cijevna" i koji se odnose na preduzeća iz oblasti željezničkog saobraćaja. Za realizaciju projekata, odnosno iskorišćavanje novca od odobrenih kredita zaduženi su krajnji korisnici, odnosno entiteti putem resornih ministarstava ili određene jedinice za implementaciju", naglasili su u Ministarstvu finansija i trezora.

Predsjednik Udruženja ekonomista Republike Srpske - SWOT Saša Grabovac rekao je da bi institucije koje su bile zadužene za realizaciju kredita trebale dati objašnjenje zašto taj novac nije iskorišćen.

"Možda postoje neki objektivni razlozi i okolnosti. Ranije je problem, koji vjerovatno nije ni do danas otklonjen bio je kapacitet institucija u smislu kadra koji bi mogao adekvatno da se nosi sa složenim procedurama. Taj problem predugo traje i mogli bismo ga riješiti slanjem radnika na obuku i edukaciju, jer postoji veliki broj međunarodnih institucija koje usavršavaju zaposlene iz raznih zemalja. Pored toga i politička prepucavanja često koče realizaciju kredita i projekata", kazao je Grabovac.

Stručnjaci ističu i da institucije nisu trebale da ugovaraju kredite bez potpune sigurnosti da će biti realizovani, jer bi milioni potrošeni na penale mogli biti mnogo korisnije potrošeni u situaciji u kojoj se nalazi BiH. Zaduženost U Ministarstvu finansija i trezora BiH naveli su da je na osnovu preliminarnih podataka BiH na kraju marta ove godine bila zadužena 1,94 milijardi maraka.

"U strukturi ukupne javne zaduženosti učešće spoljnog duga iznosi 70,73 odsto, a unutrašnjeg 29,27 odsto", kazali su u Ministarstvu finansija.

Troškovi za neiskorišćene kredite

* 2,3 miliona KM - 2016. godina

* 3,4 miliona KM - 2015. godina

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Podnesen izvještaj protiv dva lica zbog prometa "marihuane"

policija auto u pokretuU toku protekla 24 časa na području Policijske uprave Istočno Sarajevo prijavljeno je jedno krivično djelo, nisu registrovana narušavanja javnog reda i mira, a dogodile su se dvije saobraćajne nezgode, saopšteno je za Sarajevo-RS  iz PU Istočno Sarajevo.

Policijski službenici Policijske uprave Istočno Sarajevo prilikom kontrole putničkog motornog vozila "Fiat" u Gatačkoj ulici, opština Istočno Novo Sarajevo, utvrdili su da se u vozilu nalazi lice M.M. za koje postoje operativna saznanja da zajedno sa licem D.G. vrši neovlašten promet opojnih droga.

Prilikom pretresa kod vozača "Fiata" A.Č. pronađen je jedan pvc paketić sa sadržajem suve zeljaste materije koja svojim izgledom podsjeća na "marihuanu".

Na osnovu naredbe Osnovnog suda Sokolac i uz saglasnost dežurnog tužioca izvršen je pretres stana i drugih prostorija koje koristi D.G., te je tom prilikom pronađeno pet pvc paketića sa sadržajem "marihuane". Takođe, tokom pretresa pronađena je jedna saksija u kojoj se nalazila stabljika koja podsjeća na indijsku konoplju.

U saopštenju za Sarajevo-RS navodi se da su policijski službenici tokom pretresa vozila "Fiat", istog dana u 22:00 časa, gdje je sa D.G. zatečen i N.B., pronađen je i jedan pvc paketić "marihuane".

U toku je kompletiranje i dokumentovanje predmeta nakon čega će biti podnesen izvještaj protiv M.M. i D.G. za krivično djelo "Neovlaštena proizvodnja i promet opojnih droga", dok će protiv A.Č. i N.B. biti podnesen Zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka.

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Vlada ozbiljno pristupa restrukturisanju OC "Jahorina"

predrag gluhakovicMinistar trgovine i turizma u Vladi Republike Srpske Predrag Gluhaković rekao je danas novinarima u Banjaluci da će Vlada Srpske ozbiljno pristupiti restrukturisanju Olimpijskog centra "Jahorina", kako bi turistički potencijali ove planine ponovo postali reprezentativni.

Gluhaković je rekao da je cilj Vlade da stave u funkciju sve objekte na Jahorini koji to u ovom trenutku nisu i koji su već više godina devastirani.

"Jahorina treba da ide u pravcu odvajanja vertikalnog transporta od ugositeteljstva, koje će ići u privatizaciju", naglasio je Gluhaković.

Resorni ministar ističe da se još uvijek razmatra da li će objekti na Jahorini biti privatizovani kako bi sredstva od prodaje bila uložena u osnježavanje.

"Ne želimo eksperimentisati sa drugačijim modelima, jer za nema vremena. Juče je održan sastanak sa predstavnicima Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove kako bi bila razriješena brojna sporna pitanja u vezi sa knjiženjem objekata na Jahorini", rekao je ministar Gluhaković.

Menadžment Olimpijskog centra "Jahorina" ima zadatak da u roku od 30 dana predloži koji su objekti za privatizaciju.

 

 

 

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Odgovori za EU zapeli u Sarajevu

savjet ministara vlada RsRepublika Srpska i FBiH su pripremili svoje odgovore na pitanja iz upitnika Evropske komisije, koji predstavlja jednu od najvažnijih stepenica na putu ka dobijanju kandidatskog statusa za članstvo u EU, ali još nema zajedničkog odgovora BiH za koji je potrebno da profunkcioniše mehanizam koordinacije.

Ti stavovi izneseni su poslije jučerašnjeg sastanka zvaničnika RS, FBiH i BiH u Predsjedništvu BiH u Sarajevu na kome je glavna tema bio put BiH ka EU.

Istaknuto je i da je dodatni problem što se na dva javna poziva Savjeta ministara BiH za prevođenje odgovora na engleski jezik nije prijavila nijedna agencija, zbog čega će BiH najvjerovatnije biti prinuđena da koristi usluge prevodilaca iz Hrvatske.

Premijer Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je da Srpska ne može dostaviti odgovore dok ne budu jasno definisane procedure i ne profunkcioniše mehanizam koordinacije.

"Govorimo o sudbini materijala koji se prikuplja sa raznih nivoa vlasti u BiH, odnosno na koji način se oni usmjeravaju prema radnim grupama koje treba time da se bave. Sprovođenje procedura u vezi sa odgovorima na upitnik biće test aktiviranja mehanizma koordinacije", kaže Cvijanovićeva.

Ona je istakla da je Republike Srpske verifikovala odgovore na pitanja iz upitnika na sjednici Vlade još u januaru.

"Stav Vlade je da se prvo omogući da funkcioniše mehanizam koordinacije, da imamo jasno uspostavljene procedure i da ih se pridržavamo. Nismo se saglasili sa određenim stavovima i metodologijom kako to treba da se radi", rekla je Cvijanovićeva i najavila da će 29. maja biti održan sastanak Komisije za evropske integracije BiH.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić kazao je da je realnost političkog ambijenta takva da će odgovori pričekati.

"Na nivou BiH nije ništa riješeno kada je riječ o odgovorima na upitnik Evropske komisije. Svaki nivo vlasti je pripremio svoje odgovore, ali nije se ušlo u pripremu zajedničkog odgovora, nema odgovora BiH. Tu postoje bazična neslaganja. Radne grupe još nisu ni počele da rade. BiH mora kroz konsenzus i mehanizam koordinacije doći do zajedničkog odgovora", rekao je Ivanić.

Dodao je da je za prevođenje nadležan Savjet ministara.

"Treba prevesti hiljade pitanja i za to treba od 60 do 90 prevodilaca. Pošto nema takve institucije, potrebno je raspisati tender", kazao je Ivanić, navodeći da je to uvijek problem.

Vlast i put ka EU

Na pitanje koliko zahtjevi za smjenu entitetskih vlada imaju uticaj na evropski put i mehanizam koordinacije, Željka Cvijanović je odgovorila da te stvari ne utiču na evropski put.

"Možda bismo se mogli zapitati da li nepostojanje parlamentarne većine na nivou BiH utiče na evropski put. Logično je da su tamo zakoni koji su vezani za dalje kretanje ka EU blokirani", rekla je Cvijanovićeva.

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Finale kupa Srbije u Humskoj

  • Objavljeno u Sport

djurdjevic ristic derbiFinale Kupa Srbije između "Partizana" i "Crvene zvezde" igraće se na stadionu u Humskoj u subotu, 27. maja od 19 sati, odlučeno je žrijebom u prostorijama Fudbalskog saveza Srbije na Terazijama.

Finale nacionalnog kupa "preseljeno" je iz Novog Sada u Beograd na zahtjev klubova, a žrijeb je odlučio da domaćin bude "Partizan".

"Crvena zvezda" i "Partizan" sastaju se u finalu Kupa poslije 16 godina, odnosno, nakon 2001. godine, kada je "Partizan" slavio na "Marakani" pogotkom Saše Ilića.

 

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Napadnuta džamija u Mančesteru

  • Objavljeno u Svijet

dzamija mancesterNapadači pokušali da je spale u znak osvete zbog masakra u tom gradu. Imam ove džamije, Mohamed Sadik, potvrdio je da je paljenje izvedeno oko dva sata posle ponoći i da su zbog vatre vrata skoro potpuno uništena.

U napadu za sada nepoznatih napadača spaljena su vrata džamije Kasmija Zahidija u islamskom centru Vila roud u Oldamu kod Mančestera, a sumnja se da je motiv osveta zbog bombaškog napada na arenu u Mančesteru.

Imam ove džamije Mohamed Sadik potvrdio je da je paljenje izvedeno oko dva sata poslije ponoći i da su zbog vatre vrata skoro potpuno uništena, piše Dejli mejl.

"Neko od komšija pozvao je vatrogasce te srećom niko nije povrijeđen. Nemamo ideju zašto bi neko napao nas jer smo religiozni i edukativni centar. Ljudi koji ovdje rade su jako uznemireni jer nikada nismo imali probleme ovog tipa", rekao je Sadik.

"Stravično je to što se desilo u Mančesteru, svi ti ljudi to nisu zaslužili. Ali ovo nije način da se na teror odgovori. Osoba koja je ovo uradila je bolesna", smatra on.

Muslimanska zajednica ovog dijela Engleske pozvala je svoje članove da budu posebno oprezni zbog mogućnosti da im je ugrožena sigurnost.

Policija je takođe odmah stigla na lice mjesta i za sada se istražuje ko bi mogao biti napadač, iako su javne kamere snimile osobu za koju se sumnja da je podmetnula požar, ali se osnovano sumnja da je motiv napada osveta zbog terorističkog napada u Mančesteru.

Policija je takođe odmah stigla na lice mjesta i za sada se istražuje ko bi mogao biti napadač, iako su javne kamere snimile osobu za koju se sumnja da je podmetnula požar, ali se osnovano sumnja da je motiv napada osveta zbog terorističkog napada u Mančesteru.

"Moje saučešće za sve žrtve i sve povrijeđene, a divljenje iskazujem policiji i hitnim službama što su spasili mnoge živote. Neka počinitelji plate za to što su uradili i neka se susretnu sa težinom svojih zlodjela u punoj snazi", rekao je glavni sekretar saveta Harun Kan, prenosi Independent.

Inače, tokom jučerašnjeg dana su se u džamiji u Viktorija parku u Mančesteru okupili svi imami grada kako bi održali molitve za žrtve stravičnog terorističkog napada na arenu u Mančesteru tokom koncerta pjevačice Arijane Grande, tokom kojeg je živote izgubilo 22 osobe dok je najmanje 59 njih povrijeđeno.

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Crna Gora od 5. juna u NATO savezu

  • Objavljeno u Region

crna gora vojska zastavaCrna Gora bi trebalo da postane 29. članica NATO 5. juna kada bude podnijela dokumente o pristupanju Atlantskoj alijansi u Vašingtonu, rekli su zvaničnci NATO.

Crnogorski premijer Duško Marković već će danas u svojstvu posmatrača prisustvovati samitu NATO u Briselu na kome će prvi put učestovati i američki predsjednik Donald Tramp.
 
"Ali ja ću biti prisutan zajedno sa njim kada dokumenti o pristupanju Alijansi budu podnijeti u Vašingtonu gdje se čuva osnivački ugovor organizacije za vojnu saradnju osnovane 1949. godine", rekao je jutros generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

Ceremonija pristupanja bi trebalo da se održi 5. juna, naveli su zvaničnici NATO u Briselu.

Kada Holandija bude ratifikovala pristup Crne Gore, kao jedina od 28 zemalja članica Alijanse koja još to nije uradila, što se očekuje 1. juna, Stoltenberg može pismeno da pozove Crnu Gru da pristupi Sjeveroatlantskom ugovoru.

Sa Crnom Gorom, NATO kontroliše gotovo cijelu Jadransku obalu (izuzev oko 24 kilometra obale kod Neuma, u BiH) pošto su njeni članovi već Albanija, Hrvatska, Slovenja i Italija, navodi agencija "Frans pres".

 

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Sin tužio oca jer mu nije davao dovoljno novca

dejv tuzbaBritanac Dejv Dejves je 2011.godine na lutriji osvojio džek pot u iznosu od 101 milion funti. Tokom dvije godine, Dejv je sinu Majklu dao više od 1,5 milona funti od lutrijskog dobitka, ali to njegovom sinu nije bilo dovoljno te je odlučio da tuži oca.

Dejvov sin Majkl je prebrzo trošio očev novac na razne gluposti i luksuz, te je Dejv odlučio prestati finansirati sina. Majklu se to nije svidjelo, pa je odlučio svog oca tužiti sudu u Londonu jer je smatrao da se otac mora brinuti za njega sve dok on - njegov sin bude živ.

Sudska tužba bazirala se na činjenici da je Dejv više puta ponavljao svom sinu da će "biti zbrinut bez obzira na sve".

Ipak, na sudu je rečeno kako je Dejv Dejves odmah nakon osvajanja dobitka, isplatio sinovima Majklu i Metjuu, kao još devetorici bliskih rođaka i prijatelja po milion funti, za što je smatrao da je svima dovoljno za cijeli život.

Ali Majkl je sa svojim partnerom kupio kuću od 550.000 funti, te je trošio od 20.000 do 30.000 funti nedjeljno na luksuz i provode te trošio i po 1.000 funti na raznu robu.

Uz to, Majkl je dao otkaz na poslu u IT industriji, a na sudu je kazao kako ga je otac uvjeravao da je to u redu. Pomajka ga je savjetovala da prestane jesti u elitnim restoranima i da radije ide u "Mek Donalds".

Nakon što je potrošio prvi milion, Dejv je Majklu nastavio davati novac, no kada je vidio da to više nema smisla, odlučio je da prekine da daje novac sinu.

Majkl je na sudu izjavio kako je primjetio promjenu u stavu svojih roditelja: "S vremenom su se od skromnih ljudi preokrenuli u snobove; očekivali su da ih ljudi tretiraju drugačije zbog novca kog imaju".

Sud je optužbe odbacio kao totalno neosnovane, a sudija je obrazložila odbacivanje bizarne tužbe protiv oca riječima:

"Majklu su pružena sva sredstva za ugodan i lagodan život, ali on iz ličnih razloga nije iskoristio tu priliku."

Tako je Majkl ostao na kraju i zvaničnim putem bez finasija oca odnosno stavljena je i sudska tačka na njegovu alavost.

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

"Merkator" preuzima "Konzum" i "Velpro"

  • Objavljeno u Biznis

agrokor logoPovjerenik hrvatske Vlade za Agrokor Ante Ramljak ocijenio je na današnjem sastanku u Sarajevu, da sve firme-kćerke tog koncerna u BiH koje su proizvodnog karaktera posluju veoma dobro, ali da "Konzum" i "Velpro" imaju nezadovoljavajuće rezultate.

Ramljak je naveo, da će zbog toga "Merkator" preuzeti "Konzum" i "Velpro u BiH" i da se obavezao da će vratiti sve dugove dobavljačima.

Povjerenik hrvatske Vlade za Agrokor predstavio je Akcioni plan sa konceptom i pravcem rješavanja problema u ovom koncernu i njegovim firmama-kćerkama u BiH.

Na sastanku u Sarajevu razgovarano je o pravcima rješavanja problema u Agrokoru i njegovim firmama-kćerkama u BiH.

Sastanku su prisustvovali ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara BiH Mirko Šarović, ministar trgovine i turizma Republike Srpske Predrag Gluhaković, predstavnici nadležnih bh. institucija, kao i predstavnici institucija Republike Srpske i FBiH, te Agrokorovih kompanija u BiH i predstavnici Agrokora.

 

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn