Menu
A+ A A-

Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; plgK2AdsElite has a deprecated constructor in /home/sarajevo/public_html/plugins/k2/adselite/adselite.php on line 13
Redakcija

Redakcija

Šantić osudio ''divljački napad'' na SRS u Srebrenici i Milorada Stanojevića

dejan santicPotpredsjednik Srpske rаdikаlne strаnke dr Vojislаv Šešelj (SRS), Dejаn Šаntić, osuđuje, kako kaže, ''divljаčki nаpаd nа tu strаnku'' u Srebrenici, od strаne funkcionerа SNSD-а Mаrkа Vidаkovićа.

Šantić kaže da su izneseni neistiniti podаci dа je nа posljednjim dešаvаnjimа u opštini Srebrenicа srušenа srpskа većinа, te na taj način ''izigrаn sаvez srpskih strаnаkа u Srebrenici'' i dа je tom prilikom ''kupljen'' odbornik SRS-а Milorаd Stаnojević.

''Jedinstvo srpskih strаnаkа u Srebrenici izigrаno je još prije pаr mjeseci, uprаvo od SNSD-а i njihovog predsjednikа opštinskog odborа Rаdomirа Pаvlovića, kаo i nаčelnikа opštine Mlаdenа Grujičićа. Prvo je prevаrenа SRS kojа jedinа od svih srpskih strаnаkа nije bilа dio većine, mаdа je dаlа, moždа i nаjveći doprinos pobjedi Mlаdenа Grujičićа zа nаčelnikа opštine'', kaže Šantić u dostavljenom saopštenju Srpske radikalne stranke. 

On dodaje da, od srpskog jedinstvа, već tаdа im je bilo bitnije nаmjestiti predsjednikа skupštine i zаmjenikа nаčelnikа iz redа bošnjačkog nаrodа, kаo i zаdovoljiti lične interese, а zаborаviti nа podršku koju im je dаlа SRS.

''Podsjećаmo dа je SRS održаlа veliki miting u Bаjinoj Bаšti, а i sаm Mlаden Grujičić borаvio je u nekoliko nаvrаtа u centrаli Srpske rаdikаlne strаnke u Zemunu. Nаkon što su redom otpаdаli i ostаli predstаvnici srpskog nаrodа iz drugih strаnаkа, prije sаmo pаr mjeseci, većinu Mlаdenu Grujičiću i njegа sаmog spаšаvаli su srpski rаdikаli. Međutim, bаhаtost lokаlnih predstаvnikа SNSD-а u Srebrenici nije se više moglа tolerisаti i došlo je do formirаnjа nove skupštinske većine, аli bez SNSD-а'', navodi Šantić.

Potpredsjednik SRS-a kaže da su potpuno neprihvаtljive optužbe dа je novom većinom nаrušeno srpsko jedinstvo, ''jer isto ne postoji već mjesecimа zаhvаljujući SNSD-u''.

''Nisu istiniti nаvodi dа se sаdа nа funkcije postаvljаju kаdrovi SDA, jer je i sаm SNSD nа istа mjestа postаvio kаdrove te strаnke što i ne čudi, obzirom dа su dugo godinа uspješno sаrаđivаli u pomenutoj opštini. Tаkođe, srаmotа je dа se iznose lаžne optužbe dа je odbornik SRS-а kupljen i dа mu se stаvljа etiketа izdаjnikа'', napominje Šantić.

On podsjeća da je SRS odnoso premа zаjedničkom kаndidаtu zа nаčelnikа i srpskom jedninstvu jаsno pokаzаlа kаdа je to trebаlo, аli da su, prema njegovim riječima, ''gospodа iz SNSD-а to preko noći, zаrаd ličnih interesа, potisnuli''.

''Srpskа rаdikаlnа strаnkа dr Vojislаv Šešаlj i dаlje ostаje dio skupštinske većine u Republici Srpskoj, sа svojim poslаnikom Drаgаnom Ristićem, аli neće dopustiti dа nа lokаlnom nivou bude žrtvа pojedinih ličnih interesа i nekorektnih odnosа koаlicionih pаrtnerа sа republičkog nivoа'', kaže potpredsjednik SRS-a Dejan Šantić.

 

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Otkazani letovi iz Sarajeva zbog vjetra

aerodrom sarajevo ulaz1Današnji letovi za Beograd, Zagreb i Budimpeštu, sa Međunarodnog aerodroma Sarajevo, otkazani su zbog jakih udara vjetra.

Prvi let je otkazan u 11:10, a radilo se o avionu koji je trebao da leti za Budimpeštu. Nešto kasnije, u 14:45 i u 15:45 letovi za Beograd i Zagreb su takođe otkazani.

Sa aerodroma kažu da će avioni za Cirih, Šarlero, Istanbul, Beč i Zagreb letjeti prema rasporedu. Prosječna brzina vjetra koji je duvao na lokalitetu gdje se aerodrom nalazi je iznosila od 25 do 40 kilometara, sa udarima do 80 na sat.

 

 

 

 

 

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Nacionalni park ''Sutjeska'' vraća stari sjaj

nacionalni park sutjeskaNacionalni park "Sutjeska" postavljen je na putanju razvoja, prosperiteta i zaštite i njegov stari sjaj će se uskoro vratiti, poručili su iz Uprave parka.

"Moja misija je vraćanje starog sjaja NP Sutjeska, te u planovima koje imam, ovu ustanovu vidim u vrhu svjetskih elitnih destinacija. Planiramo izgradnju zdravstveno-turističkog centra, koji bi po svim elementima koje park posjeduje bio specifičan", kaže direktor Dejan Pavlović.

Mnogo je toga, prema njegovim riječima, što najstariji i najveći nacionalni park u BiH izdvaja od ostalih, a to se prije svega ogleda u prirodnim bogatstvima.

"Imati na veoma malom mjestu prašumu Perućicu, najveći vrh BiH Maglić, vodopad Skakavac, koji je visok preko 70 metara, osam glečerskih jezera, idealan sportsko-rekreativni centar s jednim od najvećih otvorenih bazena u Evropi, čija je površina 16.000 kvadratnih metara. I mnoge druge blagodati imamo samo na Tjentištu", kaže Pavlović.

Nacionalni park kao preduzeće osnovano je još 1962. godine, a zapošljava 75 ljudi, koji se uglavnom bave zaštitom prirodnih vrijednosti, kulturno-istorijskih i drugih dobara, prezentacijom i popularizacijom parka.

Prvi put nakon mnogo godina poslovni rezultati su pozitivni, što je, smatraju, rezultat predanog rada menadžmenta. Svoju viziju su zasnovali na fundamentalnim vrijednostima NP Sutjeska, koje predstavljaju osnovu daljeg razvoja.

Nacionalni park "Sutjeska" kroz očuvanje prirodnog i kulturno-istorijskog nasljeđa vrši promociju i upravljanje turističkim i rekreativnim potencijalima, te doprinosi lokalnom i regionalnom društveno-ekonomskom razvoju.

Brojni problemi opterećuju rad i poslovanje parka, od onih prirodnih pa do finansijskih. Razvoj je, kažu, ograničen na turizam, a infrastruktura nije razvijena pa je i pristupačnost slabija, a nema ni velikih projekata.

"Država bi mogla da pomogne u ravnomjernoj raspodjeli finansijskih sredstava, te da koristi nekoliko mogućnosti finansiranja, poput javnog budžeta, koncesije ili ugovora o donacijama. Sa druge strane, lokalna zajednica, po važećoj zakonskoj regulativi o zaštićenim područjima, treba da u skladu s mogućnostima u određenom iznosu finansira zaštićeno područje", smatra Pavlović.

Kada su planovi za budućnost u pitanju, oni se prije svega odnose na zaštitu prirodnog i kulturno-istorijskog nasljeđa NP Sutjeska, održivo korišćenje prirodnih resursa, jačanje potencijala uprave, razvoj turizma i na kraju uspostavljanje mehanizama za održivo upravljanje parkom.

O projektu

Projekat "50+" pokrenuli su "Nezavisne novine" i Privredna komora Republike Srpske, a u okviru Projekta promocije domaće proizvodnje "Naše je bolje". On će trajati tokom 2017. godine, a planirano je kontinuirano predstavljanje uspješnih preduzeća koja posluju u našoj zemlji, a zapošljavaju 50 i više radnika.

Cilj projekta je predstaviti što više pozitivnih primjera kako bismo podstakli investicije i razvojne programe i kako bi javnost bila upoznata s poslovnim mogućnostima, proizvodnim asortimanom ili uslugama koje pružaju domaće kompanije. Projekat su podržali grad Prijedor i opština Derventa.

PROFIL

Naziv: Nacionalni park "Sutjeska"
Sjedište: Tjentište
Osnovano: 1962.
Djelatnost: Zaštita prirodnih vrijednosti i popularizacija
Broj zaposlenih: 75
Kontakt: 058/233-102
www.npsutjeska.info

 

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Božović: Neće biti lako protiv ''Vojvodine''

  • Objavljeno u Sport

miodrag bozovic1Trener fudbalera ''Crvene zvezde'' Miodrag Božović rekao je danas da će duel sa ''Vojvodinom'' biti težak najviše zbog propagande i loše atmosfere koja je stvorena pred utakmicu.

"Teška utakmica iz mnogo razloga, najpre zbog propagande koja se podigla i loše atmosfere koja je stvorena, a i zbog toga što ''Vojvodina'' ima dobar tim i uvek smo teško izlazili na kraj sa njima", rekao je Božović na konferenciji za novinare u Beogradu.

''Zvezda'' će danas u 18:00 časova dočekati ''Vojvodinu'' u 33. kolu Super lige, u kome će pokušati da zadrži vodeću poziciju u srpskom prvenstvu. 

Utakmica je izazvala mnogo kontroverzi, poslije duela ''Partizana'' i ''Vojvodine'' u prošlom kolu, kada su se čelnici ta dva kluba sukobljavali preko medija, a bilo je i navoda da su iz novosadskog kluba prijetili da će "pustiti Zvezdu".

''Vojvodina'' je zbog toga tražila odlaganje utakmice, ali će se ona ipak igrati kada je planirano. Božović je pohvalno govorio o ''Vojvodini'', za koju je kazao da ima dobar tim i da ne očekuje da će biti lako.

"Znamo njihove i dobre i loše osobine. Prošli put smo ih na našem stadionu lako pobedili, dok je utakmica u Novom Sadu bila s filmskom završnicom. Ne očekujem da bude lako jer su napravili dobru ekipu i mogu da pobede bilo koga u ovoj ligi", kazao je Božović.

Po njegovoj ocjeni, to što je ''Vojvodina'' ove sezone promijenila čak tri trenera neće predstavljati problem jer "uglavnom igraju isti igrači". On je rekao da o ''Vojvodini'' "ne govori lijepe stvari iz kurtoazije", već da stvarno misli da ima dobar tim i "solidan sastav za ovu ligu".

"Ne očekujem ništa lako, ali daj Bože da bude lako", dodao je. Božović je kazao da je normalno to što su iz ''Vojvodine'' najavili da u Beograd dolaze po pobjedu.

"Još nisam čuo nijednog trenera koji nije rekao da dolazi po tri boda. Nadam se da će proći kao i do sad što su prolazili", kazao je Božović.

''Zvezda'' u predstojećem susretu neće moći da računa na Mičela Donalda, a Božović je rekao da će umjesto njega igrati Marko Poletanović.

 

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Povučen pileći file sa hrvatskog tržišta zbog salmonele

  • Objavljeno u Region

pileci file rezanjeSa hrvatskog tržišta povučen je brazilski smrznuti pileći file ''Super frango'' zbog salmonele, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske.

Iz resornog ministarstva kažu da je riječ o proizvodu težine dva kilograma, soljeno minimalno 1,2 odsto, čiji je LOT broj 0001, datum proizvodnje 20. februar ove godine, a rok upotrebe do 19. februara 2019. godine.

Proizvođač je ''Sao Salvador Alimentos'' iz Brazila, dok je uzorkovanje proizvoda provedeno u subjektu ''Evro Alfa'' u Zagrebu. 

 

 

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Snježani Bašević potreban novac za transplataciju bubrega

snjezana basevicNašoj sugrađanki Snježani Bašević sa Sokoca potrebna je pomoć humanih ljudi da bi preko ''Otvorene mreže'' što prije otišla na transplataciju bubrega u Francusku, a za šta joj je potrebno 100.000 KM.

Snježana je na području našeg grada i cijele regije poznata kao veliki humanitarac, osnivač i predsjednik Udruženja za pomoć licima sa posebnim potrebama ''Podrška'' na Sokocu.  j

''Godinama sam pomagala drugima u nevolji, prikupljala sredstva za liječenja i realizovala mnogo projekata kroz koje sam pomagala licima sa posebnim potrebama, sada je pomoć potrebna meni'', rekla je Snježana.

Snježana ima urođenu obostranu policistozu bubrega, koju su ona i njen pokojni brat naslijedili od majke, za šta je saznala 1985. godine, ali se lavovski borila da pobijedi bolest.

U prethodnim sedam dana odlazi na terapije u Dijalizni centar u Kasindolu, ali taj vid terapije veoma teško podnosi. Jedina šansa joj je transplatacija bubrega, a za to je potrebno obezbjediti 100.000 KM. 

Nema bliže srodnike, a brat i majka su joj umrli od iste bolesti. Ona ističe da bi joj za početak liječenja potrebno obezbjediti 50.000 KM da bi mogla prikupiti potrebne nalaze i naći se na listi čekanja.

Da pomognete našoj Snježani Bašević možete uplatiti novčana sredstva na žiro račin 5620128111736457 ili na račun Udruženja “Podrška” 5620128064449248 NLB Razvojna banka.

Od 1. do 31. maja u funkciji će biti i humanitarni broj 1413 čijim pozivom građani mogu da daruju 1 KM za liječenje Snježane Bašević.

 

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Tornado odnio desetine života u Teksasu

  • Objavljeno u Svijet

tornado teksas 2017Američke vlasti saopštile su danas da je više desetina ljudi prebačeno u bolnicu nakon što je tornado zahvatio gradić Kanton na istoku savezne države Teksas, u Sjedinjenim Državama.

Snažno olujno nevrijeme iza sebe je ostavilo trag uništenja poput prevrnutih vozila, slomljenih stabala i oštećenih kuća. Gradić Kanton nalazi se na oko 80 kilometara istočno od Dalasa.

Zvaničnik lokalne vatrogasne službe Brajan Horton rekao je da je prijavljen određeni broj poginulih lica, ali da se ne zna koliko taj broj iznosi. Prema izjavama iz bolnice u tom gradu, najmanje 54 osobe su primljene na liječenje, uključujući jednu u teškom stanju. 

Nakon jakih kiša, poplave su zahvatile srednji zapad Sjedinjenih Država i najmanje jedan smrtni slučaj je prijavljen u državi Mizuri. Tamošnja policija je prijavila da se 72-godišnja žena utopila nakon što je njeno vozilo odnijela bujica nedaleko od mjesta Klever, na jugozapadu države Mizuri.

Olujno nevrijeme je obaralo drveće i stubove ulične rasvjete na istoku države Oklahoma, dok je u pojedini dijelovima te savezne države padao jak snijeg. Vlasti država Mizuri i Oklahoma proglasile su stanje elementarne nepogode

Jaka kiša i poplave registrovane su i u pojedinim dijelovima Arkanzasa, a upozorenje da se mećava sprema u zapadnom dijelu države Nebraska prijavljeno je jutros.

 

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

U višim predjelima mokar i klizav kolovoz

stanje autoput za doboj sa rsPrema informacijama sa kojima raspolaže Informativni centar AMS Republike Srpske, saobraćaj se na svim važnijim putevima u Srpskoj ovoga jutra odvija redovno, bez zastoja. Vozi se po pretežno suvim kolovozima, dok su u višim predjelima kolovozi mjestimično vlažni i klizavi.

''U kotlinama I duž riječnih tokova skrećemo pažnju na mjestimičnu maglu. Vozačima savjetujemo maksimalno opreznu vožnju, posebno na dionicama u usjecima i pored kamenih kosina zbog učestalih odrona zemlje i kamenja na kolovoz'', navode iz AMS Republike Srpske.

Radovi:

Zbog radova na sanaciji pasarele u Ulici Rade Kondića, danas 30.04.2017. godine, u vremenu od 06:00 do 24:00 časa biće izmjenjen režim odvijanja saobraćaja na magistralnom putu M-16 Banja luka 1-Banja luka (Čajevac), u dužini od 140 m, pa vozače molimo da opreznije voze i poštuju postavljenu saobraćajnu signalizaciju.

Danas, 30.04.2017. godine održaće se sportska manifestacija-međunarodna biciklistička trka Beograd-Banja Luka. Takmičari ove biciklističke trke kretaće se na relaciji Teslić-Vrela-Karuše-Doboj-Rudanka-Johovac-Šešlije-Derventa (Žirovine)-Gornja Vijaka 1-Prnjavor-Klašnice1-Laktaši-Klašnice2-Šargovac-Banja Luka 1-Banja Luka (Čajevac).Molimo vozače koji se budu kretali tokom vikenda navedenim dionicama da voze opreznije i poštuju uputstva lica iz pratnje.

Sutra, 01.05.2017. godine, zbog održavanja javnog skupa u organizaciji Saveza sindikata RS, sa sjedištem u B. Luci, privremeno će biti obustavljen saobraćaj u vremenu od 10:30 do 13:30 časova na dijelu Ulice Kralja Petra I Karađorđevića, od raskrsnice sa Ulicom Marije Bursać do raskrsnice sa Alejom svetog save i na dijelu Ulice Kralja Petra I Karađorđevića, od raskrsnioce sa Ulicom Vuka Karadžića do raskrsnice Ulice Mladena Stojanovića sa Ulicom Trive Amelice.

Zbog radova na izgradnji vijadukta na magistralnom putu M-16, dionica Nova Topola-Klašnice (lokalitet Mahovljanske petlje) u vremenu od 23:00 do 05:00 časova dolaziće do obustava saobraćaja u maksimalnom trajanju do 30 minuta, najviše četiri puta tokom ovog vremenskog perioda

Na dionici Brčko-Lončari, u naselju Gorice zbog radova izmijenjen je režim saobraćanja, upozoravaju iz AMS Republike Srpske.

Miniranje terena

Zbog radova na bušenju i miniranju terena na magistralnom putu M-5, na dionci Rogatica-Ustiprača u mjestu Dub dolazi do povremenih obustava saobraćaja, u trajanju od 5-15 minuta u vremenskom periodu od 09:00 do 10:00 i od 14:00 do 17:00 časova.

Zabrane:

Na magistralnom putu M-18, dionica Brod na Drini-granica BiH/CG (Šćepan Polje), zabranjen je saobraćaj za sva vozila čija ukupna masa prelazi 16 tona, navode u AMS.

Na regionalnom putu R-454 a Bratunac 3-Drinjača i dalje ostaje na snazi zabrana za teretna vozila ukupne mase preko 3,5 t i autobuse klase M3, dok se zabrana ne odnosi autobuse prevoznika ad Holding "Drinatrans" Zvornik, koji saobraćaju na redovnim autobuskim linijama Zelinja-Zvornik, Bratunac-Polom-Zvornik, Bratunac-Polom-Bijeljina i Polom-Bratunac.

FEDERACIJA BiH

Jutros se na putevima u F BiH saobraća po pretežno suvom i mjestimično vlažnom kolovozu. Magla u jutarnjim časovima smanjuje vidljivost na dionicama u kotlinama i uz riječne tokove, navode iz BiHAMK-a.

Na putevima sa aktuelnim radovima saobraća se sporije, uz obavezno poštovanje privremeno postavljene saobraćajne signalizacije. Izdvajamo autoput A-1 dionice Bojnik-Sarajevo zapad-Lepenica (vijadukt Bojnik i u blizini tunela Igman) i Zenica Jug-Kakanj (u mjestu Donji Tičići).

Sanacioni radovi izvode se i na magistralnim putevima: M-17 Žepče-Maglaj, M-18 Simin Han-Priboj i M-17 Jablanica-Mostar.

GRANIČNI PRELAZI

Na graničnim prelazima jutros nema dužih zadržavanja pri prelasku granice. Zbog produženog vikenda i nastupajućih prvomajskih praznika očekujemo pojačan intenzitet saobraćaja, kako na putevima, na dionicama prema aktuelnim izletištima, tako i na graničnim prelazima.

Sve one koji putuju u inostranstvo podsjećamo da provjere važnost dokumenata neophodnih za prelazak granice (kao što su zeleni karton, saobraćajna i vozačka dozvola, te pasoš). Zbog radova koji još uvijek traju na području Hrvatske, povremeno se na graničnim prelazima Brod-Slavonski Brod i Orašje-Županja formiraju duže kolone vozila.

Zbog radova u Crnoj Gori, na GP Klobuk, (Ilino Brdo-Vilusi), saobraćaj se obustavlja od (09-11 i 13-15h).

 

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Toplije vrijeme danas uz više sunčanih intervala

romanija stijene suncano sars1Jutros u Republici Srpskoj preovladava vedro vrijeme na jugu i sjeveru, na istoku oblačnije, oko rijeka i po kotlinama na sjeveru i sjeveroistoku ponegdje magla. U višim predjelima, na planinama, slab mraz, saopšteno je našem portalu iz Hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske.

Tokom dana u Srpskoj preovladavaće znatno toplije vrijeme u odnosu na prethodni dan, uz umjerenu oblačnost. Vjetar slab do umjeren, pretežno sjeveroistočni. Najviša dnevna temperatura vazduha od 15°C do 20°C, na jugu do 22°C, u višim predjelima od 10°C.

U protekla 24 sata na području Sarajevsko-romanijske regije nije bilo znatnih snježnih padavina, osim na području Han Pijeska gdje trenutna visina snježnog pokrivača iznosi 8 cm. 

Temperatura vazduha u 9 časova na području grada Istočno Sarajevo iznosi 5°C, dok na Sokocu je trenutno 2°C. Na Palama temperatura iznosi 3°C. U Trnovu i na Jahorini temperatura vazduha iznosi do 4°C.

 

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Istočno Sarajevo - grad u kome se niko nije rodio

istocno novo sarajevo vazduh novaGrad Istočno Sarajevo nastao je nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma. Od tada pa do danas, u gradskom porodilištu rođeno je preko 8.000 beba.

I pored toga, još uvijek se nije rodilo dijete čije je mjesto rođenja Istočno Sarajevo. Dvadeset pet godina nakon osnivanja, Istočno Sarajevo je grad u kojem još uvijek niko nije rođen.

Barem formalno. Djeca rođena u Bolnici "Kasindo", koja pripada opštini Istočna Ilidža, u izvodu iz matične knjige rođenih, u odjeljku mjesto rođenja, piše Kasindo.

"Po Zakonu o teritorijalnoj organizaciji i uredbi o nazivima naseljenih mjesta, opština Istočna Ilidža sastoji se od pet naseljenih mjesta. Ne postoji način da se tek tako upiše neko naseljeno mjesto i novi naziv. Mjesto u kojem se nalazi bolnica zove se Kasindo, i ne postoji drugi naziv za to područje, da bi se ono moglo zvati Istočna Ilidža ili Istočno Sarajevo", pojašnjava Mileta Vuković, načelnik Odjeljenja za opštu upravu Opštine Istočna Ilidža.

Istočno Sarajevo ima status Grada, ali ne i naseljenog mjesta. Upravo to stvara problem prilikom upisivanja mjesta rođenja djece. Inicijativu da se to i promjeni pokrenuli su građani, sa željom da se njihova djeca i na papiru, rađaju u svom gradu.

"U samom početku nismo naišli na razumijevanje lokalnih vlasti, pa smo počeli prikupljati potpise. Preko stotinu potpisa ljudi koji žive na tom području je prikupljeno, sa zahtjevom da se izmijeni naziv naseljenog mjesta i da se zove Istočno Sarajevo. Inicijativa u prvom krugu nije prošla, ali veoma smo zadovoljni da čujemo da je Opština zapravo krenula raditi po tom pitanju. Nadamo se da će što prije, bilo bi dobro u toku ove godine, biti promijenjen naziv naseljenog mjesta i da će djeca imati priliku da budu rođena u Istočnom Sarajevu", kaže Ranko Markuš, inicijativa "Rođen/a sam u Istočnom Sarajevu".

Na prijedlog građana, reagovala je lokalna samouprava. Za pokretanje izmjena naziva naseljenih mjesta nadležna je lokalna skupština, koja dogovorene prijedloge na usvajanje šalje Vladi Republike Srpske. Iz Opštine kažu, procedura je duga i komplikovana.

"Taj predmet se trenutno nalazi u upravi za imovinsko-pravne poslove i katastar. Mi očekujemo da bismo u ovoj godini mogli riješiti taj problem. Nazivi Istočna Ilidža i Istočno Sarajevo kao toponimi ne postoje i nisu evidentirani. Praktično, mi činimo prve korake da se to uradi", tvrdi Vuković.

Jedan od prijedloga koji će se naći u skupštinskoj proceduri jeste i da naziv ovog dijela Kasindola, u kojem se nalazi i samo porodilište, bude promijenjen u Istočno Sarajevo. Na taj način, bio bi riješen dugogodišnji apsurd, a djeca bi se konačno i formalno mogla rađati u Istočnom Sarajevu.

 

Foto: Vivo Studio

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn