Menu
A+ A A-

Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; plgK2AdsElite has a deprecated constructor in /home/sarajevo/public_html/plugins/k2/adselite/adselite.php on line 13
Miljan Rasevic

Miljan Rasevic

Podneseno još 25 rješenja o poništenju prebivališta u Trnovu

opstina trnovo rs

U nastavku provjere prijava mjesta prebivališta na području opštine Trnovo, a sve kako bi spriječili fiktivne prijave i moguće manipulacije u peridu od 11.08. do 25.08.2017. godine, utvrđeno je da je još 25 građana prijavilo prebivalište na području ove opštine suprotno odredbama člana 8. stav 1. Zakona o prebivalištu i boravištu državljana BiH, odnosno da su prilikom prijave prebivališta dali netačne i neistinite podatke.

Policijska stanica Trnovo donijela je rješenja o poništenju prebivališta za ova lica kojima su izdati i prekršajni nalozi za učinjeni prekršaj, saopšeno je za Sarajevo-RS iz Policijske uprave Istočno Sarajevo.

Podsjećamo da je u proteklom periodu doneseno 17 rješenja o poništenju prijava prebivališta na podučju ove opštine i da su građani dužni da daju tačne i istinite podatke u postupku prijave prebivališta.

 

 

 

 

 

 

 

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Đaci od sutra u školskim klupama

os pale nova fasadaMinistar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević posjetiće sutra Osnovnu školu „Pale“, gdje će prisustvovati prijemu za učenike prvog razreda u ovoj školi povodom početka nove školske godine.

Iz resornog ministarstva je najavljeno da je Maleševićeva posjeta zakazana za 13:00 časova, dok će načelnik opštine Pale Boško Jugović od 10:00 do 14:00 časova posjetiti i osnovne škole „Srbija“ i „Mokro“.

Direktorica Osnovne škole „Sveti Sava“ Danijela Mrda potvrdila je za Sarajevo-RS da će načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Ljubiša Ćosić prisustvovati sutra prijemu prvačića, koji je zakazan za 12:00 časova, uz prigodan kulturni program.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač rekao je danas novinarima u Banjaluci da će policajci biti sutra prisutni ispred svake škole, te da MUP nastavlja aktivno da radi na povećanju stepena bezbjednosti djece u saobraćaju.

Lukač je pozvao sve vozače na poseban oprez u blizini škola, te podsjetio da MUP Srpske, prije početka školske godine, sprovodi kampanju s ciljem skretanja pažnje vozačima na djecu u saobraćaju.

„Zaštita i bezbjednost djece nam je na prvom mjestu. U blizini škola ima dovoljno saobraćajnih znakova koji vozače upozoravaju na oprez, ali je potrebno i obratiti više pažnje na djecu koje će sada biti puno više na ulicama“, rekao je novinarima Lukač.

Akcija MUP-a Srpske „Zaštitimo djecu u saobraćaju“ realizuje se s ciljem povećanje stepena bezbjednosti djece u saobraćaju, imajući u vidu da je njihovo prisustvo daleko veće na ulicama sa početkom školske godine.


 

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Crkvena opština kotoračka uručila pakete pomoći

pomoc parohijanimaSveštenik Vidak Vujadinović i parohijan  Vladimir Vasić ispred Crkvene opštine kotoračke u ponedjeljak, 28. avgusta 2017. godine, posjetili su pet porodica iz ove parohije i uručili im pakete pomoći.

Paketi koji su im uručeni sadržali su osnovne namirnice, koje su kupljene prilogom porohijana opštine kotoračke.

Fotografije svjedoče da ove porodice žive u izuzetno lošim uslovima, te da im je ovakav vid pomoći bio itekako potreban.

Otac Vidak Vujadinović je rekao da su članovi ovih porodica korisnici socijalne pomoći, ali da im to ne olakšava život mnogo.

„Nadamo se da će se u narednom periodu naći bolje rješenje za njih, te da će im se obezbjediti bolji stambeni i životni uslovi“, navodi se na sajtu hrama Svetog Vasilija Ostroškog.

Crkvena opština kotoračka nastojati i u buduće da na velike praznike posjete najugroženije parohijane, te im na taj način, u njihovom domu, praznike učine bar malo svečanijim.

Parohijan Vladimir Vasić rekao je za Sarajevo-RS da je jako važno da se na ove porodice obrati pažnja, te da se uz pomoć nadležnih organa riješi njihov status.

„U ovakvim i sličnim situacijama jako je bitna kolektivna svijest i osjećaj za drugog“, poručio je Vasić.

 

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Patrijarh Irinej i Dodik otvaraju obdanište „Patrijarh Pavle“

obdaniste patrijarh sarsNjegova svetost patrijarh srpski Gospodin Irinej i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik u subotu, 2. septembra 2017. godine otvoriće Predškolsku ustanovu „Patrijarh Pavle“ u Istočnom Novom Sarajevu.

Ceremonija otvaranja predviđena je za 15:00 časova, gdje će biti predstavljen „Dan otvorenih vrata“ sa raznovrsnom kulturno-zabavnom ponudom u kojoj će učestvovati djeca, dok će roditelji moći da se upoznaju sa sadržajem i unutrašnjim izgledom obdaništa.

Izgradnja objekta PU „Patrijarh Pavle“ počela je 2015. godine, kabinet predsjednika Republike Srpske je donirao 400.000 KM, dok je 570.000 obezbjedila Opština.

Površina objekta je 790 kvadratnih metara, a nalazi se na površini od 2.100 kvadratnih metara.

Obdanište bi trebalo zvanično početi sa radom u ponedjeljak, 4. septembra, a prvu generaciju polaznika činiće 120 djece, od čega dvadesetoro jasličkog uzrasta.

Ova predškolska ustanova pokrivaće područje dvije opštine, Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža.

 

 

 

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Međunarodni skup penzionera na Palama

nenad kusmukUdruženje penzionera opštine Pale organizovalo je međunarodni skup 14 udruženja penzionera iz gradova i opština Republike Srpske, FBiH, Srbije i Hrvatske, koji je okupio oko 500 ljudi.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović rekao je da penzioneri u ovakvim prilikama razmjenjuju svoja iskustva, kada je u pitanju organizovanje ovakvih skupova i način rješavanja njihovih osnovnih egzistencijalnih problema.

„Opština Pale će gledati da pomogne svom udruženju, kako u organizaciji ovog skupa, tako i u svim drugim životnim pitanjima“, rekao je Jugović novinarima.

On je istakao da opština Pale finansira Udruženje penzionera u skladu sa stavkom predviđenom u budžetu, te da svake godine gledaju da ti prihodi rastu.

Predsjednik Udruženja penzionera opštine Pale Nenad Kusmuk rekao je da je današnji skup odlična prilika da se penzioneri druže i zabave.

On kaže da penzioneri u Republici Srpskoj nisu zadovoljni svojim statusom, te da su ovakvi skupovi dobra prilika da im se „koliko-toliko“ pomogne i olakša njihov život.

„Udruženja penzionera se trude, koliko su u mogućnosti, izlaze u susret penzionerima u vidu nabavke ogrijeva, odlaska u banje i drugih vrsta pomoći“, ističe Kusmuk.

Kusmuk dodaje da ranije nisu imali veliku podršku lokalne zajednice, ali da su od načelnika Jugovića dobili garancije i da očekuju bolju podršku.

Predsjednik Udruženja penzionera grada Valjevo i okruga Kolubarskog Andrija Đilas rekao je da su na Pale došli kako bi uzvratili posjetu, te da im je željapenzioneri pale skup da ova druženja prerastu u lijepu tradiciju.

„Naše udruženje lepo radi i posluje, često idemo na zabave i druženja, dobro poslujemo, radimo i družimo se“, naveo je on i dodao da su zadovoljni svojim položajem u Srbiji.

Slično mišljenje dijeli i njegov kolega, Slobodan Vulović predsjednik Udruženja penzionera iz Banje Koviljače, koji kaže da se oni trude da održe dobru saradnju sa udruženjima penzionera iz Republike Srpske.

On kaže da je penzija u Srbiji uvijek na vrijeme, nikad ne kasni, te da su oni zadovoljni zbog toga.

 

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Sistem vještačkog osnježavanja prioritetna investicija

ljevnaic gluhakovic sarsMenadžment, uprava i Nadzorni odbor OC „Jahorina“ na današnjoj vanrednoj sjednici Skupštine akcionara iznio je plan poslovanja za 2017. godinu, gdje je konstatovano da je prioritet obezbjediti sistem vještačkog osnježavanja.

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Predrag Gluhaković rekao je novinarima da je Skupština akcionara prihvatila plan poslovanja sa 96 odsto akcija učesnika ove skupštine.

„Mogu samo da kažem da Vlada Republike Srpske stoji iza ove uprave, menadžmenta i Nadzornog odbora OC „Jahorina“, jer su praktično došli pravi ljudi na pravo mjesto i siguran sam da ćemo u narednom periodu vrlo brzo doći do realizacije ovih projekata“, rekao je Gluhaković.

Gluhaković je precizirao da će u narednom periodu Vlada Srpske definisati na koji način će se rješavati obaveze prema IRB-u, te da neće biti nikakvih nedefinisanih stvari.

Vršilac dužnosti direktora Olimpijskog centra „Jahorina“ Dejan Ljevnaić rekao je da je menadžement OC izuzetno zadovoljan što je njihov plan usvojen jednoglasno, te da od ovog momenta kreću u realizaciju projekata.

„Sistem za osnježavanje nam je prioritet, ne samo zbog produženja sezone sa 60 na 130 dana, već i zbog kvalitetnih staza i vraćanja povjerenja skijaša, koji će dobiti sigurnost“, rekao je Ljevnaić.

On je dodao da je njihov cilj povratak Jahorine na mapu evropskih skijaških centara.

„Krećemo sa realizacijom tog plana, koji se sastoji od investicija u staze, uređenja postojećih staza i proširenje, kako bismo mogli postaviti sistem zaskupstina akcionara oc jahorina osnježavanje“, kaže Ljevnaić.

Ljevnaić ističe da je potrebno riješiti vodosnadbijevanje tog sistema, te da je neophodno da se izgradi vještačko jezero na vrhu planine, kod šestosjeda „Poljice“, koji bi ujedno bio i lijep ljetni sadržaj.

On napominje da trenutno nije momenat da se imovina Olimpijskog centra prodaje, već da treba sačekati da ulaganjem u pomenutu investiciju vrijednost imovine poraste.

Prema njegovim riječima, realizacija projekta vještačkog osnježavanja donijeće višestruku korist, ne samo Centru i Vladi Srpske, već i hotelijerima, ugostiteljima i svim drugim koji žive od zimskog turizma na Jahorini.

„Od naše investicije će se pokrenuti cijeli zamajac privrede u regionu. Jahorina sigurno ima potencijal, pored blizine međunarodnog aerodroma, grada, odličnih hotela, infrastrukture i ljepote planine, samo nedostaje investicija u vidu vještačkog osnježavanja“, istakao je Ljevnaić novinarima.

Predsjednik Nadzornog odbora OC „Jahorina“ Nedeljko Elek kaže da ostaje najveći problem sa GRAS-om, ali on smatra da sve ide u dobrom toku.

Elek je dodao da su ušli u sporazum sa IRB-om, koji je usaglašen, te da to samo Vlada u narednih 15 dana formalno potvrdi.

Prema njegovim riječima, sva neplaćena potraživanja OC „Jahorina“ će biti zatvorena.

 

 

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Publika uživala u predstavi „Samo za tvoje uši“

samo za tvoje usi sarsPredstava „Samo za tvoje uši“ u izvođenju glumaca Studentskog pozorišta večeras je ponovo nasmijala paljansku publiku u Kulturnom centru, i ujedno zatvorila Gospojinske svečanosti koje su prethodile proslavi krsne slave i Dana opštine.

U predstavi su igrali Janko Jugović, u ulozi Caneta, i Nemanja Popović, u ulozi Bate. Ovo je bilo treće izvođenje ove predstave na Palama, a prethodna dva puta ulogu Bate tumačio je Vladimir Čabak.

I ovog puta, kao i prethodna dva, Cane i Bato su do suza nasmijali domaću publiku.

Predstava govori o dva različita karaktera, dva studenta koji bezuspješno pokušavaju da naprave neki „biznis“ i tako zarade novac, međutim nikako im ne uspijeva da se obogate.

Najzad, Bato dolazi na ideju da on i njegov drug Cane otvore liniju za „hotlajn“.

Cane na početku odbija saradnju misleći kako im neće uspjeti, jer šta god su do sad pokušali nije im išlo od ruke, ali ipak ne videći ideju šta drugo da urade da bi došli do novca, pristaje.

U fokusu priče je niz komičnih situacija koje su oduševile paljansku publiku večeras, prvenstveno njihov stav „romanijskih mužijaka“, kako su se predstavljali damama na „hotlajnu“.

 

 

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Za liječenje djece usmjeriti 10 odsto novca od službenih automobila

dodik pale intervju sarsZakonskim regulisanjem izdvajanja 10 odsto od vrijednosti automobila za javna preduzeća i institucije u fond solidarnosti za liječenje djece u inostranstvu, prema riječima predsjednika Srpske Milorada Dodika, bila bi „stavljena tačka“ na pitanje nabavke novih vozila.

Dodik je danas na Palama novinarima potvrdio da je predložio da zakon od 0,25% od ličnog dohotka, onih koji to hoće, ide u stvaranje humanitarnog fonda za djecu čije je liječenje potrebno izvan Republike Srpske.

„Ovo sam predložio, imajući u vidu različite situacije i traumatične akcije koje su se vodile, a koje nisu uvijek bile završene na vrijeme, zbog čega je izgubljena šansa za spas bolesne djece“, istakao je Dodik.

Dodik je dodao da bi taj  humanitarni fond trebalo da prikupi oko 5-6 miliona KM na bazi izvora kako je i predloženo.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović podržao je inicijativu predsjednika Republike Srpske da se 10 odsto vrijednosti svakog nabavljenog automobila u javnim preduzećima i službama uplati u Fond solidarnosti za liječenje djece.

„Mislim da je prijedlog predsjednika realan, racionalan i da treba ići u tom pravcu, čak ga treba u zakonsku regulativu ugraditi“, rekao je Savanović novinarima.

 

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Promovisan časopis „Čuvarkuća“

cuvarkuca promocijaNaučno-popularni časopis „Čuvarkuća“, čiji je cilj razvoj svijesti o značaju zaštite životne sredine, promovisan je večeras u organizaciji Udruženja za zaštitu i očuvanje životne sredine „Eko Željeznica“ iz Istočne Ilidže.

Urednik „Čuvarkuće“ Branko Pjević rekao je da naziv časopisa upućuje na njegov primarni zadatak, a to je podizanje svijesti o očuvanju životne sredine koja je ugrožena zbog velike industrijske zagađenosti i nebrige ljudi o okolini.

Pjević je rekao da niko ne preduzima značajne korake da bi se ekološki problemi riješili.

„Naš cilj u ekološke projekte bude uključeno što više mladih na dobrovoljnoj osnovi, jer će radom na takvim projektima steći osnovna saznanja o zaštiti životne sredine“, istakao je Pjević.

Stručni saradnik časopisa internista-kardiolog Snježana Kešelj rekla je da se časopisom kao što je „Čuvarkuća“ jača svijest o zdravoj životnoj okolini, pa samim tim i o sopstvenom zdravlju i opštem blagostanju.

Ona je dodala da ogroman nivo industrijalizacije je izazvao velike negativne efekte na nivo ljudskog zdravlja, pa tako i na kvalitet i dužinu ljudskog života.

Dušica Pjević, saradnik na projektu i član Udruženja „Eko Željeznica“, rekla je da je ona u prvom broju časopisa „Čuvarkuća“ napisala osvrt na ekonomski aspekt upravljanja otpadom koji je veoma bitan kada se radi o ekologiji.

 

 

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Proslavljena Velika Gospojina - Dan i krsna slava opštine Pale

dodik jugovic krsna slavaSluženjem Svete arhijerejske liturgije u crkvi Uspenja Presvete Bogorodice i slavskim obredom u salonu „Stanišić“, danas je na Palama obilježen Dan i krsna slava opštine Pale – Velika Gospojina.

Nakon liturgije, litija je prošla ulicama Palama sve do Trga Republike Srpske gdje su na spomenik palim borcima položeni vijenci i služen pomen.

Slavskom obredu, pored gradskih i opštinskih vlasti, prisustvovali su predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović, potpredsjednica Narodne skupštine Republike Srpske Sonja Jovičević-Karadžić, narodni poslanici, načelnici opština i odbornici u gradskoj i opštinskim skupštinama.

Kum ovogodišnje krsne slave opštine Pale bio je Njegova ekselencija ambasador Republike Srbije u BiH Stanimir Vukićević.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik čestitao je načelniku i građanima Pala krsnu slavu, te istakao zadovoljstvo što je danas došao da zajedno obilježe ovu svečanost.

„Pale imaju dinamičan razvoj i neophodno je nastaviti sa tim. Vlada je opredjeljena da opštini pomogne u stvaranju industrijske zone“, naglasio je predsjednik Dodik.

On je dodao da su nedavno razgovarali i o pomoći Olimpijskom centru „Jahorina“, gdje će, prema njegovim riječima, Vlada Republike Srpske pomoći da se obezbjede sredstva za kupovinu sistema za osnježavanje.

„Za to treba oko 11 miliona KM, a Vlada i njene insitrtucije će obezbjediti taj novac, tako da ćemo riješiti taj problem“, naveo je Dodik.litija pale 2017 sars

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović, nakon polaganja vijenaca na centralni spomenik na Trgu Republike, rekao je da trebamo biti nadahnuti i ohrabreni onim što su činili naši prethodnici, jer je rezultat svih tih stradanja Republika Srpska.

„Ona je platila ogromnu cijenu i to nas obavezuje koliko moramo biti ozbiljni, odgovorni i koliko moramo u svakom smislu biti svjesni činjenice da branimo slobodu, da je odbranimo demokratski, poštujući volju naroda“, rekao je Savanović.

Savanović je dodao da je Sarajevsko-romanijsko ratište bilo jedno od najtežih u ratu, te da poginuli borci stvorili Republiku Srpsku i dali je nama u nasljeđe da je čuvamo.

On je dodao da će Vlada nastaviti da pomaže i poštuje sve porodice poginulih boraca i ratnih vojnih invalida u narednom periodu.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković rekao je da su Pale najveća istočnosarajevska opština, kako po broju stanovnika, tako i po privrednim potencijalma.

„Po tom pitanju Grad Istočno Sarajevo posmatra opštinu Pale kao jednu od najvažnijih opština u sastavu Grada“, dodao je Vuković.

savanovic paradjina pale delegacijaGradonačelnik se zahvalio za veliki doprinos svih onih koji su učinili da Pale imaju ovakav spomenik, kao što je to spomenik palim borcima na Trgu Republike Srpske.

„Svakako da je uvijek prilika da se sjetimo poginulih boraca čija imena su ispisana na pločama oko nas“, rekao je Vuković.

Predsjednik Boračke organizacije opštine Pale Mihajlo Parađina kaže da je i dalje glavni problem na Palama velika nezaposlenost djece poginulih boraca, te naveo da se treba zalagati da ta djeca imaju prednost u odnosu na ostale pri zapošljavanju.

„Nijedna partijska knjižica ne može imati prioritet u zapošljavanju u odnosu na život dat za Republiku Srpsku. Svi nivoi vlasti moraju imati veću odgovornost i senzibilitet prema tim kategorijama“, rekao je Parađina.

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn