Menu
A+ A A-

Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; plgK2AdsElite has a deprecated constructor in /home/sarajevo/public_html/plugins/k2/adselite/adselite.php on line 13
Miljan Rasevic

Miljan Rasevic

Obilježeno 86 godina od smrti Arčibalda Rajsa

  • Objavljeno u Region

arcibald rajs srbPolaganjem vijenaca na spomenik švajcarskom forenzičaru i publicisti Arčibaldu Rajsu u Topčiderskom parku u Beogradu obilježeno je 86 godina od smrti ovog osvjedočenog prijatelja Srba.

Vijence su položili predstavnici Vlade Srbije, Vojske Srbije, Ambasade Švajcarske u Beogradu i udruženja građana koja njeguju sjećanje na Prvi svjetski rat - prenijeli su beogradski mediji.

Rajs iz južnonjemačke pokrajine Baden sebe je smatrao "drugom veličanstvenih ratnika Šumadije, Dunava, Morave, Timoka i Vardara", a o Srbima je ostavio politički testament pod naslovom "Čujte Srbi", čije su poruke aktuelne i danas.

U Kraljevinu Srbiju stigao je 1914. godine, na početku Prvog svjetskog rata, na poziv srpske vlade. Istraživao je zločine austrougarske vojske u Mačvi i Podrinju nad nedužnim srpskim civilima, a kao ratni izvještač objavljivao članke u uglednim evropskim časopisima o tim zločinima, čime je probijena informativna blokada Srbije i omogućen prodor istine o stradanju Srba.

Poslije Prvog svjetskog rata radio je u Ministarstvu inostranih poslova Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca /SHS/, u Odsjeku za dokumentaciju ratnih zločina i u Ministarstvu policije, gdje je osnovao dvogodišnju policijsku školu. S obzirom na to da nikad nije dobio državljanstvo Kraljevine SHS, radio je, pred penziju, posao vještaka za falsifikovane novčanice u Narodnoj banci u Beogradu.

Svoj politički testament pod naslovom "Čujte, Srbi!" završio je 1. juna 1928. godine, a zatražio je da to bude objavljeno tek poslije njegove smrti. Rajs u toj knjizi piše o svim srpskim vrlinama, ali i manama za koje mnogi tvrde da su srpskom narodu i društvu svojstvene i danas. Sahranjen je u Beogradu, na Topčideru, a po njegovoj želji njegovo srce odneseno je u urni na Kajmakčalan, gdje je sahranjeno zajedno sa ostalim oslobodiocima Solunskog fronta.

Rajsu je podignut spomenik na Topčideru u Beogradu 1931. godine, koji je nedavno obnovljen. Jedna osnovna škola u beogradskoj opštini Palilula nosi njegovo ime, na Kriminalističko-policijskoj akademiji u Beogradu održava se naučni skup "Dani Arčibalda Rajsa".

LJetos je premijerno prikazan dokumentarno-igrani film "Čujte, Srbi", reditelja Gorana Vukčevića, a u Narodnom pozorištu u Beogradu izvodi se drama "Arčibald Rajs".

 

Izvor: SRNA

Foto: serbia.com

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Unapređenje ljetne ponude na Jahorini

voznja zicaromOlimpijski centar /OC/ Jahorina i ovog ljeta radi na unapređenju ponude kako bi što većem broju gostiju omogućio prijatan i interesantan boravak na ovoj olimpijskoj planini.

Rukovodilac Službe marketinga u Olimpijskom centru Dragan Sokolović kaže da je nastavljen rad žičare za panoramsko razgledanje na koju su ovog ljeta postavljeni nosači za "maunti bajk", što je novi sadržaj na ovoj planini.

Sokolović je rekao da je mnogo urađeno i na uređenju staza za šetnju."Posebno se možemo pohvaliti aktivnostima koje se odnose na različite sportove, jer pored hotela `Bistrica` imamo terene za fudbal i male sportove. Do sada smo održali niz sportskih kampova, neki još traju, a neki će se održavati do kraja ljeta uz učešće velikog broja mladih iz zemalja okruženja", naveo je Sokolović.

On je dodao da "Bistrica" raspolaže bazenom i atraktivnim ponudama za ručak u prirodi i na terasama hotela, kao i niz drugih sadržaja. Zaposleni u OC Jahorina svjesni su svih problema i situacije na tržištu, što im smanjuje mogućnost da određene usluge prodaju što većem broju klijenata. Uprkos tome, kažu da su zadovoljni trenutnom situacijom.

"Najveći broj gostiju na Jahorini i dalje je vezan za različite organizovane skupove. Nažalost, broj individualnih gostiju još je premali, a mi želimo da nam gosti počnu dolaziti na višednevne boravke. Za to su nam potrebni novi atraktivni ljetni sadržaji", istakao je Sokolović. On smatra da bi Jahorina trebalo da ima sportsku dvoranu za ozbiljan razvoj sporta, te adrenalinske sadržaje kao što su stijene za penjanje i adrenalinske parkove.

Sokolović je podsjetio da je prošlog vikenda na Jahorini održan ultramaraton, kao jedna nova aktivnost na planini, te izrazio nadu da će on postati tradicionalan. Jahorini su, kaže, neophodne i manifestacije poput muzičkih festivala u prirodi, koje bi bile predmet interesovanja na tržištu.

 

Izvor: SRNA

Foto: sarajevo-rs.com

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Petnaest romana u širem izboru za ,,Zlatnu sovu 2015''

zlatna sovaŽiri za ovogodišnju nagradu za najbolji neobjavljeni roman „Zlatna sova“, koji čine prof. dr Sanja Macura (predsjednik žirija), prof. dr Duško Pevulja i Mirko Vuković, književnik i književni kritičar, donio je odluku o širem izboru romana.

Redoslijed naslova uslovljen je rednim brojem rukopisa dobijenim po njegovom prispijeću u Zavod za udžbenike i nema veze sa bilo kakvim rangiranjem.

“Rane desete" šifra Deset
"Grad za nezbrinutu djecu" šifra Album bez slika
"Ničija zemlja" šifra Gospodarska mehana
"Novo žitije Stefanovo" šifra Plemeniti nakovanj
"Šest dukata za Ikoniju" šifra Vir
"Gromada" šifra Iz jednog komada
"Među živima" šifra Sombor
"ARHANGEL Put po ljestvicama" šifra IQ99
"Sunčana strana Humske" šifra Fantastična noć
"Preobraženje čoveka u papučama" šifra Velizar
"Tri hvata neba" šifra Verka
"Volim te ljubavi ako nije problem" šifra Roman za obaveznu lektiru
"U sjećanju na zaborav" šifra Život je 1, 2, 3, 4
"Buncanje" šifra Internat
"Kal" šifra Kaska

Informacije o tri romana koji će ući u uži izbor biće objavljene na konferenciji za novinare 21. avgusta, dok će proglašenje dobitnika nagrade biti upriličeno 04. septembra 2015. godine.

 

Izvor: sarajevo-rs.com

Foto: ues.rs.ba

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Dodik: Incko me ne može smijeniti

dodikpressPredsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da ga visoki predstavnik u BiH Valentin Incko ne može smijeniti, već to eventualno može učiniti jedino narod, koji ga je i izabrao.

"Može Incko da donese tu odluku, samo ne znam ko će je prihvatiti. Ja neću jer on me nije ni izabrao, ja nisam njemu partner", rekao je Dodik. Dodik je za TV "Pink tri" naveo da je visoki predstavnik u BiH institucija koja je kršila međunarodni sporazum na štetu Republike Srpske, da ne može da bude adekvatan partner i da pokazuje aroganciju, umjesto da se sjedne i razgovara.

"Možda je na samom početku i bilo potrebe za nekim mjerama, ali ovo je prevršilo svaku vrstu dobrog ukusa i odnosa prema međunarodnom sporazumu. Ovo mora da se raščisti i to ne kad on ode, nego sad dok je još tu", smatra Dodik.

Kada je riječ o referendumu o Sudu i Tužilaštvu BiH u Republici Srpskoj, Dodik je rekao da očekuje da će Ustavni sud do kraja mjeseca utvrditi da li odluka Narodne skupštine Srpske o tom pitanju ugrožava vitalni nacionalni interes Bošnjaka.

"Ja ne vjerujem. Ne možete zdravom logikom da nađete bilo kakav dokaz o tome, ali to mora da uradi sud neutralno i stručno i da nam saopšti", naveo je Dodik, napominjući da je referendum usmjeren na to da se Republici Srpskoj vrate prava oteta nasiljem visokih predstavnika.

Dodik je napomenuo da tu nije važno ko će biti politička žrtva, da li on ili neko drugi, ali i istakao da vjeruje da će istina i pravda jednog dana pobijediti. Prema njegovim riječima, ako se prihvati demontaža Republike Srpske, Srbi u BiH će doživjeti sudbinu sunarodnika iz Hrvatske, Kosova i Metohija ili drugih prostora bivše Jugoslavije gdje su marginalizovani, prava im umanjena i gube identitet. Dodik je ponovio da je BiH "nazor država", koja ne može da preživi i opstaje jedino zato što postoji nasilje visokih predstavnika i međunarodne zajednice.

"Raduje me kada primijetim da u bošnjačkim političkim krugovima sve češće govore - od ove zemlje nema ništa. Ja to znam već godinama. Moj poriv proizilazi iz činjenice da ne želim da živim u zemlji od koje nema ništa", kaže Dodik. On je istakao da se ne može živjeti u zemlji gdje su važniji strani ambasadori od izabranih funkcionera i gdje postoji toliko poltronstvo lokalne političke bošnjačke elite u Sarajevu, koja ne želi da donese nijednu odluku dok joj to ne odobre iz američke ili neke druge ambasade.

"U takvoj zemlji se ne može živjeti, tu nemate partnere, ne možete da napravite ekonomiju. BiH nikada nije živjela kao samostalan državni entitet, uvijek je bila dio velikih sistema", rekao je Dodik. Govoreći o EU, Dodik je ukazao da se ne smije ući u velike integracije, a izgubiti identitet, da Brisel ne može upravljati u BiH na način na koji želi. "Ne možete da nam pošaljete deset ambasadora, koji drže i pravosuđe i policiju, ubacuju svoje razne agenture, vršljaju po BiH. S tim ne mogu da se pomirim. Otkud njima pravo da se miješaju u upravljanje zemalja u koje dođu? BiH je zato kretenska zemlja što je pustila da ambasadori koji dolaze upravljaju njom", ocijenio je Dodik, navodeći da su ambasadori samo tenhička lica svojih zemalja.

Dodik je istakao da Srpska treba da se bori za sebe i pokaže sposobnost da što bolje organizuje svoju zajednicu u kojoj će se Srbi okupiti oko svojih ciljeva i očuvati autonomiju. "Nijedna autonomija na svijetu nije sebe ukinula, nego je jačala. Ne može se očekivati od nas da prihvatimo ukidanje automonije. Mogu da nađu nekog poltrona koji će pokušati nešto prodati", rekao je predsjednik Republike Srpske.

On je ocijenio licemjernim to što Evropa Srpskoj ne dozvoljava referednum, dok ga Škotska ima, a Velika Britanija najavljuje."Koja je to Evropa, različitih standarda i prava? Izvinite, takva me Evropa ne interesuje", rekao je predsjednik Srpske. Govoreći o odnosima u regionu, Dodik je naveo da Srbi treba što prije da se odreknu jugonostalgije, te istakao da je tužno kada se u Hrvatskoj, naročito u Lici mogu vidjeti samo srušene srpske kuće.

"To je tužno i za samu Hrvatsku. Ne može ona to naseliti, jedino ako ove velike migracije koje sada gledamo ne dovedu neke nove narode na ovim prostorima", naveo je Dodik, ocjenjujući da je Srbija kolateralna šteta politike Evrope prema migrantima.

 

 

Izvor: SRNA

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Vojkovići: Kasindo izbacio veterane Slavije

  • Objavljeno u Sport

turnir vojkovici 4.8Utakmicama 3. kola sinoć je završena grupna faza takmičenja na Memorijalnom turniru u malom fudbalu ”4.Avgust – Da se ne zaboravi” Vojkovići, Grlica, Krupac 2015.

Dan ranije iz grupe A plasman u četvrtfinale obezbijedili su Ermex Srpsko srce i Radis, a nakon uzbudljivih i neizvjesnih mečeva posljednjeg kola pridružili su im se Kafe Renesansa, Kafe Verona, Agromehanika, 4.Avgust, Kafe Tajm aut i Mladice Kasindo.

U prvom sinoćnjem susretu Kafe Renesansa i Kafe Euro Dobrinja IV imali su podjednake šanse za plasman u narednu rundu, a u nekim kombinacijama dalje su mogle obje ekipe. Euro je poveo preko Slobodana Milovanovića u 8. minutu iz penala, ali je sjajni Miroslav Bjelica s dva gola (jedan iz penala) preokrenuo rezultat. Slađan Došlo je u 20. minutu dosudio još jedan penal za ekipu sa Dobrinje, a Stefan Ignjatović je bio precizan za poravnanje. U nastavku Miroslav Bjelica je zaradio epitet igrača utakmice sa još tri gola. Renesansa je slavila s ubjedljivih 7:2.

Uzbuđenja nije manjkalo ni u prvoj utakmici grupe C. Ekipa 4. Avgust je povela protiv Trnova golom Marinka Papaza u 4. minutu, a onda je uslijedio rezultatski preokret. Trnovo je u 26. minutu vodilo s 3:1. Slaviša Andrić je u 29. minutu pogodio za 3:3, a bomba Novaka šešlije u 37. minutu sa preko deset metara je riješila pitanje pobjednika, bilo je to 4:3. Do kraja utakmice Marinko Papaz je postigao još tri gola za konačnih 7:3. Lakši posao imala je Agromehanika u drugoj utakmici 3. kola grupe C, u kojoj je slavila protiv Pekare Zlatno zrno rezultatom 6:1.

Najljepšu utakmicu večeri odigrali su Mladice Kasindo i Veterani Slavije. Bila je to fudbalska poslastica za sve gledaoce i bespoštedna borba od prve do 40. minute. Za jednu ekipu, na žalost ljubitelja malog fudbala, nije bilo mjesta u četvrtfinalu. Mreže su mirovale do 30. minuta, a onda je Srđan Milošević načeo mrežu ”veterana”. Prava drama viđena je u posljednje tri minute. Goran Marić je sjajnim udarcem u 37. minutu poravnao na 1:1 i u tim trenucima Veterani Slavije imali su prolaz među osam najboljih. Ipak, samo minut kasnije Bojan Jojić je iz slobodnog udarca sa desetak metara provukao loptu pored lijeve stative za novu radost Kasindola. Konačnih 3:1 postavio je Srđan Milošević u 40. minutu.

Kafe Tajm aut je službenim rezultatom dobio utakmicu, koju je trebao igrati sa ekipom ,,Gavrilo Princip''.

Grupa B:

KAFE RENESANSA – KAFE EURO DOBRINJA IV 7:2 (2:2)

Strijelci: 0:1 Milovanović (8, penal), 1:1 M.Bjelica (15), 2:1 M.Bjelica (18, penal), 2:2 Ignjatović (20, penal), 3:3 M.Bjelica (27), 4:2 Zimonjić (33), 5:2 M.Bjelica (36), 6:2 M.Bjelica (38), 7:2 Mičić (40). Igralište: SC Famos Vojkovići. Gledalaca: 250. Sudije: Slađan Došlo i Predrag Kenjić. Akumulativni prekršaji: Kafe Renesansa (3+0), Kafe Euro Dobrinja IV (6+2).

KAFE RENESANSA: Miloš Gengo, Slaviša Močević, Neven Govedarica, Miroslav Bjelica, Ognjen Mičić, Mišo Zimonjić, Saša Bjelica, Saša Blažić.

KAFE EURO DOBRINJA IV: Vuk Fržović, Dejan Motika, Stefan Ignjatović, Nemanja Tešanović, Petar Živković, Danijel Trbo, Filip Radović, Slobodan Milovanović.

 

Izvor i foto: sportDC.net

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

U sudaru dva autobusa u Beogradu, povrijeđeno više od 20 ljudi

  • Objavljeno u Region

sudar autobusa bgViše od 20 ljudi povrijeđeno je danas u sudaru dva autobusa na Slanačkom putu u Beogradu, od kojih je desetak prevezeno u Urgentni centar i niko nije životno ugrožen.

Prema podacima Hitne pomoći, uglavnom je riječ o lakšim povredama glave. Na terenu je šest ljekarskih ekipa, prenose beogradski mediji.

Nezgoda se dogodila u 12.15 časova kod garaže Gradskog-saobraćajnog preduzeća u opštini Palilula kada je, prema nezvaničnim informacijama, autobus privatnog prevoznika "Ćurdić" prešao na lijevu stranu kolovoza i na uzbrdici udario autobus GSP-a na liniji 35.

 

 

 

 

 

Izvor: SRNA

Foto: telegraf.rs

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Smanjen broj počinilaca krivičnih djela u oblasti narkotika

danka tesic cjbNa području Centra javne bezbjednosti /CJB/ Istočno Sarajevo za šest mjeseci ove godine podnesena su četiri izvještaja protiv četiri lica zbog osnovane sumnje da su počinili krivično djelo neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga.

Portparol Centra Danka Tešić rekla je Srni da je u odnosu na isti period prošle godine prijavljeno šest lica manje, a počinjen je isti broj krivičnih djela.Ona je navela da je prilikom provođenja operativne akcije "Plantaža 2015" u junu na području opštine Istočna Ilidža pronađeno 10 sadnica marihuane.

"U više navrata pronađene su i oduzete različite vrste opojnih droga - 60,44 grama marihuane, 58,4 grama spida, 0,9 grama kokaina, 0,8 grama heroina i izvjesna količina tableta `ekstazija`", kaže Tešićeva.

Ona je navela da je u ovom periodu registrovano i 30 prekršaja iz oblasti Zakona o proizvodnji i prometu opojnih droga, koji su sankcionisani podnošenjem zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka u 16 slučajeva i izdavanjem prekršajnih naloga u 14 slučajeva.

Tešićeva je rekla da CJB organizuje u školama predavanja o zloupotrebi opojnih droga i narkotičkih sredstava, te sprovodi niz akcija i dijeli letke edukativnog karaktera koji sadrže osnovna uputstva o najčešće korištenim drogama, o simptomima koji ukazuju na konzumiranje droge, kao i savjete roditeljima šta da rade kada se suoče sa pojavom konzumiranja droge kod mladih.

 

Izvor: SRNA

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Kuvajćani bez putnih isprava ponovo na Palama

policija rotPolicija je na Palama u automobilu "pasat" otkrila državljane Kuvajta koji nisu posjedovali putne isprave, nakon čega su predati u nadležnost Službe za poslove sa strancima.

Policija je juče u Svetosavskoj ulici oko 19.00 časova zaustavila vozilo "sitroen", u vlasništvu sarajevske agencije "Rentakar", i kontrolom utvrdila da vozilom upravlja lice čiji su inicijali B.A.A, državljanin Kuvajta.

Osim vozača, u automobilu su se nalazila dva punoljetna i četiri maloljetna lica, svi državljani Kuvajta, koji nisu posjedovali putne isprave, saopšteno je iz Centra javne bezbjednosti Istočno Sarajevo.

U mjestu Šaranovo Polje, opština Sokolac, u noći između srijede i četvrtka nepoznata lica su iz pomoćnog objekta u vlasništvu lica sa inicijalima M.B, te porodične kuće u vlasništvu lica D.B. i P.B. ukrali četiri motorne testere, pištolj, te određenu količinu meda i goriva.

U Dom zdravlja Foča juče su se u 3.40 časova javila dva lica zbog povreda zadobijenih u tuči. Oni su policiji izjavili da ih je u Andrićevoj ulici fizički napalo više nepoznatih lica. Lica čiji su inicijali S.K. i B.B, državljani Kanade, prevezeni su u Univerzitetsku bolnicu Foča, gdje je B.B. zadržan na liječenju.

U mjestu Kuka, u opštini Višegrad, nepoznati izvršilac ili više njih su sa privatnog posjeda u vlasništvo lica čiji su inicijali N.K. bespravno posjekli 34 stabla hrasta. Uviđajem je utvrđeno da je posječeno 17 metara kubnih drveta.

 

Izvor: sarajevo-rs.com

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Danas 17 godina od ubistva Srđana Kneževića

srdjan knezevic palePripadnici jedinice "Beli vukovi" obilježiće danas na Palama 17 godina od svirepog i nerasvijetljenog ubistva legendarnog komandanta ove elitne jedinice Vojske Republike Srpske, Srđana Kneževića - Belog Vuka.

Članovi i prijatelji njegove porodice i pripadnici "Belih vukova" danas će se pokloniti sjenima svog komandanta i položiti vijence i cvijeće na spomenik na Palama.

Iz Udruženja "Beli vukovi" saopšteno je da je polaganje vijenaca predviđeno u 10.30 časova.

Ratni komandant jedinice Srđan Knežević ubijen je u avgustu 1998. godine ispred ulaza u zgradu u kojoj je stanovao u centru Pala. NJegove ubice nikada nisu pronađene.

Specijalna jednica "Beli vukovi", čiji je komandant bio Srđan Knežević, formirana je 1993. godine. Za ovu jedinicu prvi put se čulo u borbama na Moševačkom brdu. Jedinica je dobila ime po tome što su ostali zavijani u mećavi na Bjelašnici.

 

Izvor: SRNA

Foto: palelive.com

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

,,Grijanjeinvest" u konzorcijumu za nadzor nad izgradnjom nove toplane na biomasu u Prijedoru

gradiliste toplane prijedorKonzorcijum preduzeća "AF-Consult" iz Helsinkija, "AF-Consult" iz Malmea i paljanskog "Grijanjeinvest" vrši konsultantske usluge i nadzor nad izgradnjom nove toplane na biomasu (drvnu sječku) u Prijedoru. Nakon procedure izbora konsultanata, ugovor o nadzoru između konzorcijuma i toplane potpisali su 5. juna 2015. godine u Prijedoru direktor toplane gospođa Ljiljana Despotović i predstavnik konzorcijuma Pentti Huuskonen.

Grupacija preduzeća "AF" je osnovana prije više od 100 godina. Ima više od 7.000 zaposlenih i predstavlja jednu od vodećih svjetskih kompanija za pružanje usluga tehničke podrške (projektovanja, nadzora i konsultacija). Uz tim inženjera "Grijanjeinvest"-a, u čijem su sastavu i stručnjaci sa Mašinskog fakulteta Beograd, "Beogradskih elektrana" i JP "Zavod za izgradnju Grada Prijedora", to je garancija da će realizacija ovog kompleksnog i po mnogo čemu jedinstvenog projekta biti uspješna.

Praktično odmah nakon potpisivanja ugovora o nadzoru počela je i kontrola izvođenja pripremnih radova. Generalni izvođač svih radova je austrijska firma "Urbas". Pripremne građevinske radove izvode domaće kompanije - "Niskogradnja Marjanović" iz Prijedora i "Emir Comerc Kurbegović" iz Sanskog Mosta.

Pored ugradnje 2 nova toplovodna kotla na biomasu nazivnog kapaciteta po 10 MW, biće ugrađeni i uređaji za kombinovanu proizvodnju toplote i električne energije (kogeneraciju). To će biti jedno od prvih takvih postrojenja na prostorima Zapadnog Balkana. Predviđeno je da se postojeći kotlovi na mazut zadrže u funkciji samo kao rezerva i dopuna u kapacitetu. Izgradnja nove toplane na biomasu finansira se jednim dijelom iz donatorskih sredstava švedske međunarodne agencije za razvoj (SIDA) u iznosu od 2 mil evra, dok je veći dio od 7 mil evra kredit Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Rok otplate kredita je 15 godina uz trogodišnji grejs-period, a kamatna stopa je vrijednost evraibora plus 1%. Bezuslovnu garanciju za pravovremeno plaćanje svih dospjelih iznosa u skladu sa ugovorom o zajmu zaključenim između EBRD i "Toplane" dalo je Ministarstvo finansija RS.Promjenom energenta stvoriće se preduslovi za održivo poslovanje "Toplane" jer ovo preduzeće za mazut godišnje izdvaja oko 5,5 mil KM, dok se godišnji troškovi za drvnu sječku procjenjuju na 1,5 mil KM.

Završtetak kompletnih radova i puštanje u pogon nove toplane na biomasu očekuje se već u prvoj polovini naredne grejne sezone 2015/2016.

 

Izvor i foto: palelive.com

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn