Menu
A+ A A-
Miljan Rasevic

Miljan Rasevic

''Lut fest'' obilježava Svjetski dan lutkarstva

vitomir stifanic lut festKao što sve velike prestonice kulture danas slave lutkarsku umjetnost i obilježavaju Svjetski dan lutkarstva, tako i Istočno Sarajevo, daje poseban doprinos proslavi ovog značajnog datuma za lutkarsko pozorište.

Međunarodni festival profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu ''Lut fest'' objavio rezultate konkursa za takmičarski program 18. festivala, koji se održava od 15-19. maja, 2017. godine, u Istočnom Sarajevu, u organizaciji Forum teatra (u galeriji).

''Objavljujući rezultate konkursa ovogodišnjeg ''Lut festa'' na ovaj poseban datum za umjetnost lutkarstva, željeli smo da još jednom skrenemo pažnju na značaj i doprinos festivala u razvoju lutkarstva i lutkarske umjetnosti ne samo kod nas, nego i u svijetu'', rekao je selektor ''Lut festa'' Vitomir Štifanić.

Prema njegovim riječima, važno je istaći da je Međunarodni festival profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu ''Lut fest'' postao prava umjetnička atrakcija za publiku svih uzrasta, koja je za osamnaest godina trajanja doprinjela da je Istočno Sarajevo postalo važna odrednica na mapi svjetskog lutkarstva.

''Čari i magija ovog festivala se dugo pamte, jer su lutkarske predstave prvenstveno vizuelna umjetnost, čiji čarobni doživaljaji iz djetinjstva ostaju duboko u podsvjesti za cijeli život. Selekcija ovogodišnjeg festivala je ostvarila dva koncepta utemeljena u animaciji lutaka, što je usko vezano s posrednim ili neposrednim udjelom glumca u procesu oživljavanja lutke'', istakao je Štifanić.

On kaže da su u takmičarski i prateći program festivala izabrane predstave koje svojim stilskim izvođenjem i porukom publici pružaju iluziju stvarnosti, te predstave koje ističu samostalnost u stvaranju nezavisnog lutkarskog svijeta mašte i imaginacije.

U takmičarskom programu festivala učestvovaće 11 pozorišta iz BiH (Republika Srpska, Federacija BiH), Srbije, Slovenije, Njemačke, Estonije i Egipta. Ove godine će se publici po prvi put predstaviti Nevid teatar, Banja Luka sa predstavom ''Pustolovine Boleta Komete'', autorski projekat Marka Dukića.

Iz Mostara dolaze dva pozorišta: Pozorište lutaka Mostar sa predstavom ''Princ iz moje ulice'', Nedžada Maskumića i Lutkarsko kazalište Mostar, koje će izvesti predstavu ''Bajka o sreći'', Izabele Degorske.

Iz Srbije će se ove godine predstaviti četiri pozorišta: Pozorište lutaka ''Pinokio“, Beograd sa predstavom ''Aladinova čarobna lampa'', reditelja Nikole Zavišića, Pozorište lutaka Niš, sa predstavom ''Olovni vojnik i balerina'', reditelja Darka Kovačovskog, Dečije pozorište Subotica sa predstavom ''Ivica i marica'', reditelja Todora Valova, i Narodno pozorište ''Toša Jovanović'', Zrenjanin, sa predsatvom ''Zvezda lutalica'', čiju režiju potpisuje Irena Tot.

Tradicionalno, iz Estonije će se publici predstaviti Pozorište ''Tuulevski'' sa novim lutkarskim ostvarenjem, predstavom ''Crvenkapa'', rediteljke Amele Vučenović. Zavod federacija Ljubljana će izvesti predstavu ''Luda šuma'', autorski projekat Ajde Roos i Petera Kusa.

Po prvi put će se publici u Istočnom Sarajevu predstaviti Silvija Bart, čuvena lutkarka iz Njemačke, sa predstavom ''Ljubav za tri narandže'', čiju režiju potpisuje i Lutkarsko pozorište Kairo, iz Egipta sa predstavom ''Arzak'', Abdeltfa Mostfa.

U pratećem programu festivala odigraće se predstave ''Ptice bez granica'', autorski projekat Ivane Radić i Bojana Beribake, sa kojim će se predstaviti ''Otvoreni teatar'' iz Mostara i predstava ''Jaje'', Dječijeg pozorišta Republike Srpske, Banja Luka, po motivima Zlatka Krilića, čiju režiju, adaptaciju i scenografiju potpisuje Predrag Bjelošević.

''Odluku da učestvuju u pratećem programu festivala donijelo je Dječije pozorište RS, Banja Luka, jer nažalost ove godine nemaju festivalsku predstavu koja bi se mogla postaviti na sceni Kulturnog centra Istočno Novo Sarajevo, gdje se održava festivalski program. Zbog ograničenih scenskih i tehničkih mogućnosti smo uskraćeni da publici predstavimo najnoviju produkciju ovog pozorišta, jer one svojim tehničkim i scenskim zahtjevima prevazilaze naše mogućnosti'', kaže izvršni producent festivala Aleksandra Mitrić-Štifanić i dodaje:

''Nismo željeli da zbog toga odustanemo od Dječijeg pozorišta, smatrajući da je vrlo značajno da publika u Istočnom Sarajevu vidi predstavu ovog poozorišta, zbog čega je i napravljen ovakav dogovor''.

U bogatom pratećem programu pod nazivom „Laboratorija lutkarstva“, pored predstava, publika i učesnici moći će da uživaju u lutkarskim radionicama, predavanjima, promocijama i scenskim čitanjem nagrađenog lutkarskog teskta.

''Njegujmo lutkarsko pozorište za djecu, prenoseći djeci najljepše poruke života i kroz lutkarsko pozorište vratimo ljubav, povjerenje i iskrenost, vjerujući u lutke i njihovu moć da nam sve što treba da se kaže, kažu na poseban i samo njima svojstven način. Jer, lutke ne mrze, nisu zajedljive, niti pakosne, one su iskrene i zato ih podarimo djeci, sa najvećom pažnjom nas odraslih i odgovornih za njihovo bolje djetinjstvo i odrastanje'', poruka je „Lut festa“, povodom Svjetskog dana lutkarstva.

 

 

Izvor: sarajevo-rs.com

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Otvoren studio ''Teatrolog'' u našem gradu

zoka todorovic teatrologStudio ''Teatrolog'' počeo je sa radom u februaru ove godine u Istočnom Sarajevu. U pitanju je studio za kreativno pisanje, scenario (radio-drama, igrani i dokumentarni film), scensku produkciju i scensku režiju.

Projekat je pokrenut od strane teatrologa Zorana Todorovića, koji je ujedno i voditelj nastave, a u saradnji i uz podršku Matične biblioteke Istočno Sarajevo.

Todorović je za Sarajevo-RS  rekao da je ideja nastala u cilju da se popularizuje teatrologija kao nauka, kao i da se mladi ljudi druže na jednom mjestu i kroz te susrete razvijaju svoje vještine.

''Prvi dio ovog programa će trajati tri mjeseca. Nakon toga polaznici, koji budu zadovoljili u prvom ciklusu, nastavljaju dalje, ali manje u teorijskom, a više u praktičnom smislu. Stečena znanja će koristiti za konkretne, pojedinačne, ali i timske, zadatke'', kaže Todorović.

On dodaje da će se raditi na izradi konkretnih scenarija i njihovoj realizaciji u vidu radio-drama, a poseban cilj će biti realizacija dramskog komada kroz timski rad koji obuhvata cjelokupnu scensku produkciju.

''Naravno, tada će se upisati nova generacija polaznika, a zainteresovanih već ima, što otvara mogućnost daljeg širenja čitavog koncepta. Svjestan sam da je ova vrsta umjetnosti podložna promjenama i usavršavanju, pa sam u tom smislu predvidio više pravaca kojima studio ''Teatrolog'' može da krene u budućnosti'', ističe on.

Dodaje da je jedan od prioriteta ostvarivanje saradnje sa drugim umjetničkim i kreativnim sekcijama, a posebno sa mladim glumcima amaterima, kako bi se stvorila neophodna baza za ozbiljniju stvaralačku i pozorišnu produkciju.

''Zanimljivo je da su polaznici u generacijskom rasponu od drugog razreda srednje škole, pa do magistara i doktoranata. Ipak, odnosi, a posebno saradnja unutar studija, su na odličnom nivou. Na početku se prijavilo dvadeset, na osnovu čega su formirane dvije grupe, ali sada redovno radi i pohađa četrnaest polaznika'', kaže Todorović.

Todorović ističe da je to prirodan proces, jer ne mogu svi jednako obavljati zadatke, pa samim tim i odustaju po vlastitom nahođenju, ili shvate da nije šala.

''Time se stvara još bolja kohezija grupe jer svi ostali sarađuju. Ako do kraja prvog tromjesečnog ciklusa ostane deset polaznika koji su u potpunosti usvojili znanje i ispunili očekivano, to će biti odličan uspjeh, a ti polaznici će sigurno nastaviti dalje i ući spremni u drugi ciklus, produkcijski'', navodi on.

Najveću zahvalnost duguje Matičnoj biblioteci Istočno Sarajevo koja je obezbjedila sve termine, prostorije, tehniku i ostala potrebna pomagala. Todorović ističe da su oni prepoznali potencijal i važnost ovakvih projekata.

 

 

 

Izvor: sarajevo-rs.com

Foto: Darko Kovačević

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Počinje Međunarodni simpozijum - Infoteh Jahorina 2017

hotel bistrica 2016Šesnaesti Međunarodni naučno-stručni simpozijum ''Infoteh-Jahorina'' održava se na Jahorini počinje sutra, 22. marta, i trajaće naredna dva dana. Simpozijum će se održati u hotelu ''Bistrica'', a otvaranje je zakazano za sutra u 9:30 časova.

Simpozijum ''Infoteh-Jahorina'' nastavak je međunarodnog Simpozijuma ''Jahorina'' koji je posljednji put održan 1991. godine u hotelu ''Jahorina''. Cilj Simpozijuma je da okupi eksperte, naučnike, inženjere, istraživače i studente koji se bave informacionim tehnologijama i njihovom primjenom u sistemima upravljanja, komunikacionim, proizvodnim i elektronskim sistemima, energetici, kao i u drugim oblastima od interesa za brži i uspješniji razvoj sredine u kojoj živimo.

Simpozijum posebnu pažnju posvećuje mladim istraživačima i studentima organizovanjem posebne studentske sesije. Na prvom naučno-stručnom Simpozijumu ''Infoteh-Jahorina'', koji je održan od 12. do 14. marta 2001. godine u hotelu ''Bistrica'', izloženo je 53 rada, šest firmi su prezentovale svoje programe razvoja i proizvodnje opreme u oblasti telekomunikacija, energetske elektronike, elektroenergetike i automatskog upravljanja procesima.

Radu skupa prisustvovalo je nešto više od stotinu učesnika. Tokom simpozijuma održan je i okrugli sto o potencijalima i mogućnostima saradnje privrede Republike Srpske i Savezne Republike Jugoslavije u cilju uspješnog nastupa na domaćim i stranim tržištima.

U periodu od 2001. do 2011. godine Simpozijum ''Infoteh-Jahorina'' bilježi konstantan rast broja učesnika sa prostora bivše Jugoslavije i šire, te broja prijavljenih i objavljenih radova.

Danas ''Infoteh-Jahorina'' predstavlja jedan od vodećih domaćih simpozijuma posvećenih razvoju i primjeni informacionih tehnologija.

 

 

 

Izvor: sarajevo-rs.com

Foto: oc-jahorina.com

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Okrugli sto pod nazivom ''Ne vandalizmu u mom gradu''

motus adolescentiUdruženje mladih ''Motus Adulescenti'' iz Istočnog Sarajeva danas je organizovalo okrugli sto pod nazivom ''Ne vandalizmu u mom gradu'', koji se implementira u sklopu istoimenog projekta finansiranog od strane Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini.

Prema riječima programskog koordinatora Udruženja za naš portal Aleksandre Matić-Tadić ovom aktivnošću lansirana je kampanja koja će uvezati sve relevantne aktere u istoj namjeri - spriječiti vandalizam na sportskim terenima.

''Na okruglom stolu učestvovali su predstavnici Fudbalskog saveza BiH, Fudbalskog saveza Republike Srpske, UEFA lige šampiona za žene, ŽFK “SFK 2000 Sarajevo”, FK “Slavija”, FK “Famos”, FK “Olimpic”, te Komisije za pitanja mladih Grada Istočno Sarajevo'', rekla je Tadićeva.

Ona je dodala da su u toku okruglog stola, prisutni dobili informaciju o tome koje aktivnosti su planirane u kampanji “Ne vandalizmu u mom gradu!”, te imali priliku iznijeti svoje mišljenje o problematici koju targetira ranije spomenuta kampanja.

''Dogovorene su dalje aktivnosti, koje uključuju saradnju sa reprezentacijom BiH, promotivne aktivnosti u toku Premijer lige, te saradnju sa Savezima na uvezivanju sa svim relevantnim akterima na polju sprječavanja vandalizma na bh. terenima i ulicama'', istakla je Tadićeva.

Aleksandra je rekla da, iako su dobili poziv, predstavnici fudbalskih klubova ''Željezničar'', ''Sarajevo'', ''Velež'', ''Zrinjski'' i ''Borac'' nisu prisustvovali lansiranju kampanje, ali se oni nadaju budućoj saradnji sa njima i uključenju u ovu kampanju.

''Cilj kampanje “Ne vandalizmu u mom gradu!” jeste uticati na navijače najvećih klubova u Bosni i Hercegovini, te kroz saradnju sa savezima i klubovima stvoriti pozitivnu atmosferu na terenima, i u prvi plan staviti pozitivne vijesti i događaje iz sporta, umjesto stalnih incidenata i negativnosti vezane za navijanje'', ističe Tadićeva za naš portal.

Projekat će u narednim mjesecima obuhvatiti i sastanke sa igračima, upravama klubova, ali i navijačima, te zajedno sa svima stvoriti plan za dalje djelovanje i prevenciju vandalizma – jer mu nije mjestu u našim gradovima, poručuju iz Udruženja ''Motus Adulescenti'' Istočno Sarajevo.

Udruženje ''Motus Adulescenti'' je organizacija koja od 2012. godine aktivno radi na promociji tolerancije, pozitivnih vrijednosti, kulture dijaloga i pozitivne atmosfere u svim segmentima života u Bosni i Hercegovini, te je ovo jedan od projekata u nizu, koji je velikodušno podržan od Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH, a koji ima za cilj unaprijediti kvalitet života u državi, kako za mlade, tako i za sve njene stanovnike.

 

 

 

Izvor: sarajevo-rs.com

Foto: Motus Adulescenti Istočno Sarajevo

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Održano veče poezije ''Melodija proljeća''

vece poezije prof sarsFilozofski fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu večeras je bio domaćin poetske večeri ''Melodija proljeća'' u organizaciji katedre za ruski jezik i srpski jezik i književnost Filozofskog fakulteta u saradnji sa Filološkim fakultetom u Voronježu, Rusija.

Tatjana Nikolaeva Danjkova, doktor filoloških nauka na Poljoprivrednom Univerzitetu u Voronježu novinarima je rekla da se večeras održava veče poezije, a osnovna tematika je proljeće što je i naziv ove večeri.

''Devet studenata katedre za ruski i srpski jezik i književnost govoriće stihove ruskih pjesnika, koji su u vezi sa proljećem. Osim toga imamo i nastup Hora Filozofskog fakulteta pod rukovodstvom mr Jelene Čamur'', rekla je profesorica Danjkova.

Ona je istakla da je saradnja ruskog i našeg univerziteta bez sumnje veoma važna, kako između samih obrazovnih institucija, tako i između srpskog i ruskog naroda.

''Kao filolog sam uvijek pridavala veliki značaj sličnosti između ruskog i srpskog jezika. Svakako planiramo nastaviti saradnju, ponovo smo ovdje u junu, tako da ćemo i tada organizovati još jedno veče poezije'', rekla je Danjkova i dodala da će saradnju nastaviti i sa Poljoprivrednim fakultetom UIS.

Profesorica Tatjana Danjkova navela je da je saradnja između Filološkog fakulteta u Voronježu najprije uspostavila saradnju sa Poljoprivrednim fakultetom, nakon što su profesori sa ruskog fakulteta učestvovali na Agrosim simpozijumu na Jahorini, te je nakon toga uspostavljena saradnja i sa Filozofskim fakultetom na Palama.

Ona je poručili da između Univerziteta u Voronježu i u Istočnom Sarajevu takođe postoji i razmjena studenata i nastavnog osoblja.

 

 

Izvor i foto: sarajevo-rs.com

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Jugović tvrdi da SDS opstruiše njegov rad

bosko jugovic press sarsNačelnik opštine Pale Boško Jugović, nakon press konferencije na kojoj je SDS iznio niz kritika o njegovom radu u dosadašnjih 100 dana od imenovanja na mjesto načelnika opštine, rekao da čelnici paljanskog OO SDS opstruišu njegov rad od početka mandata.

Jugović ističe da pokušava sve vrijeme da pronađe izlazak iz trenutne situacije, s obzirom na to da nema skupštinsku većinu u lokalnom parlamentu.

''Mandat načelnika opštine ne traje 100 dana već četiri godine, što je SDS-u najteže palo. Tokom ovih 100 dana radilo se na pripremi projektne dokumentacije i svih projekata koji će biti realizovani u narednom periodu'', rekao je Jugović, reagujući na optužbe SDS da se ponaša nedomaćinski.

Načelnik opštine tvrdi da nisu propali pregovori o kadrovskim rješenjima u Palama i lokalnim preduzećima, i da oni idu određenim tokom.

''Mnoga pitanja će biti definisana do 31. marta, kada je zakazana sjednica Skupštine opštine Pale. Srpskoj demokratskoj stranci su teško pale smjene u opštinskim preduzećima koja su u velikom gubitku, a koja pokušavam da postavim na zdrave noge'', ističe načelnik Jugović.

On dodaje da je u pregovorima ''kamen spoticanja'' bilo mjesto zamjenika načelnika opštine, jer je traženo da on bude iz SDS-a.

''Nije korektno da se prema narodu bavimo ovim stvarima. Želimo da se okrenemo stvarnosti i da radimo, a ne da se bavim zakulisnim radnjama i sprovodim odluke po kafanama'', kaže Jugović i dodaje da je jutros održan sastanak sa predstavnicima ''Sarajevoinvesta'', te da će aktivnosti o toj firmi biti razmatrane na narednoj sjednici.

Načelnik Jugović kaže da on ima pravo da formira svoj kabinet i da ima savjetnike koji mu odgovaraju, a da je sve uradio u skladu sa Zakonom u opštinskoj upravi.

''Biću u prilici da na jednoj od narednih konferencija za štampu iznesem podatke o tome kakvu sam situaciju zatekao i kako se novac čuvao u opštini Pale'', istakao je Jugović.
 

Izvor i foto: sarajevo-rs.com

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

SDS optužuje Jugovića da nije ništa uradio

ninkovic blagojevic sds sarsPredsjednik OO SDS Pale Bojan Ninković na današnjoj vanrednoj press konferenciji za medije rekao je kako aktuelni načelnik opštine Boško Jugović (SNSD) nije ništa uradio otkad je izabran na tu funkciju.

Ninković ističe da načelnik Jugović nije ispunio nijedno obećanje, te da se nedomaćinski odnosi prema ovoj lokalnoj zajednici. Napominje da načelnik Jugović i Opština Pale nisu obilježili 9. januar - Dan Republike Srpske. 

''Mi imamo obavezu ispred Srpske demokratske stranke da pratimo svaki korak načelnika i da izvještavamo naše građane i glasače o njegovim aktivnostima. Kako je moguće da načelnik, koji je proglašen za ''zvijezdu lokalnih izbora'' na Palama ne obilježi 9. januar - Dan Republike'', pita se Ninković.

On kaže da načelnik nije nastavio ni tradiciju ranije vlasti u Palama, koja je uvijek darivala prvorođeno dijete u novoj godini sa područja opštine Pale. Takođe, predsjednik paljanskog OO SDS pita se zašto načelnik Jugović ne riješi probleme u Studentskom centru, koji nemaju biblioteku, čitaonicu i sportske terene.

''Ovih dana će biti blokada i ''ključ u bravu'' u OC ''Jahorinu'', to jeste, blokada od strane IRB Republike Srpske. Načelnik Jugović je najavio reorganizaciju u OC ''Jahorina'', da će se promijeniti menadžment i da će se krenuti u nove projekte, poput osnježavanja'', kaže Ninković i postavlja pitanje: ''Da li u ovome opozicija smeta načelniku''?

Ninković se upitao šta je sa fabrikom ''FAMOS Koran'' kome je obećana velika investicija.

''To je bilo jedno od osnovnih predizbornih obećanja načelnika Jugovića i imaju svog političkog eksperta iz SNSD-a, gospodina Marinkovića, a obećali su novog investitira i 2,8 miliona KM. Od toga do danas nije bilo ništa'', ističe Ninković.

On kaže da je aktuelni načelnik obećao i pomoć Vlade Republike Srpske Palama, te da ni ambasadori više ne dolaze u posjetu Palama. Što se tiče zapošljavanja, prema riječima Ninkovića, Jugović je rekao da neće biti zapošljavanja, pa je zaposlio četiri čovjeka.

Ninković ističe da je Jugović u predizbornoj kampanji obećao da neće zapošljavati nove opštinske radnike, kao i da neće biti niko otpušten, a da je do sad zaposlio već četiri čovjeka, planira još dvojicu, a da su direktori opštinskih preduzeća već smijenjeni.

''Pregovori o kadrovskim rješenjima su propali, iako je koalicija ''Savez za Pale'' nudila mnoga rješenja. Načelnik Jugović je propustio rok za žalbu, zbog čega je Okružni sud u Istočnom Sarajevu odbio kao neosnovanu tužbu opštine Pale za davanje dozvole firmi za impregnaciju stubova ''Sarajevoinvenst''.

"Jugović je propustio i rokove da resornom odjeljenju u Skupštini grada Istočno Sarajevo dostavi svoje mišljenje o ovom slučaju jer grad treba da izda ekološku dozvolu u ovom postupku", rekao je Ninković i pozvao načelnika da po zakonu dostavi svoje mišljenje Gradu Istočno Sarajevo što prije.

Ninković je rekao da "Savez za Pale" neće tražiti opoziv Jugovića, ali će o svim njegovim "nedomaćinskim potezima" redovno informisati javnost.

 

 

 

Izvor i foto: sarajevo-rs.com

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Povećan broj krivičnih djela na području CJB Istočno Sarajevo

cjb pres 2.2017 sarsU toku februara mjeseca 2017. godine na području Centra javne bezbjednosti (CJB) Istočno Sarajevo registrovana su 62 krivična djela (za 16,98% više u odnosu na februar 2016. kada su registrovana 53 KD), podnesena su 53 izvještaja i prijavljena 54 lica, od čega 23 povratnika i četiri maloljetnika, rečeno je danas na press konferenciji CJB Istočno Sarajevo za mjesec februar tekuće godine.

''Stanje na području CJB Istočno Sarajevo je zadovoljavajuće, iako izvještajni period karakteriše povećan broj evidentiranih krivičnih djela za 16,98%. Međutim, ovdje je potrebno naglasati da u ovom izvještajnom periodu nie bilo registrovanih krivičnih djela sa većim stepenom društvene opasnosti, koja bi mogla izazvati značajnije uznemiranje javnosti'', rekao je novinarima Predrag Ćajić, zamjenik načelnika CJB Istočno Sarajevo.

Ćajić je istakao da je u oblasti javnog reda i mira zabilježeno povećanje izvršenja narušavanja javno reda i mira. Evidentirano je 49 prekršaja, što je za 68,97% više u odnosu na februar 2016. godine. 

''U oblasti izvještaja o javnom redu i miru na području Centra nisu registrovana narušavanja javnog reda i mira u većem obimu, kao i to da nisu registrovana lica maloljetnici kao izvršioci prekršaja'', rekao je Ćajić.

Na području Centra javne bezbjednosti dogodile su se 72 saobraćajne nezgode, 11,11% manje u odnosu na februar 2016. godine (81 saobraćajna nesreća). U saobraćajnim nesrećama nastradalo je deset lica, dvoje teže i osam lakše povrijeđeno.

''U ovom izvještajnom periodu zabilježeno je smanjenje saobraćajnih nesreća, kao i smanjenje nezgoda sa posljedicama za lica za 41,18%'', dodao je Ćajić.

Načelnik Sektora krim.policije CJB Istočno Sarajevo Nebojša Popović iznio je statističke podatke sa mjesec februar sa uporednim pokazateljima za isti period prošle godine.

''Ukupni koeficijent rasvijetljenosti krivičnih djela iznosi 82,81%, dok je koeficijent rasvijetljenosti KD po nepoznatom počiniocu 66,67%. U momentu prijavljivanja nepoznati izvršilac je bio u 31 slučaju, naknadnim operativnim radom policijskih službenika, rasvijetljena su 22 krivična djela, od toga dva iz prethodnog perioda'', rekao je Popović novinarima.

On je istakao da u strukturi kriminaliteta, najveći broj krivičnih djela otpada na KD opšteg kriminaliteta (48), šest krivičnih djela iz oblasti privrednog kriminaliteta, pet KD iz oblasti bezbjednosti saobraćaja, dva krivična djela iz oblasti KZ BiH i jedno KD iz oblasti zloupotrebe opojnih droga.

''U oblasti opšteg kriminaliteta prednjače KD iz oblasti imovinskih delikata, krađe i teške krađe. Policijski službenici CJB Istočno Sarajevo i dalje, postižu visoke rezultate u rasvijetljavanju KD ''Razbojništvo''. U toku februara zabilježena su četiri ova krivična djela i sva su bila po NN licu, dok je operativnim radom rasvijetljeno pet krivičnih djela, od toga jedno iz prethodnog perioda'', istakao je Popović.

Izvršenjem ovih krivičnih djela počinjena je materijalna šteta u iznosu od 103.525,55 KM, dok je iznos utvrđene protivpravne imovinske koristi 140.000 KM.

Kada je riječ o Krivičnom zakonu BiH registrovana su dva KD - ''Ratni zločin protiv ratnih zarobljenika'' i ''Individualna krivična odgovornost'', za koje je podnesen izvještaj protiv dva lica. 

Inspektor u Sektoru krim.policije CJB Istočno Sarajevo Igor Karišik novinarima je rekao da su u oblasti javnog reda i mira na području CJB Istočno Sarajevo evidentirano 35 KD narušavanja javnog reda i mira.

''Registrovano je ukupno 49 prekršaja, a sankcionisani sa 11 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka i uručeno je 17 prekršajnih naloga, protiv ukupno 46 lica'', rekao je Karišik.

On je istakao da je najviše prekršaja evidentirano na području opština Pale, Rogatica, Foča i Višegrad. 

''Najčešći prekršaji su tuča i fizički napad, kao i vrijeđanje, gdje je evidentirano po devet prekršaja'', dodao je Karišik.

 

 

 

Izvor i foto: sarajevo-rs.com

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ubjedljiva pobjeda Obilića

obilic leotar 2017 sarsKošarkaši Obilića deklasirali su večeras OKK Leotar iz Trebinja u meču 4. kola drugoligaškog ''Istoka'' rezultatom 88:60. Ovo je bila druga pobjeda paljanskog tima u ovoj sezoni, a narednog vikenda očekuje ih susret sa Igmanom iz Istočne Ilidže.

Predsjednik KK Obilić Mladen Koprivica rekao je nakon večerašnje utakmice za Sarajevo-RS  da je ovo bila važna pobjeda za njegov tim i da ih narednog vikenda očekuje još važnija utakmica, gdje očekuju pobjedu.

''Zadovoljni smo večerašnjom igrom i rezultatom, očekivali smo pobjedu nad Leotarom, što svakako nama otvara priliku da sa pobjedom protiv Igmana u narednom kolu, nastavimo borbu za ulazak u Prvu ligu Republike Srpske'', rekao je Koprivica.

On je naglasio da ih nakon meča sa Igmanom očekuje završnica takmičenja, odnosno doigravanje sa ekipa iz grupa ''Centar'' i ''Zapad''. 

''Nadamo se da ćemo uspjeti da se domognemo Prve lige, što je svakako naš cilj'', istakao je Koprivica.

Večerašnji meč odigran u SPC ''Peki'' na Palama imao je i humanitarni karakter. Naime, sav novac od prodatih ulaznica, po cijeni od 1 KM, biće uplaćen za liječenje dječaka Marka Pavlovića iz Pala, kojem je otkrivena Vilsonova bolest. 

Iz KK Obilić rekli su da je večeras skupljeno 272 KM, a s obzirom da odziv nije bio veliki to je sasvim zadovoljavajuća cifra. U prošloj, prijateljskoj, utakmici protiv Gena, Paljani su skupili 782 KM.

 

 

 

 

Izvor i foto: sarajevo-rs.com

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Gluhaković: Radi se na pronalaženju strateškog rješenja za Jahorinu

gluhakovic jahorina 2017Na Jahorini je danas održana sjednica Skupštine akcionara OC ''Jahorina'' gdje je učestvovao ministar trgovine i turizma Predrag Gluhaković, koji je rekao da Vlada Republike Srpske aktivno radi na pronalaženju strateškog rješenja za Olimpijski centar "Jahorina", kao i to da se stvori pozivitivan ambijent za investitore.

Ministar Gluhaković je rekao novinarima da hitno treba riješiti i pitanje imovine u ovom centru i da zajedno novi menadžment, Vlada, resorno ministarstvo i lokalna zajednica žele da nađu sigurnog ulagača.

''U saradnji sa lokalnim zajednicama Pale i Trnovo, pokrenuto pitanje izrade novog master plana Jahorina, jer je prethodni bio preambiciozan i ni 10 odsto od plana nije realizovano. Sada želimo, zajedno sa Olimpijskim centrom ''Jahorina'', hotelijerima i lokalnim zajednicama da uradimo kvalitetan master plan koji će dati rezultate", rekao je Gluhaković.

Ministar je dodao da je Ambasada Francuske u BiH ponudila da najuticajnija francuska firma koja se bavi planinskim turizmom uradi projekat za Jahorinu, koji će biti podloga za potencijalne investitore u raznim oblastima planinskog turizma.

Kada se radi o Omladinskim olimpijskim igrama ''EYOF 2019'', ministar Gluhaković kaže da entitetske vlade sa Savjetom ministara BiH rade na tome, jer će to biti još jedan podstrek da na Jahorinu vrijedi doći i ulagati.

Na današnjoj sjednici Skupštine akcionara OC ''Jahorina'' razriješen je stari Nadzorni odbor kojem je istekao mandat, imenovani su vršioci dužnosti do izbora novih članova i usvojeni kriterijumi za izbor novog Nadzornog odbora.

Što se tiče zimske sezone, Gluhaković je rekao da su zadovoljni ovom zimskom sezonom, te da je ovo jedna od rijetkih godina kada je bilo 100 dana skijanja.

Direktor OC "Jahorina" Goran Brčkalović rekao je da je ova sezona među top pet sa 125.000 skijaša, milion prolaza na vertikalnom transportu, popunjenost hotela "Bistrica" je oko 65 odsto, a sada prelaze u ljetnu sezonu i rade 365 dana.

On dodaje da se mora raditi na Jahorini po pitanju investicija, a prema planovima oko 9,5 miliona evra je potrebno za izgradnju jezera od 100.000 metara kubnih površine na vrhu Jahorine, tri brza ski-lifta, proširenje parking prostora i završetak osnježavanja.

Predsjednik Udruženja hotelijera Jahorine Dragan Jakić rekao je novinarima da su zadovoljni saradnjom sa Olimpijskim centrom ''Jahorina'', ali se nada da će problemi same pozicije Jahorine kao najbolje turističke destinacije u Republici Srpskoj konačno biti rješen.

"Neophodno je da se riješi organizacioni problem Jahorine i da se tačno zna ko upravlja svim procesima koji se dešavaju na planini, u šta treba uključiti lokalne zajednice, resorno ministarstvo i Jahorinu postaviti na mjesto gdje joj pripada, a to je jedan od najboljih skijaških centara u regionu", istakao je Jakić.

Direktor Turističke organizacije Grada Istočno Sarajevo Branka Spasojević rekla je da je zimska sezona zadovoljavajuća i da je najveći problem osnježavanje, te to što ne postoji koordinacija između lokalne vlasti, Jahorine, Ministarstva i svih subjekata koji utiču na funkcionisanje turističke sezone na olimpijskoj ljepotici Jahorini. 

 

 

 

Izvor: sarajevo-rs.com

Foto: osm-radio.com

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn