Menu
A+ A A-

Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; plgK2AdsElite has a deprecated constructor in /home/sarajevo/public_html/plugins/k2/adselite/adselite.php on line 13
Redakcija

Redakcija

Jovana Papaz karijeru nastavlja u Majamiju

  • Objavljeno u Sport

jovana papaz fbJedna od najperspektivnijih odbojkašica Bosne i Hercegovine, i sportistkinja Republike Srpske u izboru „Glasa Srpske“, Jovana Papaz, započeće studije na „Majami Dejd koledžu“, te će odbojkašku karijeru nastaviti u njihovom timu.

Ova talentovana odbojkašica „Slavije“ je vlasnik brojnih individualnih priznanja, a sa „Slavijom“ je osvojila mnogobrojna prvenstva u mlađim kategorijama, te Prvu ligu Republike Srpske, nakon koje je nastupila i u Premijer ligi.

Bila je reprezentativka Bosne i Hercegovine u svim uzrasnim kategorijama, uključujući i posljednje juniorsko prvenstvo Balkana na Palama, a trenirala je i sa seniorskom reprezentacijom Bosne i Hercegovine.

Podsjećamo, ona nije prva odbojkašica sa prostora Istočnog Sarajeva koja će ove jeseni na koledž, budući da će odbojkašica „Jahorine“, Milica Kusmuk, takođe na koledž, a tamo je od ranije i Marina Avram još jedna bivša „Sokolica“.

 

 

 

Foto: facebook

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Uskoro revitalizacija Centra na Majdanima

  • Objavljeno u Biznis

bjelica poljoprivreda sokolac1Sastanak o realizaciji projekta „Revitalizacija centra za unapređenje poljoprivrede u brdsko-planinskom području na Majdanima“ održan je juče na Sokocu, kom su prisustvovali načelnik opštine Milovan Bjelica, predstavnici Organizacije za proizvodnju hrane UN - FAO, Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske i drugi gradski i opštinski predstavnici.

Bjelica je rekao da se na ovom projektu radi duže od četiri godine, a da je osnovni cilj ponovno pokretanje Centra koji bi bio od velike koristi za opštinu i cijelu Sarajevsko-romanijsku regiju.

„Prije nepunih pet godina krenuli smo sa aktivnostima vezanim za revitalizaciju Centra za unepređenje poljoprivredne proizvodnje u brdsko – planinskom području za proizvodnju bezvirusnog sjemena krompira i sjemena krmnog bilja“, rekao je Bjelica.

On ističe da je Centar osnovan početkom osamdestih godina prošlog vijeka, a služio je u naučnoistraživački, stručni i razvojni kapacitet, sa zadatkom da ponudi pomoć i rješenja poljoprivrednicima u BiH.

„Nakon dešavanja koje su zadesile BiH devedesetih godina, ova institucija otišla je pod stečaj, a zahvaljujući ministrima Stevu Mirjaniću i Mirku Šaroviću, ovaj projekat smo podigli na državni nivo, pa se trenutno nalazi i u top projektima koji sprovodi UN Organizacija za proizvodnju hrane FAO, čiji se direktor lično založio za njegovo oživljavanje“, kaže Bjelica.

Ističe da je ovo regionalni projekat, a njegova realizacija u mnogome bi pomogla ne samo poljoprivrednim proizvođačima sa naše regije nego i šire.

Bjelica je dodao da će 4. avgusta biti održan novi sastanak kada će biti konkretizovan današnji dogovori, a da do kraja septembra treba biti urađena i strategija nakon čega se kreće u relizaciju projekta.

Pomoćnik ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u BiH Dušan Nešković rekao je da je ovaj sastanak početna inicijativa za realizaciju projekta revitalizacije Centra koju je pokrenuo Rekotorat Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

„Oni su plasirali ideju da se ova institucija stavi u jedan kapacitet regionalnog tipa, gdje će, sem nečega što je vezano za poljoprivrednu proivodnju, da bude i aktivnosti veznaih za ruralni razvoj, tj. da se iskoriste kapaciteti i resursi ovoga područja“, navodi Nešković.

Nešković kaže da je u ovom kontekstu od ministra Šarovića je traženo da u svojim kontaktima sa Međunarodnom zajednicom, odnosno sa potencijalnim donatorima pokuša se naći izvor sredstava da bi se jedna zajednička ideja realizovala i da upravo sada rade na tom projektu.

On dodaje da je dobro što se na samom početku u ovaj projekat uključila i Organizacija FAO, jer imaju najkvalitetnije resurse i eksperte koji od postojećih resursa mogu da naprave jedan prijedlog i strukturu u kom pravcu treba da se ide dalje.

Nacionalni projekt službenik Organizacije FAO Vlado Pijunović rekao je da je ovaj sastanak pokazao koliko je velika zainteresovanost svih nivoa vlasti da se krene u realizaciju.

On je rekao da svi nivoi vlasti, od opštinske do entitetske i državne imaju isti cilj, a to je da se ovaj projekat završi do kraja.

„Sa druge strane i Organizacija FAO je odlučna da pomogne. FAO je organizacija koja je učestvovala u osnivanju nekadašnjeg Centra za razvoj poljoprivrede na Majdanima koji je imao veliku ulogu u razvoju poljoprivredne proizvodnje u cijeloj Bosni i Hercegovini“, ističe Pijunović.

On dodaje da je ova organizacija i ranije pokušala da donira sredstva, ali tada nisu bila rješena imovinska pitanja, a da je uloga FAO-a je da obezbijedi sredstva.

 

Foto: opstinasokolac.net

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Od lopova ukrala svoj bicikl

djevojka vozi biciklBiciklistkinja Dženi Morton Hampris uspjela je vratiti svoj ukradeni bicikl nakon što je primijetila da ga kradljivac prodaje na „Fejsbuku“.

 Da se bicikl prodaje, Dženi je primijetila nekoliko časova nakon što je ukraden.

Nakon što je tražila pomoć na stranici koja na „Fejsbuku“ okuplja bicikliste, javio joj se korisnik koji je primijetio da je bicikl na prodaju i ponudio da joj dogovori sastanak s kradljivcem koji ga prodaje.

Iako joj je policija savjetovala da ne ide sama na dogovor, Dženi je odlučila otići po bicikl dok ga neko nije kupio.

„Pretvarala sam se da sam zainteresovana i postavljala glupa pitanja. Rekla sam mu da je sjedište previsoko i pitala sam mogu li sjesti kako bih ga testirala. Pobrinula sam se da ne nosim ništa, osim kutije cigareta i ključeva koje sam držala u ruci. Zamolila sam ga da mi ih pričuva, pustio je bicikl, a ja sam pedalala što sam brže mogla“, rekla je Dženi.

Iznenadila se kada je po dolasku kući vidjela da je njen bicikl u boljem stanju nego što je bio jer je lopov pokušao da ga malo dotjera za prodaju i na taj način dobije više novca.

 

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Milići dobili specijalnu hiruršku bolnicu, porodilište i kružni tok

bogdanic otvaranje bolnice miliciU Milićima je obilježeno 58 godina postojanja kompanije „Boksit“. Tim povodom, otvoreno je porodilište i hirurški blok u Specijalističkom medicinskom centru kompanije za čiju je adaptaciju izdvojeno 1.350.000 KM, ali i novoizgrađeni kružni tok.

Svečanom otvaranju prisustvovali su i ministri u Vladi Srpske Neđo Trninić i Dragan Bogdanić.

Specijalistički medicinski centar u Milićima postao je bogatiji za 750 kvadrata prostora u kojima je smješten savremeno opremljen hirurški blok sa operacionom salom i porodilištem u kojem će raditi vrhunski ljekari, a građani moći obaviti brojne zdravstvene usluge.

„Ruda je prirodno bogatstvo, narodno bogatstvo, mi je eksploatišemo i logično je da iz toga dijela dobiti ulažemo i u druge djelatnosti kojima se zadovoljavaju potrebe građana“, rekao je Rajko Dukić, predsjednik Upravnog odbora kompanije „Boksit“.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Srpske Dragan Bogdanić rekao je da je ovo dokaz da saradnja Vlade i kompanija, kao što je Boksit, može biti i u zdravstvenom sektoru.

„Mi smo 2015. godine u zakonu omogućili da ovakve kompanije, koje imaju mogućnost, socijalnu odgovornost i želju, mogu da otvaraju i zdravstvene ustanove“, rekao je Bogdanić.

U Milićima je danas pušten u rad i kružni tok, čija je izgradnja koštala 600.000 evra, a koji su sa po 50 odsto finansirali Putevi Republike Srpske i kompanija „Boksit“.

 Kružni tok svečano su otvorili ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić i poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Radovan Višković.

Višković je rekao da otvaranjem ove kružne saobraćajnice, Milići mijenjaju svoj izgled i prerastaju u organizovaniju urbanu sredinu.

Trninić je naglasio da novootvoreni kružni tok mnogo znači građanima Milića.

„Ovo je i izuzetno dobar primjer saradnja Vlade Republike Srpske i lokalnih zajednica, odnosno jedne vrlo odgovorne kompanije kao što je „Boksit“. Ovo treba da bude primjer i poruka i ostalim lokalnim zajednicama, jer će Vlada sigurno prioritetno rješavati probleme, ukoliko ima saradnju ovoga tipa“, rekao je Trninić.

U prvih šest mjeseci ove godine kompanija „Boksit“ odlično je poslovala, prihodi su povećani za 56 odsto, a dobit za sedam puta u odnosu na prošlu godinu.

 

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Bijela kuga hara u semberskim selima

ostojicevo selo bijeljinaNiska stopa nataliteta u Republici Srpskoj odavno više nije vijest. Ipak, kada se posmatraju manje sredine, brojke često šokiraju i one najrealnije.

U jednom od većih semberskih sela, Ostojićevu, tokom posljednje tri godine rođena je samo jedna beba. Kako da održe život u selu pitaju se zabrinuti mještani.

Mada je semberska ravnica plodna a poljoprivrednici bogati, sela i ovdje postepeno nestaju. Јedno od sela uz rijeku Savu, Ostojićevo, donedavno je imalo 600 mještana, ali je za samo dvije decenije izgubilo skoro trećinu stanovnika.

Po posljednjem popisu u selu živi 440 ljudi, od čega je tridestoro djece uzrasta do 10 godina.

„Već 38 mjeseci u selu se nije rodilo dijete. Dijete rođeno 2013. ići će u školu u koju će ići svega dvoje djece, a poslije toga dvije godine nećemo imati upisanog prvaka“, kaže mještanin Vajo Račanović.

U potrazi za boljim životom radno sposobno stanovništvo odlazi iz sela već pola vijeka, pa je demografska slika nevesela.

„U prosjeku imamo dva vjenčanja u tri godine, isto tako mali broj kršetanja, a opela imamo 10-15 što nam pokazuje kakva je demografska slika sela Ostojićevo“, kaže protojerej stavrofor Ljubomir Samardžić.

Prazne se kolijevke, ljuljaške i školske učionice. U seoskoj školi sada je 20 đaka od prvog do petog razreda, a njihov se broj stalno smanjuje. Selo ima asfaltne puteve, struju, vodu, internet, ali sve manje ljudi.

„Selo je još uvijek lijepo, živo, ali mladi odoše, a mi stari ostadosmo i nije nam ni do čega kad smo sami“, priča mještanka Vojna Račanović.

Ipak, da se na selu može dobro živjeti i to od poljoprivrede, svjedoči jedna od rijetkih mlađih porodica.

 Bračni par Čabrić sa dvoje djece obrađuje trideset dunuma zemlje. Uzgajaju povrće u plastenicima i stoku za svoje potrebe.

„Malo se napatimo, ali nam je dobro. Ne znam zašto se žale na selo, na selu može normalno da se živi“,  kaže Dragica Čabrić.

Četvrogodišnja Anđelina Čabrić nema društva za igru, ali ima svu ljepotu slobodnog seoskog djetinjstva.

Da li će i ona kada odraste napustiti Ostojićevo  zavisi i od toga da li će biti posebnih programa za opstanak i razvoj sela.

 

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Nestao Đorđe Janković sa Pala

djordje jankovicPaljanin Đorđe Janković (25) posljednji put je viđen sinoć oko 22:00 časa kada je otišao na Goli Koran, naselje gdje se okupljaju rekreativci i od tog trenutka mu se gubi svaki trag.

Kada je posljednji put viđen, Janković je na sebi imao crvenu majicu, bermude i plave patike.

Mole se svi sugrađani da se, ukoliko imaju bilo kakvu informaciju, jave se na broj telefona 065 951 774 (Anđelko) i 065 645 664 (Željko).

 

 

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ubistvo u Bjelogorcima kod Pala

policija golf pale sa rsLice inicijala M.G. iz Bjelogoraca, opština Pale, jutros je vatrenim oružjem teško ranilo lice P.G. koje je na putu ka Bolnici Istočno Sarajevo preminulo od posljedica ranjavanja, saopšteno je iz Policijske uprave Istočno Sarajevo.

Pucnjava se dogodila sinoć u 18:50 časova kada je policiji prijavljeno da je u mjestu Bjelogorci došlo do upotrebe oružja od lica čiji su inicijali M.G.

Teško ranjeni je podlegao povredama prije dolaska u bolnicu, dok je počinilac uhapšen i priveden u Policijsku stanicu Pale.

Nezvanično saznajemo da je počinilac Milorad Gavrilović koji je ubio rođaka Petka Gavrilovića.

 

 

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Zagreb ukida Titov trg

  • Objavljeno u Region

trg marsala tita zagrebOdbor za imenovanje ulica i trgova Skupštine grada Zagreba donio je odluku da se Trg maršala Tita preimenuje u Trg Republike Hrvatske.

Na ovu odluku došli su nakon „dužeg časa istorije“ koji je održao predsjednik Odbora Zlatko Hasanbegović o pozadini zahtjeva za preimenovanje trga i naveo da se ne radi o političkoj trgovini, nego o poštenju najvećeg simbola komunističke jugoslovenske vladavine u Hrvatskoj.

U obrazloženju se navodi da je trg od svog nastanka bio prostor ideološko-političke konfrotacije.

„I pored toga što je čovjek po kojem je trg nazvan bio antifašista, on nas nakon 1945. godine nažalost nije poveo putem kojim su krenuli narodi zapadnog, demokratskog i slobodarskog svijeta“, objašnjava Bandić.

 

 

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Počeo 10. Demofest u Banjaluci

demofest 2017Najveći regionalni festival za demo bendove, banjalučki Demofest, u četvrtak, 20. jula, započeo je proslavu svog 10. rođendana, i to u velikom stilu.

Sa dvije festivalske bine u finale demo takmičenja plasiralo se pet mladih bendova, dok je nastupilo isto toliko revijalnih izvođača.

Program na centralnoj, Basstion bini otvorilo je 15 neafirmisanih sastava iz šest država okruženja, koji su još jednom pokazali koliko mladih muzičkih muzičkih talenata postoji na domaćoj sceni.

Odlukom žirija, u veliko finale su prošla dva sastava u čijem zvuku dominiraju tipično američki ritmovi, beogradski sastav Stepa i Fed Horses iz slovenačkog Logateca, zatim žestoki zagrebački metal bend Pale Origins, te novosadski Wolfram, koji kombinuje domaću tradiciju sa čvrstim gitarama.

Iz benda Stepa kažu da su veoma zadovoljni, te da od finala nemaju nikakvih očekivanja.

„Zadovoljni smo prvenstveno time što smo prošli u finale, ali i zato što uopšte imamo priliku da učestvujemo na ovakvom festivalu“, naveli su oni.

Wolfram je i ranije nastupao na Demofestu, što im je znatno olakšalo ovogodišnje takmičenje, jer su im mnoge stvari poznate od ranije.

„Atmosfera je ovaj put mnogo opuštenija i zbog toga nam je sve lakše. Ljudi su zaista divni, osjećamo se kao da smo kod kuće“, rekli su nam iz Wolframa.

Njihove stavove dijele i članovi bendova Fed Horses i Pale Origins, koji ističu da se na Demofestu mnogo zabavljaju i povezuju sa drugim muzičarima. U takmičenju na Beton bini je nastupilo devet grupa, a dalje je prošla najbolja od njih. Po ocjeni žirija, to je bio alternativni bend Slonz iz Šapca. Članovi benda rekli su nam da ne znaju hoće li i u finalu svirati istu pjesmu, ali da će se definitivno potruditi da se drugom žiriju predstave u najboljem svjetlu.

„Atmosfera na Beton bini je bila odlična, posjetili smo i Bastion binu, te primijetili da su tu nastupali kvalitetniji bendovi“, istakli su oni.

Čast da prvi nastupe na novoj Demofestovoj bini imali su prethodno članovi Važnog obavještenja, banjalučke rok grupe koja je polučasovnom revijalnom svirkom predstavila svoj novi studijski album.

Sa druge strane je trećeplasirani sastav Demofesta 09, Letarg iz Koprivnice, na Basstionu predstavio sav muzički potencijal koji je prepoznao prošlogodišnji Demofestov žiri.

Zoran Predin, član žirija na Bastion bini i frontmen benda Lačni Franz, kaže da je veoma zadovoljan onime što je čuo tokom prve večeri Demofesta.

„Kada uživo slušate neki bend to mijenja utisak koji ste stekli slušajući ga kod kuće. Zvučna slika se promijeni i krene neki potpuno drugi film, pa se i ti moraš resetovati. Podsjeća me na 1979. godinu kada sam u Subotici sa svojim bendom bio u istoj situaciji kao ove mlade kolege. Vrlo sam zadovoljan kvalitetom sviranja. U moje vrijeme su ljudi učili svirati gitaru posebno za festival pa su onda više trenirali poze nego“, naveo je on.

Publika se tokom cijele večeri kretala tvrđavom Kastel, naizmjenično prateći program na Basstion i Beton bini, a veliko interesovanje privukao je i Silent disco, organizovan u sklopu festivalske Chill zone. Posjetioci su se, ipak, podijelili u dva velika tabora iza ponoći, kada su na stejdževe izašle zvijezde revijalnog programa.

Marky Ramone, jedini živi član zlatne postave kultnog benda The Ramones, priredio je prisutnima pravu pank žurku. Bez ikakve pauze i najmanje zadrške, Marky i njegov hiperenergični sastav Blitzkrieg stvorili su jedinstvenu atmosferu svojstvenu Ramones-ima i beskompromisnom svirkom njen intenzitet postepeno podizali do maksimuma.

To je prepoznala i publika, koja od početnih „Psycho Therapy“ i „Do You Wanna Dance“, preko neprevaziđenih „Sheena Is a Punk Rocker“, „Pet Sematary“ i „I Wanna Be Sedated“, pa sve do završnice sa dva bisa nije ni na trenutak stala, reagujući na svaki žestok ton i energičan pokret sa Basstiona.

Skoro istovremeno, Edo Maajka je na Beton bini demonstrirao snagu spajanja žanrova, prvi put u Banjaluci nastupivši u pratnji benda. Publika, koja je do posljednjeg centimetra ispunila prostor ispred manjeg festivalskog stejdža, vjerno ga je pratila, kako kroz nove aranžmane dobro poznatih hip hop himni poput „Saletove osvete“, tako i kroz novije hitove kakav je „No Pasaran“.

Kako su ovi izvođači među zidine Kastela upumpali ogromnu količinu energije, dobar dio posjetilaca je ostao na banjalučkoj tvrđavi do samog kraja programa, jer je prvo veče u svom ritmu zatvorio svjetski poznati DJ Funkerman.

 

Osim na mnogobrojne svirke, prisutni su vrlo pozitivno reagovali i na brojne novitete koje je donio deseti Demofest, poput beskontaktnog plaćanja, platforme za posjetioce sa invaliditetom ili zabavnog kutka za Demofest vjenčanja, organizovanog u saradnji sa satiričnim web portalom 50nijansipive.com.

Večernji program se nastavlja u petak, 21. jula, kada će na Kastelu nastupiti druga grupa polufinalista Demofestovog takmičenja, ali i revijalni izvođači Ky-Mani Marley, Lačni Franz, Degeneza, Shanghai Street Fight i Freemasons.

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Hrvatski vatrogasci pronašli dokaz o podmetanju požara

  • Objavljeno u Region

cigareta sa sibicamaDobrovoljno vatrogasno društvo opštine Gradac objavilo je fotografiju cigarete uz koju su papirom pričvršćene šibice, što vatrogasci smatraju djelom piromana.

„Pronašli smo dokaz da se požari podmeću. Naime, jutros u Gradcu na jedinom mjestu koje je još uvijek ostalo netaknuto vatrom, pronađena cigareta oko koje su omotane šibice, služila je piromanu da odloženo zapali vatru kako bi na vrijeme mogao pobjeći sa lica mjesta. Mi rizikujemo živote, ulazimo u vatru, spašavamo ljude i imovinu, šta oni rade, podmeću, je li ovo terorizam?“ pitaju vatrogasci DVD-a Gradac.

Ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović preliminarno je izvijestio vladu u četvrtak o požaru u Dalmaciji rekavši da je uzrok otvoreni plamen ili žar.

Rekao je da je isključeno da je uzrok požara dalekovod.

 

 

 

 

Foto: DVD Gradac Facebook

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn