Menu
A+ A A-

Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; plgK2AdsElite has a deprecated constructor in /home/sarajevo/public_html/plugins/k2/adselite/adselite.php on line 13
Miljan Rasevic

Miljan Rasevic

Polaganje kamen temeljca za gradnju nove bolnice

bolnica kasindo maketa1Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić sutra će u Istočnom Sarajevu potpisati ugovor o realizaciji projekta "Projektovanje, izgradnja i opremanje nove ustanove Bolnica Istočno Sarajevo", saopšteno je iz Vlade Republike Srpske.

Potpisivanje ugovora sa izabranim ponuđačem u postupku predmetne javne nabavke "Marković invest-RM" Laktaši biće upriličeno u 15:00 časova u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske.

Bogdanić će zajedno sa ministrom porodice, omladine i sporta Jasminom Davidović, ministrom trgovine i turizma Republike Srpske Predragom Gluhakovićem i ministrom rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenkom Savanovićem položiti kamen temeljac i početak izgradnje građevinskih radova na izgradnji nove bolnice.

Izgradnja i opremanje nove bolnice trebalo bi da košta 46,58 miliona konvertibilnih maraka bez PDV-a.

 

 

 

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Prisutan trend razvoja poslovnih zona u Istočnoj Ilidži

marinko bozovic istocna ilidzaNačelnik opštine Istočna Ilidža Marinko Božović u razgovoru za emisiju "Ljetni razgovori" rekao je da na području ove opštine u posljednje vrijeme je prisutna ekspanzija izgradnje objekata privrednih kapaciteta.

Riječ je o poslovnim objekatima koji se grade uz magistralni put M-18 Sarajevo - Foča - Podgorica, koji čini "kičmu" opštine Istočna Ilidža.

Božović je gostujući u emisiji "Ljetni razgovori" DK produkcije istakao da su na sjednicama Skupštine opštine Istočna Ilidža donijeli niz odluka koje će pomoći domaćim privrednicima, i onim koji imaju namjeru da dođu u ovu opštinu, da grade poslovne objekte.

"Firma "Eko-željeznica" proširuje svoje poslovne kapacitete, takođe imamo u planu saradnju i razgovore sa firmom "Arizona" koji planiraju da naprave distributivni objekat u kojem bi se nalazila sušara i hladnja za otkup voća i povrća", kaže Božović.

Božović dodaje da opština pregovara i sa inostranim kupcima koji planiraju, da na potezu između "dva mosta", grade firmu za proizvodnju stolica.

"Sve su to projekti koji se u posljednje vrijeme dešavaju na području opštine Istočna Ilidža. To su mjesta gdje će u narednom periodu znaačajan broj ljudi, koji su na evidenciji Zavoda za zapošljavanje - Biro Istočna Ilidža, naći svoj posao", navodi Božović.

Takođe, načelnik Božović je naveo i da firma "Kompeks" širi svoje poslovne kapacitete i gradi poslovni objekat na području Kasindola.

"Smatram da je ljudima u Republici Srpskoj neophodno izaći u susret tako što će moći da zarade novac za svoju egzistenciju, da ostanu ovdje, jer nam je cilj da Istočna Ilidža bude ljepša i prije svega brojnija, i da stanovnici imaju gdje da zarade svoj novac za osnovnu životnu egzistenciju", ističe Božović.

Kada se radi o početku rada Državnog zatvora na području ove opštine, načelnik Božović je rekao da je to velika prednost za Istočnu Ilidžu i da se radi o instituciji koja će u velikoj mjeri doprinijeti da javna opštinska preduzeća ostvare zanačajne prihode od ove institucije.

"Prije svega mislim na "Komunalno", "Vodovod", "Elektrodistribuciju" i "Sarajevogas" jer će ovo biti institucija koja će biti veliki potrošač tih javnih usluga. Osim toga, sve ono što prati javnu potrošnju i  različite oblasti i djelatnosti koje mogu pratiti jednu instituciju kao što je Državni zatvor", naveo je Božović.

Božović kaže da će se sigurno značajan broj ljudi sa područja opštine Istočna Ilidža i grada Istočno Sarajevo zaposliti u ovoj instituciji što će značajno uticati na zapošljavanje i životni standard stanovnika.

"Cilj svakog čovjeka u BiH jeste da radi u nekoj od državnih institucija, tako da mi pokušavamo da kreiramo takav ambijent kao lokalna zajednica da privatni subjekti u privatnom sektoru nađe svoje mjesto i u Istočnoj Ilidži i da imaju takav ambijent koji će im obezbjediti da posluju po uslovima, koji će sigurno biti najbolji u istočnom dijelu Srpske", kaže on.

Božović napominje da je opština Istočna Ilidža imala tu sreću, da najvažnijih projekti u posljednje vrijeme budu na njenoj teritoriji, misleći na Administrativni centar Vlade RS, Državni zatvor i najavljenju izgradnju bolnice, koja svim građanima predstavlja nešto bez čega nama, građanima istočnog dijela Srpske, nema normalnog života.

"Pored toga, mi najavljujemo poslovnu zonu "Od mosta do mosta" i to je nešto što očekujemo, da će sa više privrednih subjekata biti popunjeno u narednom vremenskom periodu, a pored toga razvijamo i poslovnu zonu "Krtelji", u kojoj je jedan od naših privrednih subjekata firma "Nelt" d.o.o., koja proširuje svoje kapacitete za 6.500 radnih mjesta", ističe načelnik Istočne Ilidže.

Takođe, jedan od važnijih projekata u toj zoni biće i ulaganje u putnu infrastrukturu, kao i izgradnja baze za Komunalno preduzeće "KOMIL" i Vatrogasnu jedinicu, koja pokriva područje dvije opštine.

Božović je ocijenio da na području Istočne Ilidže vlada trend rasta poslovnih zona, te se nada da će to doprinijeti poslovnom razvoju grada Istočno Sarajevo.

 

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Film "Naši očevi, majke i njihova djeca" premijerno u Palama

nasi ocevi film paleNa repertoaru Kulturnog centra Pale za mjesec jul 2017. godine premijerno će biti prikazan domaći film "Naši očevi, majke i njihova djeca" u režiji Sanje Savić.

U pitanju je prvi dugometražni igrani film pomenute režiserke, a sniman je tokom 2015. godine u Palama i Sarajevu.

Radnja filma govori o ljubavnoj priči dvoje mladih sa našeg trusnog etničkog podnevlja, sa svim spregama i dilemama koje takvu vezu prate.

Uloge tumače glumci Studentskog pozorišta Pale Marija Šuković i Janko Jugović, kao i Nikola Zelenović, Vladimir Zelenović, Vedran Trifković i Lenka Ljevak.

Ekipa koju čine snimatelj Marija Momić, montažer Jovana Filipović, snimanje i dizajn zvuka Lazar Arsović i muzika Pavle Popov su iz Beograda.

Scenarista i reditelj Sanja Savić rođena je u Sarajevu, a diplomirala je i magistrirala na Katedri za dramaturgiju Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu.

Film će biti prikazan u nedjelju, 9. jula sa početkom u 20:00 časova.

 

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Promocija knjige "Narodna muzička tradicija Pala i okoline" Zorane Guje

zorana guja prom knjigeNaša sugrađanka Zorana Guja održaće autorsko veče i promociju knjige "Narodna muzička tradicija Pala i okoline", koja će se održati u Kulturnom centru Pale, 6. jula 2017. godina sa početkom u 19:00 časova.

Na promociji će učestvovati prof.dr Jasmina Talam, etnolog Branko Pjević, urednik izdanja Željko Grujić i autor Zorana Guja.

Promocija se održava u organizaciji JU Narodna biblioteka "Pale".

 

 

 

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Promocija ljetne turističke ponude na sajmu "Beautiful Bosnia and Herzegovina"

turisticka organizacija plakatTuristička organizacija grada Istočno Sarajevo od 5. do 9. jula 2017. godine biće dio mini turističkog sajma "Beautiful Bosnia and Herzegovina", koji će se održati u "Sarajevo City Centru" (SCC). 

U cilju promocije ljetne turističke sezone, Turistička organizacija grada Istočno Sarajevo će izložiti svoje ponude.

Pozivaju se svi zainteresovani da se pridruže i dostave svoje materijale u prostorije organizacije na Palama ili na samom mjestu održavanja sajma.

Radno vrijeme sajma je 5. do 7. jula od 14:00 do 20:00 časova, te 8. i 9. jula od 12:00 do 20:00 časova.

 

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Dani kosidbe "Romanija 2017"

dani kosidbe 2017U organizaciji Turističke organizacije Sokolac 8. jula ove godine na lokaciji Brezjak, opština Sokolac, održaće se tradicionalna manifestacija Dani kosidbe "Romanija 2017".

Ova manifestacija iz godine u godinu okuplja sve veći broj kosača i stanovnika Sarajevsko-romanijske regije, koji učestvuju u raznolikom programu koji je dio ove manifestacije.

Za učesnike, odnosno kosače, predviđeno je sa okupljanjem počnu od 10 do 11 časova, nakon čega slijedi okupljanje učesnika. Od 11:15 časova je planirana revijalna koševina, dok će 15 minuta kasnije uslijediti pojedinačno takmičenje u košenju trave ručnom kosom.

U sklopu programa Dani kosidbe "Romanija 2017" održaće se bacanje kamena sa ramena, obaranje s brvna i ekipno takmičenje u košenju trave ručnom kosom, kao i sljedeće:

Od 14:00 časova planirano je takmičenje u navlačenju konopca, a poto je predviđen kulturno-umjetnički program i prezentacija mehanizacije za košenje trave.

Proglašenje pobjednika i dodjela nagrada predviđena je za 16:00 časova, a organizatori napominju da je obavezno da svi učesnici, odnosno kosači, budu u narodnim nošnjama.

Pokrovitelji manifestacije su Grad Istočno Sarajevo, Opština Sokolac, Opština Han Pijesak i privrednici romanijske regije, a medijski pokrovitelj je JP "Info-centar" Sokolac.

Više informacija o prijavama možete dobiti na broj telefona 057 444 822.

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Nikšićani uživali u koncertu Stefana Ćehe i Alekse Mirkovića

ceha mirkovic selfieStudenti sa Smjera za harmoniku Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu Stefan Ćeha i Aleksa Mirković oduševili su publiku u Nikšiću, na koncertu u okviru Programa podrške kulturnog razvoja u ovom gradu.

Stefan Ćeha je imao priliku da održi koncert u svom rodnom gradu, dok je Aleksi Mirkoviću ovo bio debitantski nastup u Crnoj Gori.

"Drago mi je što smo Stefan i ja ovim koncertom doprineli Programu podrške kulturnog razvoja Nikšića i napravili jedan ovakva, mogu reći prilično posećen događaj", rekao je Mirković za Sarajevo-RS.

On je istakao da, što se tiče samog koncerta, birali su repertoar koji odgovara svakome, i stručnoj i manje stručnoj publici.

"Na repertoaru su se našla dela J.S. Baha, D. Skarlatija, B. Lorencena, ali i moje dve kompozicije, kao i aranžman koji sam uradio za solo harmoniku, koji se sastoji od tri poznate ruske pesme", dodao je Mirković.

Istakli su da veliku zahvalnost duguju JU "Zahumlje" i Muzičkoj školi "Dara Čokorilo" na organizaciji koncerta, te dodali da im je veliko zadovoljstvo predstavljalo to što su nastupali u jednoj takvoj sali.

"Drago mi je što Nikšić može ponuditi koncertnim izvođačima i umjetnicima jedan takav objekat, koji ni po čemu ne zaostaje za vodećim evropskim koncertnim prostorima", istakao je Mirković za naš portal.

Stefan Ćeha rekao je za naš portal da iz Nikšića u Istočno Sarajevo donosi samo lijepe impresije, te da mu je bilo zadovoljstvo da nastupi sa ceha mirkovic niksicsvojim prijateljem i kolegom Aleksom Mirkovićem.

"Naša saradnja je davno počela, a koncert je samo prvi u nizu koncertnih aktivnosti koje planiramo da realizujemo u narednom periodu", rekao je Ćeha, inače rođeni Nikšićanin.

On kaže da se trudi da svake godine svojim sugrađanima donese nešto novo.

"Na ovom koncertu, ostvarili smo i saradnju sa pijanistkinjom Ivanom Pešić, violinistkinjom Dijanom Dendić, kao i sa učenicima Škole za osnovno i srednje muzičko obrazovanje "Dara Čokorilo". Zadovoljstvo nije krila ni publika, koja sve više doživljava harmoniku kao akademski instrument, instrument koji se razvija u pravcu umjetničke muzike", naveo je Ćeha.

Istakao je da vjeruje da će harmonika, kao relativno mlad instrument, doseći do nevjerovatnih visina.

"Aleksa i ja ćemo se na narednim koncertima, počevši od oktobra tekuće godine, predstaviti i kao solisti i kao članovi dua harmonika "San fortezza". Svakako je u planu i repriza koncerta u mom rodnom gradu", ističe Ćeha.

Kao zaljubljenici u muziku, želja im je da se predstave, kako u okviru Bosne i Hercegovine i regiona, tako i u inostranstvu.

Koncerti klasične muzike donose mnogo nezaboravnih osjećanja i reakcija, a svi smo svjesni da muzika oplemenjuje dušu i budi najiskrenije emocije u čovjeku.

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Balkansko prvenstvo značajan projekat za Pale i Istočno Sarajevo

balkansko pale organizacijaBalkansko odbojkaško prvenstvo za juniorke svečano je zatvoreno večeras u Sportsko-poslovnom centru "Peki" na Palama, gdje su se u proteklih pet dana održale sve utakmice sedam reprezentacija sa Balkana.

Na prvenstvu su učestvovale Srbija, Turska, Crna Gora, Albanija, Kosovo, Rumunija i Bosna i Hercegovina kao domaćin prvenstva.

Predsjednik Skupštine grada Istočno Sarajevo i dugogodišnji sportski radnik Miroslav Lučić rekao je večeras novinarima da je srećan što je Balkansko prvenstvo održano u Istočnom Sarajevu, te da su svi ponosni zbog pozitivne energije koja je bila prisutna svih ovih dana.

"Bilo nam je zadovoljstvo da učestvujemo kao dio organizacije Balkanskog juniorskog prvenstva. Nadam se da ćemo u budućnosti imati priliku da organizujemo slične događaje", rekao je Lučić.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović takođe je izrazio oduševljenje samom organizacijom i atmosferom koja je vladala tokom cijelog prvenstva, te dodao da je apsolutno ubijeđen da je ovo bio pravi potez.

"Na početku smo imali dilemu da li da uđemo u ovu organizaciju, a sada smo shvatili da je to bio dobar potez koji se isplatio. Nadam se da smo građanima Pala podarili veličanstven spektakl", naveo je Jugović.

On se nada da će biti prilike da opština organizuje slične događaje.

Predsjednik ŽOK "Jahorina" iz Pala Branislav Blagojević, koja je bila i tehnički organizator i domaćin Balkanskog prvenstva, novinarima je rekao da organizacija ovakvog prvenstva nije bila nimalo laka, da se danonoćno radilo na tome da sve bude spremno, ali da je na kraju zadovoljan.

"Radili smo od jutra do večeri, htjeli smo da obezbijedimo vrhunske uslove kako zaslužuje ova dvorana i Pale kada je u pitanju Balkansko prvenstvo", istakao je Blagojević.

Blagojević je dodao da se nada da su opravdali očekivanja publike i da su bili dobri domaćini gostima sa Balkana.

Reprezentacija BiH, koja je zauzela četvrto mjesto na ovom prvenstvu, bila je smještena na Palama gdje su se pripremali, dok su sve ostale reprezentacije bile smještena u dva hotela na Jahorini.

Organizator Balkanskog juniorskog prvenstva bili su Odbojkaški savez BiH, ŽOK "Jahorina" Pale, Opština Pale, Grad Istočno Sarajevo te prijatelji, privrednici sa područja opštine i grada i partnerske kompanije.

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Srbija šampion Balkana

  • Objavljeno u Sport

odbojkasice srbije sampioni balkana1Odbojkašice Srbije večeras su u vreloj atmosferi u dvorani "Peki" na Palama savladale Tursku rezultatom 3:1 (27:25, 16:25, 25:23, 25:19) i tako osvojile naslov šampiona na Balkanskom juniorskom prvenstvu.

Srpkinje su zasluženo osvojile zlato u nevjerovatnoj večeri gdje su nošene sjajnim navijanjem Paljana uspjele da po drugi put pobijede reprezentaciju Tursku, koja je zaista igrala odlično, s obzirom da se radi o nešto mlađoj ekipi.

Prvi set se igrao najduže, obje reprezentacije su se dosta namučile, bilo je greška na obje strane, a ono što je mučilo srpski tim jeste loš blok, što je kasnije potvrdila njihova selektorka.

U drugom setu Srpkinje gube koncentraciju i dopuštaju Turskoj da ih lako savlada, te taj set gube sa 16:25. Međutim, u nastavku utakmice se polako vraćaju u igru, pa uspijevaju da, uz bodrenje domaće publike koja je apsolutno bila na strani Srbije, dođu do novog vođstva u setovima 2:1.

Treći set išao je na ruku selekciji Srbije koja se nakon drugog vođstva potpuno vratila u igru, igrala znatno koncentrisanije i postavile konačnih 3:1, što im je donijelo novo zlato na Balkanskom juniorskom prvenstvu.

Selektor Srbije Marijana Boričić rekla je novinarima da je srećna zbog pobjede i igre svoje reprezentacije, te žali zbog toga što u današnjoj utakmici nisu imali sreće sa blokovima.

"Drago mi je zbog našeg desetog zlata i što smo ubjedljivo najuspješnija reprezentacija na Balkanu", istakla je Boričićeva i dodala da je presrećna atmosferom te da su se osjećale kao da igraju u srcu Srbije.

Kapiten reprezentacije Srbije Katarina Lazović zahvalila se na nevjerovatnoj atmosferi i podršci paljanske publike u dvorani "Peki" na Palama.

Ona je pohvalila i protivničku ekipu Turske koja se, prema njenim riječima, pošteno borila i pružila veliki otpor.

"Ovo je tek pripremni deo i naša forma će da se podigne na Svetskom prvenstvu koje nas očekuje", rekla je Lazovićeva.

U utakmici za treće mjesto između BiH i Crne Gore pobjedu su odnijele Crnogorke, koje su BiH savladale rezultatom 3:2.

SRBIJA – TURSKA  (27:25, 16:25, 25:23, 25:19)
SPC "Peki"
Gledalaca: 700

Srbija: Lazović, Jakšić, Milojević, Kocić, Sekulić, Radmilović, Veselinović, Bukilić, Carić, Jović, Đurđević, Mirosavljević, Boričić, Gršić

Turska: Sahin, Kaados, Atlier, Silen, Uzen, Ajdin, Ekrek, Curek, Karakur, Duusov, Demirel, Bajsal

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

BiH sa Crnom Gorom za treće mjesto na Balkanskom prvenstvu

  • Objavljeno u Sport

odbojkasice bih balkansko pale sarsOdbojkašice Bosne i Hercegovine danas će se po drugi put sastati sa Crnom Gorom u borbi za treće mjesto na Balkanskom odbojkaškom prvenstvu za juniorke koje se održava na Palama.

Tim selektora Ilijane Dugandžić danas će imati priliku da opravda poraz u prethodnoj utakmici grupne faze, kada je BiH poražena od Crne Gore rezultatom 3:1.

Dugandžićeva je juče, nakon poraza u polufinalu od Srbije, rekla za Sarajevo-RS da će danas pokušati da izbore pobjedu protiv Crnogorki te osvoje treće mjesto na Balkanskom prvenstvu.

"Sa Crnom Gorom smo otvorili turnir i zaista nismo bili na očekivanom nivou. Mislim da će sutra biti jako dobra utakmica, sa puno dobrih poena, i naravno nadam se da će sve ići u našu korist", rekla je Dugandžićeva za naš portal.

Meč BiH - Crna Gora igra se danas u 17:00 časova u SPC "Peki" na Palama. Finale između Srbija i Turske na rasporedu je od 19:00 časova.

 

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn