Menu
A+ A A-
Redakcija

Redakcija

U Srpskoj 175.000 stanova prazno

stambene zgrade ilustracijaU više od 175.000 stanova u Srpskoj niko ne živi – može se zaključiti iz podataka o Popisu stanovništva iz 2013. U Srpskoj ima čak 44,3 odsto više stanova nego domaćinstava jer su statističari popisali 408.825 domaćinstava i 584.261 stanova.

Znači da imamo značajan broj stanova koji su prazni, u njima niko ne živi, kao i one koji imaju po nekoliko nekretnina. Ovo potvrđuje i nedavno pisanje ''EuroBlica'' o tome da u poslednje vrijeme novoizgrađene stanove kupuju uglavnom gastarbajteri koji se odluče da zarađeni novac ulože u nekretnine u rodnom mjestu.

U Republici Srpskoj je, po popisu iz 2013. godine koji je objavio Zavod za statistiku Republike Srpske, evidentirao oko 40,6 miliona kvadratnih metara korisne stambene površine.

U njima boravi nešto više od 1,1 milion ljudi. To znači da u prosjeku svako od nas u Srpskoj ima korisnih 34,7 kvadratnih metara korisne stambene površine.

Praksa je drugačija, jer mnogi nemaju krov nad glavom i po troje, četvoro žive u četrdesetak kvadrata. Opet se dolazi do zaključka da ima stanova u kojima niko ne živi.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH i ekonomista Mladen Ivanić je ranije komentarisao veliku razliku stanova i domaćinstava u Srpskoj i predložio uvođenje određene vrste poreza na bogatstvo.

''Dakle, imamo ljude koje imaju po nekoliko nekretnina. Moje mišljenje je da treba izmijeniti poresku politiku na imovinu i uvesti progresivne stope poreza'', ističe Ivanić.

Po njegovom mišljenju, oni koji imaju više stanova, trebalo bi da plaćaju porez na imovinu po većim stopama.

''Pri tom, olakšice treba da postoje za one koji imaju jednu nekretninu za stanovanje'', istakao je Ivanić i dodao da neke zemlje u Evropskoj uniji imaju progesivne stope poreza na imovinu i bogatstvo.

Po najnovijim istraživanjima na primjeru razvijenih zemalja, imovinski porezi, a posebno na nekretnine imaju najpovoljniji uticaj na ekonomski rast od svih ostalih poreza. Istovremeno, njegov kolega Novak Kondić, profesor Ekonomskog fakulteta u Banjaluci, ocjenjuje za ''EuroBlic'' da ne treba uvoditi progresivne stope poreza na nekretnine.

''Aktuelni Zakon o porezu na nepokretnosti je dobar, samo što nisu svi prijavili imovinu i ne plaćaju porez'', podsjeća Kondić. On smatra da je potrebno drugačije urediti sistem kontrole imovine, pa i angažovati više ljude na proveri.

''To bi trebalo da bude u interesu svake lokalne zajednice, jer je riječ o njihovom prihodu. Kada bi sistem bio uređen i u budžetu bi bilo više novca'', ocjenjuje Kondić

Novi Zakon o porezu na nepokretnosti u Republici Srpskoj primjenjuje se od 2012. godine, ali su poreznici počeli sa prinudnom naplatom – oduzimanjem imovine kod onih koji nisu platili porez.

Vlasnicima imovine, posebno onima koji borave u inostranstvu i nemaju pokretnu imovinu, a koji nisu platiti porez, zaprijećeno je stavljanjem hipoteke. Od 1. januara 2012. godine slilo se ukupno 108,4 miliona KM po osnovu poreza na nepokretnosti.

Neoporeziva imovina

Bez obzira koliko jedna osoba ima nekretnina, građani za stanove površine do 50 kvadratnih metara oslobađeni su plaćanja poreza na nepokretnosti, kao i za svakog člana domaćinstva za još deset kvadratnih metara. Za nekretnine, površine više od 50 kvadratnih metara, plaća se porez prema odlukama opština na procjenjenu tržišnu vrednost imovine.

Tvrde da je cilj oporezivanje onih koji imaju dva, tri ili više stanova, jer poresku olakšicu mogu ostvariti samo na jedan objekat - tamo gdje žive, bez obzira na broj članova domaćinstva.

 

 

 

Izvor: Euro Blic

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Krsmanović: Ivanić kandidat za predsjednika Srpske

mladen ivanic 2017Zdravko Krsmanović, potpredsjednik NDP-a, rekao je da će kandidat koalicije koja će zajedno nastupiti na predstojećim opštim izborima 2018. godine biti sadašnji srpski član Predsjedništva BiH dr Mladen Ivanić. 

Krsmanović je istakao da je Ivanićev politički kapacitet toliko ojačao, te da takav tip političara neće napraviti grešku u naredne dvije godine. Kako navodi, Mladena Ivanić u ovom momentu nema premca u Republici Srpskoj.

Naime, danas je u Banjoj Luci održan sastanak dr Mladena Ivanića, Branislava Borenovića i Dragana Čavića, gdje je razgovarano o čvršćoj saradnji, ali iza zatvorenih vrata. Dok su Mladen Ivanić i predsjednik NDP-a Dragan Čavić nedostupni za odgovore na tvrdnje Zdravka Krsmanovića, predsjednik PDP-a Branislav Borenović kaže da je ''ispalo da se Krsmanović izletio prije reda''.

''Mislim da je to neka vrsta pohvale radu gospodina Ivanića, te da on kao srpski član Predsjedništva BiH dobro radi svoj posao. Takve stavove gospodina Krsmanovića doživljavamo kao nešto vrlo afirmativno, pozitivno za naše unutrašnje odnose'', rekao je Borenović medijima.

Krsmanović je otkrio još jedan zanimljiv detalj. Plan je da dođe do političkog pregrupisavanja na političkoj sceni pa da kao treći blok centra zajedno nastupe PDP, NDP i sada vladajući DNS.

"I to će biti ta buduća politička snaga koja u ovom momentu može biti alternativa SDS- u i SNSD-u. Jednostavno ovakva polarizacija SNSD-SDS zahtjeva da se formira politički centar. Mislim da će to biti PDP-NDP-DNS", kazao je Krsmanović.

Mladenu Ivaniću u namjeri da postane predsjednik Srpske najviše ide u korist činjenica da se Milorad Dodik po Ustavu više ne može kandidovati za novi predsjednički mandat.

Zato su već sada sve glasnije spekulacije da će Ivanić i Dodik samo, šahovskim rječnikom, napraviti ''rokadu'' što znači da bi se aktuelni predsjednik kandidovao za srpskog člana Predsjedništva BiH. U svakom slučaju, vrlo je vjerovatno da se na ključne kandidature za opšte izbore naredne godine, neće morati još dugo čekati.

 

 

Izvor: glassrpske.com

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Stipendije za 13 studenata iz Trnova

opstina trnovo rsTrinaest studenata sa područja opštine Trnovo danas je potpisalo ugovore o stipendiranju, u iznosu od po 100 KM. Načelnik opštine Goran Vujičić čestitao je studentima na ostvarenim rezultatima, te napomenuo da će im ovaj vid novčan pomoći koristiti u daljem školovanju.

Vujičić je pozvao studente da se uključe u Omladinski savjet i rade na pisanju projekata, te na taj način daju doprinos opštini za šta imaju njegovu punu podršku.

Načelnik opštine je apelovao na buduće studente, da upisuju one fakultete sa kojima mogu brže doći do zaposlenja, odnosno fakultete za dificitarnim zanimanjima.

 

 

 

 

 

 

 

Izvor: sarajevo-rs.com

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Policajac učestvovao u pucnjavi ispred ugostiteljskog objekta

policija2U pucnjavi koja se sinoć desila ispred ugostiteljskog objekta u Ulici serdar Janka Vukotića u naselju Koran, prema zvaničnom saopštenju Centra javne bezbjednosti, policijski službenik M.L. učestvovao je pomenutoju pucnjavi.

Prema navodima iz CJB, četiri lica su uhapšena zbog postojanja osnova sumnje da su u pomenutom ugostiteljskom objektu počinili krivično djelo ''Izazivanje opšte opasnosti'' i krivično djelo „Ugrožavanje sigurnosti“. 

Dva od četiri lica lišena slobode (M.L. i N.A.) smješteni su u Klinički centar Kasindo gdje im je ukazana ljekarska pomoć zbog povreda zadobijenih prilikom izvršenja pomenutih krivičnih djela.

Jedan od lica lišenih slobode je M.L., policijski službenik Policijske stanice Pale. D.A. i N.Đ. koji su takođe lišeni slobode, nalaze se u službenim prostorijama policijske stanice radi kriminalističke obrade. 

Policijski službenici nastavljaju rad na prikupljanju svih činjenica i materijalnih dokaza, nakon čega će protiv osumnjičenih nadležnom tužilaštvu biti dostavljen izvještaj o počinjenom krivičnom djelu.

 

 

 

 

 

Izvor: sarajevo-rs.com

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

IRB blokirao račun Olimpijskom centru ''Jahorina''

olimpijski centar jahorina logoInvesticiono-razvojna banka (IRB) Republike Srpske pokrenula je izvršni postupak protiv Olimpijskog centra ''Jahorina'' zbog toga što OC ne izmiruje obaveze po osnovu emitovanih obveznica koje je IRB kupila.

Dospjele obaveze Olimpijskog centra prema IRB-u iznose 1,9 miliona KM. IRB je još 2011. godine kupila kompletnu emisiju obveznica OC ''Jahorna'' u iznosu od 15 miliona KM, a s obzirom na to da Olimpijski centar nije izmirivao obaveze, IRB je podnijela tužbu i dobila pravosnažnu presudu.

IRB je u nekoliko navrata, na prijedlog Vlade RS, odgađala blokadu OC ''Jahorina'', a nakon što je istekao i posljednji rok koji im je dala, a obaveze nisu plaćene, banka je 21. marta blokirala račun ovog preduzeća.

Vršilac dužnosti direktora OC ''Jahorina'' Goran Brčkalović potvrdio je za CAPITAL da je IRB blokirala njihov račun, ali tvrdi da će to brzo biti riješeno i da su već pokrenuli razgovore sa Vladom i IRB-om koji je većinski vlasnik Olimpijskog centra.

''Dogovaramo se sa IRB-om i Vladom RS oko deblokade. Imamo obaveze po osnovu emitovanih konvertibilnih obveznica prema Fondu za razvoj istočnog dijela RS koje u ovom trenutku nismo u stanju da vraćamo, a upravo o tome sada razgovaramo sa predstavnicima Vlade Republike Srpske i IRB-a. Mislim da ta blokada neće potrajati duže od nekoliko dana i da ćemo postići sporazum'', uvjeren je Brčkalović.

On je istakao da bi u narednim danima trebalo da bude održana i posebna sjednica Vlade RS u vezi sa satnjem u Olimpijskom centru.

''U ovom trenutku imamo pun hotel, tako da nas blokada nije mnogo poremetila, a OC nema dugovanja u ovoj godini'', tvrdi Brčkalović i dodaje da će, ipak, Vlada i IRB kao vlasnici odlučiti kako će ovo preduzeće u budućnosti funkcionisati.

On je istakao da su obveznice koje je IRB od njih kupila trebale da budu konvertovane u akcije, ali da se to još nije dogodilo jer u IRB-u smatraju da bi pretrpjeli određene gubitke. U IRB-u su danas rekli da nemaju komentar na pitanja u vezi sa blokadom OC ''Jahorina''.

Investiciono-razvojna banka je još 2015. godine pokrenula izvršni postupak protiv OC ''Jahorina'', ali je na prijedlog Vlade Republike Srpske tražila od suda obustavljanje postupka na period od godinu dana, odnosno do 21. avgusta 2016. godine.

Nakon što je istekao i ovaj rok IRB je ponovo Olimpijski centar ostavila šest mjeseci da izimiri obaveze, a po isteku tog roka pokrenula je postupak izvršenja.

Olimpijski centar ''Jahorina'' u teškoj je finansijskoj situaciji što je vidljivio i iz finansijskog izvještaja ovog centra u kojem je navedeno da je njihov gubitak u prošloj godini iznosio 4,3 miliona maraka, dok je akumulirani gubitak premašio 21 milion KM.

Pred sam kraj prošle godine OC je ostao i bez direktora Velibora Lazarevića koji je podnio ostavku na tu funkciju. Lazarević je tada naveo da ostavku podnosi jer je nezadovoljan odnosom vlasti prema Olimpijskom centru ''Jahorina'' i nemogućnošću da nešto bitnije promjeni.

 

 

 

Izvor: capital.ba

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Radovi na obnovi kupole hrama Sv. Vasilija Ostroškog

crkva svetog vasilija lukavica 2017U toku četvrte sedmice ovogodišnjeg časnog posta nastavljeni su neophodni radovi na obnovi kupole hrama Svetog Vasilija Ostroškog. Nakon uspješno obavljene sanacije krova i ostalih laimarskih segmenata, pristupljeno je obnovi same fasade koja je u mnogome bila ugrožena vlagom.

Izvođač radova je ''COLOR Paleta'' Sarajevo kao i njihov saradnik firma ''LIMONT''. Iz Crkvene opštine Kotoračke istakli su da sa ovim izvođačem ova crkvena opština ima izuzetno pozitivna iskustva prilikom prošlogodišnje obnove tornja hrama.

Takođe, u toku prethodne nedjelje pored uobičajnih bogosluženja: Jutrenja, Večernje, Liturgije Pređeosvećenih Darova, Akatista Presvetoj Bogorodici i Svete Liturgije Svetog Jovana Zlatoustog koju služimo svake subote u toku posta, u petak sa početkom u 12 časova je odslužen i parastos svim našim sunarodnicima koji su nevino postradali u NATO agresiji na bivšu SR Jugoslaviju 1999. godine.

Svakako, i ova velikoposna sedmica vrhunila je Svetom Gozbom nedjeljne Liturgije, 26. marta 2017.godine, kojom je načalstvovao otac Dražen Delić uz sasluženje jereja Danila Dangubića, jereja Vidaka Vujadinovića, đakona Duška Kojića i brojnih vjernih člananova iz ove zajednice.

Prisutnima se pastirskom besjedom obratio otac Dražen Delić ističući momenat našeg identiteta u svetoj Liturgiji i zahvalnost što vjerni u potonje vrijeme sve više imaju interesovanja za istine vjere kao i svesrdnu spremnost parohijskih sveštenika da uče i da se uče Istini Hristovoj.

 

 

 

Izvor i foto: svetivaslije-is.org

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Više povrijeđenih u pucnjavi na Palama

 

cjbis paleSinoć je na Palama u Ulici Serdar Janka Vukotića, u naselju Koran, došlo do pucnjave između nekoliko lica, a prema našim saznanjima dva lica su povrijeđena i prevezena u Bolnicu Istočno Sarajevo.

Prema nezvaničnim informacijama, u pucnjavi je učestvovao i jedan policijski službenik, a nakon pucnjave nekoliko lica je privedeno.

Više informacija nakon zvaničnog saopštenja iz CJB Istočno Sarajevo.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Izvor: sarajevo-rs.com

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Do 31. marta podnošenje godišnjih poreskih prijava

poreska upravaIz Poreske uprave Republike Srpske danas je saopšteno da je 31. mart krajnji rok fizičkim licima za podnošenje godišnjih poreskih prijava za prošlu i ovu godinu.

Radi se o poreskoj prijavi za porez na dohodak za prošlu godinu, zatim za podnošenje godišnje prijave poreza po odbitku za godišnji obračun doprinosa koju podnose samo nosioci porodičnih poljoprivrednih gazdinstava za 2016. godinu, te poreske prijave za registrovano oružje za ovu godinu.

Preduzetnicima, posljednjeg dana ovog mjeseca, ističe rok za podnošenje godišnje poreske prijave za porez na dohodak za prošlu godinu, godišnje poreske prijave za malog preduzetnika, te poreske prijave za posebnu republičku taksu i za komunalnu taksu za ovu godinu, navode iz Poreske uprave Srpske.

U saopštenju se navodi da pravnim licima, poslovnim jedinicama pravnih lica iz Federacije BiH, te stranim pravnim licima sa stalnim mjestom poslovanja, ističe rok za podnošenje godišnje poreske prijave za porez na dobit za prošlu godinu, zatim godišnje prijave kontrolisanih transakcija sa povezanim licima za 2016. godinu koju podnose poreski obveznici čiji je ukupan iznos kontrolisanih transakcija viši od 700.000 KM, te poreske prijave za komunalnu taksu i za registrovano oružje za ovu godinu. 

Poreska uprava Republike Srpske obavještava sve poreske obveznike da je sa ciljem olakšanja kontakta u šalter sali u prizemlju zgrade u kojoj je smještena ova uprava u Banjaluci postavljen info-pult, gdje će zainteresovani poreski obveznici moći da dobiju sve potrebne informacije u vezi sa podnošenjem poreskih prijava i gdje će im biti pružena pomoć u popunjavanju poreske prijave za porez na dohodak od zakupa.

 

 

 

 

 

Izvor: sarajevo-rs.com

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Podignuta optužnica protiv Miloša Krsmanovića iz Rogatice

tuzilastvo bih nova slika 16Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, podigao je optužnicu protiv Miloša Krsmanovića (1956. godište) iz Rogatice, državljanin BiH, koji se tereti da je za vrijeme otadžbinskog rata u BiH, kao pripadnik Vojske Republike Srpske, postupao protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

Iz Tužilaštva BiH za Sarajevo-RS  je saopšteno da se optuženi tereti da je tokom 1992. i 1993. godine, sam i sa drugim osobama, mučio, zlostavljao, nanosio fizičke povrede i zlostavljao civile bošnjačke nacionalnosti, koji su bili zarobljeni u logoru ''Rasadnik'' i drugim lokacijama u Rogatici.

''Optuženi se tereti da je nanosio fizičke povrede i prijetio sakaćenjem jednom zarobljeniku, prisilio zarobljenika da pojede tri metka, nakon čega mu je nožem probio prst ruke. Također, optuženi se tereti da je zarobljenike u zimskim mjesecima na izuzetno niskim temperaturama, prisiljavao na pranje teretnih vozila te ih nakon toga mučio, ponižavao i kupao vodom iz hidranta, te ih u takvom stanju, na niskim temperaturama ozbiljno im ugrožavajući zdravlje, prisilno vozio zakačene na karoseriju kamiona kroz grad Rogaticu i izlagao vrijeđanju stanovništva'', navodi se u dostavljenom saopštenju Tužilaštva BiH.

Krsmanović se tereti da je počinio kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, a optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu Bosne i Hercegovine.

 

 

 

 

Izvor: sarajevo-rs.com

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Sunčano vrijeme do kraja dana

vedro vrijemePostepeno razvedravanje najprije na sjeverozapadu, a tokom dana sve više sunčanog vremena i u ostalim krajevima Republike Srpske, saopšteno je za Sarajaevo-RS  iz Hidrometeorološkog zavoda Srpske.

Na krajnjem zapadu, sjeveru i jugu razvedravanje, a u ostalim krajevima oblačnije i uglavnom suvo. Tokom dana i u ovim krajevima smanjenje oblačnosti i djelimično razvedravanje uz duže sunčane intervale, a popodne i pretežno sunčano.

Vjetar slab do umjeren, sjeverni sjeveroistočni. Najviša dnevna temperatura vazduha od 6°C do 14°C, na jugu do 16 °C.

 

 

 

Temperatura vazduha izmjerena u 10 časova:

Kotor Varoš

-6

Kalinovik

-2

Ribnik

-1

Novi Grad

0

Pale

1

Šipovo

-4

Бањалука

-2

Kneževo

-1

Višegrad

0

Rudo

1

Han Pijesak

-4

Mrkonjić Grad

-2

Krupa na Vrbasu

-1

Bijeljina

0

Doboj

1

Sokolac

-3

Krupa na Uni

-1

Manjača

-1

Gacko

1

Foča

2

Čemerno

-3

Srbac

-1

Prijedor

0

Zvornik

1

Bileća

6

Mrakovica

-2

Srebrenica

-1

Nevesinje

0

Čajniče

1

Тrebinje

8

Izvor: sarajevo-rs.com

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn