Menu
A+ A A-

Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; plgK2AdsElite has a deprecated constructor in /home/sarajevo/public_html/plugins/k2/adselite/adselite.php on line 13
Redakcija

Redakcija

Poginuo vozač traktora

prevrnut traktorVozač traktora inicijala Č.M. (79) preminuo je od zadobijenih povreda u saobraćajnoj nesreći koja se danas dogodila u mjestu Kulina livada, opština Pale. 

Iz Policijske uprave Istočno Sarajevo rečeno je da je policijskoj stanici Pale jutros u 10:45 prijavljeno da se dogodila nesreća, nakon čega su pripadnici policije i hitna pomoć izašli na lice mjesta. 

Povrijeđeni je kolima hitne pomoći prevezen u Bolnicu Istočno Sarajevo, gdje je kasnije podlegao usljed teških povreda. Nezvanično saznajemo da je poginuo Čedo Matović (79) iz Pala.

 

 

 

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Eksplozija u ''McDonalds'' restoranu u Grenoblu

  • Objavljeno u Svijet

mc donalds grenoblSnažna eksplozija potresla je danas restoran ''McDonalds'' u Grenoblu, u Francuskoj, prenosi ''Daily expres''. Policija je blokirala cijelo područje, a prema njihovim navodima, nešto ranije je primjećen sumnjiv paket u toaletu restorana, a osoblje je reklo da je došlo do požara.

Portal ''Daily expres-a'' piše da je policija nakon eksplozije blokirala sve okolne ulice, te da je trenutno uviđaj na rasvjetljvanju ovog slučaja. Vjeruje se da se radi o namjernom činu, iako još uvijek nije utvrđeno da li je slučaj paljevine ili eksplozivne naprave.

Eksperti za deaktiviranje bombi u francuskoj policiji stigli su iz Liona, a prema pisanju lista, u eksploziji nema povrijeđenih. U trenutku eksplozije, u restoranu se nalazilo 30 ljudi. 

 

 

 

 

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Velika akcija SIPA-e na području Bijeljine

sipa grb 2016Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) su dana 25.04.2017. godine realizovali akciju kodnog naziva ''Green'', usmjerenu protiv neovlaštenog prometa opojnim drogama, saopšteno je za Sarajevo-RS  iz SIPA-e.

Postupajući po naredbi Tužilaštva BiH i naredbi Suda BiH, SIPA je na području Bijeljine izvršila pretres dva stambeno-poslovna objekta, kao i dva vozila u vlasništvu lica za koja postoje osnovi sumnje da su izvršili krivično djelo organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelom neovlašteni promet opojnim drogama.

Dva lica su lišena slobode, a prilikom pretresa su pronađeni i privremeno oduzeti sljedeći predmeti: oko 20 kilograma zeljaste materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu ''skank'', upakovane u plastične transparentne vreća različite težine (50 komada), pet manjih boca sa crnom tečnošću koja svojim izgledom asocira na ''kanabis ulje'', više komada municije različitog kalibra, jedno manje pakovanje praškaste materije smeđkasto-žute boje koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu ''heroin'', jedna pvc vrećica sa preko 50 sjemenki koji izgledom asocira na ''kanabis sativu'' i dva mobilna telefona sa dvije SIM kartice.

Pronađeni predmeti i tragovi će se koristiti kao dokaz u krivičnom postupku, navodi se u saopštenju iz SIPA-e. Nakon kriminalističke obrade, lica lišena slobode će biti predata postupajućem tužiocu Tužilaštva BiH na dalje postupanje.

 

 

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Dodik: Favorizovati odgovornost javnih fakulteta

dodik jahorina ekon.forumPredsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji prisustvuje ''Jahorina ekonomskom forumu 2017'', rekao je da se zalaže za favorizaciju odgovornosti javnih fakulteta, a da se svi oni privatni fakulteti, koji ne mogu izdržati sertifikaciju, odmah ugase.

On je istakao da će se zalagati za rigoroznije mjere, te ako ne budu radili tako, napraviće dekadentnu generaciju. 

Predsjednik Republike Srpske dodao je da je Bolonja devastirala tradicionalna obrazovanja.

''Javno govorim o tome, jer se dođe u poziciju da se moraju donositi zakoni i rigorozna rješenja, i da se stvara polako atmosfera za to'', rekao je Dodik za RTRS.

 

 

 

 

 

Foto: screenshot

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Dvije godine od terorističkog napada u Zvorniku

pomen policajcu zvornikDvije godine je prošlo od terorističkog napada na Policijsku stanicu u Zvorniku, u kome je terorista Nerdin Ibrić iz zvorničkog naselja Kučić Kula ubio policajca Dragana Đurića i ranio policajce Stevu Milovanovića i Željka Gajića.

Danas su na mjestu stradanja, ispred zgrade Policijske uprave Zvornik položeni vijenci i odata počast ubijenom Draganu Đuriću. Osim porodice, predstavnika Policijske uprave, vijence su položili i direktor Policije Republike Srpske Darko Ćulum, ali i predstavnici gradskih organizacija proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata.

Dragan Đurić bio je izuzetan čovjek i veliki profesionalac, a gnusno ubistvo prije dvije godine, velika je opomena svima da u BiH postoji rizik od terorizma, poručeno je u Zvorniku.

Brat ubijenog policajca Anđelko Đurić rekao je da nadanašnji dan svi treba da se sjetimo šta je se desilo prije dvije godine, dan prvenstveno obilježen tugom, odnosno sjećanjem.

"Bol je nanešen porodici, kao i ovom društvu. Kao što je direktor policije rekao, ostaje nam da se borimo, pa koliko ćemo se izboriti, vidjećemo", rekao je Đurić.

Direktor Policije Darko Ćulum izjavio je da je MUP Srpske je prepoznao rizik i opasnost od terorizma i zato je stvorena organizaciona struktura i bolji kapaciteti za što ozbiljniju borbu sa terorizmom.

"Mislim da nakon Zvornika, nakon Rajlovca da je svima jasno da u BiH postoji rizik od terorizma", rekao je Ćulum.

U terorističkom napadu na zvorničku Policijsku stanicu, koji je 27. aprila 2015. godine izvršio tada dvadesetčetvorogodišnji Nerdin Ibrić, iz sela Sapna kod Zvornika, ubijen je policajac Đurić, a ranjene njegove kolege Stevo Milovanović i Željko Gajić.

 

Foto: rtrs.tv

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Mirjanić najavio 2,5 miliona KM ulaganja u Centar za poljoprivredu Sokolac

centar za unapredjenje sokolacMinistar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Stevo Mirjanić rekao je da bi prva faza oživljavanja Centra za unapređenje poljoprivrede na Sokocu trebalo da bude završena do kraja ove godine, uz pomoć od 1,2 miliona dolara Svjetske organizacije za hranu i poljoprivredu, kao i dodatnih 100.000 KM Vlade Republike Srpske.

Ministar Mirjanić je novinarima tokom jučerašnjeg sastanka u Istočnom Sarajevu rekao da je za oživljavanje ovog Centra potrebno kompletirati i osavremeniti opremu za rad, te nabaviti određenu mehanizaciju. On je naglasio da će Vlada Republike Srpske na Majdanima kod Sokoca prenijeti na korištenje od 150 do 200 hektara obradivog zemljišta, na kojem bi mogla da bude organizovana proizvodnja.

Mirjanić je rekao da je početkom osamdesetih godina prošlog vijeka Centar za unapređenje poljoprivredne proizvodnje izgrađen kao naučnoistraživački, stručni i razvojni kapacitet, sa zadatkom da ponudi mnogo rješenja poljoprivrednicima BiH.

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica rekao je novinarima da će za 60 dana biti pripremljena potrebna dokumentacija, nakon čega će doći do konkretizacije projekta.

On je istakao da su prije mjesec dana Centar posjetili profesori sa Poljoprivrednog instituta Republike Srpske i FAO, te procijenili prvu investiciju na 2,5 miliona maraka.

"Posredstvom Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH dobili smo obavještenje da je FAO obezbijedio 55.000 dolara za izradu projektno-tehničke dokumentacije za revitalizaciju Centra za poljoprivredu", istakao je Bjelica.

On kaže da je ovog proljeća na imanju Centra izvršeno oranje i pripremljeno zemljište za sjetvu na 250 do 300 dunuma.

U Centru za poljoprivrednu proizvodnju na Sokocu trenutno je angažovano pet radnika koji će obavljati osnovne poslove do potpunog oživljavanja rada Centra.

 

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Javni konkurs za dodjelu stipendija u opštini Pale

ekonomski fakultet pale ljetoNa osnovu člana 4. Pravilnika o dodjeli studentskih stipendija („Službene novine grada Istočno Sarajevo“, broj: 10/17), člana 60. Statuta opštine Pale (“Službene novine grada Istočno Sarajevo”, broj 16/14) i člana 3. Odluke o stipendiranju učenika srednjih škola i studenata (“Službene novine grada Istočno Sarajevo”, broj 04/09) načelnik opštine Pale raspisuje JAVNI KONKURS za dodjelu studentskih stipendija za akademsku 2016/2017. godinu.

I

Raspisuje se javni konkurs za dodjelu studentskih stipendija iz Budžeta opštine Pale za akademsku 2016/2017. godinu redovnim studentima prvog ciklusa studija koji studiraju na javnim (državnim) visokoškolskim ustanovama u zemlji i inostranstvu (Republici Srbiji), a imaju stalno prebivalište na području opštine Pale.

II

Stipendije će se dodijeliti za ukupno 60 redovnih studenata prvog ciklusa studija i to prema sljedećim kategorijama:

a) uspješni studenti: 20 stipendija
b) uspješni studenti čiji studijski programi se izvode u Republici Srbiji: 5 stipendija
v) ostali studenti : 30 stipendija
– studenti iz socijalno ugroženih porodica, što dokazuju isključivo rješenjem nadležnog centra za socijalni rad o novčanoj pomoći,
– studenti- civilne žrtve otadžbinskog rata, djeca poginulih boraca i RVI od I do IV kategorije,
– studenti bez jednog ili oba roditelja,
– studenti iz porodica sa troje i više djece.
g) studenti sa invaliditetom koji ostvaruju pravo na dodatak za pomoć i njegu drugog lica: 5 stipendija.

III

Pravo prijave na konkurs imaju studenti koji studiraju na javnim (državnim) visokoškolskim ustanovama u zemlji i inostranstvu (Republici Srbiji).

IV

Studenti koji apliciraju za stipendiju iz tačke II ovog konkursa moraju ispunjavati sljedeće opšte uslove:
– da su državljani Republike Srpske i Bosne i Hercegovine,
– da imaju prebivalište na području opštine Pale najmanje šest mjeseci prije konkurisanja za stipendiju,
– da su studenti visokoškolskih ustanova na teritoriji Republike Srpske, odnosno studenti studijskih programa u Federaciji BiH,
– da su studenti druge ili viših godina studija na prvom ciklusu studija,
– da nisu obnavljali nijednu godinu studija,
– da studenti završne godine studija nisu stariji od 26 godina života, osim studenata studija koji traju pet ili šest godina koji ne mogu biti stariji od 28 godina života na prvom ciklusu studija,
– da ne primaju stipendiju iz drugih javnih izvora stipendiranja.

V

Pored opštih uslova navedenih u tačci IV ovog konkursa studenti koji apliciraju za stipendiju moraju ispunjavati i sljedeće posebne uslove:

a) uspješni studenti prvog ciklusa studija:
– da imaju položene ispite iz prethodnih godina studija sa prosječnom ocjenom 8,50 i više.
b) uspješni studenti prvog ciklusa studija čiji studijski programi se izvode na visokoškolskim ustanovama u Republici Srbiji:
– da imaju položene ispite iz prethodnih godina studija sa prosječnom ocjenom 9,00 i više,
– da su studenti na studijskim programima koji se izvode u Republici Srbiji.
v) ostali studenti studija prvog ciklusa:
– da imaju položene ispite iz prethodnih godina studija sa prosječnom ocjenom 7,50 i više.
g) studenti sa invaliditetom:
– da su prvi put upisali godinu studija za koju konkurišu za dodjelu stipendije.

VI

Kriterijumi za utvrđivanje rang-liste studenata za dodjelu stipendije su:

1) uspjeh u prethodnim studijskim godinama,
2) upisana godina studija,
3) socijalni status, osim za kategorije uspješnih studenata, studenata studija u inostranstvu i studenata sa invaliditetom.

VII

Uz uredno popunjen prijavni obrazac svi studenti su dužni dostaviti dokaze o ispunjavanju opštih i posebnih uslova i to:

1. uvjerenje o državljanstvu,
2. uvjerenje o prebivalištu – CIPS prijava (ne starije od 6 mjeseci),
3. prva stranica indeksa,
4. potvrdu o statusu redovnog studenta,
5. uvjerenje o položenim ispitima iz prethodnih godina studija sa prosječnom ocjenom u toku studiranja,
6. potvrdu da student nije obnavljao nijednu godinu u toku studija,
7. izjavu da student ne prima stipendiju iz drugih javnih izvora stipendiranja, ovjerenu od strane nadležnog opštinskog organa (obrazac u prilogu),
8. foto-kopiju tekućeg računa sa računom banke kod koje je račun otvoren na ime studenta,
9. kućnu listu o zajedničkom domaćinstvu, ovjerenu od strane nadležnog opštinskog organa (za studente iz kategorije: ostali studenti),
10. potvrdu o redovnom školovanju za članove domaćinstva na redovnom školovanju, a za predškolsku djecu izvod iz matične knjige rođenih (za studente iz kategorije: ostali studenti),
11. poslednju platnu listu zaposlenih članova domaćinstva/poslednji ček od penzije (za studente iz kategorije: ostali studenti),
12. potvrdu da se nezaposleni članovi domaćinstva nalaze na evidenciji nezaposlenih lica nadležnog Zavoda za zapošljavanje (za studente iz kategorije: ostali studenti),
13. uvjerenje nadležne Poreske uprave za roditelje da se ne vode kao poreski obveznici po osnovu primanja, za roditelje koji su nezaposleni a ne nalaze se na evidenciji nezaposlenih lica nadležnog Zavoda za zapošljavanje (za studente iz kategorije: ostali studenti),
14. rješenje Centra za socijalni rad o novčanoj pomoći za 2016/2017. godinu (za studente iz socijalno ugroženih porodica),
15. rješenje nadležnog organa Republike Srpske o priznatom statusu civilne žrtve otadžbinskog rata (za studente civilne žrtve otadžbinskog rata),
16. rješenje nadležnog organa Republike Srpske o priznatom pravu po osnovu člana domaćinstva porodice poginulog borca, sa visinom primanja po tom osnovu (za studente-djecu poginulih boraca VRS),
17. rješenje nadležnog organa Republike Srpske o priznatom statusu djeteta ratnog vojnog invalida od I do IV kategorije, sa visinom primanja po tom osnovu (za studente-djecu RVI od I do IV kategorije),
18. izvod iz matične knjige umrlih (za studente bez jednog ili oba roditelja),
19. rješenje nadležne ustanove o invalidnosti (za studente sa invaliditetom).

Prijavni obrazac (posebno za svaku kategoriju) i obrazac izjave da student ne prima stipendiju iz drugih javnih izvora stipendiranja može se preuzeti sa internet stranice Opštine i u Odjeljenju za privredu i društvene djelatnosti opštine Pale, zgrada Opštinske uprave, prvi sprat, kancelarija br. 23.

Dokumenta kojima se dokazuje ispunjavanje opštih i posebnih uslova dostavljaju se u originalu ili ovjerenoj kopiji (ovjerene kopije ne smiju biti starije od dana objavljivanja ovog konkursa).

VIII

Studenti koji ne dostave dokaze kojima se utvrđuje socijalni status neće se bodovati po tom osnovu.

IX

Prispjele prijave će biti bodovane prema kriterijumima iz tačke VI ovog konkursa, a u skladu sa Pravilnikom o dodjeli studentskih stipendija iz budžeta Opštine Pale, na osnovu čega će Komisija za dodjelu studentskih stipendija donijeti prijedlog rang-liste i isti dostaviti načelniku na razmatranje i dalje odlučivanje.

X

Javni konkurs će biti objavljen u dnevnom listu “Glas Srpske”, na oglasnoj tabli Opštine Pale i na zvaničnoj internet stranici Opštine: https://www.pale.rs.ba.

XI

Rok za podnošenje prijava na konkurs je 15 dana od dana objavljivanja u dnevnom listu iz prethodne tačke. Neblagovremene prijave neće se uzimati u razmatranje.

XII

Prijave sa potrebnom dokumentacijom mogu se dostaviti lično u pisarnicu Opštinske uprave opštine Pale ili putem pošte, naslovljene na adresu: Opština Pale, Ul. Romanijska br. 15, 71420 Pale, sa naznakom: Komisiji za dodjelu studentskih stipendija (obavezno navesti za koju kategoriju se student prijavljuje).

XIII

Preliminarna rang-lista studenata kojima će biti dodijeljena stipendija biće objavljena na oglasnoj tabli i na zvaničnoj internet stranici Opštine Pale.

XIV

Za sva dodatna pitanja zainteresovani studenti mogu se obratiti u kancelariju broj 23, u zgradi Opštine ili putem telefona: 057/226-592, lokal 121.

NAČELNIK

Boško Jugović

PDF

Prilog 1 – Prijava – obrazac za uspješne studente
Prilog 2 – Prijava – obrazac za studente koji studiraju u Srbiji
Prilog 3 – Prijava – obrazac za ostale studente
Prilog 4 – Prijava – obrazac za studente sa invaliditetom
Prilog 5 – IZJAVA DA STUDENT NE PRIMA STIPENDIJU IZ DRUGIH JAVNIH IZVORA

MICROSOFT WORD

Prilog 1 – Prijava – obrazac za uspješne studente
Prilog 2 – Prijava – obrazac za studente koji studiraju u Srbiji
Prilog 3 – Prijava – obrazac za ostale studente
Prilog 4 – Prijava – obrazac za studente sa invaliditetom
Prilog 5 – IZJAVA DA STUDENT NE PRIMA STIPENDIJU IZ DRUGIH JAVNIH IZVORA

 

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Izraelci bombardovali Siriju

  • Objavljeno u Svijet

bombardovanje sirije 2017Izrael je raketirao mjesto u blizini Međunarodnog aerodroma u Damasku, izjavio je izvor iz sirijske vojske za lokalne medije.

"Rakete su ispaljene sa okupirane teritorije, što je dovelo do eksplozija na zemlji i načinjena je velika materijalna šteta", rekao je izvor iz Vojske Sirije, a prenosi "Sputnjik".

Obavještajni ministar Izraela Jizrael Kac nije želio da komentariše tvrdnje TV al-Manar da su eksplozije rezervoara za gorivo i skladišta u blizini međunarodnog aerodroma u Damasku najvjerovatnije izazvali vazdušni napadi Izraela iako je ocijenio da je tako nešto u skladu sa izraelskom politikom.

Kac nije želio da direktno prokomentariše eksploziju, ali je rekao da se "apsolutno slaže sa deklarisanom politikom", prenosi AP

 

 

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

''Financial Times'' o arapskim investicijama u BiH

  • Objavljeno u Biznis

trzni centri balkanUgledni časopis ''Financial Times'' u opširnom je članku proučio ulaganja kompanija s Bliskog istoka u projekte izgradnje mnogobrojnih nekretnina na Balkanu, te otkrio razloge zašto je Balkan interesantno tržište za ulaganje, ali i koji su izazovi s kojima se firme tamo susreću.

''Financial Times'' navodi kako neki misle da je interes ulagača iz Persijskog zaliva potaknut strateškim ili religijskim ciljevima, no potom citira Ivana Cakarevića iz kompanije ''Rooftop Capital'', koji vjeruje da pravi razlog ulaganja znatno prizemniji.

''Radi se o pogodnoj lokaciji na rakskršću puteva, gdje je cijena rada konkurentna, a naknadna pristupanja Evropskoj uniji čini cijelu regiju privlačnom za ulaganja'', tvrdi Cakarević, prenosi ''Jutarnji''.

''Financial Times'' piše da je Bosna i Hercegovina omiljena meta investitora iz Persijskog zalieva, pogotovo u nekretnine za odmor, stanovanje i trgovinu.

Saudijski ''Al Shiddi Trading'' uložio je u sarajevski ''City Centar''. Izgradnja na turističkom gradu Buroj Ozone pokraj Sarajeva počela je krajem prošle godine - radi se o investiciji vrijednoj 2,3 milijarde evra iza koje stoje ulagači iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Uprkos sredstvima koja pristižu u oslabljenu ekonomiju BiH, ove arapske investicije nisu naišle na univerzalnu dobrodošlicu, piše FT.

Neki se građani žale na sudar kultura s posjetiocima i puzajući nalet konzervativizma u zajednicama gdje se započinju projekti. Ali, državna Agencija za unapređenje stranih investicija (FIPA) tvrdi kako su ti problemi prenapuhani, a zalivske kompanije ne spadaju ni među najvećih deset investitora u BiH.

''Neke zalivske države su među najvećim investitorima u EU, i tamo su dobrodošle. Kapital ne poznaje religiju ni granice, poznaje samo profit. Stoga ne biste trebali misliti da zaljevske države ovdje ulažu zbog muslimanskog naroda, ulažu zato jer mogu zaraditi u Bosni i Hercegovini'', naveli su iz FIPA-e, prenosi FT.

Investicijska kompanija Dubaija (ICD) je u maju prošle godine kupila odmaralište Porto Montenegro za oko 200 miliona dolara, što je bilo prvo ulaganje u tu balkansku državu. U međuvremenu, egipatski poduzetnik Samih Sawiris uložio je 1,1 milion eura u elitno odmaralište ''Lustica Bay'', a još dva arapska ulaganja: Plavi Horizonti i Montrose Montenegro su u pripremi.

Plave Horizonte muče problemi s vlasništvom zemljišta, što FT prepoznaje kao čest problem za investitore u regiji.

Investicija u Beograd na vodi, projekat vrijedan tri milijarde dolara, najvidljivije je zalivsko ulaganje u regiju. Iza projekta stoji firma ''Eagle Hills'' iz Abu Dhabija, no okružen je brojnim kontroverzama, od činjenice da je odabrana bez javnog konkursa, do načina na koji je srpska vlada mijenjala zakone kako bi omogućila izgradnju.

No, dok je pažnja medija na kompanijama iz arapskih zemalja, direktor fabrike ''Coreside'' Srđan Vujčić procjenjuje kako je za čak 80 odsto investicija u nekretnine u regiji zaslužan zapravo Izrael.

''Izraelski investitori su se fokusirali na maloprodajne parkove i trgovačke centre'', rekao je James Gunn, direktor Poseidon grupe, koji ima 10-godišnje iskustvo u regiji.

Gunn je za FT naglasio kako raste i interes južnoafričkih ulagača, koji u svojoj zemlji imaju problema s valutnim rizicima i ekonomskom nestabilnošću. Kompanija ''Reit Hyprop'' iz Johannesburga kupila je 60 odsto beogradskog trgovačkog centra ''Delta City'' u februaru prošle godine.

Ista kompanija kupila je i crnogorski ''Delta City'' u Podgorici, a avgustu je kupila i trgovački centar u Skoplju. Južnoafrički ''New Europe Property Investments'' kupio je zagrebački ''Arena Centar'' krajem prošle godine.

 

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Nikolić dolazi u oproštajnu posjetu Republici Srpskoj

  • Objavljeno u Region

nikolic89808098Premijer Aleksandar Vučić i predsednik Tomislav Nikolić u ponedeljak su se dogovorili da bi poslednja zvanična poseta aktuelnog šefa države trebalo da bude Republici Srpskoj, piše "Blic" koji navodi da je Nikolić izrazio želju da u tu posetu ide sa Vučićem.

Među temama sastanka predsednika i premijera su bile i službe bezbednosti, a kako piše list, pozivajući se na dobro obaveštenog sagovornika, Vučić i Nikolić su dogovorili da 31. maja bude primopredaja dužnosti i polaganje zakletve, a između 15. i 20 juna inauguracija novog predsednika.

Vuičić i Nikolić su se dogovarali oko toga ko treba da zameni premijera na mestu šefa službi bezbednosti. Nekoliko imena je u opticaju, a uskoro bi trebalo da se donese i konačna odluka, navodi izvor "Blica" upoznat sa detaljima sastanka.

Kako navodi list, najviše reči bilo je oko toga gde treba da bude poslednja zvanicna poseta Nikolića, a kako navodi sagovrnik lista, predsednik je požleo da to bude Republika Srpska i izazio je zelju da i Vučić krene sa njim.

"Želja je da se na teritoriji Republike Srpske izgradi veliki spomen-park žrtvama iz Jasenovca i to će biti tema zajednickog sastanka Vučića i Nikolića sa Miloradom Dodikom i rukovodstvom Republike Srpske", navodi sagovornik "Blica".

U planu je da tri četvrtine troškova snosi Vlada Srbije, a jednu četvrtinu Vlada Republike Srpske, a kako kaže sagovornik, u taj spomen park biće uloženo milion evra.

Vučić i Nikolić sastali su se u ponedeljak u Vladi Srbije, sastanak je trajao dva sata, a njih dvojica su razmenili mišljenja i o svim važnim pitanjima sa posebnim osvrtom na stanje u regionu.

Posebno su se dotakli sveukupne bezbednosne situacije u regionu nastale poslednjih dana, navodi "Blic". Razgovarali su i o poslednjim pretećim izjavama premijera Albanije Edija Rame, kosovskog predsednika Hašima Tačija i predsednika Skupstine opstine Bujanovac Jonuz Muslijua, a tiču se "velike Albanije", navodi izvor.

Na kraju razgovora Vučić i Nikolić su dogovorili da i u budućnosti blisko sarađuju.

 

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn